Ορατό και στην Ελλάδα, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, έγινε το Βόρειο Σέλας, μετά την ισχυρή ηλιακή καταιγίδα που έπληξε τη γήινη ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες από τους Γιάννη Καλλιάνο και Θεόδωρο Κολυδά, το Βόρειο Σέλας εμφανίστηκε και πάνω από τον αττικό ουρανό.
«Αυτή ήταν η 13η φορά μέσα σε 500 χρόνια που γίνεται ορατό και στην Ελλάδα» επεσήμανε ο κ. Καλλιάνος, ο οποίος συμπλήρωσε πως σε βορειότερες περιοχές της χώρας ήταν πιο έντονο.
«Φαινόταν και με γυμνό μάτι στο κέντρο Αθήνας. Στη δυτική Ελλάδα πιο έντονα» είπε και σημείωσε πως ενδέχεται να είναι ορατό και σήμερα.
Σε καρέ αποτυπώθηκε και η θέαση του φαινομένου από τη Ζαχάρω της Ηλείας.
Η φωτογραφία από το Βόρειο Σέλας στην Αθήνα
Ο κ. Καλλιάνος παρουσίασε και μία εικόνα που του εστάλη από το Βόρειο Σέλας, στην οποία αποτυπώνεται στην Αθήνα.
Το άτομο που τράβηξε τη φωτογραφία επεσήμανε πως η λήψη έγινε από το Παγκράτι «και παρόλο που η συννεφιά και η φωτορύπανση δυσκόλεψε την καταγραφή, αυτή ήρθε και μάλιστα, η κοκκινίλα για λίγο, φαινόταν και με γυμνό μάτι στον Βόρειο ορίζοντα».
Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας για την ηλιακή καταιγίδα
Την ίδια ώρα, ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, αναφέρθηκε στο ίδιο το φαινόμενο της ηλιακής καταιγίδας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως μέχρι το 2005 είχε 50 χρόνια να εμφανιστεί τέτοια γεωμαγνητική καταιγίδα. «Συνήθως έχει διάρκεια 1-2-3 εβδομάδες, χωρίς να μπορεί κάποιος με ακρίβεια να τις προβλέψει, γιατί υπάρχουν τεράστιες εκρήξεις στην επιφάνεια του Ήλιου. Οι εκλάμψεις όπως λέγονται, συνοδεύονται από πολύ μεγάλα ποσοστά φωτός και ακτινοβολιών σε όλο το φάσμα».
«Η Γη επειδή έχει αυτόν τον μαγνητισμό ουσιαστικά εκτρέπει αυτή την ακτινοβολία προς τους πόλους. Συνεπώς το μαγνητικό πεδίο της Γης αποτρέπει την κάθετη πτώση αυτής της ακτινοβολίας στην επιφάνεια της Γης, διαφορετικά θα είχαμε πολύ αρνητικά αποτελέσματα» εξήγησε ο ίδιος και προσέθεσε πως το μαγνητικό πεδίο είναι η ασπίδα που οδηγεί ουσιαστικά την γεωμαγνητική ακτινοβολία προς τους πόλους, τον βόρειο και τον νότιο.
«Δεν είναι τυχαίο που αυτά τα φαινόμενα παρατηρούνται στη Σουηδία και στη Νότια Αφρική και δεν παρατηρούνται σε χώρες που βρίσκονται στον Ισημερινό».
Διαβεβαίωσε, τέλος, πως η κατάσταση δεν εγκυμονεί κινδύνους για τον άνθρωπο.