Στη Γάζα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του τονίζοντας ότι για να επιτραπεί η ροή τροφίμων και φαρμάκων στον θύλακα το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
«Έχουμε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της άμεσης ανάγκης κατάπαυσης του πυρός και αποκατάστασης της απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αυτό που συμβαίνει είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Πρέπει το Ισραήλ να σταματήσει άμεσα αυτές τις επιχειρήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός στο ραδιόφωνο του Σκάι.
«Η Ελλάδα διατηρεί μία στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ και πρέπει στους συμμάχους μας να λέμε αλήθειες. Το έχω πει και κατ’ ιδίαν στον κ. Νετανιάχου ότι η φρικτή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν μπορεί να δικαιολογεί επιχειρήσεις με δυσανάλογο ανθρωπιστικό κόστος, η Ελλάδα δεν μένει σιωπηλή και θα επιδιώξουμε το ρόλο γεφυροποιού με ενεργητική διπλωματία» πρόσθεσε.
Έχει έρθει η ώρα για αναθεώρηση του άρθρου για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων
Σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσιών υπαλλήλων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν νοείται κάποιος δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση, άρα θα υπάρχουν κυρώσεις για όλους όσοι την αρνούνται. Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν καλά τη δουλειά τους και αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που καθιέρωσε bonus για τους δημοσίους υπαλλήλους. Πρέπει να δούμε πως κυλάει η αξιολόγηση στη Δημόσια Διοίκηση, αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζει μία ουσιαστική αξιολόγηση.
Θεωρώ ότι έχει έλθει η ώρα να αναθεωρήσουμε το άρθρο 103 του Συντάγματος, που καθιερώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων κατά την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, κάτι, που θα αφορά σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Για λόγους διαπιστωθείσας δομικής και συστημικής ανεπάρκειας θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα της απομάκρυνσης τους. Ούτως ή άλλως είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη ψηφοφορία θα απαιτηθεί πλειοψηφία των 180».
Θα ζητήσουμε από τους Τούρκους να βγάλουν από το τραπέζι το casus belli
«Για να μπορέσει η ΕΕ να συνάψει οποιαδήποτε αμυντική συμφωνία με τρίτο κράτος απαιτείται η ομοφωνία όλων. Εμείς θα δούμε και θα εξετάσουμε με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο. Εάν όμως η Τουρκία θέλει να μπει στα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα τότε θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν τις δικές μας ανησυχίες» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Θα ζητήσουμε ευθέως από τους Τούρκους φίλους μας να βγάλουν από το τραπέζι το casus belli ύστερα από 30 χρόνια, θα το πω και κατ’ ιδίαν στον Ταγίπ Ερντογάν. Τους επόμενους μήνες θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, αναζητούμε πιθανές ημερομηνίες. Αυτές οι συναντήσει είναι χρήσιμες πρέπει να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι το ηλεκτρικό καλώδιο παραπέμπεται στις καλένδες».
Σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της ΝΔ δεν υπάρχει καμία παραγραφή
«Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το άρθρο 86, εμείς το έχουμε ήδη τροποποιήσει με την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας. Σε ό,τι αφορά στα πεπραγμένα της ΝΔ δεν υπάρχει καμία παραγραφή, θα πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες αυτό. Και ο πρώην υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής με τον τρόπο αυτόν που έγινε και στην περίπτωση του κ. Τριαντόπουλου, ήτοι να παραπεμφθεί στον φυσικό δικαστή. Απεδείχθη πως δεν υπήρξε συγκάλυψη καθώς αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε παράνομο φορτίο καθώς και ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί πολιτικά τη συγκεκριμένη τραγωδία. Η ΝΔ δεν θα αργήσει να καταθέσει τη δική της πρόταση και να υπενθυμίσουμε ότι το Δικαστικό Συμβούλιο ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να παρέμβει στη Δικαιοσύνη, εμείς θα σεβαστούμε τη Δικαιοσύνη. Δεν έχω δει καμία πρόταση από την αντιπολίτευση για τον εκσυγχρονισμό των τρένων».
Αστική χωροταξία και πανεπιστήμια
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στα ελληνικά πανεπιστήμια ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει οι πρυτάνεις να καταρτίσουν άμεσα τα σχέδια ασφαλείας για τα πανεπιστήμια γιατί υπάρχει συνυπευθυνότητα, «όποιοι δεν το κάνουν θα υπάρξουν κυρώσεις», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά την αστική χωροταξία ο πρωθυπουργός είπε στη συνέντευξή του ότι «πρέπει να αναθεωρήσουμε το άρθρο 24. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το όριο των οικισμών, που είχαν θεσμοθετηθεί από το 1985. Έχω δώσει μία εντολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος να έλθει με μία ρύθμιση, που θα συνυπολογίζει και τις επιταγές του Συντάγματος για την προστασία της ιδιοκτησίας και της αποκέντρωσης. Έχω πλήρη αίσθηση πως εάν θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους πολίτες προς την αποκέντρωση τότε δεν μπορούμε να θέτουμε εμπόδια. Θα βρούμε μία λύση που θα συμμερίζεται τις ανησυχίες των πολιτών που είναι δικαιολογημένες».
Ολόλκληρη η υνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο*
*Βασίλης Χιώτης:* Έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε σήμερα μαζί μας στο στούντιο τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, άρτι αφιχθέντα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Με jet lag. Καλώς ήρθατε.
*Βασίλης Χιώτης:* Καλώς ήρθατε, κ. Πρόεδρε. Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Καλό μεσημέρι σε εσάς και στους ακροατές σας και ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
*Βασίλης Χιώτης:* Πράγματι, το jet lag το έχετε ξεπεράσει; Γιατί είδα το πρόγραμμά σας βαρύ από την ώρα που πατήσατε το πόδι σας στην Ελλάδα.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ο καλύτερος τρόπος να ξεπερνάει κανείς το jet lag είναι μέσα από δουλειά, γιατί αλλιώς τον πιάνει ο ύπνος.
