«Το Υπουργείο Πολιτισμού συμφωνεί με την άποψη που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διατηρηθεί ο γεωγραφικός αποκλεισμός για τον οπτικοακουστικό τομέα», υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, μιλώντας στη Βουλή.
«Σε περίπτωση άρσης του γεωγραφικού αποκλεισμού για τον οπτικοακουστικό τομέα, ο κλάδος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο σε πανελλαδικό επίπεδο, θα πληγεί και θα συρρικνωθεί, ενώ ταυτόχρονα θα περιοριστεί η ποικιλομορφία τού περιεχομένου και η δυνατότητα πλουραλισμού στην έκφραση προς όφελος των λίγων μεγάλων εταιρειών που θα προωθούν ένα ομογενοποιημένο περιεχόμενο σε μία ενιαία αγορά», είπε ο κ. Δήμας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κυριακής Μάλαμα.
«Η διατήρηση του καθεστώτος των γεωγραφικών περιορισμών στα πνευματικά έργα διασφαλίζει την πολιτιστική δημιουργία, η οποία πραγματικά αντιμετωπίζει έτσι κι αλλιώς μεγάλες προκλήσεις από τις νέες τάσεις τής ψηφιακής αγοράς, από την πειρατεία, από την πίεση του διαδικτύου για συσσώρευση και για συμπίεση της αγοράς στα οπτικοακουστικά αλλά και στο ηλεκτρονικό βιβλίο», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ζήτησε να ενημερωθεί για την «οπτική» του Υπουργείου Πολιτισμού στο θέμα δεδομένου ότι «η συζήτηση άνοιξε εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχέση με την αξιολόγηση της εφαρμογής του εν λόγω κανονισμού και είναι γνωστό ότι μεγάλα λόμπι πιέζουν για την αλλαγή αυτού του καθεστώτος».
Η Κυριακή Μάλαμα επισήμανε ότι τη συζήτηση «παρακολουθεί πραγματικά όλη η εγχώρια οπτικοακουστική βιομηχανία αυτή τη στιγμή» και κάλεσε τον υφυπουργό Πολιτισμού να απαντήσει εάν η Ελλάδα θα συνεργαστεί ενεργά με τις χώρες της Ευρώπης που θέλουν να προστατεύσουν τον σύγχρονο πολιτισμό ή αν υπάρχει περίπτωση να τοποθετηθούν υπέρ των συμφερόντων των μεγάλων του διαδικτύου, οι οποίοι έτσι και αλλιώς δεν πληρώνουν τίποτα στην Ελλάδα.
«Χαίρομαι που μας παρακολουθεί όλος ο οπτικοακουστικός τομέας τής χώρας και υποθέτω κάποιος από όλους αυτούς θα βρέθηκε να σας πει πως η επίκαιρη ερώτηση που καταθέσατε στις 10 Ιανουαρίου 2024 δεν είναι επίκαιρη, είναι ανεπίκαιρη στην πραγματικότητα. Και υποθέτω ότι γνωρίζετε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε απόφαση στις 13 Δεκεμβρίου του 2023», σχολίασε ο Χρίστος Δήμας και προσέθεσε: «Άρα, να σας ενημερώσω και από το βήμα της Βουλής πως σύμφωνα με την έκθεση που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 13 Δεκεμβρίου 2023, που αφορά στην επαναξιολόγηση του κανονισμού, αποφασίστηκε η μη άρση του γεωγραφικού αποκλεισμού ειδικά για τον οπτικοακουστικό τομέα. Εδώ θέλω να υπογραμμίσω πως εκπλήσσομαι από την προχειρότητα -να το πω;- έλλειψη ενημέρωσης, επιφανειακό ενδιαφέρον; Εάν δεν το γνωρίζατε εσείς αυτό, μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση πως δεν σας ενημέρωσε κάποιος από τους συνεργάτες σας, κάποιος από την ομάδα εργασίας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιος από τον οπτικοακουστικό τομέα που προφανώς σας έθεσε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτισμού, επισήμανε ότι απαιτείται αξιολόγηση στον οπτικοακουστικό τομέα καθώς η εφαρμογή των κανόνων θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών εσόδων, θα απειλήσει τις επενδύσεις σε νέο περιεχόμενο, θα μειώσει την πολιτιστική πολυμορφία του περιεχομένου και τους διαύλους διανομής.
«Ο κύριος υφυπουργός κατέφυγε σε μία επιθετική ρητορική παρουσιάζοντας τη συζήτηση ως τετελεσμένη, αποκρύπτοντας όμως ότι οι τελικές αποφάσεις θα έρθουν στα κράτη-μέλη για το θέμα κι ότι οι θέσεις τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως διατυπώθηκαν είναι μη δεσμευτικές και μάλιστα αφήνουν “ανοικτά παράθυρα” για ενδεχόμενες αλλαγές στο μέλλον.
Αν αντιληφθήκαμε καλά τις δηλώσεις του κυρίου υφυπουργού, θέση της χώρας είναι η διατήρηση του “γεωγραφικού αποκλεισμού” στα πνευματικά δικαιώματα. Αναμένουμε η κυβέρνηση να φανεί συνεπής σε αυτή τη θέση», σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα.