Το τουρκικό γαρύφαλλο αντικαθιστά το σπάσιμο πιάτων στην ελληνική διασκέδαση, δημιουργώντας έσοδα 2 εκατ. δολαρίων για τους Τούρκους καλλιεργητές, αναφέρει σε δημοσίευμα του το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA.
Στην Αττάλεια, το σημαντικότερο κέντρο παραγωγής λουλουδιών στην Τουρκία, οι παραγωγοί ανθέων ετοιμάζονται αυτές τις ημέρες πυρετωδώς για να προλάβουν τις παραγγελίες εν όψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ειδικά για την Ελλάδα, τα γαρύφαλλα συσκευάζονται κομμένα από τους βλαστούς τους, προκειμένου να είναι έτοιμα για τον «λουλουδοπόλεμο» στα νυχτερινά κέντρα.
Οι χώρες έχουν πολύ διαφορετικά αιτήματα ανάλογα με τις περιόδους εντός του έτους δηλώνει ο Ισμαΐλ Γιλμάζ, πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Καλλωπιστικών Φυτών Κεντρικής Ανατολίας. «Για παράδειγμα, μπορεί να ζητούν διαφορετικά χρώματα την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και διαφορετικά χρώματα την Ημέρα της Μητέρας. Έχουμε την ελληνική αγορά, που κατά την περίοδο της Πρωτοχρονιάς αγοράζουν από εμάς κυρίως μόνο το μέρος της κεφαλής του γαρύφαλλου».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι μετά την απαγόρευση του σπασίματος των πιάτων στα κέντρα διασκέδασης στην Ελλάδα ο κόσμος πλέον ρίχνει γαρύφαλλα στα αγαπημένα του πρόσωπα με πανέρια και αυτό αποτελεί σοβαρή πηγή εσόδων για τους Τούρκους καλλιεργητές.