Πολιτικη

Φάμελλος: Η κυβέρνηση οφείλει να παραδώσει ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για την περιοχή του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο με σύμπραξη όλων των κοινωνικών εταίρων

Συνέντευξη του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό της Ζακύνθου «Στίγμα».

Η κυβέρνηση οφείλει να παραδώσει ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για την περιοχή του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο με σύμπραξη όλων των κοινωνικών εταίρων.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει μία συγγνώμη στη Ζάκυνθο για την οπισθοδρόμηση που συντελείται εδώ και τέσσερα χρόνια και στο θέμα του Ναυαγίου και στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού», τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό «Στίγμα» και τους δημοσιογράφους Σ. Λιβέρη και Γ. Μπάστα.

 

Αρχικά αναφέρθηκε στην πρόσφατη κατάργηση, από την κ. Κεφαλογιάννη, της Επιτροπής για την περιοχή του Ναυαγίου της Ζακύνθου που είχε νομοθετήσει το 2021 ο κ. Κικίλιας με νυχτερινή τροπολογία, και την οποία είχε καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Η Επιτροπή αυτή είχε δυνατότητα να μοιράζει αφειδώς λεφτά, τη δυνατότητα να κάνει διάφορες πράξεις διοίκησης και διαχείρισης και του αιγιαλού, αλλά και περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Όμως στάθηκε αδύνατο όπως κατέθεσε και ο Δήμαρχος Ζακύνθου στη Βουλή να διαχειριστεί το Ναυάγιο. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι εξαιρετικά αρνητικό. Το Ναυάγιο έχει παραμείνει κλειστό και η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται σε αδράνεια και αποκλεισμό. Η τουριστική δραστηριότητα και επομένως και το εισόδημα μειώθηκαν, ενώ υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος για περαιτέρω απαξίωση. Απαξίωση και για την ίδια την περιοχή αλλά και ευρύτερα για τη Ζάκυνθο, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού. Αυτή είναι ξεκάθαρη υποχώρηση και ζημία για τη Ζάκυνθο και οφείλεται στην κυβέρνηση».

 

Τόνισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν αρκεί ότι η κ. Κεφαλογιάννη αναίρεσε τις επιλογές των προκατόχων της, τις οποίες είχε καταγγείλει εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ: «Το ζητούμενο για εμάς είναι αρχικά να υπάρξει πλήρης διαφάνεια όσον αφορά στους πόρους που δαπανήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια μέσω της συγκεκριμένης Επιτροπής. Θα ασκήσουμε Κοινοβουλευτικό Έλεγχο για το θέμα αυτό, προκειμένου να δημοσιοποιηθούν όλες οι αναθέσεις, οι συμβάσεις και οι πληρωμές που πραγματοποίησε η συγκεκριμένη Επιτροπή, γιατί στο παρελθόν έχουν αναφερθεί ποσά εκατομμυρίων. Ή αυτά δεν δόθηκαν ποτέ, οπότε ειπώθηκαν ψέματα στους πολίτες ή υπήρξε σπατάλη δημόσιου χρήματος και αυτό θα το μάθουμε. Το πιο κρίσιμο όμως είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα, όσον αφορά στην περιοχή του Ναυαγίου αλλά και ευρύτερα στη Ζάκυνθο όσον αφορά στη διαχείριση του περιβάλλοντος και των αναπτυξιακών πόρων του νησιού».

Κατόπιν, ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επόμενη μέρα: «Βασικό και πρώτο στοιχείο για εμάς είναι να αρχίσει άμεσα να εκπονείται, με ευθύνη του Δήμου, το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο για όλο το Δήμο, δηλαδή για όλο το νησί. Αυτό αποτελεί το πρώτο βασικό αναπτυξιακό βήμα γιατί, χωρίς να ορίζονται χρήσεις γης και προγραμματισμός, δεν γίνεται να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη με ξεκάθαρους κανόνες. Το δεύτερο είναι να προχωρήσει άμεσα η επανασύσταση του τοπικού Φορέα Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 στη Ζάκυνθο, ο οποίος αποτελούσε μοντέλο και πρότυπο για τη συμμετοχική διαχείριση του ευαίσθητου οικοσυστήματος του νησιού και ειδικά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Ειδικά και επιπλέον για την περιοχή του Ναυαγίου, η πρότασή μας είναι να εκπονηθεί άμεσα, το αργότερο εντός 6 μηνών, Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για την Περιοχή με συμμετοχή όχι μόνο του Δήμου αλλά και όλης της τοπικής κοινωνίας», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για το Ναυάγιο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι μόνο ένα σχήμα στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι τοπικοί φορείς μπορεί να είναι επιτυχές: «Η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή εμπειρία αυτό δείχνει. Δεν αρκεί μόνο ο Δήμος, παρότι έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση λόγω των δημοτικών εκλογών. Χρειάζεται σύμπραξη όλων των κοινωνικών εταίρων δηλαδή, των παραγωγικών φορέων, των επαγγελματικών ενώσεων της περιοχής (επιμελητηρίων και επιστημονικών συλλόγων) και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, και φυσικά και της αυτοδιοίκησης, γιατί μόνο έτσι υπάρχει διαφάνεια και σύμπλευση στις αποφάσεις. Το σχέδιο αυτό θα εντοπίζει τους αναπτυξιακούς πόρους της περιοχής, τα μνημεία στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου, τις ευκαιρίες ανάπτυξης αλλά και τους κινδύνους, θα προτείνει έργα και θεσμικές παρεμβάσεις, και θα δίνει τη δυνατότητα και στην πολιτεία (κράτος, δήμος, περιφέρεια) αλλά και στους ιδιοκτήτες της έκτασης να προβούν σε δράσεις συμβατές με τους πόρους της περιοχής, αυτό που αποκαλούμε βιώσιμη ανάπτυξη. Καλούμε επομένως το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών να στηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια. Το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο πρέπει να παρουσιαστεί άμεσα, εντός έξι (6) μηνών, με ευθύνη της κυβέρνησης και συνεργασία του δήμου και να περιλαμβάνει όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Το σχέδιο αυτό πρέπει να παρουσιαστεί δημόσια και να συζητηθεί διεξοδικά και να δημιουργήσει δεσμεύσεις από όλους. Αλλιώς θα προστεθεί και νέο αδιέξοδο σε αυτό που ήδη αντιμετωπίζει η περιοχή εδώ και τέσσερα χρόνια, με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας», κατέληξε.

 

σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή

To Top