Πολιτικη

Δημήτρης Παπαστεργίου: «Η έννοια της παραμέλησης ενός ανηλίκου, είναι σήμερα πολλαπλασιαστικά πιο έντονη στο ψηφιακό περιβάλλον – Αναγκαίο να μιλάμε με τα παιδιά μας, να τους δείχνουμε τον δρόμο»

 

Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα την προστασία των ανηλίκων από τους κινδύνους του διαδικτύου και των social media, οργάνωσε ο εκπαιδευτικός όμιλος ΙΕΚ ΑΚΜΗ, με συμμετοχή και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου. Το “AKMI Debate” ανέδειξε τις προκλήσεις που θέτει η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, καθώς και την ανάγκη για διαρκή επαγρύπνηση και προσαρμογή.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναγνώρισε ότι ακόμα και οι επαγγελματίες του χώρου δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τον ρυθμό των αλλαγών, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης των ανθρωπιστικών αξιών και αρχών, τονίζοντας ότι η τεχνολογία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο και να βελτιώνει τη ζωή του. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην «ηλεκτρονική παραμέληση»: την παραγνώριση εκ μέρους των γονέων, των κινδύνων που παραμονεύουν στον ψηφιακό κόσμο, θεωρώντας ότι τα παιδιά τους είναι ασφαλή στο σπίτι.

«Πλέον οι γονείς νομίζουν ότι επειδή το παιδί μένει σπίτι, έχουν την εποπτεία. Όμως λόγω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το μυαλό τους είναι αλλού. Η έννοια λοιπόν της παραμέλησης, όπως ακριβώς παλιότερα υπήρχε όταν αφήνουμε έναν ανήλικο χωρίς την προσοχή μας, εκτεθειμένο σε κινδύνους, τώρα υπάρχει και πολύ πιο έντονη. Πολλαπλασιαστικά πιο έντονη στο ψηφιακό περιβάλλον. Για αυτό είναι αναγκαίο να μιλάμε με τα παιδιά μας. Να τους δείχνουμε τον δρόμο. Χωρίς τιμωρητική διάθεση».

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε επίσης, στο Kids Wallet, μια πλατφόρμα που επιτρέπει τον καθορισμό της ηλικίας των χρηστών, περιορίζοντας έτσι την πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο, καλώντας τις πλατφόρμες και την Ευρώπη να προσαρμοστούν. Καταλήγοντας, σημείωσε πως «πρέπει να καταλάβουμε ότι η τεχνολογία έχει μεράκι, και θέλει εκείνη να ξεπεράσει τον άνθρωπο και να δείξει ότι είναι πιο ικανή από τον άνθρωπο. Είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να εστιάσουμε. Ως Πολιτεία, ως γονείς».

Η Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και Σύμβουλος Σχολής Ψυχολογίας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, τόνισε τη σημαντική επίδραση που έχουν τα κινητά στις ανθρώπινες και διαπροσωπικές σχέσεις.

Αναφέρθηκε στις νέες φοβίες που έχουν εισέλθει στο λεξιλόγιό μας, όπως “τον φόβο του να μείνω έξω από αυτό που γίνεται στον κόσμο” και τον “φόβο απώλειας του κινητού”. Τόνισε τη σημασία της χαμηλής αυτοεκτίμησης και της υψηλής σύγκρισης, λέγοντας ότι η τέλεια εικόνα που προβάλλεται στα social media, οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, η οποία είναι προπομπός της κατάθλιψης.

“Καταλαβαίνετε ότι αυτό που αναπτύσσεις εσύ ως έφηβος είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι προπομπός της κατάθλιψης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κα Οικονόμου-Λαλιώτη επεσήμανε την ανάγκη διαπραγμάτευσης και διαλόγου μεταξύ γονέα και παιδιού, τονίζοντας ότι “δεν υπάρχει μόνο απαγόρευση, η τιμωρητική προσέγγιση δεν λειτουργεί”. Αναφέρθηκε επίσης στη βία που προβάλλεται στα ΜΜΕ, λέγοντας ότι “η βία έχει υποστεί θα λέγαμε, μια κανονικοποίηση στη σύγχρονη ζωή, και για μένα αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος”. Κατέληξε δε, λέγοντας πως πρέπει να δράσουμε μέσα από τους τρεις πυλώνες της παρέμβασης: την οικογένεια, το σχολείο και την Πολιτεία, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης και την υποστήριξη των παιδιών.

Η Ευγενία Μπόζου, επικεφαλής Κυβερνητικών Υποθέσεων και Δημόσιας Πολιτικής Google σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της Google για την προστασία των νέων χρηστών.