*Βασίλης Χιώτης:* Δουλεύει;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Αναγκαστικά.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Θα δούμε.
*Βασίλης Χιώτης:* Λοιπόν, θα ξεκινήσουμε με τα δυσκολότερα θέματα που υπάρχουν στην επικαιρότητα σήμερα, με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Θέλω να ξεκινήσουμε με τη Γάζα. Αυτές οι εικόνες που βλέπουμε και αυτή η κατάσταση που παρακολουθούμε ομολογουμένως έχει ξεφύγει πια από κάθε έλεγχο. Σας ασκείται κριτική, όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και από την κοινωνία, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποφεύγει να καταδικάσει αυτή τη στάση που κρατά το Ισραήλ.
Και για να μην πω εγώ τα επιχειρήματα, θέλω να ακούσουμε ένα πολύ μικρό απόσπασμα από τη χθεσινή συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στον Παύλο Τσίμα, χθες το πρωί.
(ΗΧΗΤΙΚΟ)
*Βασίλης Χιώτης:* Τι απαντάτε;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Κοιτάξτε, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως για τα ζητήματα αυτά, όχι μόνο δια του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και μέσα από δικές μου προσωπικές δηλώσεις. Αναφέρω ενδεικτικά τη δημόσια τοποθέτηση την οποία έκανα όταν μας επισκέφθηκε, πριν από λίγες μέρες, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, ο κ. Sisi. Έχουμε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ανάγκης να υπάρχει μία άμεση κατάπαυση του πυρός και να αποκατασταθεί πλήρως η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Και δεν έχω καμία δυσκολία να σας πω, κ. Χιώτη και κ. Παπαδόπουλε, ότι αυτό το οποίο συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, τις τελευταίες μέρες στη Γάζα, είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Kαι πρέπει το Ισραήλ άμεσα να σταματήσει αυτές τις επιχειρήσεις και να διευκολύνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις οι οποίες υποστηρίζουν αυτή τη στιγμή τον δοκιμαζόμενο πληθυσμό στη Γάζα, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η τροφοδοσία ανθρωπιστικής βοήθειας, φαγητού αλλά και φαρμάκων, το συντομότερο δυνατό.
Το λέω αυτό διότι κάποιοι μας κατηγορούν ότι είμαστε σιωπηλοί για τα ζητήματα αυτά. Καθόλου σιωπηλοί δεν είμαστε και πρέπει να σας πω ότι, επειδή η Ελλάδα έχει μία στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, έχουμε μία υποχρέωση στους συμμάχους μας να λέμε σκληρές αλήθειες. Αυτή την αλήθεια την έχω μεταφέρει και κατ’ ιδίαν στην ηγεσία του Ισραήλ, ότι η φρικτή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, την οποία όλοι σπεύσαμε να καταδικάσουμε και να στηρίξουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα, δεν μπορεί -από ένα σημείο και πέρα- να δικαιολογεί τέτοιες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ένα δυσανάλογα μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος. Αυτά ως απάντηση στον κ. Ανδρουλάκη και σε αυτά τα οποία είπε.
Σήμερα υπάρχει συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπου ο Υπουργός Εξωτερικών θα τοποθετηθεί με σαφήνεια για τα ζητήματα αυτά.
Οπότε η Ελλάδα δεν παραμένει καθόλου σιωπηλή στο ζήτημα αυτό, αλλά εάν μπορούμε να παίξουμε έναν ρόλο γεφυροποιού, έχουμε σκοπό να το κάνουμε. Και να το κάνουμε όχι με ανέξοδες δηλώσεις ή με επαναστάσεις οι οποίες δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο αντίκρισμα, αλλά με ουσιαστική και επίμονη διπλωματία.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Μια και μιλάμε για τα εθνικά, ας μιλήσουμε λίγο για την Τουρκία. Ήδη έχουμε πάλι τρία, τέσσερα μηνύματα που λένε: «θα μπορεί η Τουρκία να παίρνει χρήματα για τα προγράμματα των ευρωπαϊκών εξοπλισμών;».
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Να τα εξηγήσουμε, λοιπόν, γιατί νομίζω ότι υπάρχει ένας βαθμός, δεν θα έλεγα παραπληροφόρησης, αλλά έλλειψης ακριβούς πληροφόρησης, γι’ αυτό ακριβώς το οποίο συμφωνείται αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες.
Όπως ξέρετε, μετά από επιμονή και της Ελληνικής Κυβέρνησης, υπήρξε μια μεγάλη προσπάθεια να ενισχυθεί ο κοινός ευρωπαϊκός αμυντικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια συζήτηση την οποία είχε ξεκινήσει η Ελλάδα εδώ και χρόνια, η οποία τελικά οδήγησε στη ρήτρα διαφυγής, η οποία επιτρέπει στα κράτη μέλη να δαπανούν περισσότερο για την άμυνα χωρίς αυτό να λογίζεται στις οροφές δαπανών, όπως αυτές έχουν καθοριστεί στην Ευρώπη.
Και η Ελλάδα στήριξε και αυτό το καινούργιο εργαλείο, το SAFE, που είναι ουσιαστικά τι; Είναι 150 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια, το τονίζω, όχι επιχορηγήσεις, για ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες θέλουν να επενδύσουν στον τομέα της άμυνας. Πράγματι, στα πλαίσια του SAFE, υπάρχει και μια πρόβλεψη ότι μπορεί να επιτευχθεί συνεργασία και με τρίτες χώρες.
