Αντιπροσωπεία της Μπανγκόκ συναντήθηκε με στελέχη της Χαμάς στο Ιράν για να συζητήσει την τύχη των 22 Ταϊλανδών που κρατά ομήρους το παλαιστινιακό κίνημα, το οποίο δήλωσε ότι αναμένει «την κατάλληλη στιγμή» για να τους αφήσει ελεύθερους, σύμφωνα με έναν από τους διαπραγματευτές.
«Με διαβεβαίωσαν ότι τους φροντίζουν, αλλά δεν μου μίλησαν για συγκεκριμένη ημερομηνία απελευθέρωσης. Περιμένουν την κατάλληλη στιγμή», επεσήμανε χθες, Τετάρτη, στους δημοσιογράφους ο Αριπέν Ουταρασίν, όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη μεταξύ της ταϊλανδικής αντιπροσωπείας και της Χαμάς στις 26 Οκτωβρίου.
Ο Ουταρασίν ηγείται μιας ομάδας τριών διαπραγματευτών, οι οποίοι προέρχονται από την πολυπληθή μουσουλμανική κοινότητα της Ταϊλάνδης. Οι διαπραγματευτές διορίστηκαν από τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Ουάν Μουχαμάντ Νουρ Μάθα.
«Άκουσαν τις ανησυχίες μας διότι γνωρίζουν ότι η Ταϊλάνδη επέδειξε ευγένεια απέναντι στη μουσουλμανική κοινότητα. Σέβονται την Ταϊλάνδη», διαβεβαίωσε.
Τουλάχιστον 240 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς μετά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ. Η Μπανγκόκ έχει ανακοινώσει ότι μεταξύ των ομήρων βρίσκονται 22 Ταϊλανδοί πολίτες, ενώ 32 άλλοι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς.
Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Σρέθα Θαβίσιν επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για την απελευθέρωση των ομήρων. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μετέβη αυτή την εβδομάδα για τον λόγο αυτό στο Κατάρ και την Αίγυπτο.
Εξάλλου ο Θαβίσιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου αργά χθες το βράδυ. «Μου είπε ότι κάνει το καλύτερο που μπορεί για να προσφέρει άμεση βοήθεια στους Ταϊλανδούς ομήρους», εξήγησε ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης.
Περίπου 30.000 Ταϊλανδοί εργάζονταν στο Ισραήλ, κυρίως στον αγροτικό τομέα, όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Το βασίλειο έχει οργανώσει έκτοτε πτήσεις, με τις οποίες επαναπατρίστηκαν περισσότεροι από 7.000 πολίτες του.