Πολιτικη

Κ. Χατζηδάκης: Είναι πλεονέκτημα για τη χώρα, σε αυτή τη δύσκολη φάση, να έχει τη σημερινή κυβέρνηση και όχι μια κυβέρνηση με… λεφτόδεντρα

Οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι, η πολιτική συγκυρία και οι κυβερνητικές πολιτικές, αλλά και οι προσωπικές φιλοδοξίες του, ήταν τα θέματα που εθίγησαν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, σε συνέντευξή του στο protothema.gr.

Ξεκινώντας από το ζήτημα των Τεμπών, σύμφωνα με την προσέγγιση του αντιπροέδρου, «το βασικό, αν όχι μοναδικό, θέμα γύρω από τα Τέμπη είναι η ευθύνη του σταθμάρχη που όλοι τελικά παραδέχθηκαν», όπως επίσης, συμπλήρωσε, και «η ευθύνη για τον ΟΣΕ, η ευθύνη της κυβέρνησης, προφανώς και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εκεί θα καταλήξει, κατά την άποψή μου, νωρίτερα ή αργότερα, και πάλι το θέμα», εκτίμησε.

«Φύγαμε από κάτι στο οποίο υπήρχαν και κυβερνητικές ευθύνες, τουλάχιστον πολιτικές -έχουν, άλλωστε, ασκηθεί 43 διώξεις μέχρι στιγμής. Φύγαμε από αυτό και ξεκινήσαμε τις συζητήσεις για το ξυλόλιο», ανέφερε ακόμη. Ειδικώς δε, για το θέμα του ξυλολίου, «διάφοροι ειδικοί που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν και τόσο ειδικοί, ανέπτυσσαν διάφορες θεωρίες, οι οποίες τώρα ξεκίνησαν να καταρρίπτονται από άλλους, πράγματι, ειδικούς, που εξηγούν τα πράγματα με το “Νι” και με το “Σίγμα”», σημείωσε με την ταυτόχρονη παρατήρηση ότι «είχαμε παρασυρθεί συνολικά σε μια συζήτηση, η οποία δεν εδραζόταν τόσο σε πραγματικά στοιχεία αλλά σε φαντασιακά στοιχεία, υπήρχαν κάποιοι που ήθελαν να συγκαλύψουν την αλήθεια». Στο σημείο αυτό μάλιστα, ο Κ. Χατζηδάκης άσκησε κριτική στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό, γιατί «δεν την χρησιμοποίησε (σ.σ. τη μελέτη που είχε στα χέρια του) και ο ίδιος μιλούσε με έναν τελείως διαφορετικό λόγο».

Ερωτηθείς για τη στάση μερίδας συγγενών θυμάτων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν κάθετος: «Στους συγγενείς μόνο σεβασμό και μόνο απόλυτη κατανόηση για το πρωτοφανές δράμα που έχουν περάσει». Εξ άλλου, «όταν χάσεις το παιδί σου, εμείς όλοι οι υπόλοιποι, όποια συμπεριφορά και αν έχεις, πρέπει να σε αντιμετωπίσουμε με την αναγκαία σεμνότητα και τον αναγκαίο σεβασμό. Υπήρξαν ωστόσο άνθρωποι που εμπλέκονται στη δίκη, ειδικοί που δεν ήταν και τόσο ειδικοί, δικηγόροι που μίλησαν με ένα λόγο που δεν ήταν και τόσο υπεύθυνος, και σίγουρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά λιγότερο άλλα περισσότερο, που προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν το ζήτημα για να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη».

Για τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, όπου έγινε η σύγκρουση των τρένων, δήλωσε: «Αν έγιναν λάθη χειρισμού, βιαστικές ενέργειες εκείνη την ώρα, είναι άλλης τάξεως ζήτημα». Ενώ στη μομφή ότι «το μπάζωμα έγινε για να κρυφτούν το ξυλόλιο και οι ευθύνες της κυβέρνησης», ο αντιπρόεδρος απάντησε με ένα ερώτημα: «Το ξυλόλιο πήγε μόνο από τη μια πλευρά της γραμμής και δεν πήγε από την άλλη; Τι είδους διάχυση υγρού ήταν αυτή; Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν ευθύνες, αλλά πρέπει να δούμε τις ευθύνες στην πραγματική διάστασή τους».

Επίσης, «η διετία που μεσολάβησε μετά το δυστύχημα των Τεμπών δεν ήταν περίοδος αδράνειας. Έγιναν προσπάθειες ανάταξης των σιδηροδρόμων, ο Χρήστος Σταϊκούρας είχε παρουσιάσει, και στη Βουλή, 18 διαφορετικές κινήσεις για τη βελτίωση», αλλά, διευκρίνισε, «το σιδηροδρομικό δίκτυο δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη».

