Πολιτικη

Παπαθανάσης για το πολυνομοσχέδιο: Διατάξεις που θεραπεύουν ή δίνουν λύσεις σε προβλήματα – Κριτική από την αντιπολίτευση, για τον τρόπο νομοθέτησης

«Φέρνουμε διατάξεις που θεραπεύουν ή δίνουν λύσεις σε προβλήματα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, απαντώντας στην κριτική που ασκεί σύσσωμη η αντιπολίτευση, για το πολυνομοσχέδιο που εισάγει δεκάδες διατάξεις 12 υπουργείων και έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια.

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις», ολοκληρώθηκε, νωρίτερα σήμερα, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και υπέρ του δήλωσε η Νέα Δημοκρατία.

Το καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας. Επιφύλαξη, για την τελική του στάση στην Ολομέλεια, δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες, η Νέα Αριστερά και η Νίκη. Μπορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην έχουν ψηφίσει υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, αλλά, στην ολομέλεια, αναμένεται να ψηφιστούν από την αντιπολίτευση αρκετές επιμέρους διατάξεις.

Καθώς στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις 12 υπουργείων, ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε πως η κυβέρνηση είχε να επιλέξει είτε να εισάγει τις διατάξεις ως τροπολογίες είτε να τις συμπεριλάβει σε ένα νομοσχέδιο, όπως και έπραξε, προκειμένου και φορείς να ακουστούν και πιο οργανωμένη συζήτηση να υπάρξει.

«Επιλύουμε θέματα του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και του ΠΔΕ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ειδικά για τη λειτουργία των υπηρεσιών διαχείρισης του ΕΣΠΑ 21 – 27», είπε, μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και ενημέρωσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι η κυβέρνηση θα φέρει πλαίσιο για το ΠΔΕ, κάποια στιγμή, προς τα τέλη Ιανουαρίου. «Αυτές οι διατάξεις επιταχύνουν τη διαδικασία και την απορρόφηση. Δεν θέλουμε να μπουν τα χρήματα στην ελληνική οικονομία; Θα θέλαμε να περιμένουμε ένα μήνα πιο πίσω; Είναι διατάξεις που ανέκυψαν τώρα, κατά τη διάρκεια του κλεισίματος και του ΕΣΠΑ 14-20. Θα είναι για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Ένα νομοσχέδιο, το οποίο, κατ’ ουσίαν, ξαναγράφει όλο το θέμα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων», είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Το νομοσχέδιο έχει αναπτυξιακή στόχευση, δίνει παράταση σε προθεσμίες επενδυτικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί σε αναπτυξιακούς νόμους ενώ υπάρχουν και διατάξεις με κοινωνικό πρόσημο που πρέπει να στηριχθούν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είπε ο εισηγητής της ΝΔ Αθανάσιος Καββαδάς. Για κακή νομοθετική πρακτική, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος. Αυτός ο «αχταρμάς» δεν λύνει κανένα θέμα, ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος και επισήμανε ότι αυτός ο τρόπος νομοθέτησης δεν επιτρέπει ουσιαστική συζήτηση. Υπάρχει μια γραμμή που ενώνει όλα τα θέματα του νομοσχεδίου και είναι η υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Μεταξάς.

Ο τρόπος που έρχεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καταδεικνύει την αναποτελεσματικότητα του ελληνικού κράτους. Κατανοούμε όμως ότι πρέπει να δοθούν κάποιες παρατάσεις σε κάποια χρονίζοντα θέματα, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι η συνήθης πρακτική, είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Στέλιος Φωτόπουλος.

Τα περισσότερα άρθρα φορούν ρυθμίσεις διοικητικών ζητημάτων, νομοτεχνικές βελτιώσεις και τροποποιήσεις διατάξεων σε διάφορους φορείς, είπε ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Ιωάννης Κόντης.

«Ο όρος «σκούπα» είναι πολύ πετυχημένος για να περιγράψει αυτή την τακτική της κυβέρνησης που έρχεται να σαρώσει ό,τι βρει στο διάβα της λίγο πριν τη νέα χρόνια», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Ζεϊμπέκ Χουσεϊν.

«Τα επιμέρους ζητήματα είναι χρονίζοντα, αντιμετωπίζονται περιπτωσιακά και έχουν προστεθεί πολλές εμβόλιμες διατάξεις, για θέματα που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους», είπε ο ειδικός αγορητής της Νίκης Ανδρέας Βορύλλας.

«Θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής. Αλλά, βεβαίως, θα ψηφίσουμε ορισμένες διατάξεις που συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών των εργαζομένων, παρότι θεωρούμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι αυτοί θα έπρεπε να μονιμοποιηθούν», είπε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας.

σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή

To Top