Ελλάδα

Δράμα: Φοιτητές του κόσμου γνωρίζουν την Ελλάδα μέσω της γλώσσας και του πολιτισμού της

Από το ξύλινο μπαλκόνι της αίθουσας διαλέξεων του εντυπωσιακού αρχοντικού Αναστασιάδη ή αλλιώς Μαρμάρινο Σπίτι, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που συμμετέχουν στο 13ο Θερινό Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Μετάφρασης και Πολιτισμού που διοργανώνουν το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών (Κ.Β.Ν.Κ.Σ.) και το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Γρανάδας, θαυμάζουν την απόλυτη φυσική ομορφιά του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας, στην καρδιά της Δράμας.

Οι συνολικά τριάντα συμμετέχοντες στο φετινό θερινό σχολείο, που προέρχονται από δέκα διαφορετικές χώρες (Ισπανία, Ουρουγουάη, Γαλλία, Αγγλία, Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία Πολωνία, Ουκρανία, Τουρκία) -όλοι υπότροφοι του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών, παρακολουθούν την ενδιαφέρουσα διάλεξη του βραβευμένου Δραμινού φωτογράφου και ερευνητή Κώστα Βιδάκη. Μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος, τους ταξιδεύει στον φυσικό κόσμο της ορεινής Δράμας, στην αθέατη ομορφιά του παρθένου δάσους του Φρακτού, στην πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Η ελληνική γλώσσα είναι κυρίαρχη σε αυτό το θερινό σχολείο και η γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό το μεγάλο ζητούμενο. Είναι η όγδοη φορά που η διοίκηση του κέντρου επιλέγει τη Δράμα για να φιλοξενήσει αυτή την ενδιαφέρουσα δράση και εμπειρία. Ο διευθυντής του Κ.Β.Ν.Κ.Σ  Δρ. Μόσχος Μορφακίδης Φυλακτός, καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, με καταγωγή από τη Χωριστή Δράμας, είναι ο άνθρωπος, χάρη στον οποίο εδώ και δεκατρία χρόνια το θερινό αυτό σχολείο δίνει τη δυνατότητα σε νέους και νέες να γνωρίσουν από κοντά τον ελληνικό πολιτισμό και να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα στο πλαίσιο εργαστηρίων και μαθημάτων.

Το γεγονός ότι για όγδοη συνεχόμενη χρονιά το θερινό σχολείο διοργανώνεται στην Δράμα οφείλεται όχι μόνο στον κ. Μορφακίδη αλλά και στο γεγονός ότι η τοπική κοινωνία της ακριτικής πόλης, κάτοικοι και φορείς, αγκάλιασαν και στήριξαν έμπρακτα αυτή την προσπάθεια.

Φ. Μορφακίδης: «Οι φοιτητές ζουν από κοντά την Ελλάδα»

«Για εμάς, το πιο σημαντικό σε αυτή την διοργάνωση», υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του  Κ.Β.Ν.Κ.Σ, «είναι οι εμπειρίες που αποκοιμίζουν οι νέοι, η επικοινωνία που αναπτύσσουν με τους συνομήλικους τους στην Δράμα, οι κοινωνικές επαφές που δημιουργούν στο περιθώριο του θερινού σχολείου. Η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων, η αγάπη με την οποία περιβάλλουν κάθε φορά τα παιδιά, αλλά και το γεγονός ότι θέλουν να ασχοληθούν μαζί τους μέσα από διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις, είναι μια επιτυχία του προγράμματος».

Ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής, που όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε να στηρίξει και να προωθήσει τις βυζαντινές και νεοελληνικές σπουδές στον ισπανόφωνο κόσμο υπογραμμίζει πως είναι πολύ σημαντικό για την εκπαιδευτική διαδικασία οι φοιτητές να μην διδάσκονται την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό εξ αποστάσεως αλλά να τους δίνεται η δυνατότητα και η ευκαιρία να έρθουν στην Ελλάδα ώστε να βιώσουν αυτή τη δυνατότητα μέσα στην ελληνική κοινωνία.

