ΚΟΣΜΟΣ

Η μείωση του πληθυσμού του Παρισιού προκαλεί ανησυχία

Οι αρχές του Παρισιού προσπαθούν να σταματήσουν τη συνεχιζόμενη μείωση του αριθμού των κατοίκων στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, ο οποίος μειώνεται κατά περίπου 10.000 κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία. Η πόλη του Παρισιού αριθμεί σήμερα 2,1 εκατομμύρια κατοίκους, περίπου 140.000 λιγότερους σε σχέση με το 2013. Η περιβάλλουσα περιοχή, που ονομάζεται “Ile de France”, αριθμεί συνολικά πάνω από 12 εκατομμύρια. Η έξοδος από την πιο πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προκαλέσει ανησυχίες στο δημαρχείο της πόλης, όπου το δημοτικό συμβούλιο ετοιμάζεται να συζητήσει ένα νέο σχέδιο αστικής ανάπτυξης (PLU), το οποίο υπέβαλε η σοσιαλίστρια δήμαρχος Αν Ινταλγκό και οι σύμμαχοί της. Στόχος είναι να αυξηθεί η ποιότητα ζωής στην πρωτεύουσα κατά την επόμενη δεκαετία και μετά, ώστε να σταματήσει η έξοδος των κατοίκων και των οικογενειών μεσαίου εισοδήματος, κυρίως με την ενίσχυση της προσιτής στέγασης, αλλά και με τη βοήθεια των κατοίκων να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η συντηρητική αντιπολίτευση, με επικεφαλής τη Ρασίντα Ντατί, υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας και αντίπαλο του Ινταλγκό, λέει ότι οι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα εξαιτίας της “αφόρητης αστικοποίησης” που προκαλείται από την υπερβολική δόμηση. “Δεν μπορείς να αναπνεύσεις πια στο Παρίσι”, δήλωσε ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Πιέρ-Υβ Μπουρναζέλ. Τα σχέδια για την ανύψωση των υφιστάμενων κτιρίων θα επιδεινώσουν το πρόβλημα δημιουργώντας “φαράγγια δρόμων”, δήλωσε το κόμμα του.

“Μεγαλύτερα, ακριβότερα σπίτια

Ο μακροχρόνιος σύμμαχος της δημάρχου του Παρισιού και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ίαν Μπροσσά, απάντησε ότι οι Παριζιάνοι χρειάζονται “κοινωνική και προσιτή” στέγαση, για να παραμείνουν στην πρωτεύουσα, προσθέτοντας ότι η πόλη δεν είχε ποτέ στο παρελθόν επενδύσει τόσο πολύ σε σπίτια για κατοίκους με χαμηλότερο εισόδημα όσο σήμερα. Πέρα από τις πολιτικές διαμάχες, οι ειδικοί επισημαίνουν μια σειρά από μεταπολεμικές τάσεις που εξηγούν τη συρρίκνωση του αριθμού των κατοίκων του κεντρικού Παρισιού. Ο κύριος παράγοντας είναι η αυξανόμενη ποιότητα των κατοικιών και η επακόλουθη αύξηση του ζωτικού χώρου που διαθέτει κάθε πολίτης, εξήγησε ο Ζαν-Κριστόφ Φρανσουά, καθηγητής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Paris Cite. “Καθώς τα επίπεδα άνεσης αυξάνονταν, οι φτηνές και υπερπλήρεις κατοικίες αντικαταστάθηκαν από μεγαλύτερες και ακριβότερες κατοικίες”, είπε.

Πολλά μικρά διαμερίσματα στα οποία στριμώχνονταν οικογένειες μετατράπηκαν σε μεγαλύτερες μονάδες διαβίωσης για λιγότερα άτομα,” είπε. Ένα αυξανόμενο ποσοστό διαζυγίων και η μετακίνηση ανθρώπων από την πόλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 προστέθηκαν στην τάση που είχε ήδη παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1960, πρόσθεσε.

Ο παράγοντας Airbnb

Ωστόσο, οι ειδικοί ανέφεραν ότι ο μεγαλύτερος πρόσφατος παράγοντας είναι η απότομη αύξηση των σπάνια χρησιμοποιούμενων δευτερευουσών κατοικιών στην πρωτεύουσα – που συχνά ανήκουν σε πλούσιους ξένους – και η αύξηση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, όπως αυτές που προσφέρονται στην πλατφόρμα Airbnb. Ο οργανισμός πολεοδομίας Apur ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή του ότι ο αριθμός των κατοικιών που χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες μειώνεται συνεχώς στην πρωτεύουσα, παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα χτίζονται περισσότερα σπίτια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ενοικίων και τη μείωση του αριθμού των διαθέσιμων ενοικιαζομένων μονάδων για τις νέες αφίξεις στην πρωτεύουσα. “Με την Airbnb, χάσαμε 26.000 σπίτια σε κεντρικές γειτονιές”, δήλωσε η δήμαρχος του Παρισιού στο AFP. Το σχέδιο του δημαρχείου προβλέπει την απαγόρευση νέων χώρων που προορίζονται για ενοικίαση Airbnb σε τουριστικές περιοχές όπως η Μονμάρτη ή το Μαρέ. Οι σύμμαχοι της δημάρχου έχουν επίσης ζητήσει υψηλότερη φορολόγηση των δευτερευουσών κατοικιών στην πρωτεύουσα.

Η μείωση του πληθυσμού του Παρισιού προκαλεί ανησυχία
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top