*Βασίλης Χιώτης:* Άνευ όρων;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Θα έρθω σε αυτό. Αυτό το οποίο εγκρίθηκε, λοιπόν, αυτή τη στιγμή και θα επικυρωθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την επόμενη εβδομάδα, είναι ο συνολικός κανονισμός του SAFE, που αφορά τον τρόπο λειτουργίας αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου.
Υπάρχει, όμως, και μια πρόβλεψη η οποία δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς, ότι για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνάψει οποιαδήποτε συμφωνία με τρίτο κράτος μέλος, υποψήφιο εν προκειμένω, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Ομοφωνία, δηλαδή.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Επαναλαμβάνω: ομοφωνία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια τέτοια συμφωνία.
Εμείς θα δούμε και θα εξετάσουμε με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας. Και είναι σαφές ότι αν η Τουρκία επιθυμεί να μπει στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ευρωπαϊκής άμυνας, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι δικαιολογημένοι προβληματισμοί και της Ελλάδας και της Κύπρου.
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος και πιο σαφής: είναι 30 χρόνια από τότε που η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ψήφισε το περιβόητο casus belli. Νομίζω ότι, 30 χρόνια μετά, έχει έρθει η ώρα να ζητήσουμε ευθέως από τους Τούρκους φίλους μας να το βγάλουν από το τραπέζι. Δεν νοείται αυτή τη στιγμή…
*Βασίλης Χιώτης:* Άρα, θα το θέσετε ως όρο για να προχωρήσει το SAFE;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Νομίζω ότι ήμουν αρκετά σαφής και είναι κάτι το οποίο θα πω πια και στον Πρόεδρο Erdoğan, με τον οποίο, όπως ξέρετε, έχουμε αναπτύξει μια καλή επικοινωνία.
Δεν γίνεται από τη μια να διεκδικείς να μπεις σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και από την άλλη να εξακολουθεί να υπάρχει μία απόφαση η οποία απειλεί, ουσιαστικά, μια ευρωπαϊκή χώρα με πόλεμο, αν κάνει κάτι το οποίο έχει νόμιμο δικαίωμα να κάνει.
*Βασίλης Χιώτης:* Θα συναντηθείτε με τον κ. Erdoğan; Διότι έχουμε την αίσθηση ότι αυτό το ραντεβού μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας…
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Θα γίνει.
*Βασίλης Χιώτης:* …πάει λίγο πιο πέρα και όλο πιο πέρα…
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Όχι. Θα γίνει τους επόμενους μήνες το Ανώτατο Συμβούλιο…
*Βασίλης Χιώτης:* Τους επόμενους μήνες ή τον επόμενο μήνα;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Είμαστε…
*Βασίλης Χιώτης:* Μάιο.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ο Μάιος τελειώνει. Τον Μάιο δεν θα γίνει.
*Βασίλης Χιώτης:* Ναι. Τον Ιούνιο θα γίνει;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Είμαστε σε φάση αναζήτησης ημερομηνιών για να γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Εγώ επιμένω ότι αυτές οι συναντήσεις είναι χρήσιμες, πρώτον γιατί μας επιτρέπουν να έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, να συζητούμε τα ζητήματα αυτά, να συζητούμε και περιφερειακά ζητήματα, στα οποία ενδεχομένως και να μπορούμε να διαφωνούμε, αλλά ταυτόχρονα να χτίζουμε και γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας σε τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε.
Παραδείγματος χάρη, οικονομική συνεργασία, συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης. Θέλω να θυμίσω -μπορεί να μας ακούν αυτή τη στιγμή ακροατές από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τα οποία, εξάλλου, εσείς κ. Χιώτη έχετε ιδιαίτερη σχέση- το γεγονός ότι σήμερα τα νησιά αυτά πλημμυρίζουν, ουσιαστικά, από Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι μπορούν να εισέρχονται σε μια ευρωπαϊκή χώρα με βίζα εξπρές η οποία τους χορηγείται στο λιμάνι, είναι μια επιτυχία. Είναι κάτι το οποίο τα νησιά το θέλουν. Είναι, δηλαδή, μια γέφυρα εμπιστοσύνης μεταξύ δύο χωρών που εξακολουθούν να έχουν τις μεγάλες διαφωνίες τους. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορούν ή δεν πρέπει να συζητούν.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Η στρατηγική μας, πάντως, με την Τουρκία δεν αλλάζει. Θέλω να πω, τώρα που ο Erdoğan είναι στα «πάνω του», πολλοί θα περίμεναν ότι εμείς μπορεί να θέλουμε να αλλάξουμε στρατηγική, ιδιαίτερα σε θέματα όπως είναι το καλώδιο, οι γεωτρήσεις στην Κρήτη.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Να σας πω κάτι: είναι ίσως λίγο απλοϊκή αυτή η ανάλυση. Η ελληνική εξωτερική πολιτική εξακολουθεί να κινείται βάσει ενός πολύ συγκεκριμένου σχεδιασμού.
Θέλω να θυμίσω ότι μόνο στους τελευταίους δύο μήνες, κάναμε δύο πολύ σημαντικές κινήσεις. Πρώτον, δώσαμε τη δυνατότητα στη Chevron, όπως μας ζήτησε, να διερευνήσει την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης. Μια σημαντική εξέλιξη.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Κάτι που προχωράει.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Κάτι το οποίο προχωράει. Μάλιστα, είχε πάει και ο Υπουργός στο Χιούστον και υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τη Chevron και από την Exxon, αλλά τώρα μιλάμε για τη Chevron, για να μπορέσουν να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες. Εμείς έχουμε κινηθεί πολύ γρήγορα σε όλες τις κανονιστικές πράξεις για να διευκολύνουμε την εταιρεία αυτό να το κάνει.