Η κα Μπόζου τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των νέων ανθρώπων στη συζήτηση και στη διαμόρφωση λύσεων για τα θέματα που τους αφορούν άμεσα. Όπως είπε, “πρέπει στην πραγματικότητα, πάντοτε οι ενήλικοι να βρούνε τις λύσεις σε θέματα που, ούτε γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, ούτε συμπεριλαμβάνουν στη συζήτηση ουσιαστικά τους νέους ανθρώπους που τους αφορούν”. Η Google στο πλαίσιο αυτό, προχωρά σε μια μεγάλη έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου οι έφηβοι, όχι μόνο εκφράζουν τη γνώμη τους, αλλά συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση της έρευνας και στον σχολιασμό των αποτελεσμάτων.

Ένα δεύτερο σημαντικό κομμάτι για την Google, όπως ανέφερε η κα Μπόζου, είναι η εκπαίδευση και η συνεργασία με τις οικογένειες και την εκπαιδευτική κοινότητα. Για αυτό, η εταιρεία έχει αναπτύξει συγκεκριμένα προγράμματα που τρέχουν και στην Ελλάδα, όπως το “Γίνε ήρωας στο διαδίκτυο” και το “AI Experience” (που εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη), μέσω των οποίων εκπαιδεύονται οι εκπαιδευτικοί να διδάξουν μαθήματα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις παρενοχλήσεις και το bullying, μέχρι τη βία, τις ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις και τις απάτες.

Αναφερόμενη στο Kids Wallet, η κ. Μπόζου το χαρακτήρισε ως μια θετική εξέλιξη, καθώς μεγεθύνει τον λόγο και φτάνει σε όλες τις ελληνικές οικογένειες. Σημείωσε επίσης, ότι η Google έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια την εφαρμογή Family Link, η οποία προσφέρει παρόμοια λειτουργικότητα.

Επιπλέον, η κα Μπόζου τόνισε ότι η Google έχει δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην πλατφόρμα YouTube, όπου, χρησιμοποιώντας και την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση, ανιχνεύονται συμπεριφορές που μπορεί να είναι επιβλαβείς για ένα παιδί και κόβεται αυτόματα η αναπαραγωγή τέτοιων βίντεο. “Μόνο του το εργαλείο πλέον, αναγνωρίζει αυτή τη συμπεριφορά και κόβει το pattern, σταματάει να σερβίρει αυτό το περιεχόμενο”, εξήγησε.

«Μεγάλη σημασία παίζει η οικογένεια. Το μυστικό είναι να μην κατρακυλάμε ως γονείς στην ευκολία του να παρκάρουμε το παιδί μας και να δίνουμε το κινητό εύκολα, αλλά να τους δείξουμε ότι υπάρχει ζωή εκεί έξω και να είμαστε εμείς παρόντες», κατέληξε.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχε και ο CEO της 100MENTORS, Γιώργος Νικολετάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο της εταιρείας, η οποία προσφέρει μια mentoring εφαρμογή σε μεγάλες εταιρείες, χρησιμοποιώντας generative AI, αλλά και σε μαθητές, καλύπτοντας το 30% της δημόσιας εκπαίδευσης. Μέσω αυτού του προγράμματος, μαθητές σε απομακρυσμένες περιοχές έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με role models που δεν θα μπορούσαν να συναντήσουν αλλιώς, μαθαίνοντας δεξιότητες όπως να χτίζουν, να ρωτάνε και να συνεργάζονται.

blank

Σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, είπε ότι «οι τεχνολογίες αποτυπώνουνε τις προσωπικότητες, δυστυχώς ή ευτυχώς, των ανθρώπων που τις δημιουργούνε. Και εάν μπορούμε να καταρτιστούμε και εμείς που τις δημιουργούμε, στο επίπεδο του ποια είναι η ‘μεταμορφωτική’ δύναμη των τεχνολογιών αυτών, τότε έχουμε ελπίδα ότι και η τεχνητή νοημοσύνη, η ελπίδα δηλαδή της νέας αυτής δύναμης, δεν θα πάει χαμένη”, δήλωσε.

Κλείνοντας τόνισε τη σημασία του να βάζουμε όρια στη χρήση των κινητών τηλεφώνων, αλλά και να αποδεχτούμε ότι αυτό είναι ένα κύμα που μας ξεπερνά. Εξέφρασε την ανάγκη να δημιουργηθούν εργαλεία mentoring με επίκεντρο τον άνθρωπο, τα οποία θα βοηθήσουν τα παιδιά να βρουν την αυθεντική τους φωνή και να αναπτύξουν κριτική σκέψη.

blank
Δημήτρης Παπαστεργίου: «Η έννοια της παραμέλησης ενός ανηλίκου, είναι σήμερα πολλαπλασιαστικά πιο έντονη στο ψηφιακό περιβάλλον – Αναγκαίο να μιλάμε με τα παιδιά μας, να τους δείχνουμε τον δρόμο»
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top