Ο Εγκέλαδος συνεχίζει να δονεί την Σαντορίνη και τα γύρω νησιά και να προκαλεί τεράστια ανησυχία.
Χθες (5.2.2025) η περιοχή γύρω από την Σαντορίνη σείστηκε για τα καλά από 5,2 Ρϊχτερ. Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει γίνει αυτό το διάστημα στη περιοχή. Οι επιστήμονες όμως, θεωρούν ότι η ισχυρή δόνηση των 5,2 Ρίχτερ δεν ήταν ο κύριος σεισμός και λένε πως αναμένουν ένα χτύπημα του Εγκέλαδου κοντά στα 6 Ρίχτερ.
Στη Σαντορίνη θα μεταβεί αύριο (7.2.2025) Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στο νησί.
Ο πρωθυπουργός θέλει να διαπιστώσει επί τόπου τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί, το οποίο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς δονείται από την έντονη σεισμική ακολουθία, ενώ το έχουν εγκαταλείψει χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες.
Τρεις νέοι σεισμοί – Ο μεγαλύτερος 4,6 Ρίχτερ
Το σεισμολογικό δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει τρεις νέες σεισμικές δονήσεις 4,0, 4,1 και 4,6 Ρίχτερ στις 19:50, στις 20:03 και στις 20:16 αντίστοιχα. Το επίκεντρο των δονήσεων εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα νότιο – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
«Σεισμός κοντά στα 6 Ρίχτερ»
Οι συνεχείς σεισμοί στη Σαντορίνη προβληματίζουν τους ειδικούς με τον καθηγητή Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής Δημήτρη Παπανικολάου να τόνισε πως «περιμένουμε ένα σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ».
Ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής Δημήτρης Παπανικολάου μιλώντας στο Live News για τους σεισμούς στη Σαντορίνη τόνισε ακόμη πως δεν είναι κύριος σεισμός το 5,2 Ρίχτερ που έγινε το βράδυ της Τετάρτης (05/02/2025).
«Είναι σαφές ότι το μέγεθος είτε είναι το ρήγμα της Ανύδρου που είναι στο κέντρο της διεγερμένης περιοχής είτε είναι της Ίου που είναι 2-3 χιλιόμετρα πιο βόρεια, πιο κοντά στην Ίο. Και τα δύο αυτά ρήγματα που έχουν τέτοιες διαστάσεις και μετατόπιση.
Το ρήγμα της Ίου έχει μεγαλύτερη μετατόπιση. Αυτή έχει βυθίσει όλο το κομμάτι με το Κολούμπο, που μπορεί κάλλιστα να δώσει έναν σεισμό της τάξεως του 6. Το οποίο δικαιολογείται και με βάση τη δραστηριότητα αυτή των σεισμών που έχουμε φτάσει μέχρι το 5,2», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το 5,2R είναι προσεισμός» τόνισε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ενώ ανέφερε ότι «πρώτη φορά γίνεται στην Ελλάδα ανοιχτή συζήτηση για τους σεισμούς».
«Δεν μπορούν τα 5,2 Ρίχτερ να θεωρηθούν κύριος σεισμός, γιατί η διαφορά του είναι πιο μικρή από τους υπόλοιπους σεισμούς. Με αυτό τον σεισμό εκτονώνονται περισσότεροι οι δυνάμεις μέσα στην ακολουθία, η οποία παραμένει ιδιαίτερα έντονη», σημείωσε ο πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Συνολάκης: «Το ηφαίστειο χτυπάει καμπανάκια»
Ο Εγκέλαδος συνεχίζει να ταρακουνάει την Σαντορίνη και τα γύρω νησιά και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης έκρουσε τον κώδωνα μιλώντας σήμερα (6.2.2025) στο Mega καθώς έβαλε στην… εξίσωση και το ηφαίστειο.
«Θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι και χειρότερα», είπε την Πέμπτη (06.02.2025) για τους σεισμούς στη Σαντορίνη ο Κώστας Συνολάκης. Ο γνωστός καθηγητής Φυσικών Καταστροφών διατύπωσε τρία σενάρια για τα φαινόμενα στη θαλάσσια περιοχή σε σχέση πάντα και με το ηφαίστειο.
Μιλώντας την Πέμπτη στο Live News για τους σεισμούς στη Σαντορίνη, ο Κώστας Συνολάκης ανέφερε πως το ένα σενάριο είναι πως όλη αυτή η σεισμική ακολουθία θα σταματήσει όπως συνέβη το 2011.
Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό ενός μεγαλύτερου σεισμού και το τρίτο να έχουμε έναν μικρό παροξυσμό του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή του Κολούμπο.
«Γενικά γίνονται εκρήξεις κάθε 50 χρόνια», συμπλήρωσε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, σημειώνοντας, ωστόσο, πως «δεν πρέπει να φοβόμαστε».
Για την ηφαιστειακή δραστηριότητα, ο κ. Συνολάκης υπενθύμισε ότι είχε ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι και μπορεί – όπως είπε – να «μεταναστεύει» υγρό και λάβα από τη Σαντορίνη προς τα νοτιοανατολικά.
Σε αυτό το σημείο ο καθηγητής τόνισε για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο ότι «αυτό που μας ανησυχεί είναι όταν γίνει έκρηξη, μία πλευρά του ηφαιστείου να κατολισθήσει και να πέσει στη θάλασσα», δηλαδή να γίνει τσουνάμι.
«Η Σαντορίνη έχει αρχίσει και χτυπάει καμπανάκια» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, το 2011 και τώρα, το 2025, για να συμπληρώσει πως «ακόμα κι αν τώρα εκτονωθεί το φαινόμενο, θα έχουμε πάλι σε λίγα χρόνια. Δεν νομίζω βέβαιαμ να έχουμε κάτι χειρότερο από το 1956. Αυτό που φοβάμαι όμως, είναι όταν γίνει τσουνάμι, οι άνθρωποι κάθονται και τραβάνε με την κάμερα, αντί να απομακρυνθούν», κατέληξε ο Κώστας Συνολάκης.
Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Θήρας, λόγω της έντονης σεισμικής ακολουθίας των τελευταίων ημερών στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ανάφη.
Ειδικότερα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε ο δήμος Θήρας να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των συνεχών σεισμών που καταγράφονται εκεί.
«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα δηλαδή έως την 1η Μαρτίου», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική απόφαση.
Τι σημαίνει η κήρυξη έκτακτης ανάγκης για το νησί
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας συντρέχει σε περίπτωση συντελεσθείσας φυσικής και τεχνολογικής καταστροφής ευρείας κλίμακας στον πληθυσμό και στις υποδομές, για την αντιμετώπιση της οποίας δεν επαρκούν οι άμεσα διαθέσιμοι πόροι, μέσα και υλικά των Φορέων διαχείρισης σε τοπικό, περιφερειακό, ή εθνικό επίπεδο, και απαιτείται η λήψη έκτακτων μέτρων αποκατάστασης ορισμένης χρονικής διάρκειας, έτσι όπως ορίζεται στο κείμενο θεσμικό πλαίσιο, από τις κατευθυντήριες οδηγίες, τις εγκυκλίους και τις κανονιστικές πράξεις της διοίκησης, αναφορικά με την κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.
Η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές δύναται να ανανεώνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από βεβαίωση των κατά περίπτωση αρμόδιων αποκεντρωμένων οργάνων πολιτικής προστασίας ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι κήρυξης, καθώς και με ειδική αιτιολογία για τους λόγους για τους οποίους οι επιπτώσεις από τις καταστροφές δεν έχουν ακόμη αντιμετωπισθεί.
![blank](https://protoneo.gr/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)