Επίσης, δημοσιεύσαμε τους χάρτες του θαλάσσιου χωροταξικού, κατοχυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο και στο χαρτί, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Άρα, εμείς εξακολουθούμε να κάνουμε τις δικές μας κινήσεις βάσει του δικού μας σχεδιασμού και εξακολουθούμε φυσικά, ναι, να συνομιλούμε με την Τουρκία.
Και μακάρι, θα το πω, να δούμε και τη θετική πλευρά, μακάρι αυτό το εργαλείο του SAFE να μας δώσει έναν μοχλό να μπορούμε να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας σε ζητήματα τα οποία είναι κρίσιμου εθνικού ενδιαφέροντος.
Φαντάζομαι ότι αυτό είναι κάτι το οποίο, εκτός από κάποιους οι οποίοι θρέφονται μονίμως από μια ένταση με την Τουρκία και δεν μπορούν να υπάρξουν εάν δεν είμαστε «σκοτωμένοι» με την Τουρκία πολιτικά, φαντάζομαι ότι αυτό είναι κάτι το οποίο η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θα το έβλεπαν θετικά.
*Βασίλης Χιώτης:* Η αίσθηση που έχουμε ότι αυτό το περίφημο καλώδιο παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες είναι λανθασμένη;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Είναι λανθασμένη.
*Βασίλης Χιώτης:* Απολύτως;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Είναι λανθασμένη.
*Βασίλης Χιώτης:* Μάλιστα. Θα μας επιτρέψτε, να αλλάζουμε γρήγορα θέματα γιατί έχουμε πολλά που θέλουμε να σας ρωτήσουμε και μας «βομβαρδίζουν» και με ερωτήσεις οι ακροατές μας.
Θέλω να πάμε λίγο στα πανεπιστήμια, αφού πρώτα σας συγχαρούμε για την αποφοίτηση των παιδιών σας από τρία εξαίρετα πανεπιστήμια. Αλλά θέλω να πω το εξής: τα καλά πανεπιστήμια είναι αυτά που λειτουργούν με κανόνες. Στην Ελλάδα δεν έχουμε κατορθώσει, δεν έχετε κατορθώσει, επί έξι χρόνια, να μπει η περίφημη τάξη. Υπήρξε ένας νόμος που είχε προβλήματα και ακούω τώρα ότι θα τον αλλάξετε και υπάρχουν και κάποιοι Πρυτάνεις οι οποίοι τουλάχιστον μέχρι τώρα ήταν απρόθυμοι να επιβάλουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας.
Θέλω να σας ρωτήσω: πότε θα δούμε αποτελέσματα στα ελληνικά πανεπιστήμια και αν θα υπάρξουν κυρώσεις στους Πρυτάνεις που δεν θα καταθέσουν και δεν θα εφαρμόσουν πρωτόκολλα ασφαλείας.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Νομίζω ότι αδικείτε την προσπάθεια η οποία έχει γίνει εδώ και έξι χρόνια και τη βελτίωση της εικόνας η οποία υπάρχει στα ελληνικά πανεπιστήμια…
*Βασίλης Χιώτης:* Υπάρχει. Δεν την…
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Χωρίς να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα…
*Βασίλης Χιώτης:* Τα περισσότερα λειτουργούν καλά.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Και η Αστυνομία μπαίνει και διαλύει τις καταλήψεις, το οποίο είναι ένα μεγάλο κέρδος.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Αυτό από μόνο του, όμως, θέλω να θυμίσω ότι το πανεπιστημιακό άσυλο ανομίας το καταργήσαμε το 2019 και αυτή τη στιγμή η αστυνομία μπαίνει και διαλύει τις καταλήψεις. Ουσιαστική ενεργή κατάληψη αυτή τη στιγμή εντός πανεπιστημιακού campus, δεν υπάρχει. Και αν ξαναϋπάρξει, θα ξαναμπούμε να τη διαλύσουμε.
Άρα, αυτό είναι κάτι το οποίο το έχουμε πια κατοχυρώσει και δεν ήταν καθόλου δεδομένο το 2019. Άρα, το να λέμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα, κατά την άποψή μου, είναι λάθος.
Και τελικά απεδείχθη ότι η παρουσία της ίδιας της Αστυνομίας, και όχι της πανεπιστημιακής αστυνομίας όπως την είχαμε σχεδιάσει, εν τέλει είναι και πιο αποτελεσματική. Και νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε από εδώ στο εξής, συνεργαζόμενοι -θέλω να πιστεύω- με καλή διάθεση με τους Πρυτάνεις, οι οποίο και αυτοί έχουν μία υποχρέωση να καταρτίσουν άμεσα, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, τα σχέδια ασφάλειας για τα πανεπιστήμιά τους, γιατί έχουν και αυτοί συνυπευθυνότητα. Το τονίζω.
*Βασίλης Χιώτης:* Αν υπάρξει Πρύτανης ο οποίος και πάλι θα αδιαφορήσει;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Θα υπάρχουν κυρώσεις.
*Βασίλης Χιώτης:* Θα υπάρχουν;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Βεβαίως και θα υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις.
*Βασίλης Χιώτης:* Μπορείτε να μας περιγράψετε έστω μία;
*Νότης Παπαδόπουλος:* Τι κύρωση, τι μπορείτε να κάνετε δηλαδή;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Να δώσω ένα παράδειγμα, γιατί πάλι, πριν πάμε στις κυρώσεις να βλέπουμε και τα θετικά.
*Βασίλης Χιώτης:* Τα βλέπουμε, τα βλέπουμε.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Έχει μια σημασία όμως αυτό, την περασμένη Πέμπτη ζήτησα δημόσια από τον Πρύτανη του «Καποδιστριακού», του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημίου της Αθήνας, να κάνει τη δουλειά του και ουσιαστικά να αναλάβει τον έλεγχο της κατάληψης, την οποία εμείς εκκενώσαμε. Το έκανε.
