Δήμοι και Περιφέρειες

Περιφέρεια Αττικής: Μεγάλη η ανταπόκριση των πολιτών στο πρόγραμμα Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου Υγείας της Περιφέρειας και των Δήμων της Αττικής

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, μετά από 4 χρόνια, το Πρόγραμμα Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου Υγείας της Περιφέρειας και των Δήμων της Αττικής, το οποίο υλοποιήθηκε κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Περιφερειάρχη και Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλη.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης και προσυμπτωματικού ελέγχου υγείας με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών της Αττικής σε ευρύτερα θέματα πρωτοβάθμιας πρόληψης που αποσκοπούν στην υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών και την παρακίνηση τους στην πραγματοποίηση προληπτικών εξετάσεων για νοσήματα που μπορούν να αποβούν μοιραία για τη ζωή τους.

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε με βάση 20 Πρωτόκολλα Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου τα οποία καταρτίσθηκαν βάσει των Διεθνών Πρωτοκόλλων του Π.Ο.Υ από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Π.Ε της Αττικής, ιατρούς στελέχη της Περιφέρειας και ιατρούς στελέχη του Ελληνικού δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. που ήταν και ο τεχνικός σύμβουλος του Προγράμματος.

Με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος ο κ. Πατούλης επισημαίνει σχετικά: «Μετά από 4 χρόνια ολοκληρώνεται ένα πρόγραμμα πρόληψης υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου που ξεκινήσαμε στην Περιφέρεια, σε συνεργασία με τους Δήμους. Από την αρχή της θητείας μας, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αναλάβαμε και με σταθερά βήματα θέσαμε την πρόληψη αλλά και την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας σε πρώτη προτεραιότητα. Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή είχαν τα ΚΕΠ Υγείας. Δημιουργήσαμε ένα καθολικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου Υγείας για τους 66 Δήμους της Αττικής, για όλους τους πολίτες σε 11 θανάσιμα νοσήματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο. Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί όλα αυτά τα χρόνια επενδύσαμε στην προαγωγή της υγείας των πολιτών και στην πρόληψη, με απτά αποτελέσματα. Θέλω να ευχαριστήσω τους Δήμους, το ΕΔΔΥΠΠΥ, και τα ΚΕΠ Υγείας με το προσωπικό τους για την άριστη και πολύ παραγωγική συνεργασία».

Το Πρόγραμμα

Υπό την ομπρέλα της Περιφέρειας Αττικής και κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΙΣΑ Γιώργου Πατούλη, Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού, διασυνδέθηκαν σε μηνιαίες σταθερές και αδιάλειπτες διαδικτυακές συναντήσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Τις συναντήσεις οργάνωναν και συντόνιζαν οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας όλων των Περιφερειακών ενοτήτων της Αττικής ενώ συμμετείχαν τα αντίστοιχα διοικητικά στελέχη των Δήμων, σε επίπεδο Διεύθυνσης κοινωνικών υπηρεσιών, στελέχη της Περιφέρειας και εκπρόσωποι του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων.

Παρόντες ήταν οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και εντεταλμένοι σύμβουλοι για την υγεία καθώς και επιστημονικοί συνεργάτες. Πάνω από 150 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία κάθε μήνα να εστιάσουν στην πρόληψη, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και να αναπτύσσουν προγράμματα πρόληψης παράγοντας μηνιαία μετρήσιμα αποτελέσματα όλων των δράσεων πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου προς κοινή γνώση όλων, με προτυποποιημένες μεθόδους καταγραφής .

Βασικός αρωγός του προγράμματος ήταν το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων το οποίο ανέπτυξε και προσέφερε στη διάθεση των Δήμων έγκυρα πιστοποιημένα προγράμματα πρόληψης και κύρια εργαλεία του προγράμματος, τα Κέντρα Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) που δημιουργήθηκαν σε 54 δήμους της Αττικής . Μέσω του εξειδικευμένου λογισμικού τους, οι εγγεγραμμένοι πολίτες βάσει φύλου και ηλικίας λαμβάνουν στοχευμένη και προσωποποιημένη ενημέρωση για 11 κύρια νοσήματα με βάση τα Πρωτόκολλα Πρόληψης του ΠΟΥ και προληπτικές εξετάσεις για τη διατήρηση της υγείας τους.

Τα τέσσερα αυτά χρόνια εφαρμογής του προγράμματος, με τη συνεργασία 58 από τους 66 Δήμους της Αττικής, 2.000.000 είναι οι φορές που οι πολίτες της Αττικής συνάντησαν πάνω από 6.000 δράσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μέσα από δράσεις ενημέρωσης και προληπτικές εξετάσεις. Σχεδόν 40.000 πολίτες της Αττικής είναι εγγεγραμμένοι στα ΚΕΠ Υγείας ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώνουν πάνω από 300 εγγεγραμένοι πάροχοι, ιατροί και επαγγελματίες υγείας οι οποίοι συνεργάστηκαν και στήριξαν το πρόγραμμα και τους Δήμους τους, καθιστώντας το Πρόγραμμα Πρόληψης και Προσυμπτωματικού ελέγχου μία ολιστική πολιτική πρόληψης για κάθε τοπική κοινωνία.

σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή

To Top