Για το σύστημα ιχνηλάτησης ασθενών, το επονομαζόμενο βραχιολάκι, μίλησε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Action24.
«Πιστεύω ότι αν καταφέρουμε να δουλέψει, όπως είναι σχεδιασμένο, θα αλλάξει 100% την εμπειρία της εφημερίας στην Ελλάδα. Δεν θα έχετε πια την ταλαιπωρία που έχετε. Πας στο γραφείο κίνησης και σου περνούν το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης. Ανάλογα με τη χρωματική διαβάθμιση σε κατευθύνουν οι γιατροί. Ταυτόχρονα σκανάρεις το σύστημα και μπαίνεις στο MyHealthApp, που αναφέρει τον χρόνο αναμονής και σου υπενθυμίζει το επόμενο βήμα» τόνισε ο υπουργός Υγείας και συνέχισε:
«Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να είσαι κολλημένος σε μία καρέκλα μέσα στον «Ευαγγελισμό» για να μην σου πάρει κάποιος τη σειρά. Μπορείς να πας μια βόλτα, να πας να πιείς έναν καφέ εάν δεν είσαι χάλια, ανάλογα με τον χρόνο αναμονής».
Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «αν έχεις μπλε και πρέπει να περιμένεις 8 ώρες, δεν είναι μεγάλη αναμονή γιατί θα υπάρχουν και πιο σοβαρά περιστατικά. Θα το ξέρεις αυτό: πόσο χρόνο αναμονής έχουν τα περιστατικά ανάλογα με τη χρωματική διαβάθμιση».
Ο υπουργός εξήγησε ότι υπήρξαν δύο προβλήματα στη λειτουργία, τα οποία και επιλύθηκαν, τονίζοντας ότι η πιλοτική εφαρμογή γίνεται στον Ευαγγελισμό καθώς επρόκειτο για ένα “πολύ δύσκολο νοσοκομείο”.
“Καταρχάς στο πρώτο επιχείρημα υπήρχαν κάποια προβλήματα. Υπάρχει περίπτωση να φτιάξεις μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση και την πρώτη ημέρα, το πρώτο λεπτό όλα να δουλεύουν ρολόι;”, διερωτήθηκε ο υπουργός.
“Το βάλαμε πιλοτικά στον Ευαγγελισμό που είναι ένα πολύ δύσκολο νοσοκομείο για να το τεστάρουμε, πριν το επεκτείνουμε σε όλα τα άλλα. Άρα τώρα μετράμε τα προβλήματα. Το να έχει προβλήματα δεν είναι το παράλογο είναι το αναμενόμενο. Κάθε τέτοια προσπάθεια ξεκινάει με προβλήματα”, πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας το νέο σύστημα συνταγογράφησης των γιατρών όταν είχε ξεκινήσει.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι το βραχιολάκι “κόλλησε σε κάποιο σημείο επειδή έπεσε το δίκτυο, άρα βάλαμε ενισχυτές του δικτύου. Το δεύτερο που συνέβη είναι ότι δεν είχαν φτιάξει μια εφαρμογή στα ακτινολογικά και δεν πάταγε ένα κουμπάκι. Το φτιάξαμε και αυτό”.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε: «Έγινε προσπάθεια “δολοφονίας” του χαρακτήρα μου», ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση των Τεμπών επισήμανε: «Θεωρώ εμετικά τα διάφορα σχόλια κατά της κας Καρυστιανού στα social media».
Σημεία συνέντευξης του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» με τους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού, στο Action 24:
Για το νέο σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης ασθενών:
«Ξεκίνησε πιλοτικά στον Ευαγγελισμό που είναι ένα πολύ δύσκολο νοσοκομείο, για να το τεστάρουμε και να δούμε που «κολλάει» πριν το επεκτείνουμε σε όλα τα άλλα. Άρα, τώρα μετράμε τα προβλήματα. Πιστεύω ότι αν τα καταφέρουμε και δουλέψει, όπως είναι σχεδιασμένο, θα αλλάξει την εμπειρία της εφημερίας στην Ελλάδα 100%. Και όταν θα επεκταθεί, τέλος Ιουλίου, και στα υπόλοιπα νοσοκομεία, θα μπορεί ένας ασθενής όταν ξεκινάει να πάει σε μια εφημερία να γνωρίζει το μέσο χρόνο αναμονής σε ένα νοσοκομείο. Επίσης, το άλλο καλό που κάνει είναι ότι δίνει στη διοίκηση του νοσοκομείου, την πραγματική εικόνα της εφημερίας».