«Για τους υπότροφους φοιτητές και φοιτήτριες, το θερινό σχολείο, δεν είναι απλώς μια ακαδημαϊκή πρόκληση, αλλά μια βουτιά στον ελληνικό πολιτισμό, γεμάτη συναισθηματικές και πολιτιστικές ανακαλύψεις», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Μόσχος Μορφακίδης Φυλακτός και συνεχίζει: «Έχοντας περάσει από μια σειρά εντατικών μαθημάτων στην ισπανική πανεπιστημιακή τους κοινότητα, τα παιδιά είναι έτοιμα να μπουν στον κόσμο της ελληνικής γλώσσας και στην καρδιά του ελληνικού πολιτισμού. Η Δράμα, με τη γραφικότητα, τη φυσική ομορφιά και την ηρεμία που την διακρίνει, τα υποδέχεται σε ένα σκηνικό που για πολλούς από αυτούς είναι εντελώς νέο. Η πόλη, ήρεμη αλλά ζωντανή, τους προσφέρει και τους ενισχύει την κοινωνικότητα και την πιο στενή επαφή με τους ντόπιους και ειδικά τους νέους της περιοχής».

Αξίζει να τονιστεί ότι φέτος ήρθε ως μαθήτρια στη Δράμα, η διευθύντρια του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» (María Tsakos Foundation), ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα για τον ελληνικό πολιτισμό που βρίσκεται στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.

Η ετήσια διοργάνωση του Θερινού Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας, Μετάφρασης και Πολιτισμού, που διοργανώνουν το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών (Κ.Β.Ν.Κ.Σ.) και το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για όλους τους εμπλεκόμενους. Η συστηματική φιλοξενία του προγράμματος από τη δραμινή κοινωνία δίνει σημαντική ώθηση σε αυτή την προσπάθεια. Σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά η μεγάλη υποστήριξη που υπάρχει από την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Reycap, την ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον δήμο Δράμας.

Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις του θερινού σχολείου 

Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα του θερινού σχολείο έχει δύο κατευθύνσεις: α) Μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας σε τρία γνωστικά επίπεδα και β) Εργαστήριο λογοτεχνικής μετάφρασης από τα ελληνικά στα ισπανικά. Τα γλωσσικά μαθήματα και τα εργαστήρια μετάφρασης πραγματοποιούνται στο 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο Δράμας, ενώ τα θεωρητικά μαθήματα στην αίθουσα διαλέξεων της καπναποθήκης του Μαρμάρινου Σπιτιού. Σε αυτά διδάσκουν καθηγητές του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το εργαστήρι μετάφρασης θα επικεντρωθεί φέτος σε κείμενα του Δραμινού συγγραφέα και ποιητή Κυριάκου Συφιλτζόγλου. Η μετάφραση θα εκδοθεί από το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, με σκοπό να προσφέρεται διαδικτυακά, σε ελεύθερη πρόσβαση για το αναγνωστικό κοινό της Ισπανίας και της Λατινικής Αμερικής.

Στο διάστημα της δεκαπενθήμερης παρουσίας τους στη Δράμα, οι φοιτητές του προγράμματος θα επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και εκθέσεις, θα παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις αρχαίου δράματος στους Φιλίππους, παράσταση θεάτρου σκιών, ταινίες του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, συναυλίες αλλά και μαθήματα δημοτικών παραδοσιακών χορών στο Λύκειο Ελληνίδων Δράμας. Επίσης, θα επισκεφθούν το Βαπτιστήριο της πρώτης Ευρωπαίας χριστιανής, της Αγίας Λυδίας, τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, την Καβάλα, τα αρχαία Άβδηρα, την Ξάνθη και το Πόρτο Λάγος, ενώ επιπλέον θα επισκεφθούν οινοποιεία και μοναστήρια.

Να σημειωθεί πως το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών (Κ.Β.Ν.Κ.Σ.) της Γρανάδας ιδρύθηκε από το Ελληνικό Κράτος, μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία, τον Ιούλιο του 1998. Στο Διοικητικό του Συμβούλιο συμμετέχουν ως θεσμικά μέλη η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ισπανία, η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ισπανία, το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, το υπουργείο Πολιτισμού της Αυτόνομης Κυβέρνησης της Ανδαλουσίας και ο δήμος της Άδρα (αρχαία Άβδηρα).

blank

Σήμερα, λειτουργεί ως συμβεβλημένο κέντρο του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και έχει συνάψει πρωτόκολλα συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

blank
Δράμα: Φοιτητές του κόσμου γνωρίζουν την Ελλάδα μέσω της γλώσσας και του πολιτισμού της
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top