Πολιτικη

Ειρήνη Αγαπηδάκη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: «Στο ΕΣΥ έχουμε ξεδιπλώσει μια βεντάλια που έχει τρεις πυλώνες προσωπικό ενίσχυση με προσλήψεις ιατρών, τεχνολογικός εξοπλισμός και κτιριακή αναβάθμιση»

Στον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη ασθενειών με προγράμματα ελέγχου, αναφέρθηκε η υφυπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Μιλώντας στον Ν. Δρόσο για λογαριασμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υφυπουργός τόνισε πως “είναι πολύ σημαντικό να αναφέρω τρεις τομείς. Εκτός από την πρόληψη που δραστηριοποιούμαι και εγώ προσωπικά και έχω επιφορτιστεί με αυτό το χαρτοφυλάκιο και έχουμε κάνει αρκετά πράγματα, ξέρω ότι υπάρχουν πολλά παράπονα γιατί ότι και να βελτιώσει κανείς την υγεία, ξέρετε, ποτέ δεν μπορεί να φτιάξει το τέλειο σύστημα υγείας. Δεν έχει συμβεί πουθενά στον κόσμο, ούτε στη χώρα μας.

Τα περισσότερα παράπονα των πολιτών αφορούν σε καθυστέρηση που μπορεί να έχουν τα ραντεβού σε καθυστέρηση στα επείγοντα. Εκεί έχουμε αναλάβει πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ο αρμόδιος υφυπουργός κύριος Θεμιστοκλέους, ο υπουργός βέβαια Άδωνις Γεωργιάδης, μειώνοντας, επιδιώκοντας να μειώσουμε τους χρόνους αναμονής, προσπαθώντας να υιοθετήσουμε ένα διαφορετικό πλαίσιο εφημεριών στο οποίο έχουμε εντάξει και τα Κέντρα Υγείας. Και το λέω αυτό γιατί έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία οι πολίτες, όταν έχουμε ένα ήπιο πρόβλημα υγείας, ένα κρυολόγημα, ίσως κάποιο γδάρσιμο, ένα μικρό τραύμα, δεν χρειάζεται να πάμε σε νοσοκομείο. Μπορούμε να πάμε στα κέντρα υγείας. Υπάρχουν εκεί, ξέρετε, οι δυνατότητες για να αντιμετωπιστούν τα τραύματα, τα κρυολογήματα και άλλες ασθένειες και να γλιτώσουμε την ταλαιπωρία από τα επείγοντα. Αποσυμφορίζοντας παράλληλα τα νοσοκομεία. Εκτός από αυτό υπάρχουν και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε σχέση με την ανακαίνιση του ΕΣΥ. Να μην ξεχνάμε ότι το ΕΣΥ δεν έχει ανακαινιστεί σε αυτή την έκταση πάνω από 35 χρόνια από τότε που συστάθηκε. Και προχωράμε με την ανακαίνιση πάνω από 90 νοσοκομείων και των τμημάτων επειγόντων των Κέντρων Υγείας που είναι περίπου 160. Αναπτύσσουμε 312 ιατρεία στην πρωτοβάθμια για τα χρόνια νοσήματα. Έχουμε ξεδιπλώσει μια βεντάλια, μεγάλη θα έλεγα, που έχει τρεις πυλώνες προσωπικό ενίσχυση με προσλήψεις ιατρών, τεχνολογικός εξοπλισμός και κτιριακή αναβάθμιση.

Αναφορικά με το εάν τα οφέλη όλης αυτής της προσπάθειας έχουν αρχίσει να γίνοναι ορατά στον πολίτη, η κα Αγαπηδάκη τόνισε πως “έχουν αρχίσει ήδη να δίνουν δείγματα. Υπάρχουν πολίτες οι οποίοι νοσηλεύονται για παράδειγμα στις ανακαινισμένες κλινικές των νοσοκομείων και έχουν μια τελείως διαφορετική εμπειρία. Να μιλήσω για την πρόληψη και να πω ότι οι πολίτες έχουν για πρώτη φορά μια εμπειρία δωρεάν, γρήγορης, εύκολης επιλογής για να κάνουν τις εξετάσεις τους και να προλάβουν σημαντικά νοσήματα. Άρα υπάρχουν πράγματα που οι πολίτες τα έχουν δει πιο γρήγορα, όπως για παράδειγμα την πρόληψη και άλλα που θέλουν παραπάνω χρόνο για να φανεί το αποτέλεσμα, όπως είναι ειδικά ζητήματα που αφορούν στα νοσοκομεία και μετά νοσοκομειακή φροντίδα.

Σχετικά με τα προγράμματα προληπτικού χαρακτήρα, η υφυπουργός τόνισε πως “έχουμε τέσσερις βασικές αιτίες θανάτου στη χώρα μας. Τα καρδιαγγειακά είναι ο σιωπηλός δολοφόνος, όπως λένε και οι ειδικοί, γιατί τείνουμε να τα υποτιμάμε. Αν έχουμε λίγο χοληστερίνη, δεν πολύ δίνουμε σημασία. Η υπέρταση μέχρι να κάνει κάτι σοβαρό δεν ασχολούμαστε. Και ξέρετε, πολλές φορές η πρώτη εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου μπορεί να είναι ανακοπή. Είναι πάρα πολύ σοβαρό. Ερχόμαστε λοιπόν με μια σειρά από προγράμματα με δωρεάν εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά για παράδειγμα, που αφορούν πεντέμισι εκατομμύρια πολίτες, τον μισό πληθυσμό της χώρας ηλικίας 30 ως 70 ετών και ξεκινήσαμε πριν από τρεις τέσσερις εβδομάδες. Ήδη έχουμε 130.000 ανθρώπους που έχουν κάνει τις εξετάσεις τους.

