Την επιστροφή του ΕΣΥ στην προ πανδημίας κατάσταση όσον αφορά των αριθμό των χειρουργείων που γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία, επισημαίνει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία συνοδεύεται με ένα γράφημα.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας αναφέρει: «Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του υπουργείου Υγείας, επικεντρωθήκαμε αποκλειστικά στη βελτίωση των υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες. Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η αριθμητική επίδοση των χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχει επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την πανδημία και ακόμη καλύτερα. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2024, διενεργήθηκαν περίπου 175.000 χειρουργικές επεμβάσεις, ένας αριθμός που όχι μόνο επαναφέρει τα προηγούμενα στάνταρ, αλλά τα ξεπερνά σημαντικά σε σχέση με το έτος 2019. Αυτή είναι και η καλύτερη απάντηση σε όσους κάθε μέρα μιλούν για την διάλυση του ΕΣΥ. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για καλύτερες υπηρεσίες Υγείας προς τους συμπολίτες μας».
Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του Υπουργείου Υγείας, επικεντρωθήκαμε αποκλειστικά στη βελτίωση των υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες. Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η αριθμητική επίδοση των χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχει επιστρέψει… pic.twitter.com/NGBALSZRno
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) June 3, 2024
Νωρίτερα, σε συνένετευξη του στα Παραπολιτικά 90.1 fm για την κατάσταση στο νοσοκομείο Παίδων ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «προς το παρόν έχει επέλθει ηρεμία, έχουμε βρει κάποιες λύσεις με μετακινήσεις, έχουμε προκηρύξει τις θέσεις που έπρεπε να προκηρύξουμε, είμαστε πάνω από το πρόβλημα. Αν χρειαστεί θα φέρουμε από τον ιδιωτικό τομέα. Προς το παρόν δεν χρειάζεται, λύθηκε η αποχή, προχωράνε τα χειρουργεία από σήμερα. Το πρώτο τετράμηνο του 2024 έχουμε ρεκόρ χειρουργικών επεμβάσεων στη χώρα δεκαετίας».
Για τις αναμονές στα χειρουργεία υποστήριξε ότι «τα μόνα συστήματα που έχουν μικρότερες αναμονές στα χειρουργεία είναι αυτώ των Σκανδιναβικών χωρών, ακόμα και η Γερμανία δεν είναι σε τόσο καλή κατάσταση. Θα σας πω ένα στοιχείο, προχθές έκανε το πρώτο του υπουργικό συμβούλιο ο νέος Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. Η Πορτογαλία με ενδιαφέρει ως σύγκριση γιατί έχει τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα κι είναι μια χώρα λίγο πλουσιότερη της Ελλάδας και στις παγκόσμιες κατατάξεις το ΕΣΥ της θεωρείται καλύτερο από της Ελλάδας».
«Στην ομιλία του λέει ότι στοίχημα της πρωθυπουργικής του θητείας είναι να ανατάξει το Εθνικό σύστημα υγείας το οποίο κατά τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας έχει δύο προβλήματα. Το πρώτο μεγάλη έλλειψη γιατρών την οποία θα την λύσουν με συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και το δεύτερο ότι θεωρεί απαράδεκτο να έχουν τόσο μεγάλες αναμονές τα χειρουργεία στην Πορτογαλία που την μέρα που μίλαγε οι αναμονές για χειρουργεία στην Πορτογαλία είναι 266 χιλιάδες. Τα σε αναμονή χειρουργεία στην Ελλάδα είναι 100 χιλιάδες, είμαστε δηλαδή σχεδόν στο 1/3 της αναμονής της Πορτογαλίας. Ε! πόσο χάλια τα πηγαίνουμε;» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο υπουργός Υγείας.
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδος έχει πολλά προβλήματα, σκιζόμαστε για να τα λύσουμε. Έχουμε προκηρύξει χιλιάδες μόνιμες θέσεις στο ΕΣΥ, έχουμε αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ετήσιο πρόγραμμα προσλήψεων μονίμου προσωπικού στο ΕΣΥ από την ίδρυσή του. 6.500 μόνιμες θέσεις προσλήψεων στο ΕΣΥ. Στόχος μου είναι όταν πάρουμε την έγκριση των 60 εκατομμυρίων € από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα απογευματινά χειρουργεία, είμαστε κοντά στην τελική έγκριση, με αυτά τα χρήματα να κάνουμε μαζεμένα άλλα 50 χιλιάδες απογευματινά χειρουργεία», επεσήμανε ακόμη.
