Πολιτικη

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ο διορισμός των 7 διοικητών στις ΥΠΕ – Τα συγχαρητήρια του Άδωνι Γεωργιάδη στη Νίκη Κεραμέως

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συμμετείχε σήμερα, Πέμπτη 1η Αυγούστου 2024, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή για τον διορισμό των νέων Διοικητών στις επτά (7) Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.ΠΕ.) της χώρας, παρουσία του Υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τα επτά προτεινόμενα πρόσωπα, γιατί πέρασαν από μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, πολύ επίπονη διαδικασία. Είναι ιστορική η σημερινή συνεδρίαση, γιατί είναι οι πρώτοι διορισμοί που γίνονται βάσει του νέου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, γνωστού ως «νόμου Κεραμέως».

Θέλω να συγχαρώ δημοσίως και ανοιχτά την κ. Νίκη Κεραμέως, γιατί ο νόμος έχει μια διαδικασία τελείως διαφανή και αδιαμφισβήτητη ως προς τον τρόπο λειτουργίας της. Δεν είναι επτά πρόσωπα που προτείνει ο Υπουργός Υγείας, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά είναι επτά πρόσωπα, τα οποία προσήλθαν σε έναν ανοιχτό διαγωνισμό, διαγωνίστηκαν μαζί με άλλα χίλια πρόσωπα και αναδείχθηκαν μέσα από μια ανταγωνιστική και δύσκολη διαδικασία.

Η διαδικασία ήταν ως εξής: Πρώτα, όλοι οι υποψήφιοι έδωσαν τεστ δεξιοτήτων, ένα διεθνές εργαλείο, το οποίο διορθώνεται από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Για την κάθε Υγειονομική Περιφέρεια ορίστηκαν οι 15 πρώτοι. Στην επόμενη φάση, προσμετρήθηκαν όλα τα αντικειμενικά στοιχεία – η πορεία τους, τα πτυχία τους κλπ – και η αξιολόγηση έγινε από το ΑΣΕΠ. Περάσαμε στις επτάδες. Καθένας από τους επτά πέρασε από συνέντευξη ενώπιον επιτροπής και στη συνέχεια καταρτίσθηκαν για την κάθε ΥΠΕ οι τρεις πρώτοι. Το ΑΣΕΠ παρέδωσε στον Υπουργό Υγείας τις τρεις πρώτες επιλογές και εγώ επέλεξα κάποιον από αυτές τις τρεις.

Είναι μια πρωτοφανής διαδικασία. Οι διοικητές των ΥΠΕ λαμβάνουν μια πολύ υπεύθυνη θέση. Η επίδοσή τους θα κρίνεται από συγκεκριμένους δείκτες. Στα δυο χρόνια, θα κριθούν για το αν έχουν επιτύχει τους στόχους τους. Μέχρι τα δύο χρόνια, ο Υπουργός Υγείας δεν έχει τη δυνατότητα να τους αλλάξει. Άρα, διαθέτουν ένα πρωτοφανές περιθώριο. Οι άνθρωποι που είναι εδώ έχουν κοπιάσει πολύ και ευχαριστώ τη Βουλή που είναι ανοιχτή, αν και είμαστε στον Αύγουστο.

Αναφέρω τα ονοματεπώνυμα και ελάχιστα λόγια για τον καθένα ξεχωριστά:

1η Υ.ΠΕ., κ. Όλγα Μπαλαούρα. Έκανε μια από τις υψηλότερες επιδόσεις στο γραπτό διαγωνισμό. Από το 2019 έως σήμερα, είναι διοικήτρια στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Ως διοικήτρια έχει κάνει θαύματα, καίτοι είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό νοσοκομείο.

2η Υ.ΠΕ., κ. Χρήστος Ροιλός. Τον επαναπροτείνω στην ίδια θέση. Έχει την καθολική αποδοχή των βουλευτών και των αυτοδιοικητικών αρχών. Πέρασε πρώτος τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ.