Αντίστοιχα, για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, περί τις 8.000 βιοψίες, που σημαίνει ότι κάποιος έκανε το τεστ, προχώρησε στην εξέταση της κολονοσκόπησης και βρέθηκε ότι υπάρχει εύρημα που χρήζει βιοψίας. Αφαιρούνται πολύποδες για να μην προχωρήσουν σε καρκίνο του παχέος εντέρου και έχουν γίνει και χειρουργεία ανθρώπων, μερικές εκατοντάδες, οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου και έχουν καλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης. Αντίστοιχα για τον καρκίνο του τραχήλου και του μαστού. Συνολικά να σας πω ότι έχει σωθεί μέχρι τώρα μια πολύ μεγαλύτερη από τη Λαμία με 55.000 ανθρώπους οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα για πλήρη ίαση. Γιατί τον καρκίνο δεν πρέπει να τον φοβόμαστε Όταν τον εντοπίζουμε έγκαιρα είναι πλήρως ιάσιμος. Αυτό είναι το μήνυμα. Η πρόληψη είναι δύναμη”.

Τονίζοντας πως οι εκλογές “όπως είπε ο πρωθυπουργός θα γίνουν το 2017″ η κα Αγαπηδάκη αναφέρθηκε στις ανάγκες πρωτοβάθμιας υγείας που έχει ο Δυτικός Τομέας της Αττικής στον οποίο θα εκτεθεί κατά την εκλογική διαδικασία. Όπως τόνισε ” είναι πάρα πάρα πολύ σπουδαίο για μένα που έχω την τιμή και τη χαρά να δοκιμαστώ με το σταύρο. Είναι κάτι που το ήθελα πάρα πολύ γιατί πιστεύω πολύ στη δύναμη των πολιτών. Πιστεύω στις συμμαχίες με τους πολίτες. Θεωρώ ότι πάντα λειτουργούμε με και για τους πολίτες. Και δεν σας κρύβω ότι όποτε περνάω μεγάλα διαστήματα στο γραφείο επιδιώκω να φύγω, να πάω στους ανθρώπους κοντά γιατί μου δίνουν δύναμη. Έχουν οι πολίτες πολλές ιδέες που μπορεί εμείς να μην έχουμε. Έχουν σκέψεις να εκφράσουν τις ανάγκες τους που εμείς μπορεί από τις έρευνες, από χίλια δυο άλλα να τις αντλούμε, αλλά είναι διαφορετικό να βλέπεις τη μεγάλη εικόνα και διαφορετικό να είσαι εκεί, στην κοινωνία, στην πρώτη γραμμή μαζί με τους ανθρώπους. Αυτό για μένα είναι πολύ μεγάλη ευτυχία και χαρά.

blank

Έχω λοιπόν τη δυνατότητα να γνωρίζω καλά από Δήμο σε Δήμο τις διαφορετικές ανάγκες. Για παράδειγμα, δρομολογούμε την ίδρυση Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στην Πετρούπολη, μια πάγια ανάγκη του Δήμου εδώ και αρκετά χρόνια. Αντίστοιχα την ενίσχυση της στελέχωσης του Κέντρου Υγείας στο Χαϊδάρι, αναπτύσσουμε Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας στο Ίλιον. Επενδύουμε περεταίρω στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας που θα αναπτύξουμε σε όλη τη χώρα σε συνεργασία με τις Ιατρικές Σχολές και στο Περιστέρι. Ενισχύουμε τα Κέντρα Υγείας και με προσωπικό,ενώ σε λίγο καιρό θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι πολύ σημαντικό, που αναπτύσσουμε στο Περιστέρι για τους ανθρώπους που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και ερχόμαστε να κάνουμε κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα και θα δώσει ένα άλλο πλαίσιο φροντίδας.

Διότι οι ηλικιωμένοι είναι μια ευάλωτη ομάδα. Πολλές φορές ζουν μόνοι και με τις κινητές ομάδες υγείας έχει τύχει να πάω και να μπω μέσα στα σπίτια των ανθρώπων και να δω πραγματικά το πόσο πολύ χρειάζεται να ξανασκεφτούμε ένα πολύ βασικό στοιχείο. Ξέρετε, σε λίγα χρόνια η χώρα, ο πληθυσμός που θα έχει άνω των 65 θα είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που είναι κάτω από 15. Να μην ξεχνάμε λοιπόν ότι οι ηλικιωμένοι δεν είναι μια αφαιρετική έννοια. Είναι το στάδιο ανάπτυξης που θα φτάσουμε κι εμείς σαν γεράσουμε.

blank
Ειρήνη Αγαπηδάκη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: «Στο ΕΣΥ έχουμε ξεδιπλώσει μια βεντάλια που έχει τρεις πυλώνες προσωπικό ενίσχυση με προσλήψεις ιατρών, τεχνολογικός εξοπλισμός και κτιριακή αναβάθμιση»
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top