Ελλάδα

Ημερίδες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αλιείας σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Αθήνα

Ημερίδες ενημέρωσης για την επέκταση και αναβάθμιση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης και Καταγραφής των Αλιευτικών Δραστηριοτήτων (ΟΣΠΑ) διοργανώνονται από την Γενική Διεύθυνση Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η πρώτη χρονικά θα διεξαχθεί την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024 στο ξενοδοχείο Onoma Hotel στη Θεσσαλονίκη, η 2η την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Volos Palace στο Βόλο και η 3η την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Athens Avenue Hotel στην Αθήνα. Η ώρα έναρξης και για τις 3 ημερίδες είναι στις 10 το πρωί.

Το ΟΣΠΑ αποτελεί το κύριο ψηφιακό εργαλείο διαχείρισης και παρακολούθησης των αλιευτικών δραστηριοτήτων και η επέκταση/αναβάθμισή του περιλαμβάνεται τόσο στη Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025, όσο και στην Ψηφιακή Στρατηγική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 2021-2025.

Το ΟΣΠΑ, έχοντας συντελέσει καταλυτικά στην ψηφιακή μετάβαση του αλιευτικού κλάδου τα τελευταία χρόνια, αναβαθμίζεται και επεκτείνεται με σκοπό να συμβάλει στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των έμβιων υδάτινων πόρων, στην ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας και στην αειφορία της αλιείας.

Προάγει τον ανασχεδιασμό και την απλούστευση των διαδικασιών, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα, με επίκεντρο τον πολίτη και σε πλήρη συμμόρφωση με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και τις συστάσεις των Διεθνών Οργανισμών.

Κύριος του Έργου «Επέκταση/Αναβάθμιση του ΟΣΠΑ» είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υλοποιείται με την χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας από την Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.

Χρήστες του συστήματος ΟΣΠΑ, είναι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με τον τομέα της αλιείας (επαγγελματίες αλιείς, έμποροι, μεταποιητές, υδατοκαλλιεργητές, στελέχη υπηρεσιών αλιείας, επιθεωρητές κλπ). Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο περιλαμβάνει πλήθος υποσυστημάτων και εφαρμογών, που παρέχονται είτε ως διαδικτυακές εφαρμογές είτε ως mobile apps και αφορούν σε όλο το εύρος των διαδικασιών του αλιευτικού τομέα, όπως το μητρώο των αλιευτικών σκαφών και η ηλεκτρονική αλιευτική άδεια, το υποσύστημα των αδειών αλίευσης, η εφαρμογή της ερασιτεχνικής αλιείας, το ηλεκτρονικό ημερολόγιο αλιείας και οι δηλώσεις μεταφόρτωσης, μεταφοράς, ζύγισης, εκφόρτωσης, διακίνησης, οι ηλεκτρονικές δηλώσεις πώλησης και ανάληψης, η ιχνηλασιμότητα, τα πιστοποιητικά εισαγωγών-εξαγωγών, το υποσύστημα υδατοκαλλιεργειών, το υποσύστημα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, το υποσύστημα αναφορών και επαλήθευσης-επικύρωσης δεδομένων, η ηλεκτρονική επικοινωνία και παροχή στατιστικών κ.α.

Ημερίδες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αλιείας σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Αθήνα
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top