*Βασίλης Χιώτης:* Και του δώσατε συγχαρητήρια.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Και θεωρώ ότι είναι θετική αυτή η εξέλιξη.
Άρα, πριν σκεφτούμε τι μπορεί να κάνουμε με τους Πρυτάνεις αν δεν συμμορφωθούν, ας καταλάβουμε ότι αυτό είναι προς όφελος και των Πρυτάνεων και προφανώς του κράτους, αλλά πρωτίστως των φοιτητών, των καθηγητών και όσων διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα σε έναν χώρο γνώσης, ο οποίος πρέπει να είναι χώρος ασφαλής. Διότι δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να συγχέουμε την ελευθερία της έκφρασης με φαινόμενα χουλιγκανισμού, τα οποία δυστυχώς μάστιζαν τα ελληνικά πανεπιστήμια για πολλές δεκαετίες και τα θεωρούσαν κάποιοι περίπου ως δεδομένα και κεκτημένα.
Εμείς «σπάσαμε» αυτή τη λογική και θα επιμείνουμε σε αυτή τη γραμμή, έως ότου φτάσουμε στο σημείο τα φαινόμενα αυτά να ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Τώρα, μιας και μιλάμε για τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών τι θα κάνετε; Θα προχωρήσει;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Καταρχάς να σας πω ότι αν θέλουμε να ανοίξουμε ένα ευρύτερο ζήτημα αξιολόγησης, νομίζω ότι πρέπει…
*Βασίλης Χιώτης:* Αυτό θα κάνουμε τώρα, αλλά ξεκινάμε λόγω συνάφειας με τους εκπαιδευτικούς. Γιατί έχετε πει: εκπαιδευτικός που θα αρνείται την αξιολόγηση θα απολύεται. Θέλω να μας επιβεβαιώσετε ότι είναι η απόλυτη πρόθεσή σας και το χρονοδιάγραμμα. Αυτό θα γίνει πριν από τις εκλογές ή μετά τις εκλογές;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Θα μας φέρει αυτό και σε ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν και με το ίδιο το προστατευτικό πλαίσιο του Συντάγματος σχετικά με τη μονιμότητα.
Δεν νοείται κάποιος δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση, άρα θα υπάρχουν κυρώσεις γι’ αυτούς οι οποίοι αρνούνται σε πρώτη φάση την αξιολόγηση. Και μετά, βέβαια, πρέπει να δούμε, πολύ ωραία, αυτή είναι -θα μπορούσε να πει κανείς- η εύκολη περιπτωσιολογία, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε πώς πραγματικά θα λειτουργήσει ή πώς λειτουργεί αυτή τη στιγμή η αξιολόγηση για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Διότι έχω ασχοληθεί με τα θέματα αυτά από την εποχή που ήμουν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θυμάστε τότε ότι είχα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις όταν είχα ουσιαστικά νομοθετήσει μία αξιολόγηση η οποία κατέτασσε τους δημοσίους υπαλλήλους σε τρεις βασικές κατηγορίες: τους άριστους, τους καλούς και αυτούς οι οποίοι θα έπαιρναν…
*Βασίλης Χιώτης:* Τους ανεπαρκείς.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Θα έπαιρναν κάτω από τη βάση.
Τότε, όμως, θα έλεγα ότι αρχίσαμε να εκπαιδεύουμε και την κοινή γνώμη, αλλά και τους δημοσίους υπαλλήλους, στην έννοια ότι η αξιολόγηση δεν είναι μια προαιρετική διαδικασία. Είναι κάτι το οποίο είναι αυτονόητο να γίνεται σε οποιαδήποτε οργανωμένη διοίκηση και προφανώς και στην ελληνική δημόσια διοίκηση.
Σήμερα που μιλάμε, γίνεται αξιολόγηση. Και όχι μόνο γίνεται, έχουμε πια και τα εργαλεία εκείνα τα οποία μας επιτρέπουν να μπορούμε να εντοπίζουμε αξιολογήσεις οι οποίες δεν είναι τόσο συγκεκριμένες και οι οποίες κατατάσσουν τους υπαλλήλους σε πολύ υψηλή βαθμολογία μόνο και μόνο επειδή το είπε ο προϊστάμενος. Αυτό συνέβαινε επί ΣΥΡΙΖΑ: 97% των υπαλλήλων ήταν άριστοι στην αξιολόγηση η οποία γινόταν.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Δηλαδή, ένας υπάλληλος που είναι… Δεν κάνει τη δουλειά του και…
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Να πω πρώτα το ανάποδο γιατί νομίζω έχει ξεχωριστή σημασία. Πριν πάμε να δούμε τι θα κάνουμε με τον υπάλληλο ο οποίος δεν κάνει καλά τη δουλειά του, επιμένω πάρα πολύ στην ανάγκη να αναγνωρίζουμε τον υπάλληλο ο οποίος κάνει καλά τη δουλειά του. Διότι σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι μπορεί να δουλεύουν και γι’ αυτόν ο οποίος κάθεται δίπλα τους, τους οποίους κανείς δεν αναγνωρίζει και κανείς δεν επιβραβεύει.
Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη η οποία θεσμοθέτησε μπόνους δημοσίων υπαλλήλων. Έχουμε 40 εκατομμύρια φέτος, τα οποία πληρώνονται ανάλογα με την απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων ή και των οργανικών μονάδων στις οποίες εντάσσονται. Όλα αυτά είναι πολύ καινούργια και καινοτόμα πράγματα για τη δημόσια διοίκηση.
