Η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο συμφωνήθηκε μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, παρά τις συνεχώς αυξανόμενες πολιτικές εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Στις λίστες, βρίσκονται ηχηρά ονόματα, μεταξύ αυτών και του δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Εβαν Γκερσκόβιτς, ενώ τον συντονισμό της επιχείρησης ανταλλαγής είχαν οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας.
Ειδικότερα, πρόκειται για ανταλλαγή 26 ατόμων που κρατούνταν στις φυλακές των ΗΠΑ, της Πολωνίας, της Σλοβενίας, της Νορβηγίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης ανταλλαγής, 10 κρατούμενοι, εκ των οποίων:
2 παιδιά θα μεταφερθούν στη Ρωσία
13 κρατούμενοι θα μεταφερθούν στη Γερμανία
3 θα μεταφερθούν στις ΗΠΑ
Για την ανταλλαγή των κρατουμένων έφθασαν στην Άγκυρα συνολικά επτά αεροπλάνα, δύο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από ένα από τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Νορβηγία και τη Ρωσία.
Τα τουρκικά μέσα μεταδίδουν ότι με μεσολάβηση της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ αποκαταστάθηκαν οι δίαυλοι διαλόγου των δύο πλευρών και η ίδια οργάνωσε τον περασμένο μήνα τη συνάντησή τους στην Τουρκία.
Και ο δημοσιογράφος της WSJ Έβαν Γκέρσκοβιτς ανάμεσα στους κρατούμενους
Μεταξύ των κρατουμένων που ανταλλάχθηκαν είναι και ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς.
Ο Γκέρσκοβιτς συνελήφθη στις 29 Μαρτίου του 2023, με το Κρεμλίνο να δηλώνει ότι συνελήφθη «επ’ αυτοφώρω» για κατασκοπεία.
Η Ρωσία απελευθερώνει επίσης τον αντιφρονούντα Βλαντιμίρ Καρά-Μούρζα, ακτιβιστή με διπλή ρωσοβρετανική υπηκοότητα.
Η Ρωσία πήρε τον Βαντίμ Κράζικοφ, ο οποίος το 2019 δολοφόνησε για λογαριασμό της FSB στο κέντρο του Βερολίνου έναν Γεωργιανό που είχε λάβει μέρος στον Δεύτερο Πόλεμο της Τσετσενίας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι καθ’ όλο το διάστημα των διαπραγματεύσεων οι Ηνωμένες Πολιτείες στερούνταν σημαντικών ονομάτων που θα μπορούσαν να δώσουν ως αντάλλαγμα στους Ρώσους και η συμφωνία κλείστηκε τελικά με διεύρυνση του καταλόγου από άλλες χώρες της Δύσης.
Μπάιντεν: Υποδεχόμαστε τους συμπατριώτες μας πρώην κρατουμένους στη Ρωσία
Ότι συνομίλησε με τους πρώην κρατουμένους που αφέθηκαν ελεύθεροι (1/8) από τη Ρωσία έκανε γνωστό ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ οι ίδιοι επικοινώνησαν επίσης τηλεφωνικά με συγγενείς τους.
«Σε μερικές ώρες θα υποδεχτούμε στην πατρίδα τους συμπατριώτες μας», είπε συγκεκριμένα ο Μπάιντεν στο διάγγελμά του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε τις «δίκες παρωδίες» που οργάνωσε η Ρωσία σε βάρος των τριών Αμερικανών, όπως έγινε και στην περίπτωση του δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς.
«Οι ρωσικές αρχές τους συνέλαβαν, τους καταδίκασαν σε δίκες θεάματα σε βαριές ποινές κάθειρξης, χωρίς καμία νομιμοποίηση», σημείωσε.
Διεθνής Αμνηστία: Η ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία αφήνει «μια πικρή γεύση»
Η απελευθέρωση «κατάδικων εγκληματιών», εκ των οποίων ο φερόμενος ως πράκτορας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) Βαντίμ Κράσικοφ, στο πλαίσιο της μεγάλης ανταλλαγής κρατουμένων που ανακοινώθηκε σήμερα, αφήνει «μια πικρή γεύση», επικρίνει σήμερα το γερμανικό σκέλος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχολιάζοντας την ανταλλαγή κρατουμένων με τη Δύση, δήλωσε ότι οι προδότες της χώρας του πρέπει να σαπίζουν και να πεθαίνουν στη φυλακή, αλλά ήταν πιο χρήσιμο για τη Μόσχα να πάρει πίσω στη Ρωσία ανθρώπους της.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα υποδεχτεί τους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν από την Ρωσία αργότερα απόψε στο αεροδρόμιο της Βόννης/Κολωνίας, ανακοίνωσε η Καγκελαρία. Απόψε αναμένεται επίσης και η επίσημη τοποθέτηση του κ. Σολτς για το θέμα ενώπιον των ΜΜΕ.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ (SPD) χαιρέτισε την συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με την Ρωσία, έκανε ωστόσο λόγο για «συμφωνία με τον διάβολο».
«Μερικές φορές, για ανθρωπιστικούς λόγους, πρέπει κανείς να κάνει συμφωνία με τον διάβολο», έγραψε πριν από λίγη ώρα στο «Χ» ο κ. Ροτ και εξέφρασε την ικανοποίησή του ειδικά για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, ενώ ευχαρίστησε «όσους διαπραγματεύτηκαν επιτυχώς στο παρασκήνιο».
Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ χαιρέτισε σήμερα την απελευθέρωση πολλών κρατουμένων από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του Ρωσοβρετανού αντιφρονούντα Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 25 ετών με την κατηγορία της προδοσίας. Κατήγγειλε επίσης «ένα βήμα προς την παράταση της (δικαστικής) ατιμωρησίας».