Πολιτικη

Έσοδα 1 δισ. ευρώ άμεσα από τα ξένα πανεπιστήμια που θα έρθουν στην Ελλάδα – Ενδιαφέρον από πανεπιστημιακά ιδρύματα «κολοσσούς»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό άναψε το πράσινο φως για τον λειτουργία ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Μάλιστα το σχετικό νομοσχέδιο για τη λειτουργία Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας αναμένεται να ψηφιστεί ως τα τέλη Ιανουαρίου και τα άμεσα έσοδα θα είναι 1 δισ. ευρώ.

Ήδη 10 μεγάλα ξένα πανεπιστήμια έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να “έρθουν” στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες 10 ξένα πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να έρθουν στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών συζητείται η συνεργασία με το Columbia, το Johns Hopkins School of Medicine, δύο κυπριακά ΑΕΙ κ.α.

Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης αναμένεται να παρουσιάσει το σχετικό νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη (20.12.2023).

Όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του επί του Προϋπολογισμού, θα τεθεί αμέσως σε δημόσια διαβούλευση και θα ψηφιστεί τον πρώτο μήνα του 2024, δηλαδή ως το τέλος Ιανουαρίου.

«Για να πάψουμε επιτέλους να έχουμε αυτή τη θλιβερή μοναδικότητα, η οποία εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει ούτε καν στη Βόρεια Κορέα, να είμαστε η μόνη χώρα η οποία κρατά ερμητικά κλειστό το μονοπώλιο της ανώτατης εκπαίδευσης μόνο στα κρατικά ιδρύματα» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες (17.12.2023) ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η λειτουργία Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας θα προσφέρει και ισχυρά οικονομικά οφέλη, τουλάχιστον στο 1% του ΑΕΠ. Στο 1 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι τα έσοδο μέσα στα επόμενα χρόνια, με την επιδίωξη μεσοπρόθεσμα να προσελκύσουν 30.000 με 40.000 ξένους φοιτητές.

 

σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή

To Top