Και, στο σημείο αυτό, ο Κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Είναι απόφαση του πρωθυπουργού να πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται για την ανάταξη του δικτύου, για τη συντήρησή του με συμβάσεις και με διεθνείς εταιρείες, και για πιο σύγχρονα τρένα μετά από σχετική συνεννόηση με τους Ιταλούς. Αυτός είναι ο ρόλος του αρμόδιου υπουργού, του Κωνσταντίνου Κυρανάκη».

Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι «στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, στις 28 Απριλίου, θα έρθει ένα θαρραλέο νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ. Και χαίρομαι που κι εγώ, στο πλαίσιο του συντονιστικού ρόλου μου, συμμετέχω έχοντας σχετική εμπειρία. Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα υιοθετήσουμε προτάσεις της Κομισιόν και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ» (Εθνικού Οργανισμού Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών).

Για το πόρισμα του Οργανισμού, «αν εξαιρέσετε το τμήμα της πυρόσφαιρας -στο οποίο και ο ίδιος ο ΕΔΟΣΑΑΜ έθετε κάποια ερωτήματα- το υπόλοιπο είναι πολύ χρήσιμο πόρισμα. Από την άλλη, θα προσπαθήσουμε να έχουμε όχι μόνον έναν ασφαλή, με ευρωπαϊκά δεδομένα, ΟΣΕ αλλά και έναν λειτουργικό ΟΣΕ. Εδώ είναι που συζητάμε το “μοντέλο ΔΕΗ”». Με άλλα λόγια, συμπλήρωσε, «πάμε για πιο γρήγορες διαδικασίες στις προσλήψεις προσωπικού, τις προμήθειες για να μην είναι όμηρος της γραφειοκρατίας», ενώ «προφανώς θα υπάρξουν κίνητρα για την προσέλκυση στελεχών και από τον ιδιωτικό τομέα. Έχω ακούσει πολλές φορές την κριτική, “θα πάρετε golden boys”. Ανάμεσα στην κριτική, “χρησιμοποιείτε golden boys” και στην κριτική, “αποτύχατε”, εγώ προτιμώ την πρώτη. Γιατί στο τέλος της διαδρομής αυτό που μετράει δεν είναι τόσο η μέθοδος, όσο το αποτέλεσμα», σημείωσε με έμφαση.

Αλλάζοντας θέμα, σε αυτό του πολέμου των δασμών, «εκείνο το οποίο μας φοβίζει περισσότερο, είναι οι δευτερογενείς επιπτώσεις», είπε και παρέπεμψε στο ότι «το 80% των εξαγωγών μας είναι προς ευρωπαϊκές χώρες», επίσης από την Ευρώπη έρχονται οι περισσότεροι τουρίστες. Συν τοις άλλοις, «παρατηρούμε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, τις αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία», φέρνοντας το παράδειγμα πώς η ύφεση θα πλήξει την ελληνική ναυτιλία. Έθεσε δε, και μια ακόμη παράμετρο του θέματος πως τυχόν δασμοί από την Ευρώπη, θα πλήξουν τις εταιρείες που εισάγουν πρώτες ύλες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Στα της οικονομικής πολιτικής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για ένα «κοινωνικό μέρισμα που θα στηρίζεται στη συνετή δημοσιονομική διαχείριση και την προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής. Αυτό το θετικό αποτέλεσμα θα επιστρέψει στην κοινωνία, έχουμε σχεδιασμό τόσο για το 2025 όσο και για το 2026», αποκάλυψε μάλιστα. Οι διεθνείς εξελίξεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν το σχεδιασμό, αναγνώρισε, αλλά είναι νωρίς να το πούμε αυτό, προσέθεσε. Σε κάθε περίπτωση είναι «η τρίτη μεγάλη διεθνής κρίση σε έξι χρόνια (κορονοϊός, ενεργειακή κρίση, τώρα η κρίση των δασμών)», με γενικό συμπέρασμα, «καμία χώρα δεν είναι σε προστατευτική γυάλα».

Όμως, τόνισε, είναι «πλεονέκτημα για τη χώρα ότι σε αυτή τη δύσκολη φάση υπάρχει η σημερινή κυβέρνηση και όχι μια κυβέρνηση που θα έχει στο μυαλό της λεφτόδεντρα και μαγικές συνταγές», παρατήρησε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δημοσκοπική άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας, αφού θύμισε τις ανακατατάξεις στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την τελευταία διετία, είπε πως είναι «παρακινδυνευμένο να κάνει κανείς προβλέψεις. Η καλύτερη πρόβλεψη για μας, ως κόμμα αλλά και για τη χώρα, είναι να κάνουμε τη δουλειά μας. Το να κάνουμε αυτό που πρέπει για την πατρίδα μας είναι ο καλύτερος οιωνός».

Σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη, «δεν ισχυρισθήκαμε ποτέ ότι η χώρα μπορεί να… εκτοξευτεί αλλά λέμε όμως ότι από το 2019 ως σήμερα σε πολλούς τομείς – οικονομία, ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους, άμυνα, εξωτερική πολιτική – η θέση της χώρας έχει ενισχυθεί. Χωρίς να είμαστε αλάθητοι, μπορούμε να συνεχίσουμε την ίδια πορεία, οι αντίπαλοί μας λένε ότι μπορούν να κάνουν την Ελλάδα… Λουξεμβούργο αύριο το πρωί. Το ακούω, δεν το πιστεύω. Εμείς δεν θα μπούμε σε μια τέτοια πλειοδοσία και γιατί αυτό επιτάσσει η συνείδησή μας αλλά και γιατί αυτός είναι ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, αλλά και γιατί αυτό επιβάλλουν οι δύσκολοι καιροί στους οποίους ζούμε».

Κληθείς να σχολιάσει σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου, αντέτεινε πως «δεν είναι στο χαρακτήρα του πρωθυπουργού οι τακτικισμοί, έχει μια θεσμική αντίληψη» παραπέμποντας και στις συζητήσεις προ του 2023. Ενώ για τη συνταγματική αναθεώρηση, κάλεσε να γίνει να γίνει μια ουσιαστική, και όχι τεχνική συζήτηση. Και, «ο μέσος πολίτης να πιστέψει ότι η δημοκρατία μας θωρακίζεται περισσότερο και η πολιτική έρχεται πιο κοντά σε αυτόν».

blank

Σε ερώτηση για το ρόλο που ανέλαβε μετά τον ανασχηματισμό, είπε πως ήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου για «έναν αποτελεσματικότερο συντονισμό». Και συνέχισε: «Η προσπάθεια είναι οι καλοί παίκτες που υπήρχαν και υπάρχουν, να γίνουν μια εξ ίσου καλή ομάδα με σαφείς ρόλους και σαφείς διαδικασίες». Ο στόχος είναι, «ο πολίτης να αισθανθεί ότι δεν έχει μια κυβέρνηση που του λέει ένα αφήγημα αλλά κάνει και πράγματα για τα οποία είχε δεσμευθεί στις εκλογές», επεσήμανε.

Η συνέντευξη έκλεισε με τις προσωπικές φιλοδοξίες του Κωστή Χατζηδάκη: «Δεν υπάρχει κανένας λοχαγός που δεν θέλει να γίνει ταγματάρχης και κανένας ταξίαρχος που δεν θέλει να γίνει υποστράτηγος κοκ. Εκείνο το οποίο είναι καθαρό, είναι ότι έχουμε έναν πρωθυπουργό, ο οποίος είναι 57 ετών, είναι νέος και για τα ελληνικά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Θεωρείται ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός αυτήν την ώρα στην Ελλάδα, παρότι είμαστε σε μια δύσκολη στιγμή για τη Νέα Δημοκρατία. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχω πάει να βοηθήσω την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, που την πιστεύω». Συν τοις άλλοις, «πιστεύω στην ανάγκη να είμαστε ένα μεταρρυθμιστικό κόμμα», αλλά, συμπλήρωσε, «έχω πάει και από μια αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος, έχω ένα παιδί επτά ετών. Δεν θα αισθάνομαι καθόλου καλά αν για τρίτη φορά προσπάθειες που κι εγώ έχω κάνει, πάνε στο… βρόντο. Ήμουν στην κυβέρνηση Καραμανλή, μετά ήλθαν η κρίση και τα μνημόνια. Ήμουν στην κυβέρνηση Σαμαρά, μετά ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά έφυγαν στο εξωτερικό, δεν μπορεί οι Έλληνες να προοδεύουν εκτός Ελλάδας και εμείς στην Ελλάδα να μην εφαρμόζουμε πολιτικές, που εφαρμόζονται εκεί που οι Έλληνες του εξωτερικού πετυχαίνουν. Αυτό πρέπει να κάνουμε», τόνισε κλείνοντας.

blank
Κ. Χατζηδάκης: Είναι πλεονέκτημα για τη χώρα, σε αυτή τη δύσκολη φάση, να έχει τη σημερινή κυβέρνηση και όχι μια κυβέρνηση με… λεφτόδεντρα
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top