ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Χάσμα ΗΠΑ – Ευρώπης στο Μόναχο: «Δεν θα βρίσκεται στις συνομιλίες για την Ουκρανία», δηλώνει απεσταλμένος του Τραμπ

Θα ζητηθεί η γνώμη της Ευρώπης – αλλά τελικά θα αποκλειστεί – από τις προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και Ουκρανίας, αποκάλυψε ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Guardian, ερωτηθείς εάν η Ευρώπη θα ήταν παρούσα στις προγραμματισμένες συνομιλίες, ο Κιθ Κέλογκ είπε ότι είναι ρεαλιστής και αυτό «δεν πρόκειται να συμβεί».

«Σας λέω κάτι που είναι πραγματικά πολύ ειλικρινές», είπε το Σάββατο και πρόσθεσε: «Και στους ευρωπαίους φίλους μου, θα έλεγα: μπείτε στη συζήτηση, όχι με το να παραπονιέστε ότι μπορεί ή όχι, να βρεθείτε στο τραπέζι, αλλά υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις, ιδέες και αυξάνοντας τις δαπάνες [άμυνας]».

Οι δηλώσεις του Κέλογκ θα προκαλέσουν έκπληξη σε ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες που δεν εμπιστεύονται τον Τραμπ και πιστεύουν ότι η ασφάλεια της χώρας τους είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη μοίρα της Ουκρανίας, σχολιάζει ο Guardian.

Ο ίδιος είπε επίσης, ότι ένας λόγος για τον οποίο απέτυχαν οι προηγούμενες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ήταν η εμπλοκή πάρα πολλών χωρών που δεν είχαν τη δυνατότητα να εκτελέσουν οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία.

«Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο», είπε στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.

Στο μεταξύ, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι την Κυριακή για να συζητήσουν την κατάσταση.

«Όχι» Ζελένσκι στην πρόταση της Ουάσινγκτον για τα ουκρανικά ορυκτά

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ τα ουκρανικά ορυκτά, τονίζοντας ότι αυτή η συμφωνία δεν «προστατεύει» τη χώρα του σε αυτή τη φάση.

«Δεν έδωσα την άδεια στους υπουργούς να υπογράψουν τη συμφωνία γιατί αυτή δεν είναι έτοιμη. Κατά τη γνώμη μου, αυτή δεν μας προστατεύει», είπε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, προσθέτοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει «εγγυήσεις ασφαλείας», αλλά «δεν βλέπω μια τέτοια σύνδεση ακόμη στο έγγραφο».

Η συμφωνία είναι κεντρικής σημασίας στην προσπάθεια του Κιέβου να κερδίσει την υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιδιώκει ένα γρήγορο τέλος του πολέμου με τη Ρωσία και το Κίεβο πιέζει για να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας για να προστατευτεί από ενδεχόμενη άλλη εισβολή της Ρωσίας σε περίπτωση επίτευξης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

«Καμία συμφωνία για την Ουκρανία χωρίς το Κίεβο»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, ενώ προειδοποίησε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ για τις βλέψεις του Ρώσου Προέδρου.

«Νομίζω ότι αυτό είναι το σχέδιο του και πιστεύω ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω, προετοιμάζει πόλεμο εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ τον επόμενο χρόνο. Νομίζω, αλλά δεν το γνωρίζω», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στον Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έδωσε το στίγμα της εξωτερικής διακυβέρνησης των ΗΠΑ. Στην ομιλία του εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στην ΕΕ, ακόμη και κατηγορώντας την ότι καταπνίγει την ελευθερία του λόγου, τονίζοντας ότι αυτός είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από τη Ρωσία.

Η αύξηση αμυντικών δαπανών, η περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας είναι οι βασικές κινήσεις που πρέπει να κάνει η Ευρώπη, σύμφωνα με τον Μαρκ Ρούτε.

Από την άλλη πλευρά, η Ούρσουλα Φορ Ντερ Λάιεν ανέφερε: Μια αποτυχία στην Ουκρανία, θα αποδυναμώσει την Ευρώπη, αλλά θα αποδυναμώσει και τις ΗΠΑ».

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας τονίζει πως ήταν λάθος να βγει από την εξίσωση η πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

«Ήταν απερίσκεπτο και πιστεύω ότι ήταν λάθος. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, ο Πούτιν δεν έχει κάνει ούτε χιλιοστό πίσω στις απαιτήσεις του», σημείωσε.

«Καμία διαπραγμάτευση χωρίς την Ουκρανία», τονίζει στους Financial Times ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Το βασικό ερώτημα σε αυτή τη φάση είναι αν ο πρόεδρος Πούτιν είναι ειλικρινά διατεθειμένος να συμφωνήσει σε μια αξιόπιστη και βιώσιμη κατάπαυση σε αυτή τη βάση. Στη συνέχεια επαφίεται στους Ουκρανούς να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Το… μετέωρο βήμα της Ευρώπης

Ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη, η Ρωσία τον κερδίζει και ο Λευκός Οίκος πλέον λέει ανοιχτά αυτό που σκέφτεται: ότι είναι δύσκολο η Ουκρανία να πάρει πίσω τα εδάφη της και δύσκολο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, επισήμανε η επικεφαλής του τμήματος των διεθών ειδήσεων του ΕΡΤNews Άννα Παπασωτηρίου, μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων με τον Γιάννη Μούτσιο.

Ενώ πρόσθεσε:

«Και αυτό μέχρι χθες ήταν κοινό μυστικό μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων γιατί προφανώς δεν ήθελαν να φανεί ότι κάνουν παραχωρήσεις στη Ρωσία πριν ξεκινήσουν οι όποιες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Αλλά ο Τραμπ δεν σπάει μόνο ένα ταμπού, μιλώντας δημόσια γι’ αυτό.

Δείχνει πρόθυμος να γυρίσει τον χρόνο πίσω για να πετύχει την ειρήνη στην Ουκρανία. Ήδη έχει καταστήσει ως βασικό συνομιλητή του τον Πούτιν, βγάζοντάς τον από την πολιτική απομόνωση και σκέφτεται να φτάσει ακόμα και σε αναδιάταξη της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, μειώνοντας δραστικά τον αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων».

Σημείωσε, ακόμη:

blank

«Είναι προφανές ότι ο Τραμπ σχεδιάζει να στείλει τον λογαριασμό στην Ευρώπη για την ειρήνη στο δικό της έδαφος και ήδη οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποδεχθεί την αύξηση των αμυντικών δαπανών που τους αναλογούν σε νατοϊκό επίπεδο. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο Τραμπ δεν την αναγνωρίζει ως συνομιλητή – τουλάχιστον με τη μέχρι τώρα στάση του.

Ερημην της σχεδιάζει με τη Μόσχα πώς θα αποκαστασταθεί η ασφάλεια της. Χρειάζεται λοιπόν η ίδια να πάψει να παρακολουθεί ως παρατηρητής. Η Γαλλία ήδη βλέπει την ευκαιρία να προωθηθεί η πολυσυζητημένη ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, αλλά αυτό είναι ένα μακρόπνοο όραμα που προϋποθέτει διευρυμένη συναίνεση και ενισχυμένη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα».

blank
Χάσμα ΗΠΑ – Ευρώπης στο Μόναχο: «Δεν θα βρίσκεται στις συνομιλίες για την Ουκρανία», δηλώνει απεσταλμένος του Τραμπ
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top