Με επίκεντρο την προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς μέσω της επιστημονικής καινοτομίας, των ψηφιακών τεχνολογιών και της πολυμερούς συνεργασίας, πραγματοποιείται στις 7-9 Απριλίου, το 4ο Διεθνές Συνέδριο TMM-CH (Transdisciplinary Multispectral Modelling and Cooperation for the Preservation of Cultural Heritage) για την Αντιμετώπιση Παγκόσμιων Προκλήσεων που διοργανώνει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.
Την έναρξη του συνεδρίου αναμένεται να κηρύξει ο Υπουργός Ανάπτυξης, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, και να απευθύνουν χαιρετισμό ο Αντιπρύτανης του ΕΜΠ Εμ. Βαρβαρίγος και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν επίσης εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και φορέων καθώς και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου με Πρόεδρο την Α’ Αντιπρόεδρο της ΔΕ του ΤΕΕ και Ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου, θα διεξαχθούν συζητήσεις με τη συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων, ενώ θα παρουσιαστεί και πλούσιο ερευνητικό έργο.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα και την καινοτομία προσδιορίζουν νέες τάσεις για την οικοδόμηση μιας διεπιστημονικής προσέγγισης στη διατήρηση και την ολιστική ψηφιακή τεκμηρίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η παρουσίαση αυτών των νέων πολιτισμικών επιταγών θα επιχειρηθεί στο 4ο TMM-CH. Ειδικότερα, τα θέματα που θα αναδειχθούν αφορούν:
- Τα εμβληματικά έργα ως πηγή καινοτομίας, διεπιστημονικότητας και πολυμερούς συνεργασίας
- Η ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, τους φυσικούς και τους πανδημικούς κινδύνους και η βιοασφάλεια
- Η καινοτόμος εκπαιδευτική προσέγγιση για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς
- Οι προηγμένες μη καταστροφικές τεχνικές για διάγνωση, δομική ακεραιότητα, επανασχεδιασμό και παρακολούθηση μνημείων, υποδομών, κατασκευών
- Η ψηφιακή κληρονομιά: μια ολιστική προσέγγιση
- Η τεχνητή νοημοσύνη στην πολιτιστική κληρονομιά
- Η Ιστορία – Αρχαιολογία – Αρχαιομετρία – Αρχαιογενετική
- Γεφύρωση των φορέων της πολιτιστικής κληρονομιάς με την τέχνη, την επιστήμη και τη βιομηχανία
- Διάλογος μεταξύ θρησκευτικών μνημείων, έργων συντήρησης και αξιών
- Διεπιστημονικός διάλογος για την Παγκόσμια Κληρονομιά σε κίνδυνο, σε συνθήκες σύγκρουσης
- Πράσινη και γαλάζια συμφωνία για την τοπική και περιφερειακή αειφόρο ανάπτυξη
- Ιστορικές πόλεις και κέντρα: Νέα στρατηγική επανάχρησης και διατήρησης με εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας
- Τουρισμός, αειφόρος τοπική ανάπτυξη με ανάδειξη και αξιοποίηση του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος
- Διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με αντιμετώπιση των ενεργειακών προκλήσεων
- Η δημιουργική και διεπιστημονική πρωτοβουλία του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus
- Επαναπροσδιορισμός του κόσμου σε συνθήκες σύγκρουσης, μέσω του πολιτισμού, της αμοιβαίας κατανόησης και της ειρήνης.
Σημειώνεται ότι, το 4ο Διεθνές Συνέδριο TMM-CH αποτελεί δράση στο πλαίσιο του προγράμματος «Εύλογον» που στοχεύει στη δημιουργία μιας ολιστικής σχέσης της κοινωνίας με την πολιτιστική κληρονομιά και τη διάχυση της έρευνας στο πλαίσιο της διεπιστημονικής συνεργασίας.
Όπως έγινε γνωστό, η εναρκτήρια σύσκεψη εργασίας του προγράμματος και η εναρκτήρια συνάντηση συντονισμού του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 3 Απριλίου στο ΤΕΕ και υλοποιείται με την έγκριση από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας. Αντικείμενο του «Εύλογον» είναι η αξιοποίηση των δεδομένων που έχουν προκύψει από τις έρευνες, τις μελέτες και τα έργα αποκατάστασης μεγάλων μνημείων του Χριστιανισμού με τη συμβολή του ΕΜΠ καθώς και η διάχυση των αξιών τους σε διάλογο με την κοινωνία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα έργα αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, της Αγιά-Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, της Ιεράς Μονής Παναγίας Βαρνάκοβας στην Ορεινή Ναυπακτία.
