Ελλάδα

Ένα MicroForest γεννιέται στην Αλεπότρυπα της Κυψέλης

Η περίφημη Αλεπότρυπα αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τους Κυψελιώτες. Ο χαμηλός λόφος, με υψόμετρο μόλις 184 μέτρων, στριμωγμένος ανάμεσα στις πολυκατοικίες της Άνω Κυψέλης και της Γκράβας του Γαλατσίου, είναι περισσότερο γνωστός για το γήπεδο που φιλοξενεί εκεί, όπου εδρεύει και η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα Αθηναΐδα.

Όπως παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτή η έκταση θα αποτελέσει μελλοντικά μια όαση πρασίνου μέσα σ’ έναν ασφυκτικό αστικό ιστό, καθώς θα δημιουργηθεί εκεί ένα «μικρoδάσος» ή MicroForest, όπως το αποκαλούν. Ο κοινόχρηστος χώρος των 1.130 τ.μ. θα μεταμορφωθεί, στο πλαίσιο του στόχου που έχει θέσει η δημοτική Αρχή της Αθήνας, για μια πόλη πιο πράσινη και πιο βιώσιμη για τις επόμενες γενιές.

Θα φυτευτούν 850 δέντρα, 4.000 θάμνοι και πόες, δηλαδή 4.850 ενδημικά και αυτοφυή είδη κι έτσι σύμφωνα με τη μελέτη του δήμου, το MicroForest θα μπορέσει να απορροφήσει υψηλές ποσότητες CO2 σ’ έναν χρόνο και με πολλαπλασιαστική τάση απορρόφησης για τα επόμενα χρόνια. Κάθε αυτοφυές δέντρο θα μπορεί να προσφέρει καταφύγιο σε 80 είδη εντόμων μοναδικών σε κάθε δέντρο. Υπό καιρικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από έντονες βροχοπτώσεις, κάθε 1 τ.μ. MicroForest θα μπορεί να απορροφήσει έως και 150 λίτρα νερό.

Τους επόμενους μήνες, η Αλεπότρυπα θα αλλάξει και θα εξελιχθεί, μέσω μιας πιλοτικής προσπάθειας, με δωρεά της L’Oreal, η οποία περιλαμβάνει τη φύτευση σε πρώτη φάση περίπου 5.000 φυτικών ειδών (δέντρα και θάμνους). Στόχος της προσπάθειας αυτής, είναι να διαμορφωθούν οι συνθήκες για την εγκατάσταση ενός μικρού δάσους, το οποίο σύμφωνα με τη μελέτη, μέσα σε 10 χρόνια θα έχει καταφέρει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ανάπτυξης ενός βιότοπου 20-30 ετών, με περισσότερα από 10.000 φυτικά είδη και με πλούσια βιοποικιλότητα.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον περίφημο Ιάπωνα βοτανολόγο Ακίρα Μιγιαβάκι και στηρίζεται στην προσπάθεια για σχεδιασμένη και συντονισμένη προστασία και ανάδειξη του πρασίνου, ως βασικού και αναπόσπαστου συστατικού της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Στην ουσία, με την ανάπτυξη MicroForest, η πόλη των Αθηνών στα επόμενα χρόνια θα μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη, όπως είναι η βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής με μείωση της τοπικής θερμοκρασίας μέχρι και 6 βαθμούς, απορρόφηση μέχρι και 400 κιλών CO2 σε ετήσια βάση, καθώς και ουσιαστική ενίσχυση της τοπικής χλωροπανίδας.

«Η δημιουργία ενός MicroForest, στην πιο πυκνοδομημένη και πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας, στην Κυψέλη, βρίσκει τον δήμο στο δυναμικό ξεκίνημα της πράσινης εκστρατείας του και ακουμπά τον κεντρικό πυρήνα της δράσης μας στην πόλη», αναφέρει ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και προσθέτει: «Για εμάς το πράσινο στην Αθήνα είναι ταυτοτικό θέμα. Στο πρώτο πεντάμηνο της δημαρχιακής θητείας μας, καταφέραμε να φυτέψουμε περισσότερα από 2.000 δένδρα, τα μισά δηλαδή απ’ όσα φυτεύτηκαν ολόκληρη την προηγούμενη τετραετία. Θωρακίσαμε τον δήμο μ’ έναν σύγχρονο και αυστηρό Κανονισμό Πρασίνου. Και προστατεύουμε κάθε δένδρο της Αθήνας που χρειάζεται να μεταφυτευτεί από τα πολλά εργοτάξια της πόλης, σαν να είναι το τελευταίο δένδρο. Θα επαναλάβω κάτι που λέω συχνά: Το πράσινο δεν είναι lifestyle, δεν είναι εργολαβία, ζαρντινιέρα και πλακάκι, αλλά είναι επιβίωση. Γι’ αυτό θα χρησιμοποιήσουμε κάθε σπιθαμή γης για να αυξήσουμε το πράσινο στην Αθήνα».

Ένα MicroForest γεννιέται στην Αλεπότρυπα της Κυψέλης
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top