“Στόχος μας είναι ένας Πολιτισμός για τον καθένα” τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, παρουσιάζοντας τα έργα προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ και τις δράσεις που υλοποιούνται ή έχουν προγραμματιστεί και πρόκειται να ολοκληρωθούν έως το 2027.
Η υπουργός Πολιτισμού, παρουσίασε το πρόγραμμα έργων υποδομών του υπουργείου, τονίζοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έγινε ποτέ, αφού αφορά σε περισσότερα από 820 έργα και δράσεις, προϋπολογισμού άνω του 1,2 δισ. ευρώ, επιπροσθέτως των συμβατικών έργων ρουτίνας. Όπως ενημέρωσε, αυτά τα έργα ολοκληρώνονται σταδιακά μέχρι το 2027, καλύπτουν κάθε πτυχή του Πολιτισμού, την πολιτιστική κληρονομιά όλων των μορφών και όλων των περιόδων, τη σύγχρονη δημιουργία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, και απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων.
«Κάθε έργο Πολιτισμού στην διάρκεια υλοποίησης και λειτουργίας του έχει πολύ σημαντικές έμμεσες και επαγωγικές επιπτώσεις στην οικονομία. Σε ορίζοντα πενταετίας, κάθε ευρώ που επενδύεται σε έργα Πολιτισμού επιστρέφει στην οικονομία – μέσω των άμεσων, έμμεσων και πολλαπλασιαστικών επιπτώσεων – άλλα 3,42 ευρώ. Κάθε ευρώ που επενδύεται σε έργα Πολιτισμού επιστρέφει 0,57 ευρώ σε μισθοδοσίες. Κάθε 1.000.000 ευρώ, που επενδύεται σε έργα Πολιτισμού, δημιουργεί 48,78 ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης, δηλαδή δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας» υπογράμμισε επικαλούμενη στατιστικά στοιχεία.
Ειδικά για τον τουρισμό, η κυρία Μενδώνη ανέφερε πως το όφελος των έργων Πολιτισμού στο παραγόμενο προϊόν του τουριστικού κλάδου – σε βάθος πενταετίας – ανέρχονται στο 30% των συνολικών επιπτώσεων.
Ειδική μνεία έκανε στο “κεφαλαιώδους σημασίας” έργο της ολοκλήρωσης του προγράμματος προστασίας, ανάδειξης και λειτουργίας του κτήματος του Τατοΐου, ως πόλου πολιτισμού και ψυχαγωγίας, αλλά και ως αναπτυξιακού πόρου για την Αττική.
Ως ιδιαίτερης σημασίας ανάδειξε τις θεσμικές παρεμβάσεις, με σημαντικότερες την ανωτατοποίηση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, την ίδρυση φορέα για το Βιβλίο και του ενιαίου Οργανισμού για τα οπτικοακουστικά, τον κινηματογράφο και τη πνευματική ιδιοκτησία. Κρίσιμη επίσης, όπως είπε, είναι η αναδιάρθρωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, προκειμένου να υπηρετεί καλλίτερα την ολοκληρωμένη προστασία του πολιτιστικού αποθέματος, αλλά και την κοινωνία, τους πολίτες, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία.
Ακόμη, αναφέρθηκε στην αξία του ψηφιακού μετασχηματισμού των πολιτιστικών δομών και στη χρήση της πλέον προηγμένης τεχνολογίας για την προώθηση του πολιτιστικού προϊόντος, που έχει δρομολογηθεί.
Η κυρία Μενδώνη προσέθεσε επίσης, ότι ποτέ άλλοτε, το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε στη διάθεσή του τόσους πόρους για δράσεις και έργα σε όλες τις Περιφέρειες, ακόμη και σε απόμακρες περιοχές της πατρίδας μας, οι οποίοι αξιοποιούνται μέχρι το τελευταίο ευρώ και κατευθύνονται σε παρεμβάσεις με τεράστια προστιθέμενη αξία μετά την ολοκλήρωσή τους.
Ειδικότερα, για το 2024, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ, 258 εκατομμύρια στον τακτικό και 142 εκατομμύρια στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι αυξημένες κατά 24 εκατομμύρια σε σχέση με το 2023. Στον τακτικό Προϋπολογισμό, ποσό αυξημένο κατά 10% σε σύγκριση με το 2023, κατευθύνεται στις επιχορηγήσεις πολιτιστικών φορέων. Στους φορείς που λαμβάνουν περισσότερους πόρους, συμπεριλαμβάνονται το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, το 2024 θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης περισσότερα από 200 ενταγμένα έργα συνολικού προϋπολογισμού 670 εκατομμυρίων, με πόρους ύψους 106 εκατομμυρίων ευρώ.
Αναφερόμενη στους στόχους του υπουργείου, η Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι στόχος είναι η διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης, μιας συλλογικότητας με κοινή συνείδηση και κουλτούρα απέναντι σε όσους υπονομεύουν την όποια προσπάθεια εκσυγχρονιστικού χαρακτήρα, με δυσμενείς συνέπειες στους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες του Πολιτισμού, και εν τέλει στην κοινωνία. Περιγράφοντας τον ρόλο του υπουργείου Πολιτισμού στην κοινωνία, παρατηρώντας πως ο Πολιτισμός αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό άμεσα, συνυφασμένο με την ανάπτυξη, που συνδιαλέγεται γόνιμα με την κοινωνία και την οικονομία, χρησιμοποιεί πόρους, παράγει προϊόντα και υπηρεσίες, δημιουργεί εισόδημα και θέσεις εργασίας, προσελκύει και προκαλεί επενδύσεις.
Κλείνοντας την ομιλία της, η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στον Γάλλο ακαδημαϊκό και υπουργό Πολιτισμό στις κυβερνήσεις του Ντε Γκωλ, Αντρέ Μαλρώ, και στη διάσημη διακήρυξή του ότι στόχος του είναι ένας Πολιτισμός για τον καθένα. «Αυτόν τον Πολιτισμό, για την καθεμία και τον καθένα, όπως αρμόζει σε μια ώριμη κοινωνία και μια δημοκρατική πολιτεία, προωθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη. «Έναν Πολιτισμό για όλους, καθολικά προσβάσιμο, πέραν φυσικών ή υλικών εμποδίων. Αλλά και έναν Πολιτισμό, όπου κάθε πολίτης να μπορεί να επιλέγει εκείνο που τον εκφράζει και τον τέρπει περισσότερο».