Με μία ξεχωριστή εκδήλωση αύριο, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, στις 18:30, στη Βιβλιοθήκη Bissell του ACT (American College of Thessaloniki), το Κολλέγιο Ανατόλια τιμά τον Ανέστη Ευαγγέλου, απόφοιτό του της τάξης του ’55, ποιητή, πεζογράφο και κριτικό.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Δημήτρης Κόκορης, καθηγητής Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Α.Π.Θ. και συγγραφέας, η Βενετία Αποστολίδου, καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Α.Π.Θ., ο Τόλης Νικηφόρου, ποιητής και πεζογράφος. Η ηθοποιός Έφη Σταμούλη και η φιλόλογος και ποιήτρια Βικτωρία Καπλάνη θα απαγγείλουν ποιήματά του. Στην εκδήλωση συμμετέχει η φλαουτίστρια και κόρη του ποιητή Κλειώ Παπαδοπούλου – Blonz.
Ο Ανέστης Ευαγγέλου, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Ανέστης Παπαδόπουλος, συνέδεσε τη ζωή και το έργο του με τη Θεσσαλονίκη, όπου εξέδωσε τις ποιητικές του συλλογές, ενώ έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες.
Ο Ευαγγέλου ήταν ένας από τους χαρακτηριστικούς εκπροσώπους του εξομολογητικού τρόπου, και ανήκει στη δεύτερη μεταπολεμική γενιά και στη Σχολή της Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε το 1937, φοίτησε στο Κολλέγιο Ανατόλια, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. και εργάστηκε ως εκτελωνιστής. Πρωτοεμφανίστηκε στην ποίηση το 1958 με το ποίημα «Προετοιμασία και ώρες αναμονής πριν από μακρύ ταξίδι» και στην πεζογραφία το 1960. Εξέδωσε πλήθος ποιητικών συλλογών και οκτώ πεζογραφήματα, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η συμβολή του στην κριτική. Μετά τη μεταπολίτευση του 1974 έλαβε ενεργό μέρος στην πολιτισμική ζωή της Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στα Δ.Σ. της Εταιρίας Λογοτεχνών, της Λέσχης Γραμμάτων και Τεχνών Βορείου Ελλάδος και του Θεατρικού Εργαστηρίου Θεσσαλονίκης.
Την άνοιξη του 1994 εξέδωσε την ποιητική συλλογή Το χιόνι και η ερήμωση, την ανθολόγηση Η δεύτερη μεταπολεμική ποιητική γενιά (1950-1970). Ανθολογία, και λίγο αργότερα πέθανε. Ως δημιουργός είναι εξομολογητικός και έντονα βιωματικός. Η ποίησή του διακρίνεται για τον ελεύθερο στίχο, τα λιτά εκφραστικά μέσα, τον συμβολισμό και τη γλώσσα που προσεγγίζει τον λόγο της καθημερινότητας. Οι κριτικές για το έργο του υπήρξαν ιδιαιτέρως θερμές, ενώ για την ποίησή του μίλησαν, μεταξύ άλλων, οι Μανόλης Αναγνωστάκης, Νικηφόρος Βρεττάκος, Πάνος Μουλλάς, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου και Ντίνος Χριστιανόπουλος. Πολλά ποιήματα και βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Ρουμάνικα και Σλοβένικα.
Το πλούσιο αρχείο του βρίσκεται στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ) Θεσσαλονίκης, μετά από δωρεά της συζύγου του Ντίνας Παπαδοπούλου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