Ελλάδα

Η Γιας από την Ινδία, η Καμίλα από την Ιταλία, η Πηνελόπη από την Ελλάδα και μια Θερινή Ακαδημία Δημοσιογραφίας με διεθνές αποτύπωμα

Όταν πριν από μερικούς μήνες η Γιας, μία 33χρονη Ινδή από το Νέο Δελχί, πληροφορήθηκε για τη φετινή διοργάνωση της Θερινής Ακαδημίας Δημοσιογραφίας (Thessaloniki International Media Summer Academy – THISAM) από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ δεν δίστασε στιγμή να δηλώσει συμμετοχή. Ήταν, άλλωστε, οι εξαιρετικές εμπειρίες που αποκόμισαν τρεις συμπατριώτες της, την περασμένη χρονιά, στην THISAM καθώς και η παρότρυνση και συμβολή της ελληνικής πρεσβείας στο Νέο Δελχί αυτά που την έκαναν να επιλέξει δίχως δεύτερη σκέψη να έρθει στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να βιώσει και η ίδια αυτή την ξεχωριστή εμπειρία, όπως χαρακτηριστικά λέει. Μια διαπίστωση, με την οποία συμφωνεί τόσο η 23χρονη Θεσσαλονικιά Πηνελόπη όσο και η 31 ετών Καμίλα από την Ιταλία, που κάθονται δίπλα της.

Η Γιας, η Καμίλα και η Πηνελόπη ήταν μόλις τρεις από τους συνολικά 40 συμμετέχοντες, από διάφορα μέρη του κόσμου (Κροατία, Σλοβενία, Λευκορωσία, Ιταλία, Κίνα, Ινδία, Ν. Κορέα, ΗΠΑ, Καναδάς, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο κ.ά.), στην 8η Θερινή Ακαδημία Δημοσιογραφίας, που διεξήχθη πρόσφατα στο ιστορικό κτίριο της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΜ-Θ), στην οδό Στρατηγού Καλλάρη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«Μού είπαν: θα μάθεις πολλά, αξίζει η εμπειρία. Κι όντως έτσι είναι», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γιας, σε ένα από τα διαλείμματα μεταξύ των διαλέξεων και των σεμιναρίων, κάποιο από τα πολλά καυτά μεσημέρια του φετινού Ιούλη. «Πάντα αναζητώ ευκαιρίες για ανάπτυξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων μου ή ακόμη και για δικτύωση, αλλά ήταν η αναζήτηση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος που μ’ έφερε εδώ. Βρήκα το πρόγραμμα του ΑΠΘ και μέσω αυτού ανακάλυψα τη Θερινή Ακαδημία κι αποφάσισα να δηλώσω συμμετοχή», σημειώνει, από την πλευρά της, η Καμίλα. Ενώ για την Πηνελόπη, η συμμετοχή στη Θερινή Ακαδημία Δημοσιογραφίας ήταν μια μάλλον φυσική διαδικασία αφού βρίσκεται στο 4ο έτος σπουδών της στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. «Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι εδώ, είναι μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία για όλους μας», τονίζει.

Ένας μικρός θησαυρός γνώσεων με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη

Τι είναι, όμως, αυτό που αποκόμισαν οι τρεις συμμετέχουσες από τη φετινή Θερινή Ακαδημία Δημοσιογραφίας; «Εκτιμώ ιδιαίτερα τη γνώση που λάβαμε πάνω σε ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης. Έρχομαι από μία πολύ διαφορετική αγορά, την ασιατική, και είχα πάντα περιέργεια να μάθω πώς είναι το πλαίσιο σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη. Ανακάλυψα, λοιπόν, εδώ κάτι πολύ ενδιαφέρον: ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης σε αυτά τα ζητήματα. Διαπίστωσα, επίσης, πως υπάρχουν αρκετές διαφορές σχετικά με το πώς έχουμε εμείς ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινή πρακτική της δημοσιογραφίας. Για παράδειγμα, έχουμε σε ορισμένες περιπτώσεις bots που μεταδίδουν ειδήσεις, αντικαθιστώντας τη λειτουργία του παρουσιαστή, γεγονός που έχει προκαλέσει συζητήσεις στην Ινδία σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος», απαντά η Γιας. Η 33χρονη Ινδή τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την εκπόνηση του διδακτορικού της πάνω στην εξέλιξη της τηλεόρασης σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες, κάνοντας ένα «διάλειμμα» από τα ακαδημαϊκά της καθήκοντα.

«Μιλήσαμε πολύ για την τεχνητή νοημοσύνη και αυτό είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για εμένα καθώς χρησιμοποιώ την τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινή μου δουλειά», προσθέτει η Καμίλα κι εξηγεί: «Ως freelancer, η χρήση της με βοηθά στο να μειώσω σημαντικά τον χρόνο που χρειάζομαι για να ολοκληρώσω κάτι. Χρησιμοποιώ τα κατάλληλα εργαλεία κυρίως σε ό,τι αφορά τις μεταφράσεις προς τα αγγλικά καθώς μπορεί να συνεργάζομαι προς το παρόν με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο θέλω να επεκτείνω το κομμάτι των συνεργασιών. Παρά το γεγονός ότι μιλάω άπταιστα αγγλικά, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης με βοηθά σημαντικά στο να μειώσω τον χρόνο που χρειάζομαι για να μεταφράσω ένα κείμενο. Αυτό που μού άρεσε πάρα πολύ εδώ είναι ότι συζητήσαμε για πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης που δεν τις είχα καν σκεφτεί. Ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για επιμόρφωση σε ό,τι με αφορά». Λέει ακόμη πως για την ίδια ήταν επίσης εξαιρετικά χρήσιμα όσα έμαθε για τα podcasts. «Με έβαλαν στη διαδικασία να σκεφτώ πως ίσως είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη δημοσιογραφική μου πορεία», επισημαίνει η Καμίλα, η οποία εδώ και κάποια χρόνια ζει στην Αθήνα. Έχοντας, δε, σπουδάσει πολιτικές επιστήμες με έμφαση στην ανθρωπολογία, ασχολείται συστηματικά με το προσφυγικό.

