Η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων… κάνουν καλό στην τσέπη μας (είναι πολύ φθηνότερα από τα καινούργια) και το περιβάλλον, αλλά τα second hand ενδύματα κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας, καθώς αποτελούν εστία μικροβίων.
Το ανθρώπινο δέρμα φιλοξενεί από τη φύση του ένα πλήθος μικροοργανισμών, όπως βακτήρια, μύκητες και ιούς, που συνθέτουν το δερματικό μικροβίωμα. Κάθε ρούχο που φοράμε έρχεται σε επαφή με αυτά τα μικρόβια, μεταφέροντας ουσιαστικά ένα ίχνος του μοναδικού αυτού μικροβιώματος του καθενός μας.
Οι πρωταρχικοί «κάτοικοι» του δερματικού μικροβιώματος περιλαμβάνουν βακτήρια, όπως ο Staphylococcus (που συνδέεται με τις λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο) και ο Streptococcus (υπεύθυνος για τον στρεπτόκοκκο Α), μύκητες όπως ο Candida και ιούς όπως αυτός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).
Όσο μοναδικό είναι το μικροβίωμα, τόσο ξεχωριστή είναι και η μικροβιακή ισορροπία στο δέρμα κάθε ατόμου. Αυτό σημαίνει ότι μικρόβια που είναι αβλαβή για ένα άτομο μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για ένα άλλο.
Είναι γνωστό ότι τα ρούχα αποτελούν φορέα παθογόνων μικροοργανισμών. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να φιλοξενήσουν μια σειρά μολυσματικών παραγόντων, όπως ο Staphylococcus aureus (που συνδέεται με λοιμώξεις του δέρματος και του αίματος), το E. coli, η Salmonella, ο νοροϊός και ο ροταϊός – όλα ικανά να προκαλέσουν συμπτώματα όπως πυρετό, εμετό και διάρροια. Μυκητιασικές λοιμώξεις, όπως το πόδι του αθλητή και η δακτυλίτιδα, έχουν επίσης εντοπιστεί σε μολυσμένα υφάσματα.
Σε μια μελέτη που εξέτασε μεταχειρισμένα ρούχα σε αγορές του Πακιστάν, οι ερευνητές εντόπισαν βακτήρια όπως τα Bacillus subtilis και Staphylococcus aureus σε διάφορα δείγματα. Παράσιτα, όπως αυτά που προκαλούν δερματίτιδα και ψώρα, έχουν επίσης εντοπιστεί σε μεταχειρισμένα ρούχα.
Δεδομένου ότι τα μικρόβια του δέρματος ευδοκιμούν σε ουσίες όπως ο ιδρώτας, τα σμηγματογόνα έλαια και οι δερματικές πρωτεΐνες, που απορροφώνται από τα υφάσματα των ρούχων, μπορούν να παραμείνουν στις ίνες των ρούχων για πολύ καιρό μετά τη χρήση τους. Μελέτες έχουν δείξει, ειδικότερα, ότι τα μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν για έως και 90 ημέρες σε ρούχα από βαμβάκι ή μικτές ίνες και έως και 200 ημέρες σε ρούχα από πολυεστέρα. Η υγρασία ενισχύει περαιτέρω την επιβίωση αυτών των παθογόνων μικροοργανισμών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αποθήκευσης των ρούχων σε ξηρό περιβάλλον, ώστε να αποτραπεί ο πολλαπλασιασμός των μικροβίων.
Αν και ο πραγματικός κίνδυνος από μολυσμένα ρούχα παραμένει ασαφής λόγω περιορισμένων στοιχείων, είναι σαφές ότι για ορισμένους ανθρώπους, όπως τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, ο κίνδυνος είναι σημαντικός.
Πώς θα τα απολυμάνουμε
Το πλύσιμο των μεταχειρισμένων ρούχων είναι… βάλσαμο για τη μείωση των πιθανών κινδύνων.
Ξεκινήστε μουλιάζοντας τα ρούχα σε ζεστό νερό με αντιβακτηριδιακό απορρυπαντικό για 2-3 ώρες πριν από το πλύσιμο στο πλυντήριο. Για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση, πλύνετε τα μεταχειρισμένα ρούχα ξεχωριστά από τα υπόλοιπα την πρώτη φορά που τα καθαρίζετε.
Συνιστάται το πλύσιμο των ρούχων με απορρυπαντικό στους 60°C (140°F) για την απομάκρυνση της βρωμιάς και την εξουδετέρωση περισσότερων παθογόνων μικροοργανισμών. Εάν αυτή η θερμοκρασία δεν είναι κατάλληλη για ορισμένα υφάσματα, χρησιμοποιήστε ένα αντιβακτηριδιακό απορρυπαντικό πλυντηρίου. Το κρύο νερό δεν σκοτώνει αποτελεσματικά τα μικρόβια. Εάν η πλύση σε υψηλή θερμοκρασία δεν αποτελεί επιλογή, η προσθήκη ενός απολυμαντικού πλυντηρίου μπορεί να συμβάλει στην εξάλειψη των βακτηρίων και των ιών.
Τέλος, για πρόσθετη ασφάλεια, χρησιμοποιήστε στεγνωτήριο με υψηλή θερμοκρασία ή σίδερο ατμού σε ανθεκτικά υφάσματα. Μια θερμοκρασία περίπου 60°C θα εξουδετερώσει τα περισσότερα βακτήρια, ιούς και παράσιτα.