«Το συμβούλιο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αναμένεται να προχωρήσει στην απόσυρση από το πόρισμα της κάθε αναφοράς γύρω από την πυρόσφαιρα », δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών, Χρήστος Παπαδημητρίου, με αφορμή τις αποστάσεις που παίρνουν από το πόρισμα για την πυρόσφαιρα τα Πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ σε συνεντεύξεις του, τόσο στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ όσο και στην ΕΡΤ είπε πως το συμβούλιο του Οργανισμού αναμένεται να προχωρήσει στην απαλοιφή από το πόρισμα της κάθε αναφοράς γύρω από την πυρόσφαιρα στα Τέμπη.
Το Πανεπιστήμιο της Γάνδης εκφράζει τις αντιρρήσεις του αναφορικά με τον τρόπο που παρουσιάστηκαν τα στοιχεία στο πόρισμα επισημαίνοντας ότι μοναδικό καθήκον ήταν η επιστημονική τους άποψη για τις προσομοιώσεις που ερευνούσε η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογένειας ενώ δεν είχαν πραγματοποιήσει δικές τους προσομοιώσεις. Από το Πανεπιστήμιο της Πίζας ζητείται να αφαιρεθούν τμήματα του δημοσιευμένου πορίσματος, αποκαλύπτοντας ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία μεταξύ του Ιδρύματος και της Επιτροπής.
Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι προς τον σκοπό της διαφύλαξης της ακεραιότητας και της αξιοπιστίας του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, θα ζητηθεί να απαλειφθεί από το πόρισμα των 178 σελίδων το μικρό κομμάτι που αφορά την πυρόσφαιρα.
Ο κος Παπαδημητρίου μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι εξήγησε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει ρητώς στις 26/2 να μην βγει στον αέρα το πόρισμα πριν δοθεί η αντίστοιχη μελέτη από το πανεπιστήμιο της Λοζάνης, το οποίο θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο στον συγκεκριμένο τομέα. Ωστόσο, σημείωσε ότι ο Μπαρτ Ακού, μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και νούμερο 2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων, δήλωσε ότι αν δεν βγει το πόρισμα, θα προχωρήσει ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, κατηγορώντας τον ελληνικό οργανισμό ότι δεν αφήνει τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό να κάνει τη δουλειά του. «Φανταστείτε τι είχε να γίνει στην Ελλάδα αν συνέβαινε κάτι τέτοιο», σχολίασε. «Παρά την ομόφωνη αντίρρηση επέμειναν να μπει στο πόρισμα η πυρόσφαιρα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ο κ. Ακού στο κομμάτι για την πυρόσφαιρα, βασίστηκε σε ανεπίσημες συνομιλίες με ειδικούς από το πανεπιστήμιο της Γάνδης, κάτι που ανάγκασε το πανεπιστήμιο να δηλώσει ότι διαφωνεί με το πόρισμα. Όμως, υπογράμμισε, το πόρισμα είναι «μια άρτια επιστημονική εργασία που περιέχει 17 συστάσεις ασφαλείας και ένα μόνο περίεργο και επιστημονικά δυσεπίλυτο σημείο, αυτό της πυρόσφαιρας, το οποίο και αφήνεται ανοιχτό».
Ο κ. Παπαδημητρίου εξήγησε ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν είχε δικαίωμα να προχωρήσει σε τροποποιήσεις στο πόρισμα, όπου «δεν μπορούμε να αλλάξουμε ούτε κόμμα». «Θα απευθυνθώ σε ανώτατα ιδρύματα για τη γνωμάτευση για την πυρόσφαιρα, ήδη έχουμε κάνει αίτημα στον “Δημόκριτο”» είπε.
Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στην ΕΡΤ είπε, «Έχω δεχθεί απειλές να μην συνεχίσω την έρευνα από αλλοδαπούς παράγοντες (…) Δεν υποκύπτω σε απειλές. Δε φοβάμαι τίποτα».
