Ερευνητές του Πανεπιστημίου Virginia Commonwealth University αναπτύσσουν ένα τεστ ούρων που θα ανιχνεύει τον καρκίνο των ωοθηκών σε πρώιμο στάδιο. Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι δύσκολο να διαγνωστεί στο αρχικό του στάδιο, επειδή έχει ασαφή συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και πόνο στην πλάτη. Επιπλέον, δεν υπάρχουν εξετάσεις για τον καρκίνο των ωοθηκών, όπως συμβαίνει με άλλους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του μαστού ή του παχέος εντέρου.
«Δεν υπάρχουν διαγνωστικά τεστ για τον καρκίνο των ωοθηκών που να είναι χρήσιμα ή διαθέσιμα», δήλωσε στο Medical News Today η Δρ. Ντιάνα Γκέρμπερ, γυναικολόγος-ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Perlmutter του NYU Langone και επίκουρη καθηγήτρια γυναικολογίας στο NYU Langone Grossman School of Medicine-Long Island στη Νέα Υόρκη, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.
«Ως εκ τούτου, η πλειονότητα των καρκίνων των ωοθηκών διαγιγνώσκονται στο τρίτο και τέταρτο στάδιο όταν γίνονται συμπτωματικοί», πρόσθεσε. «Αυτή η τεχνολογία είναι συναρπαστική, διότι οτιδήποτε μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές μας να εντοπίσουμε τον καρκίνο σε προγενέστερο στάδιο θα βελτιώσει αναμφίβολα τις πιθανότητές μας να θεραπεύσουμε περισσότερους καρκίνους των ωοθηκών», συμπλήρωσε η επιστήμονας.
Ο ρόλος των πεπτιδίων
Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι υπάρχουν χιλιάδες μικρά μόρια, τα λεγόμενα πεπτίδια, στα ούρα ατόμων με καρκίνο των ωοθηκών. Αν και σήμερα υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να ανιχνεύσουν αυτά τα μόρια, δεν είναι απλές ούτε οικονομικά αποδοτικές. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Τζόζεφ Ράινερ, ανέπτυξαν μια νέα προσέγγιση που μπορεί να ανιχνεύσει πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ακρίβεια αυτά τα πεπτίδια, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία νανοπόρων, η οποία έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει πολλαπλά πεπτίδια. Η ομάδα εντόπισε και ανέλυσε 13 πεπτίδια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από την πλούσια σε λευκίνη α-2 γλυκοπρωτεΐνη (LRG-1Trusted Source), έναν γνωστό βιοδείκτη στα ούρα ατόμων με καρκίνο των ωοθηκών. Οι ερευνητές γνωρίζουν πλέον πώς μοιάζουν οι υπογραφές των πεπτιδίων και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών σε προγενέστερα στάδια από ό,τι οι τρέχουσες εξετάσεις.
«Τα κλινικά δεδομένα δείχνουν 50-75% βελτίωση της 5ετούς επιβίωσης όταν ο καρκίνος ανιχνεύεται στα πρώτα στάδια. Αυτό ισχύει για πολλούς τύπους καρκίνου», επεσήμανε ο ερευνητής.
Απώτερος στόχος της ομάδας είναι να αναπτύξει ένα τεστ που, σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες – όπως εξετάσεις αίματος, υπερηχογραφήματα και οικογενειακό ιστορικό – θα μπορούσε να βελτιώσει την ακρίβεια ανίχνευσης του καρκίνου των ωοθηκών σε πρώιμο στάδιο στο μέλλον. Ωστόσο τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of the American Chemical Society».