Η Πηνελόπη, από την πλευρά της, υπογραμμίζει τη σημασία της γνώσης που αποκόμισε σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τα podcasts, αλλά και όλα όσα είχαν να κάνουν με τη φωτοειδησεογραφία. «Πιστεύω πάρα πολύ στη δύναμη της εικόνας. Με τις εικόνες σου μπορείς να δώσεις φωνή σε αυτούς που φωτογραφίζεις. Κάποιες φορές το συναίσθημα αποτυπώνεται πιο γλαφυρά μέσα από μια φωτογραφία απ’ ό,τι σε κάποιο κείμενο», λέει χαρακτηριστικά, ενώ δεν παραλείπει ν’ αναφερθεί και στο ζήτημα του ψηφιακού γραμματισμού, για το οποίο έγινε επίσης εκτενής συζήτηση στο πλαίσιο της Θερινής Ακαδημίας.

Από το …My Big Greek Fat Wedding στη δικτύωση με μια παγκόσμια κοινότητα ατόμων με κοινά ενδιαφέροντα κι ανησυχίες

Για την Καμίλα, την Πηνελόπη και την Γιας, όμως, δεν ήταν η γνώση το μόνο όφελος από τη συμμετοχή τους στη Θερινή Ακαδημία Δημοσιογραφίας. Ήταν επίσης η αλληλεπίδραση σε ένα πραγματικά διεθνές περιβάλλον και η δικτύωση με ανθρώπους από πολλές και διαφορετικές χώρες. Ανθρώπους με τους οποίους μοιράζονται, σε πολλές περιπτώσεις, τα ίδια ενδιαφέροντα και τις ίδιες ανησυχίες.

«Η γνώση μου για το πώς είναι οι Έλληνες στην καθημερινότητά τους περιοριζόταν στα όσα διαδραματίζονται στην ταινία My Big Greek Fat Wedding! Έχοντας, ωστόσο, την εμπειρία τού να με ρωτάνε συχνά ξένοι για την Ινδία μέσα από τον “φακό” του Slumdog Millionaire πάντα προσπαθώ να σχηματίσω τη δική μου άποψη για έναν λαό. Σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα η εδώ εμπειρία μου. Έμαθα πολλά πράγματα για τους Έλληνες και τον τρόπο ζωής τους. Αλλά και το γεγονός ότι μού δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω όχι μόνο Έλληνες αλλά και Σέρβους, Ιταλούς, Κροάτες και άτομα από πολλές άλλες χώρες ήταν εξίσου σημαντικό για μένα. Ήταν κι ένα είδος επιβεβαίωσης ενός πολύ σημαντικού μαθήματος που πήραμε: να μην κρίνουμε κάτι μόνο με βάση πώς παρουσιάζεται στα μέσα», σημειώνει η Γιας.

«Για εμένα», λέει η Καμίλα, «ήταν έκπληξη το γεγονός ότι βρέθηκα μέσα σε ένα τόσο ποικιλόμορφο περιβάλλον. Περίμενα πως θα έβρισκα άτομα μόνο από γειτονικές χώρες -από τα Βαλκάνια ή ίσως και περισσότερους Ιταλούς. Συνάντησα, όμως, τελικά ανθρώπους από κάθε γωνιά του κόσμου κι αυτό είναι εκπληκτικό. Οι ευκαιρίες για δικτύωση ήταν πολλές και καθώς ενδιαφέρομαι πολύ για διασυνοριακά δημοσιογραφικά πρότζεκτ, η συμμετοχή μου εδώ θα μπορούσε ν’ αποτελέσει την αρχή και για τέτοιου είδους συμπράξεις».

Η Πηνελόπη, τέλος, δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το γεγονός ότι ακόμη και μετά το πέρας της Θερινής Ακαδημίας Δημοσιογραφίας, ο δίαυλος επικοινωνίας με τους ανθρώπους που συμμετείχαν παραμένει ανοιχτός. «Είναι πραγματικά υπέροχο να έχεις επαφή με ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Κι αυτή είναι μια ευκαιρία που μας δόθηκε απλόχερα εδώ», υπογραμμίζει.

Κοινή διαπίστωση και των τριών είναι ότι «ήταν μια εμπειρία μοναδική», που τις γέμισε γνωστικά εφόδια και πολλές νέες γνωριμίες.

Η Γιας από την Ινδία, η Καμίλα από την Ιταλία, η Πηνελόπη από την Ελλάδα και μια Θερινή Ακαδημία Δημοσιογραφίας με διεθνές αποτύπωμα
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top