Και φυσικά, αν είστε προϊστάμενος, κ. Χιώτη, και θέλετε να αξιολογήσετε τον κ. Παπαδόπουλο, δεν θα πείτε «α, ο κ. Παπαδόπουλος κάνει καλά τη δουλειά του». Όχι, δεν αρκεί αυτό. Πρέπει να μας εξηγήσετε γιατί κάνει καλά τη δουλειά του. Πρέπει να έρθετε να δείτε: επιτέλεσε τη στοχοθεσία την οποία του βάλατε; Έκανε τη δουλειά του έτσι όπως είχατε συμφωνήσει μεταξύ σας ότι πρέπει να την κάνει;
Όλα αυτά συμβαίνουν σήμερα στη δημόσια διοίκηση. Θα πάρει καιρό για να ριζώσει αυτό το σύστημα; Ναι, θα πάρει κάποιο καιρό. Αλλά κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν επιδιώκει και δεν εφαρμόζει μια ουσιαστική αξιολόγηση.
Έρχομαι τώρα στο ερώτημά σας.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Ο ανεπαρκής και ο αδιάφορος τον διώχνετε ή αν μπορείτε κάτι να κάνετε με αυτόν.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Αυτή τη στιγμή το Σύνταγμα στο άρθρο 103 κατοχυρώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Θεωρώ ότι έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε την αναθεώρηση του άρθρου 103.
*Βασίλης Χιώτης:* Θα εισηγηθείτε δηλαδή…
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Η Νέα Δημοκρατία θα εισηγηθεί την αναθεώρηση του άρθρου 103, σε μία λογική…
*Βασίλης Χιώτης:* Που θα αφορά, συγγνώμη που σας διακόπτω, και τους υφιστάμενους δημοσίους υπαλλήλους ή μόνο τους νεοεισερχόμενους δημοσίους υπαλλήλους;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Όλους.
*Βασίλης Χιώτης:* Όλους.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Βεβαίως. Γιατί να σας πω και κάτι…
*Νότης Παπαδόπουλος:* Άρα, θέτετε ζήτημα άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο της αναθεώρησης.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Γιατί υπήρξε η μονιμότητα; Η μονιμότητα υπήρξε από την εποχή της πλατείας Κλαυθμώνος για να μην καταδιώκει το ένα κόμμα τους δημοσίους υπαλλήλους που μπορεί να είχε διορίσει το άλλο κόμμα, γιατί αυτά συνέβαιναν στην ελληνική ιστορία. Νομίζω ότι έχουμε ξεπεράσει πια αυτή την εποχή, να αισθάνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι μπορεί να απειλούνται από την αλλαγή μιας κυβέρνησης.
Και σε καμία περίπτωση, ξέρετε, η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως μια δύναμη αδράνειας. Διότι αυτό μπορεί να συμβαίνει σήμερα.
Αυτό τι σημαίνει; Ότι, υπό προϋποθέσεις, τι φαντάζομαι ότι μπορεί να συμβεί στο μέλλον και αν έχουμε έναν δημόσιο υπάλληλο ο οποίος παρατεταμένα, ας το πούμε, η ανεπάρκειά του είναι δομική, είναι επίμονη, είναι μόνιμη, υπό προϋποθέσεις, για λόγους ανεπάρκειας, όχι για λόγους πειθαρχικούς, γιατί αυτό μπορεί να γίνει σήμερα. Γιατί άκουσα και το ΠΑΣΟΚ να λέει ότι και σήμερα, ναι, μπορεί να φύγει ένας αν καταδικαστεί αμετάκλητα, ένας δημόσιος υπάλληλος για…
*Βασίλης Χιώτης:* Μας είπε ο Υπουργός Εσωτερικών ότι έχουν απομακρυνθεί 1.000 υπάλληλοι.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Έχουν. Αλλά το ζήτημα είναι άλλο: ότι σήμερα για δομική και συστηματική ανεπάρκεια, ως προς την απόδοσή του… Δεν λέμε να έχεις μια αρνητική αξιολόγηση, αλλά εδώ έχουμε κάποιους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι συστηματικά αρνούνται να δουλέψουν, πρακτικά. Σε αυτή την περίπτωση, ναι, θα πρέπει να δίνεται…
*Νότης Παπαδόπουλος:* Ακούσαμε τον κ. Σκανδαλίδη να λέει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε…
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Μακάρι. Κοιτάξτε, σε κάθε περίπτωση…
*Βασίλης Χιώτης:* Και η κοινωνία το λέει, δεν ξέρω αν είδατε τη δημοσκόπηση του «Πρώτου Θέματος».
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστούμε σε κάποια ψηφοφορία, είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη, 180. Άρα, θα χρειαστούμε συνεργασία και άλλων κομμάτων.
Άρα, επειδή, όπως βλέπετε, εμείς απλώνουμε σταδιακά τις πρωτοβουλίες μας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, έως ότου ξεκινήσει και επίσημα η διαδικασία στα τέλη του 2025…
*Βασίλης Χιώτης:* Πότε θα ξεκινήσει;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Στα τέλη αυτού του έτους, στις αρχές του επόμενου…
*Βασίλης Χιώτης:* Δηλαδή, στη νέα σύνοδο τον Οκτώβριο;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ναι, η νέα σύνοδος θα είναι ουσιαστικά αναθεωρητική. Το 2026 θα είναι η χρονιά όπου θα συζητήσουμε πολύ αναλυτικά ζητήματα του Συντάγματος, για τα οποία δεν είναι, ξέρετε, μια αφηρημένη συζήτηση αυτή.
Όπως βλέπετε, τα ζητήματα αυτά είναι ζητήματα τα οποία αφορούν τους πολίτες και πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές. Να κατοχυρωθεί συνταγματικά, ας πούμε, η έννοια της αξιολόγησης. Να συνδεθεί η αξιοκρατία με τη λειτουργία του Δημοσίου. Αυτό πρέπει είναι κάτι…
*Νότης Παπαδόπουλος:* Η επιστολική ψήφος στις εκλογές.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Αυτό πρέπει να είναι κάτι το οποίο πρέπει να το κατοχυρώσουμε και συνταγματικά. Θα είναι μια παρακαταθήκη και για το μέλλον.