3η Υ.ΠΕ., κ. Δημήτριος Τσαλικάκη. Συγκέντρωσε εντυπωσιακό σκορ στη γραπτή εξέταση. Έχει υπηρετήσει ως υποδιοικητής της 4ης Υ.ΠΕ. επί της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και ως υποδιοικητής της 4ης Υ.ΠΕ. επί Νέας Δημοκρατίας, τυγχάνει δηλαδή ευρύτερης εμπιστοσύνης

4η Υ.ΠΕ., κ. Παναγιώτης Μπογιατζίδης. Είναι διοικητής της 3ης Υ.ΠΕ. από το 2019 έως σήμερα με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα. Κατάφερε να έχει ισορροπία σε μια δύσκολη αντικειμενικά περιφέρεια.

5η Υ.ΠΕ., κ. Φώτιος Σερέτης. Τον γνωρίζω από την προηγούμενη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας. Του οφείλει πολλά το νοσοκομείο της Θήρας, καθώς επίσης και το αντικαρκινικό νοσοκομείο Λαμίας.

6η Υ.ΠΕ., κ. Ηλίας Θεοδωρόπουλος. Είναι διοικητής του ΓΝ Πατρών «Άγιος Ανδρέας», ένα σημαντικό και κεντρικό νοσοκομείο της ευρύτερης περιοχής. Συγκέντρωσε υψηλή βαθμολογία σε όλους τους δείκτες.

7η Υ.ΠΕ., κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου. Διαθέτει πλούσια διοικητική εμπειρία. Η Υ.ΠΕ. της Κρήτης έχει πολλές προκλήσεις. Θα είμαι στο πλευρό του, όσο περισσότερο μπορώ. Έχουμε έως σήμερα μια αγαστή συνεργασία».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τον λόγο έλαβαν και οι προτεινόμενοι από τον Υπουργό Υγείας νέοι Διοικητές στις 7 Υ.ΠΕ.:

  • Στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), η κ. Όλγα Μπαλαούρα
  • Στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), ο κ. Χρήστος Ροϊλός
  • Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), ο κ. Δημήτριος Τσαλικάκης
  • Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), ο κ. Παναγιώτης Μπογιατζίδης
  • Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), ο κ. Φώτιος Σερέτης
  • Στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), ο κ. Ηλίας Θεοδωρόπουλος
  • Στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), ο κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου
Η έγκριση του διορισμού των 7 διοικητών στις Υγειονομικές Περιφέρειες από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Εγκρίθηκαν, κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, μετά από εισήγηση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, οι διορισμοί των νέων διοικητών, στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, η θητεία των οποίων είναι 4ετής.

Θετική ψήφο στον διορισμό τους, έδωσαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ.

Από την αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε όχι σε όλους, πλην του Παύλου Πολάκη που δήλωσε “παρών” στον διορισμό του Δημήτρη Τσαλικάκη. Καταψήφισαν επίσης η Ελληνική Λύση μαζί με τη “Νίκη” ενώ η Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισε πέντε και δήλωσε “παρών” για δύο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και “Σπαρτιάτες”, δήλωσαν “παρών”.

Η κριτική της αντιπολίτευσης εστιάστηκε στη διαδικασία επιλογής τους, υποστηρίζοντας ότι «ούτε αξιοκρατική ούτε διαφανής ήταν, αλλά έγινε με κομματικά κριτήρια ενώ επισήμανε ότι από τους 7 προτεινόμενους διοικητές οι πέντε ήταν ήδη διορισμένοι και απλώς γίνεται εναλλαγή προσώπων στις υγειονομικές περιφέρειες».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για μία πρωτοφανή, διαφανή, αδιάβλητη και αδιαμφισβήτητη διαδικασία ενώ έκανε γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα θα επιλεχθούν και οι επτά υποδιοικητές των Υγειονομικών Υπηρεσιών.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, «η επιλογή τους έγινε -με βάση τον νέο νόμο που ψηφίστηκε επί υπουργίας Νίκης Κεραμέως- από την Επιτροπή Επιλογής Στελεχών Διοικήσεων Δημόσιων Οργανισμών, και ίσως για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, η διαδικασία είναι τελείως διαφανή και αδιαμφισβήτητη».