Ερωτηθείς αν θα κάνουν κάποια νομοθετική παρέμβαση για το αίμα απάντησε ότι «ακόμα δεν έχουμε πάρει καμία απόφαση, κυκλοφορεί ένα σχέδιο νόμου το οποίο το έβγαλε η εφημερίδα των Συντακτών και κάποια αριστερά sites το οποίο δεν είναι σχέδιο του υπουργείου Υγείας. Το σχέδιο νόμου αυτό περίπου λέει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει προς την κατεύθυνση που έχουν προχωρήσει κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δίνουν τη δυνατότητα σε ιδιωτικές εταιρείες να συλλέγουν πλάσμα έναντι αμοιβής στον αιμοδότη.
Υπάρχει πολύ μεγάλη παγκόσμια έλλειψη κυρίως στο πλάσμα από το οποίο παράγονται πολλά πράγματα πολύ κρίσιμα για την υγεία, εμείς στην Ελλάδα έχουμε το εξής πολύ μεγάλο παράδοξο ως προς την συλλογή του αίματος ενώ θεωρητικά έχουμε υπερεπάρκεια αίματος δηλαδή συλλέγουμε περίπου 540.000 φιάλες αίματος το χρόνο ενώ καταναλώνουμε περίπου 500.000 τελικά εισάγουμε και 200.000. Σίγουρα κάποιο λάθος γίνεται ως προς τη διαχείριση του τρόπου που χρησιμοποιούμε το αίμα εδώ και χρόνια, πετάμε 200.000 φιάλες. Θα παρουσιάσουμε σχέδιο διαχείρισης κεντρικά του αίματος μέσα στον Ιούνιο έτσι ώστε να μπορέσουμε να γλιτώσουμε ένα μεγάλο κομμάτι από το αίμα που πετάμε και δεύτερο βήμα θα εξετάσουμε εάν θα έπρεπε και εμείς να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση ή όχι (της αμοιβής των αιμοδοτών).
Αναφορικά με το ζήτημα που βάζει η Κομισιόν να μειώσει τον χρόνο της πατέντας των φαρμάκων σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι πάρα πολύ αντίθετη. Μια φαρμακευτική εταιρεία για να βγάλει ένα φάρμακο ξοδεύει κάποια δισεκατομμύρια και υπολογίζει σε ένα συγκεκριμένο κέρδος εάν τους μειώσεις τον χρόνο της πατέντας αυτό που θα κάνουν είναι να αυξήσουν αναλογικά πάρα πολύ την τιμή. Άρα πρώτη επίπτωση για τις φτωχότερες χώρες είναι ότι φάρμακα που είναι ήδη πολύ ακριβά θα γίνουν εξαιρετικά ακριβότερα.
Η τιμή του γενόσημου είναι κλάσμα επί της τιμής του πρωτότυπου φαρμάκου, όταν το πρωτότυπο θα είναι 30% ακριβότερο αυτά τα δύο χρόνια που κερδίζει θα είναι δύο χρόνια που το γενόσημο θα είναι αναλογικά ακριβότερο άρα ούτε από εκεί θα κερδίσεις. Στην πραγματικότητα αυτό το σχέδιο ευνοεί μόνο τις πλούσιες χώρες και καθόλου τις φτωχές», υποστήριξε ακόμη.
Για το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη απάντησε ότι «δεν έχω καταλάβει πως θα ανακοινώσει το πόθεν έσχες ο κ.Κασσελάκης. Ο κ. Κασσελάκης έχει αξιοποιήσει ένα κενό της νομοθεσίας. Όταν ο νομοθέτης είχε φτιάξει τον νόμο για το πόθεν έσχες δεν είχε σκεφτεί ότι μπορεί να γίνει αρχηγός της αντιπολίτευσης κάποιος που πριν δεν ήταν βουλευτής ή δεν ήταν δημόσιο πρόσωπο. Εδώ έγινε κάτι το αναπάντεχο ένας άνθρωπος ήρθε για τουρισμό στην Ελλάδα και πήρε ένα κόμμα, αυτό δεν το είχε σκεφτεί ο νομοθέτης».