*Βασίλης Χιώτης:* Ενδεχομένως και ένα πάγιο εκλογικό σύστημα;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ένα πάγιο εκλογικό σύστημα συνταγματικά κατοχυρωμένο; Κοιτάξτε, επειδή μιλάτε σε κάποιον ο οποίος έχει αποδείξει μέσα από τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ότι δεν του αρέσει να πειραματίζεται με το εκλογικό σύστημα, θα έλεγα ότι δεν κρίνω ότι είναι απαραίτητη η συνταγματική κατοχύρωση ενός εκλογικού συστήματος, από τη στιγμή που και σήμερα που μιλάμε, για να ισχύσει η αλλαγή του εκλογικού νόμου, πρέπει να μεσολαβήσουν δύο εκλογές.
*Βασίλης Χιώτης:* Το λέω αυτό γιατί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε μια παλαιότερη συνέντευξή του, μας είχε δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει καταρχάς την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, εφόσον αυτό έχει πάγιο χαρακτήρα, μέσω της αναθεώρησης.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Η ομορφιά της διαδικασίας Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι ότι υποχρεώνει όλα τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Επί της αρχής δεν μπορώ να σας αποκλείσω οτιδήποτε εάν δεν το δω και δεν το επεξεργαστούμε, στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Έχετε αρχίσει κάποια προκαταρκτική συζήτηση με τα άλλα κόμματα; Με το ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Όχι, επίσημη συζήτηση δεν έχει γίνει και δεν θα ήταν και δόκιμο να γίνει. Όμως, όπως βλέπετε, έχουμε θέσει μια σειρά από ζητήματα στον δημόσιο διάλογο, προσδιορίζοντας άρθρα τα οποία κρίνουμε ότι πρέπει να κριθούν αναθεωρητέα: το 16 σίγουρα, το 103 τώρα που σας ανέφερα.
*Βασίλης Χιώτης:* Αλλαγές στον τρόπο εκλογής της Δικαιοσύνης που επίσης έχει…
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Αλλαγές στον τρόπο εκλογής της Δικαιοσύνης, θα είμαστε διατεθειμένοι να τις εξετάσουμε. Ήδη, θέλω να θυμίσω ότι έχουμε νομοθετήσει να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των Ολομελειών των δικαστηρίων. Άρα, τα δικαστήρια σήμερα, εν Ολομελεία, θα ψηφίσουν για τους ποιους προτείνουν να διαδεχθούν την υφιστάμενη ηγεσία των Ανώτατων Δικαστηρίων. Είναι ήδη μια σημαντική κίνηση στη σωστή κατεύθυνση.
Αλλά, ξέρετε, και ένα άλλο άρθρο το οποίο θα πρέπει πια να αναθεωρήσουμε χωρίς συζήτηση είναι το άρθρο 24.
*Βασίλης Χιώτης:* Το άρθρο 24. Θα σας ρωτούσα γι’ αυτό γιατί έχει προκληθεί τεράστια αναστάτωση.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Τι προβλέπει το άρθρο 24 για να ξέρει και ο κόσμος;
*Βασίλης Χιώτης:* Είναι το οικιστικό. Να πω εγώ ότι, ως παλαιός κοινοβουλευτικός συντάκτης, θυμάμαι τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος -τα λέω σωστά, κ. Πρόεδρε;- να ζητά την τροποποίηση του άρθρου 24, δηλαδή να μπει μία οικιστική τάξη στη χώρα και να ξεχωρίσουμε επιτέλους τι είναι δάσος και τι είναι οικισμός.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Κοιτάξτε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Είναι περίπλοκο το άρθρο 24. Να σταθούμε σε ένα ζήτημα το οποίο νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους συμπολίτες μας οι οποίοι μας ακούνε.
Καταρχάς θέλω να θυμίσω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ίσως τη μεγαλύτερη «σιωπηλή» μεταρρύθμιση η οποία έχει γίνει σε ζητήματα χωροταξίας τον τελευταίο αιώνα. Και αυτή δεν είναι άλλη από τη σταδιακή εκπόνηση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε επίπεδο Δήμου.
Ο κάθε Δήμος, δηλαδή, πρέπει να οργανώνει τον χώρο του με τον δικό του τρόπο, διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έρχεται και μας λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν γενικά πολλοί οριζόντιοι κανόνες, διότι άλλες οι ιδιαιτερότητες της Λέσβου και άλλες οι ιδιαιτερότητες ενός αστικού Δήμου. Αυτό είναι κάτι το οποίο επί της αρχής είναι σωστό και κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση.
Όμως, όταν σκεφτόμαστε, κ. Χιώτη και κ. Παπαδόπουλε, το δομημένο περιβάλλον και την προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να λάβουμε υπόψη και άλλες παραμέτρους. Παραδείγματος χάρη, έγινε μία μεγάλη συζήτηση και γίνεται μια μεγάλη συζήτηση για τα όρια των οικισμών. Και αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, διότι προς ενημέρωση θυμίζω στους ακροατές ότι όρια οικισμών είχαν χαραχθεί με αποφάσεις Νομαρχών από το 1985.
*Βασίλης Χιώτης:* Υπάρχει τεράστια αναστάτωση, κ. Πρόεδρε. Τα ξέρετε τα επιχειρήματα: «αγόρασα οικόπεδο και μου το έκανες χωράφι».
