Πολιτικη

Άδ. Γεωργιάδης: Πολύ μικρές οι αυξήσεις στα φάρμακα με λιγότερες ελλείψεις – Το δίλημμα είναι αν θέλουμε να τα βρίσκουμε ή όχι

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, το μεσημέρι της Πέμπτης στην εκπομπή RUSH Hour του Naftemporiki TV.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της αύξησης τιμών στα φάρμακα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στο ίδιο δελτίο τιμών που αυξήθηκαν 800 σκευάσματα, μειώθηκαν 6.500», σημειώνοντας ότι «οι αυξήσεις τιμών ήταν πολύ μικρές. Από τα 800 σκευάσματα, τα 700 είχαν αύξηση τιμής ένα έως δύο ευρώ. Αυτό για ένα ασθενή σημαίνει συμμετοχή 25%, δηλαδή μιλάμε για 20-25 λεπτά επιβάρυνση το κάθε φάρμακο. Δε νομίζω ότι αυτή είναι τόσο μεγάλη επιβάρυνση».

Επισήμανε δε ότι «το δίλημμα εδώ είναι αν θέλουμε να βρίσκουμε αυτά τα φάρμακα ή όχι», ενώ σε άλλο σημείο ανάφερε ότι «στην πραγματικότητα πλέον (οι πολίτες), όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, γλιτώνουν λεφτά, δεν επιβαρύνονται, γιατί βρίσκουν το φθηνότερο φάρμακο».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ακρίβειας, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι «προφανώς ακρίβεια υπάρχει, αλλά δεν είναι όλα τα πράγματα μαύρα όσο τα λέμε», υπογραμμίζοντας ότι το μέσο εισόδημα την τελευταία πενταετία έχει αυξηθεί, όπως αυξήσεις έχουν καταγραφεί και στο ύψος των συντάξεων.

 «Λιγότερες οι ελλείψεις πλέον στα φάρμακα»

Σε ερώτηση αν η πολιτική αύξησης της τιμής των φαρμάκων μπορεί να εγγυηθεί την μη έλλειψη φαρμάκων, ο Υπουργός Υγείας επισήμανε: «Θα διαπιστώσετε από ένα απλό ρεπορτάζ ότι οι ελλείψεις στα φάρμακα πλέον είναι πολύ λιγότερες», αναφέροντας ότι «βασικά φάρμακα που έλειπαν εδώ και χρόνια πλέον δεν λείπουν».

Ακόμη, ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν κατηγορηματικός ότι «η αναπροσαρμογή των τιμών προς τα πάνω έχει τελειώσει», υπογραμμίζοντας οι τιμές των φαρμάκων είναι στον μέσο όρο της Ευρώπης.

«Προσλήψεις γιατρών μέχρι το τέλος του έτους σε δύσκολες περιοχές»

Στη συνέχεια, ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε και την πρόσληψη γιατρών στις άγονες περιοχές, λέγοντας συγκεκριμένα: «Έχω κάνει διάλογο με τους όλους τους θεσμικούς φορείς και με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την ΕΙΝΑΠ. Έχω συγκεντρώσει τις σκέψεις τους. Αυτά παίρνουν πια τη μορφή μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας και πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι να την καταθέσουμε στο Κοινοβούλιο μέσα στον Οκτώβριο. Μέσα στον Οκτώβριο θα έχουμε ανοίξει και τις προσκλήσεις για τους γιατρούς στα περιφερειακά νοσοκομεία στις άγονες περιοχές. Τις επόμενες ημέρες εκδίδεται και η ΚΥΑ για τις περιοχές που εντάσσονται τελικά στην κατηγορία ‘’άγονη Α – άγονη Β’’. Και έτσι κάνουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε προσλάβει τους γιατρούς που μας λείπουν στις δύσκολες περιοχές. Πιστεύω ότι θα έχει επιτυχία αυτή η πολιτική».

Για τις δημοσκοπήσεις και τους εσωτερικούς τριγμούς στη ΝΔ

Σχολιάζοντας την δημοσκοπική κάμψη της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «είναι φυσιολογικό η ΝΔ να διανύει μια περίοδο αποσυσπείρωσης», καθώς απέχουμε τρία χρόνια από τις εθνικές εκλογές, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά πως η παρούσα εικόνα «δεν σημαίνει ότι θα είναι το αποτέλεσμα μιας εθνικής κάλπης. Η κάλπη είναι άλλο πράγμα. Όταν φτάσουμε στο 2027 θα διαπιστώσετε ότι τα νούμερα όλων μας θα είναι τελείως διαφορετικά».

«Καλώς την έκαναν την ερώτηση οι βουλευτές της ΝΔ, αυτή είναι η δουλειά τους», είπε ο Υπουργός Υγείας, ενώ διευκρίνισε πως η διαγραφή Σαλμά είναι «εντελώς άλλη υπόθεση», ενώ επισήμανε πως «δεν υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση ούτε στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν αισθάνομαι ότι κάποιος πάει να αμφισβητήσει τον αρχηγό της ΝΔ και τον πρωθυπουργό της χώρας. Ούτε πιστεύω ότι υπάρχουν συνάδελφοι βουλευτές της ΝΔ που θα δημιουργούσαν στ’αλήθεια κυβερνητική κρίση. Αυτό θα σήμαινε την ανάληψη τεράστιας ιστορικής ευθύνης που δε νομίζω ότι κάποιος θα το κάνει και δεν έχει λόγο».

Για τον εκλογικό νόμο

«Εγώ όταν είχαμε ψηφίσει τον εκλογικό νόμο τον αναλογικότερο, εγώ είχα εκφράσει τη διαφωνία μου και είχα πει ότι δεν θέλω αναλογικότερο εκλογικό νόμο. Όσες φορές έχω ερωτηθεί για τον εκλογικό νόμο, η άποψή μου πάντα είναι ότι πρέπει να εκλέγουμε σταθερές κυβερνήσεις. Και πρέπει να ενθαρρύνουμε τις σταθερές κυβερνήσεις. Πιστεύω ότι η κυβερνητική συνεργασία δεν είναι το δυνατό μας ατού. Και πιστεύω ότι ένας από τους λόγους οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει να κάνει με την πολιτική σταθερότητα. Πιστεύω, λοιπόν, ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να εξασφαλίζει, στο μέτρο του εφικτού, αυτή την πολιτική σταθερότητα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν έπρεπε να τον έχουμε κάνει περισσότερο αναλογικό» τον εκλογικό νόμο.

Άδ. Γεωργιάδης: Πολύ μικρές οι αυξήσεις στα φάρμακα με λιγότερες ελλείψεις – Το δίλημμα είναι αν θέλουμε να τα βρίσκουμε ή όχι
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top