Πολιτικη

Γεραπετρίτης: «Xρειαζόμαστε ένα κοινό όραμα οικουμενικής αλληλεγγύης και διαγενεακής βιωσιμότητας – Γέφυρα η Ελλάδα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων»

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε κοινές δηλώσεις, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας Mauro Vieira, έκανε αναφοράστην εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026 και τόνισε ότι στόχος της Ελλάδας, «μίας ευρωπαϊκής χώρας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, είναι ακριβώς να αποτελέσουμε τη γέφυρα μεταξύ Βορρά – Νότου και Ανατολής – Δύσης».

«Με τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει, επιδιώκουμε να αναδείξουμε τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη, όπως είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η ειρηνική επίλυση των διαφορών, η προστασία των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις, η προστασία και η διασφάλιση της ουσιαστικής ισότητας των γυναικών, η θαλάσσια ασφάλεια», ανέφερε.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα κοινό όραμα οικουμενικής αλληλεγγύης και διαγενεακής βιωσιμότητας που θα υλοποιηθεί μέσω μίας διακυβέρνησης βασισμένης σε κανόνες και στο δίκαιο επιμερισμό των βαρών μεταξύ των κρατών».

Ευχαρίστησε ακόμη τον υπουργό Εξωτερικών για την υποστήριξη της Βραζιλίας στην υποψηφιότητα της Ελλάδας και σημείωσε πως η εμπειρία της Βραζιλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τη διετία 2022-2023, είναι πολύτιμη.

«Υπολογίζουμε στην μεταξύ μας συνεργασία και στη μεταφορά της τεχνογνωσίας που αποκτήσατε, ενόψει και της δικής μας συμμετοχής».

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή, επεσήμανε πως «ανησυχούμε έντονα για την προϊούσα κατάσταση στο περιβάλλον και το κλίμα, την προστασία των δασών και θαλασσών μας, τη διατήρηση του Αμαζονίου ως «πνεύμονα ολόκληρης της γης».

«Οι πρόσφατες φονικές πλημμύρες στη Βραζιλία και οι πυρκαγιές που πλήττουν αυτή τη στιγμή τη χώρα σας, ως μία μόνον έκφανση αυτού του προβλήματος, μας θλίβουν βαθύτατα», επεσήμανε και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ελλάδας.

«Όμως το πρόβλημα δεν είναι ποτέ μόνον χωρικά εντοπισμένο», πρόσθεσε. «Η κλιματική κρίση επιδεινώνει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων παντού και απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια, θέτοντας σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή σε όλο τον πλανήτη».

Αναφερόμενος στην τραγωδία που εξελίσσεται στη Γάζα, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα έχει λάβει σαφή θέση αρχής υπέρ της άμεσης διακοπής των εχθροπραξιών, της άνευ όρων απελευθέρωσης των ομήρων και της απρόσκοπτης διοχέτευσης ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Συμφωνούμε με τη Βραζιλία ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να είναι ποτέ η λύση», σημείωσε.

Όπως επεσήμανε, η Αθήνα αναγνωρίζει τον ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο της Βραζιλίας παγκοσμίως και αναφέρθηκε στη βαθιά ριζωμένη φιλία, που οικοδομήθηκε σε στέρεα θεμέλια, στις αξίες του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τόνισε δε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν μια σειρά περιφερειακών και διεθνών θεμάτων που άπτονται της οικουμενικής διακυβέρνησης, των αναδυόμενων πόλων του παγκοσμίου συστήματος, όπως ο Παγκόσμιος Νότος, οι BRICS και G20 και του μέλλοντος του ΟΗΕ, σε σχέση και με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, που αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Βραζιλίας.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, οι προτεραιότητες που έχει θέσει η Βραζιλία, ενόσω ασκεί την Προεδρία G20 έως το τέλος του τρέχοντος έτους, είναι σημαντικές.

«Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η βιώσιμη ανάπτυξη και η μεταρρύθμιση των θεσμών της παγκόσμιας διακυβέρνησης αποτελούν την επιτομή μίας στρατηγικής και συνεκτικής διεθνούς πολιτικής, με την οποία η χώρα μας συμπορεύεται απολύτως».

Συζητήθηκαν ακόμη τα οφέλη της περιφερειακής ολοκλήρωσης και ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να προσφέρει την τεχνογνωσία που έχει αποκομίσει από τη συμμετοχή της στην ΕΕ και βεβαίως στην ενίσχυση του διαλόγου της ΕΕ και του MERCOSUR.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις επεσήμανε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, καθώς και ότι συμφωνήθηκε να εργαστούν περισσότερο, ώστε να εντατικοποιήσουν τον μεταξύ μας πολιτικό διάλογο και να ενισχύσουν την οικονομική και εμπορική συνεργασία, ιδίως στους τομείς του τουρισμού και των ‘Αμεσων Ξένων Επενδύσεων.

«Δεν υπάρχει καλύτερη γέφυρα μεταξύ των λαών μας από την ελληνική ομογένεια στη Βραζιλία, μία δραστήρια κοινότητα κάθε μέλος της οποίας είναι και ένας πρεσβευτής της πατρίδας μας και του πολιτισμού μας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε ό,τι δε αφορά τον πολιτισμό, ανέφερε ότι είναι μεγάλη χαρά και τιμή για την Ελλάδα που σήμερα υπεγράφη, μεταξύ Ελλάδας και Βραζιλίας, συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας, που ως στόχο έχει τις πολιτιστικές ανταλλαγές και την ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών μας.

Βραζιλιάνος ΥΠΕΞ: Μετρημένη και με αρχές η φωνή της Ελλάδας σε θέματα διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον Έλληνα ομόλογό του εποικοδομητική τόσο για τη διμερή ατζέντα, όσο και για παγκόσμια γεγονότα κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι πόλεμοι σε Γάζα και Ουκρανία και τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών.

Αναφέρθηκε στην υπογραφή της συμφωνίας που υπέγραψε με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αμοιβαίας συνεργασίας σε θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Επεσήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν εμπορικές σχέσεις που αγγίζει το μισό δισ. ευρώ ετησίως και στους 60.000 τουρίστες που επισκέφτηκαν πέρσι την Ελλάδα, τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αύξηση.

Ακόμη συνεχάρη την Ελλάδα για την εκλογή της ως μη μόνιμο μέρος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Δίνουμε βάση στη μετρημένη και με αρχές φωνή της Ελλάδας σε θέματα διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Η Βραζιλία και η Ελλάδα είναι εταίροι στη δημιουργία μιας διεθνούς τάξης όπου η διπλωματία υπερισχύει της χρήσης βίας», τόνισε.

Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την ανάγκη να μπορέσει να μπει η απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.

Γεραπετρίτης: «Xρειαζόμαστε ένα κοινό όραμα οικουμενικής αλληλεγγύης και διαγενεακής βιωσιμότητας – Γέφυρα η Ελλάδα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων»
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top