Την ενεργοποίηση, πριν από το καλοκαίρι, μιας σημαντικής πολιτικής για την επίλυση του στεγαστικού ζητήματος, με τελικό στόχο τη μείωση των τιμών των ακινήτων, μέσω της αύξησης της προσφοράς στην αγορά ακινήτων, προανήγγειλε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, επισήμανε για το ζήτημα της στέγασης ότι «το υπουργείο, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία, έχει σχεδιάσει ένα σύνολο 40 έργων αξίας 6,5 δις. ευρώ, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης. Το αναφέρω αυτό, διότι το ζήτημα της στέγασης είναι τόσο σημαντικό που δεν μπορεί να επιλυθεί με μαγικό τρόπο, ούτε με ένα πρόγραμμα που θα λύσει το πρόβλημα της χώρας μέσα σε έξι μήνες ή ένα χρόνο. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Γι’ αυτό τον λόγο, το σχέδιο περιλαμβάνει ένα σύνολο 40 έργων, υποέργων, μεταρρυθμίσεων και διευκολύνσεων. Ένα από τα πιο σημαντικά έργα αυτού του σχεδίου ήταν το πρόγραμμα «Σπίτι μου 1», το οποίο βάσει της επιτυχίας και της απορρόφησής του εξελίχθηκε στο «Σπίτι μου ΙΙ».
Όπως έκανε γνωστό, «ήδη έχουμε περισσότερες από 86.000 αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ», και μέσα σε 2,5 μήνες από την έναρξή του, ήδη έχουν λάβει προέγκριση πάνω από 3.000. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 3.000 συμπολίτες μας έχουν βρει σπίτι και είναι έτοιμοι να το αποκτήσουν με την επιδότηση του προγράμματος».
Συμπλήρωσε δε ότι «όλα τα έργα που έχουμε μέχρι στιγμής για να βοηθήσουμε το στεγαστικό ζήτημα είναι προσανατολισμένα στη ζήτηση. Τι σημαίνει αυτό; Είναι προσανατολισμένα στο να βοηθούν τον άνθρωπο, τον ωφελούμενο, τον πολίτη να έχει πιο άμεση, πιο εύκολη και πιο φτηνή πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Για πρώτη φορά ερχόμαστε με το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής που θα δουλέψει μέσα στη χρονιά και αυξάνουμε την προσφορά. Είναι σημαντικό να λύνουμε το στεγαστικό και από την πλευρά της ζήτησης και από την πλευρά της προσφοράς. Αλλά είναι σημαντικό να καταφέρουμε να βγάλουμε, για να το πω απλά, πιο πολλά ακίνητα στην αγορά.
Και έτσι ξεκινάμε την «Κοινωνική Αντιπαροχή», πετυχαίνοντας τρία πράγματα.
1. Αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων στην αγορά.
2. Παροχή κοινωνικού ενοικίου σε ευάλωτους συμπολίτες μας, με εγγυημένα χαμηλότερο ενοίκιο από κράτος.
3. Αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης δημόσιας περιουσίας, που παραμένει λιμνάζει για χρόνια.»
Τέλος, αναφέρθηκε και στην Προπληρωμένη Κάρτα, λέγοντας: «Από τη Δευτέρα, 31 Μαρτίου, υλοποιήσαμε μια σημαντική μεταρρύθμιση στον τομέα των επιδομάτων. Πλέον, όλα τα κύρια επιδόματα δίνονται μέσω προπληρωμένων καρτών. Αυτό αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα γέννησης και το επίδομα αναδοχής. Ήδη 167.000 δικαιούχοι έχουν παραλάβει την προπληρωμένη τους κάρτα. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, επιδιώκοντας να ενισχύσουμε τη δημοσιονομική διαφάνεια και να εντάξουμε περισσότερους πολίτες στο τραπεζικό σύστημα, έναν κρίσιμο στόχο για την οικονομία μας. Μέχρι τώρα, πολλοί από αυτούς τους πολίτες, για παράδειγμα οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, πληρώνονταν μέσω των ΕΛΤΑ, με τον ταχυδρόμο να παραδίδει τα επιδόματα κατ’ οίκον. Τώρα, τους εντάσσουμε πλήρως στο τραπεζικό σύστημα, κάτι που είναι σημαντικό για την καλύτερη παρακολούθηση των πληρωμών και τη μεγαλύτερη διαφάνεια».
«Ολοκληρωμένη στήριξη των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού»
«Με στοχευμένες πολιτικές, τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουμε καταφέρει να καταστήσουμε τις διαταραχές αυτιστικού φάσματος -μια αναπηρία που για πολλά χρόνια βρίσκονταν στο περιθώριο- ορατή και να εξασφαλίσουμε ίσα δικαιώματα για όλους. Η πρόοδος είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος προς την πλήρη ενσωμάτωση. Το μήνυμα όμως είναι σαφές: Κανείς δεν μένει πίσω.» Αυτό δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Πειραιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.
Εξειδικεύοντας τις πολιτικές που εφαρμόζει το Υπουργείο για την υποστήριξη των ατόμων με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, η Δόμνα Μιχαηλίδου, εστίασε σε πέντε βασικές δράσεις:
– «Πρώιμη Παρέμβαση»: Το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 0 έως 6 ετών και θα ωφελήσει 2.500 παιδιά.
-«Προσωπικός Βοηθός»: Επιπλέον 500 άτομα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, ανεβάζοντας τον αριθμό των ωφελούμενων στα 1.832 άτομα.
– Ενίσχυση κοινωνικών δομών: Σημαντική αύξηση 44% (δηλαδή 461 ευρώ μηνιαίως) των τροφείων για άτομα με αναπηρία που διαμένουν σε Οικοτροφεία. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από το 2008.
– Αύξηση κατά 50% των τροφείων στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Δηλαδή 600 ευρώ επιπλέον ανά ωφελούμενο κάθε μήνα. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από το 2014.
– Διπλασιασμός του επιδόματος αναδοχής για παιδιά με αναπηρία: Από 375 ευρώ, το επίδομα φτάνει τα 750 ευρώ μηνιαίως. Μέσω αυτού ενισχύονται οι οικογένειες που προσφέρουν φροντίδα και σταθερότητα.
«Με τις πολιτικές που υλοποιούμε, αλλά και με αυτές που προγραμματίζουμε, κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας για πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Το μήνυμα είναι σαφές, σπάμε τον αποκλεισμό με πέντε άξονες πολιτικής, για την ολοκληρωμένη στήριξη των ατόμων με αυτισμό», τόνισε η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, που συνδιοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Αθλητισμού του Δήμου Πειραιά και την ΑΜΚΕ «Τζάμπολ Αγάπης», πραγματοποιήθηκαν αθλητικές και ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά από Ειδικά Σχολεία της πόλης. Κεντρικός στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η ενίσχυση του μηνύματος της αποδοχής, της συμπερίληψης και της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, στην κοινωνική ζωή.
