Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για τη συμφωνία θεσμοθέτησης Στρατηγικού Διαλόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που επιτεύχθηκε κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνοντας ότι “από σήμερα η διμερής σχέση της χώρας μας με τις ΗΠΑ ενισχύεται σημαντικά“.
Σε γραπτή δήλωσή του που απέστειλε η Προεδρία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισημαίνει ότι “πρόκειται για συμφωνία που αναβαθμίζει και ενισχύει σημαντικά τη στρατηγικής φύσεως σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά σε μια σημαντική χρονική συγκυρία“.
Πέραν της σύσφιγξης των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δεσμών, η συμφωνία αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά και πολυεπίπεδα οφέλη, είπε.
Παράλληλα, σημείωσε, “θα αναβαθμίσει τη συνεργασία Λευκωσίας και Ουάσιγκτον σε ζωτικούς τομείς για την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως η Ενέργεια, η έρευνα και τεχνολογία καθώς και η ασφάλεια. Την ίδια ώρα, σημαντικές για την κυπριακή οικονομία είναι οι προοπτικές που διανοίγονται για επενδύσεις στη χώρα μας, καθώς και για την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μας με τις ΗΠΑ. Παράγοντες καθοριστικοί στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για ενίσχυση και θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας“, υπογράμμισε.
Tην ίδια στιγμή, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, “εργαζόμαστε εντατικά με τις αμερικανικές Αρχές για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα κατάργησης θεωρήσεων εισόδου που θα επιτρέπει στους Κύπριους πολίτες να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς την ανάγκη εξασφάλισης, εκ των προτέρων, άδειας εισόδου. Στο πλαίσιο αυτό έχει υπογραφεί διμερής συμφωνία συνεργασίας για τη χρήση ταξιδιωτικών δεδομένων“.
Από σήμερα η διμερής σχέση της χώρας μας με τις ΗΠΑ ενισχύεται σημαντικά, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. Χαιρέτισε “για ακόμη μια φορά με ιδιαίτερη ικανοποίηση την υπογραφή της συμφωνίας“, εκφραζοντας τη βεβαιότητα “ότι πέραν των θετικών αποτελεσμάτων για τις δύο χώρες και τους πολίτες μας, θα ενισχύσει το διεθνές αποτύπωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της αναγνώρισης που τυγχάνει ως αξιόπιστος και σταθερός εταίρος, καθώς και ως πυλώνας ασφάλειας, συνεργασίας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής“.