Πολιτισμός

EMΣT – Cite internationale des arts: Πρόγραμμα φιλοξενίας – Residency για Έλληνες και Ελληνίδες καλλιτέχνες

Το EMΣΤ | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας και το Cite internationale des arts, ανακοινώνουν την έναρξη της συνεργασίας τους και ενός προγράμματος φιλοξενίας (residency) για Έλληνες/-ίδες εικαστικούς/-ές καλλιτέχνες/-ιδες που εργάζονται και διαμένουν στην Ελλάδα. Στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει και να διευκολύνει την κινητικότητά τους, διευρύνοντας παράλληλα το επαγγελματικό και καλλιτεχνικό τους δίκτυο.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΕΜΣΤ, γι’ αυτήν την πρώτη χρονιά προβλέπονται 5 θέσεις φιλοξενίας τρίμηνης διάρκειας στο Παρίσι και συγκεκριμένα στο Cite internationale des arts – Marais Site.

Οι παροχές περιλαμβάνουν:

● Χώρο διαμονής και εργασίας

● Μηνιαίο επίδομα διαβίωσης ύψους 1.000 ευρώ

● Υποστήριξη, συναντήσεις και ευκαιρίες δικτύωσης με επαγγελματίες του χώρου τις οποίες οργανώνει και συντονίζει η ομάδα του Cite internationale des arts

● Πτήση από την Αθήνα προς το Παρίσι με επιστροφή.

Για την υποβολή αίτησης, ο/η καλλιτέχνης/-ις θα πρέπει:

● Να είναι Έλληνας ή Ελληνίδα υπήκοος, να εργάζεται και να διαμένει στην Ελλάδα

● Να δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά στον τομέα των εικαστικών τεχνών

● Να έχει αποφοιτήσει από μια σχολή καλών τεχνών στην Ελλάδα ή το εξωτερικό

● Να έχει συμμετάσχει σε τουλάχιστον τρεις θεσμικές εκθέσεις (σε μουσείο ή kunsthalle ή κέντρο τεχνών ή μη κερδοσκοπικό χώρο ή δημόσιο ή ιδιωτικό ίδρυμα)

● Να διαθέτει τουλάχιστον 3 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στον κλάδο των εικαστικών τεχνών.

Δεν υπάρχει ηλικιακό όριο. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από την επιμελητική ομάδα του ΕΜΣΤ η οποία θα καταρτίσει ένα shortlist των υποψηφίων και θα την αποστείλει στην Cite des Arts για την τελική επιλογή από εγνωσμένου κύρους επαγγελματίες.

Τα μέλη των επιτροπών επιλογής και αξιολόγησης θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα:

● στην καλλιτεχνική ποιότητα του φακέλου υποψηφιότητας

● στην επιστολή προθέσεων

● στο πλάνο εργασίας.

Χρονοδιάγραμμα

Υποβολή αιτήσεων:

Από 10 Φεβρουαρίου έως 9 Μαρτίου 2025 τα μεσάνυχτα (GMT/UTC +1)

Αποτελέσματα:

Δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου 2025

Φιλοξενία (Residency):

● 5 Μαΐου έως 28 Ιουλίου 2025

● 4 Ιουνίου έως 28 Αυγούστου 2025 (2 residencies)

● 4 Ιουλίου έως 28 Σεπτεμβρίου 2025 (2 residencies)

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση εδώ: https://gmail.us21.list-manage.com/track/click?u=f4ab5b891cf385b5af994e6ba&id=c32ba33087&e=4c23482646

Ο φάκελος υποψηφιότητας θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

● Αναλυτικό βιογραφικό (μέχρι 4 σελίδες) στα αγγλικά.

● Καλλιτεχνικό φάκελο σε μορφή PDF με γλώσσα σύνταξης τα αγγλικά, στον οποίον θα περιλαμβάνονται απεικονίσεις έργων με πλήρεις λεζάντες (μέχρι 40 σελίδες)

● Όπου χρειάζεται σύνδεσμοι βίντεο με τους κωδικούς τους και αρχεία ήχου (mp3, avi).

● Επιστολή προθέσεων, στα αγγλικά, στην οποία οι υποψήφιοι/-ες θα εξηγούν τα κίνητρα της καλλιτεχνικής τους προσέγγισης και του ενδιαφέροντός τους να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα φιλοξενίας (residency). Οι καλλιτέχνες/ιδες θα πρέπει να εξηγούν τους λόγους για τους οποίους θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας στο Παρίσι και στην Cite internationale des arts, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θεωρούν ότι θα ωφεληθούν από αυτό (ελάχιστο 350 λέξεις και μέγιστο 750 λέξεις).

● Εάν οι υποψήφιοι/-ες έχουν ένα συγκεκριμένο ερευνητικό έργο που θα ήθελαν να προτείνουν, παρακαλούνται να δώσουν λεπτομέρειες.

blank

Αιτήσεις που δεν ακολουθούν τις παραπάνω κατευθύνσεις, μορφοποιήσεις και όρια λέξεων δεν θα ληφθούν υπόψη. Πολλαπλές αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές.

Για την υποβολή της αίτησης, απαιτείται λογαριασμός Google. Εάν δεν διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να δημιουργήσουν έναν εδώ: https://gmail.us21.list-manage.com/track/click?u=f4ab5b891cf385b5af994e6ba&id=5f3008952a&e=4c23482646

blank
EMΣT – Cite internationale des arts: Πρόγραμμα φιλοξενίας – Residency για Έλληνες και Ελληνίδες καλλιτέχνες
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top