Για τις προσλήψεις στα ΤΕΠ και τα αυξημένα κίνητρα για τις άγονες περιοχές:
«Μέχρι τώρα έχουμε προσλάβει μόνο για τα ΤΕΠ 75 γιατρούς, περίπου 100 νοσηλευτές και 500 τραυματιοφορείς. Γιατί δώσαμε τόσο μεγάλη βάση στους τραυματιοφορείς; Διότι ένα από τα σημεία τα οποία εντοπίσαμε ότι υπήρχε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην εφημερία, ήταν η αναμονή για να μεταφερθεί το φορείο από τη μία πλευρά στην άλλη. Για το έτος 2025, είναι περίπου 4.500 οι προγραμματισμένες προσλήψεις μονίμου προσωπικού στο ΕΣΥ. Περίπου 6.000 ήταν οι προσλήψεις του 2024. Στο σύνολο των δύο ετών έχουμε πάνω από 10.000 προσλήψεις. Αυτή τη στιγμή είναι στον αέρα η πρόσκλησή μας για πρόσληψη μονίμου ιατρικού προσωπικού στις λεγόμενες άγονες περιοχές, δηλαδή στα περιφερειακά νοσοκομεία. Είναι 500 στον αριθμό οι γιατροί αυτοί. Η πλατφόρμα θα κλείσει στις 29 Μαΐου. Εκεί έχουμε βάλει και τα αυξημένα κίνητρα».
Για το «myHealth app»:
«Όλοι όσοι έχουμε έξυπνο κινητό τηλέφωνο, μπορούμε να κατεβάσουμε, και πρέπει να κατεβάσουμε το «myHealth app». Εδώ χτίζουμε τον εθνικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας. Είναι όλο μας το ιατρικό ιστορικό. Σε λίγες μέρες θα δώσουμε πρόσβαση στα επείγοντα και όταν φτάνεις στα επείγοντα, δεν χρειάζεται να έχεις κανένα ιστορικό».
Για τις δηλώσεις του για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την τραγωδία των Τεμπών:
«Όλη η μεγάλη φασαρία με τη διαστρέβλωση των όσων έχω πει και την προσπάθεια δολοφονίας του χαρακτήρα μου, ξεκίνησε από μία δήλωση που είχα κάνει σε αυτήν την εκπομπή για την κυρία Κωνσταντοπούλου και την ακλόνητη πεποίθησή μου ότι η φανατική της ενασχόληση με την τραγωδία των Τεμπών προέρχεται όχι από κάποιου είδους ανθρώπινη ευαισθησία, αλλά από το ατομικό της συμφέρον. Μπορεί να είσαι ταυτόχρονα ευαίσθητος με τον ανθρώπινο πόνο και ταυτόχρονα να κατηγορείς το νεκρό μηχανοδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας ότι ήταν λαθρέμπορος και εθελοντής στο γραφείο του Μητσοτάκη; Αυτό είναι ανθρώπινη ευαισθησία;»
«Όταν αποφασίζεις στη ζωή να αποκτήσεις δημόσιο αξίωμα πρέπει να έχεις και το μέταλλο να στέκεσαι όρθιος τη δύσκολη ώρα. Η Ελλάδα, πριν από λίγες εβδομάδες, είχε καταληφθεί από μια ομαδική παράνοια. Αντί να ασχολούμαστε με το γιατί έγινε αυτή η φοβερή τραγωδία ασχολούμασταν με το λαθρεμπόριο, με το ξυλόλιο, με το αν ήταν εθελοντής κάποιος στο γραφείο του Μητσοτάκη, με το ποιος είναι ο λαθρέμπορος που συγκαλύπτεται και διάφορα τέτοια. Η Ελλάδα παρ’ ολίγο να καταστραφεί από όλο αυτό. Είμαι περήφανος για τον εαυτό μου και αν έπαθα προσωπική ζημιά, χαίρομαι ακόμα περισσότερο. Αυτή η ζημιά είναι παράσημο για την πολιτική μου διαδρομή γιατί για άλλη μια φορά δεν ακολούθησα το ρεύμα. Καλύτερα να παθαίνω ζημιά εγώ και να σώζεται η Ελλάδα, παρά το ανάποδο. Δεν το μετανιώνω, γιατί για εμένα πάντα στην πολιτική μου διαδρομή το πρώτο κριτήριο είναι το συμφέρον της Ελλάδος, δεν είναι το συμφέρον του Άδωνι».