«Η διαδικασία επιλογής των επτά, έγινε με ανοιχτό διαγωνισμό ανάμεσα σε πάνω από 1.000 διαγωνιζόμενους αφού πρώτα έδωσαν γραπτό τεστ δεξιοτήτων, ορίστηκαν οι 15 πρώτοι για κάθε περιφέρεια, αξιολογήθηκαν από το ΑΣΕΠ με συνέντευξη τους ενώ βαθμολογήθηκε και η επαγγελματική τους πορεία και τα προσόντα τους», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε:

«Το Ανώτατο Συμβούλιο Προσωπικού παρέδωσε στο Υπουργείο Υγείας τις 3 πρώτες επιλογές για την κάθε περιφέρεια και εγώ ως αρμόδιος υπουργός επέλεξα έναν ή μία από τους τρεις.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία διορισμού στη δημόσια διοίκηση. Ο κάθε ένας διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας θα υπογράψει ένα συμβόλαιο με το οποίο θα αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και θα επαναξιολογηθεί η πορεία του στα δύο χρόνια. Αν δεν πετύχει τους στόχους στους οποίους έχει δεσμευτεί στη διετία μπορεί ο υπουργός Υγείας να ζητήσει την παραίτηση τους».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, δήλωσε ότι το κόμμα της «δεν θα μπορούσε να ψηφίσει θετικά σε μια τέτοια διαδικασία της νύχτας, της τελευταίας στιγμής και χωρίς έγκαιρη ενημέρωση». «Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον διορισμό τους είναι ένας συγκεκαλυμμένος τρόπος για να προσδώσει νομιμοφανή νομιμότητα», τόνισε μεταξύ άλλων η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Παππάς διευκρίνισε ότι η άρνηση του κόμματος του για τον διορισμό τους δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα και τα προσόντα τους αλλά για τις ασκούμενες πολιτικές που καλούνται να εφαρμόσουν. Χαρακτήρισε παράλληλα τη διαδικασία επιλογής τους «προβληματική», σημειώνοντας ότι «πέντε από τους επτά ήταν ήδη διοικητές εφαρμόζοντας τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές» ενώ τόνισε ότι «η διαδικασία έπρεπε να γίνει από το ΑΣΕΠ από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους».

Ο πρώην υπουργός Υγείας και ανεξάρτητος βουλευτής, Παύλος Πολάκης, αμφισβήτησε τη διαδικασία υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η κατάταξή τους στην τριάδα που εστάλη στον υπουργό Υγείας, διαμορφώθηκε από το αποτέλεσμα της προσωπικής συνέντευξης που βαθμολογήθηκε με κριτήρια κομματικά.

«Δεν έχουμε ένσταση για τα επαγγελματικά τους προσόντα αλλά ο τρόπος διαδικασίας της επιλογής τους μας βρίσκει αντίθετους. Εμείς υποστηρίζουμε ότι η αξιολόγηση προσώπων για διορισμό τους σε δημόσιες διοικήσεις πρέπει να είναι αξιοκρατική, διαφανής και να δίνει ίσες ευκαιρίες», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ιωάννης Τσιμάρης.

«Δεν εστιάζουμε στα πρόσωπα και στα προσόντα των προτεινόμενων αλλά σε ποιο πολιτικό πλαίσιο καλούνται να διοικήσουνε ακολουθώντας αντιλαϊκές πολιτικές με τη λογική περαιτέρω εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Τα κριτήρια επιλογής τους αμφισβήτησε και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Γραμμένος, υποστηρίζοντας ότι «γίνονται με όρους ρουσφετιού και διαπλοκής».

Από την Νέα Αριστερά, ο Οζγκιούρ Φερχάτ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την πολιτική που θα ακολουθήσουν τονίζοντας ότι «είναι αναγκασμένοι να κινηθούν στα στενά αυστηρά πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής που έχει τη λογική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας».

«Δηλώνουμε την αντίθεση μας γιατί ο τρόπος επιλογής τους έγινε μέσα από το κομματικό σωλήνα χωρίς ίχνος αξιοκρατίας», ανέφερε ο βουλευτής της “Νίκης”, Νικόλαος Παπαδόπουλος.

Για «πολιτική παρέμβαση στη διαδικασία επιλογής τους» έκανε λόγο ο βουλευτής των “Σπαρτιατών”, Πέτρος Δημητριάδης.

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ο διορισμός των 7 διοικητών στις ΥΠΕ – Τα συγχαρητήρια του Άδωνι Γεωργιάδη στη Νίκη Κεραμέως
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top