Ιδιαίτερα επιτυχημένο μπορεί να χαρακτηριστεί το 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, μία συνδιοργάνωση του υπουργείου Πολιτισμού και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που διήρκεσε από το Σάββατο του Λαζάρου, 12 Απριλίου, έως και τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου 2025.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΛΣ, τις δεκάδες συναυλίες του φεστιβάλ παρακολούθησαν περίπου 20.000 θεατές σε μουσεία, εκκλησίες, τοπόσημα και συναυλιακούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Περισσότεροι από πεντακόσιοι διακεκριμένοι και νεότεροι καλλιτέχνες, μουσικοί, χορωδοί, τραγουδιστές, ψάλτες, συνθέτες, αρχιμουσικοί, ηθοποιοί, συμμετείχαν φέτος στην ανοιξιάτικη γιορτή της Λατρευτικής Μουσικής, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό πανόραμα της μουσικής που αναφέρεται τόσο στα θεία όσο και στα ανθρώπινα πάθη.
«Η φετινή, τρίτη κατά σειρά διοργάνωση του Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, επιβεβαίωσε με τον πιο σαφή τρόπο ότι αυτό που ξεκίνησε δειλά-δειλά το 2022 μέσα στην πανδημία, έχει ήδη γίνει μια παράδοση της πόλης μας», δήλωσε σχετικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Γιώργος Κουμεντάκης. «Η λατρευτική μουσική είναι η αφορμή για να βγούμε στην πόλη, να συναντηθούμε, να νιώσουμε το κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας», πρόσθεσε και ευχαρίστησε τους χιλιάδες θεατές που τίμησαν με την παρουσία και τη συμμετοχή τους, τους καλλιτέχνες και τα σύνολα που έλαβαν μέρος, τους χώρους που φιλοξένησαν τις εκδηλώσεις μας, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τη στήριξή της, τον χορηγό του Φεστιβάλ, την Τράπεζα Eurobank, και τον δωρητή του Φεστιβάλ, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.
Ακολουθεί σύντομος απολογισμός του 3ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής (12-16 Απριλίου 2025):
Το Φεστιβάλ ξεκίνησε το Σάββατο του Λαζάρου στον Μητροπολιτικό-Καθεδρικό Ναό Αθηνών, με τη συναυλία Από το Πάθος στην Ανάσταση, με τον Βυζαντινό Χορό «Τρόπος», σε διεύθυνση Κωνσταντίνου Αγγελίδη και με τη συμμετοχή του Πάνου Δημητρακόπουλου στο κανονάκι.
Την Κυριακή των Βαΐων πάνω από 5.000 θεατές συνέρρευσαν στον προαύλιο χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης για τη συναυλία Βασίλης Τσιτσάνης – Ο άγιος του έρωτα, με τη Δήμητρα Γαλάνη, την Ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου και την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τον Γιώργο Κωνσταντίνου. Βασισμένη σε μια ιδέα του Ανδρέα Κατσιγιάννη, η συναυλία συνέδεσε τους ύμνους της βυζαντινής μουσικής με τα εμβληματικά λαϊκά τραγούδια που συνέθεσε ο Βασίλης Τσιτσάνης. Στον ίδιο χώρο, τη Μεγάλη Δευτέρα, η Vamos Orchestra υπό τον Θανάση Παπαθανασίου παρουσίασε τη συναυλία Ω γλυκύ μου έαρ, με σολίστ τον Τάσο Αποστόλου.
Στον Ιερό Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτη παρουσιάστηκε την Κυριακή των Βαΐων η συναυλία Ex tenebris lux, σε σύλληψη Ειρήνης Αναστασίου και Γιώργου Κρίμπερη, με τη συμμετοχή της Αγλαΐας Παππά στην αφήγηση, και τη Μεγάλη Τρίτη η συναυλία Πολυύμνια η πανηγυρική – Το πολυχορικό στιλ και η τέχνη του μελωδικού στολισμού στη Γερμανία του 17ου αιώνα, με τα σύνολα The Clerkes Extraordinarie και Cappella Sancti Pauli, σε μουσική διεύθυνση Ιάσονα Μαρμαρά.
Στο Φετιχιέ Τζαμί έλαβαν χώρα οι συναυλίες Θόλος, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Σωκράτη Σινόπουλου και Ταξιάρχη Γεωργούλη, Τα δοξάρια της Ανατολής με τους Γιώργο Ψάλτη, Σοφία Ευκλείδου, Γιάννη Πούλιο και Vitraux με τους Τάσο Πούλιο, Κυριάκο Ταπάκη, Γιώργο Κοντογιάννη, Νίκο Παραουλάκη.
Στην Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία πραγματοποιήθηκαν οι συναυλίες Maria Matrem με το σύνολο Ex Silentio σε μουσική διεύθυνση Δημήτρη Κούντουρα και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, υπό τη διεύθυνση της Κωνσταντίνας Πιτσιάκου, Φύση, λατρεία και Θείο, με το Sibil*la Ensemble, Συνομιλίες με το Σύνολο Μουσικής Δωματίου της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Χαλανδρίου και Το μεγαλείο του ελάχιστου με τους Les Vibrations sympathiques, σε μουσική διεύθυνση Παύλου Κόρδη.
Στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή παρουσιάστηκαν οι συναυλίες Μεσσιάν, Κουαρτέτο για το τέλος του χρόνου, με τους Σπύρο Τζέκο, Ηρώ Σειρά, Αλεξίς Μποβ, Σοφία Ταμβακοπούλου και Λένια Ζαφειροπούλου, Εύα, με τους μονωδούς Σοφία Κυανίδου και Αντώνη Κορδοπάτη και τον Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο, Η πίστη μέσω της μουσικής – Ένα ταξίδι της ψυχής, με τον πιανίστα Μάριο Παντελιάδη, καθώς και η διάλεξη Η προσευχή στην όπερα με τη συγγραφέα και δημοσιογράφο Έλενα Ματθαιοπούλου.
Στο Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών παρουσιάστηκαν οι συναυλίες με πιανιστικά έργα Σατί, Έργα για πιάνο, με τους Μπεάτα Πίντσετιτς και Χρήστο Σακελλαρίδη, Bach in the Sky with Diamonds, με την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, και Ου γαρ ην καιρός σύκων, με τον Γιώργο Κωνσταντίνου. Στον ίδιο χώρο, η Χορωδία musicAeterna Byzantina, υπό τον χοράρχη Αντώνιο Κουτρουπή, παρουσίασε τη συναυλία Πόρνη προσήλθε Σοι, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Θεόδωρου Κουρεντζή, με σολίστ τους Ριμπάλ Ουέχμπε και Γρηγόριο Ζάρκο και με την Αμαλία Μουτούση στην αφήγηση. Το νέο έργο του Νίκου Γαλενιανιού -μια ανάθεση της ΕΛΣ για το Φεστιβάλ- Paradise Lost – Μορφαί δαιμονίων, με τις σολίστ Ιωάννα Βρακατσέλη, Δανάη Μπλέτσα και ‘Αρτεμη Μπόγρη και το γυναικείο χορωδιακό σύνολο CHÓRES, σε μουσική διεύθυνση Ειρήνης Πατσέα, καθώς και η συναυλία Πολλά εν θέλω να σου πω… με τον Ζαχαρία Καρούνη και τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, παρουσιάστηκαν επίσης στο εμβληματικό κτίριο της Σοφοκλέους.
Στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» παρουσιάστηκε το Ρέκβιεμ του Κερουμπίνι από τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, υπό τον ‘Αλκη Μπαλτά, καθώς και η όπερα του Μπρίττεν Ο κατακλυσμός του Νώε, σε μουσική διεύθυνση Κυριακής Κουντούρη, σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση, με τη συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ, υπό την Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, την Underground Kids Orchestra, μέλη της Underground Youth Orchestra, μέλη της Ορχήστρας Νέων El Sistema Greece και με τους μονωδούς Άννα Αγάθωνος και Γιάννη Γιαννίση.
Στον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας οι μουσικοί Νίκος Κατριτζιδάκης, Νίκος Παπαγεωργίου, Δήμος Παπατζαλάκης και Γιάννης Παπατζανής παρουσίασαν τη συναυλία Σιγησάτω πάσα σαρξ βροτεία και οι Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης την μουσική παράσταση Στ’ Όσιου Λουκά το μοναστήρι.
Ξεχωριστό τόνο στο Φεστιβάλ έδωσαν οι καθιερωμένες περιπατητικές συναυλίες με τις μπάντες στα πέριξ της Ακρόπολης. Η Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου ξεκίνησε τη δική της διαδρομή από την είσοδο του Μουσείου Ακρόπολης στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και έφθασε, μέσω της Αποστόλου Παύλου έως την Πλατεία του Θησείου, η Στρατιωτική Μουσική Φρουράς Αθηνών ξεκίνησε από την είσοδο του Μουσείου Ακρόπολης και μέσω της Πλάκας έφθασε στην Πλατεία της Μητρόπολης, ενώ η Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού έκανε τη διαδρομή πέριξ της Ρωμαϊκής Αγοράς στην Πλάκα.
Στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, ο αρχιμουσικός Μάρκελος Χρυσικόπουλος παρουσίασε τη Συμφωνία αρ. 14 του Σοστακόβιτς με τη βουλγαρική ορχήστρα εγχόρδων Drop Down Community και σολίστ τη μεσόφωνο Θεοδώρα Μπάκα, τον βαθύφωνο Τίμο Σιρλαντζή και τον Σπύρο Σουλαδάκη στην τσελέστα. Στην Εναλλακτική επίσης έδωσε συναυλία η διάσημη βουλγαρική Χορωδία Βάνια Μονέβα, υπό τη διεύθυνση της Βάνιας Μονέβα. Οι δύο αυτές συναυλίες παρουσιάστηκαν σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Το 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, με την Πασχαλινή Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με κατανυκτικά έργα των Δημήτρη Μητρόπουλου, Ρίχαρντ Στράους και Χαρίλαου Περπέσα, με σολίστ τη υψίφωνο Αφροδίτη Πατουλίδου, σε μουσική διεύθυνση Λέο ΜακΦαλ.