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Μα, δεν έγινε χωράφι, πρώτον.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Δώστε μία εξήγηση σε αυτά.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ακριβώς, όμως, επειδή πρέπει να μπει μία τάξη στο ζήτημα αυτό, πρέπει να ισορροπήσουμε. Από τη μία το Σύνταγμά μας λέει ότι άμα θέλεις να επεκτείνεις έναν οικισμό πρέπει να κάνεις πολεοδόμηση, ωραία, το ακούω. Από την άλλη, όμως, το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη του πολίτη: «αγόρασα ένα οικόπεδο, ήξερα ότι μπορούσα να χτίσω. Δεν μπορείς να έρχεσαι εκ των υστέρων να μου το αλλάζεις». Το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει την προστασία της ιδιοκτησίας. Το ίδιο το Σύνταγμα μιλάει για τη στήριξη της αποκέντρωσης, μιλάει για τα δημογραφικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε.
Άρα, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Έχω δώσει μία εντολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος να έρθει με εναλλακτικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό μέσα από ένα συνολικό πρίσμα, που θα λαμβάνονται υπόψη και αυτές οι παράμετροι.
Άρα, θα κάνετε λίγο υπομονή γιατί αυτό αφορά και…
*Βασίλης Χιώτης:* Άρα, λέτε ότι όπου πάει να ερημώσει η ύπαιθρος, θα επιτρέψετε τη δόμηση.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Βεβαίως.
*Βασίλης Χιώτης:* Όπου υπάρχει κορεσμένη δόμηση δεν θα το επιτρέψετε.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ή να δώσω ένα παράδειγμα: Αλλιώς αντιμετωπίζω έναν οικισμό 2.000 κατοίκων, αλλιώς ένα χωριό 300 κατοίκων. Δηλαδή σε ένα χωριό 300 κατοίκων, ωραία έχουν χαραχθεί κάποια όρια οικισμού, μα πραγματικά πιστεύει κανείς ότι θα πάει να γίνει πολεοδόμηση σε ένα χωριό 300 κατοίκων;
*Νότης Παπαδόπουλος:* Όχι βέβαια.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Δεν θα γίνει ποτέ στην πράξη. Άρα, εκεί θα έχουμε μία ανοιχτή συζήτηση με το δικαστήριο, αλλά θέλω να είμαι πολύ σαφής: θα λάβουμε υπόψη και αυτές τις παραμέτρους.
*Βασίλης Χιώτης:* Πότε θα παρουσιάσετε αυτό το σχέδιο; Γιατί, ξέρετε, υπάρχει αναμονή, υπάρχει αναστάτωση.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Καλά, μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι, να το τονίσουμε αυτό.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Υπάρχει, όμως, μεγάλη αντίδραση. Άμα δείτε εδώ τα μισά ερωτήματα είναι για τους οικισμούς.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Μα γι’ αυτό και έχω πλήρη αίσθηση ότι αν αυτή τη στιγμή θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους πολίτες -το λέμε συχνά- να γυρίσουν στα χωριά, μα δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να το κάνουμε ακόμα πιο δύσκολο από ό,τι ήταν. Όλα αυτά θα τα λάβουμε υπόψη.
Θα περιμένετε λίγες εβδομάδες, είναι πολύ σύνθετο το ζήτημα. Πάντως στο θέμα αυτό η κυβέρνηση συμμορφώθηκε με την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, παρότι ήρθε 12 χρόνια μετά. Συμμορφώνεται με τη σωστή προσέγγιση του δικαστηρίου για τα ζητήματα της εκτός σχεδίου δόμησης.
Αν θες να χτίσεις εκτός σχεδίου, πρέπει να έχεις πρόσωπο σε δρόμο και μία από τις πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουμε, ξεκινώντας με τα νησιά, είναι μία αυτόματη διαδικασία των δρόμων. Διότι αυτή τη στιγμή κάθε δρόμος, για να μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως κοινόχρηστος, χρειάζεται Προεδρικό Διάταγμα. Το οποίο σημαίνει ότι πραγματικοί δρόμοι, οι οποίοι υπάρχουν, τυπικά δεν είναι αναγνωρισμένοι. Αυτό πρέπει να το λύσουμε.
Λοιπόν, στο ζήτημα όμως των οικισμών δεν μπορεί ταυτόχρονα να λέμε «δεν μπορούμε να χτίσουμε σε ύψος», «δεν μπορούμε να χτίσουμε εκτός σχεδίου», «δεν μπορούμε εύκολα να επεκτείνουμε τους οικισμούς». Θα πω «ώπα».
Λοιπόν, να δούμε τη συνολική παράμετρο και να κοιτάξουμε να βρούμε μία λύση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη και πολύ δικαιολογημένα παράπονα πολιτών, τα οποία τα ακούω με πολύ μεγάλη προσοχή.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Να περάσουμε λίγο στην οικονομία;
*Βασίλης Χιώτης:* Όχι, να πάμε πρώτα στα Τέμπη και μετά στην οικονομία, προτείνω, διότι υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να ακούσουν τι θα πράξετε για την υπόθεση των Τεμπών. Έχουμε μία δικογραφία στη Βουλή, έχουμε τουλάχιστον δύο κόμματα να λένε ότι διαπίστωσαν κακουργηματικές πράξεις και θα προτείνουν επ’ αυτού τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Και, από την άλλη, έχουμε κυβερνητικά στελέχη να προαναγγέλλουν ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκει κακουργηματικές πράξεις και η πρότασή της, αν υπάρξει -θα μας πείτε αν υπάρξει- θα διαπιστώνει μόνο πλημμελήματα για τον κ. Κώστα Καραμανλή.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Και υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι λένε ότι μπορεί να πάτε στο Δικαστικό Συμβούλιο με το άρθρο 155 και να πείσετε τους δικαστές να αποφασίσουν.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Να δούμε καταρχάς λίγο τη μεγάλη εικόνα και να έρθουμε στη συνέχεια στο ειδικό ζήτημα των Τεμπών. Με τα ζητήματα της ποινικής ευθύνης Υπουργών ασχολούμαι από τότε που εκλέχτηκα βουλευτής. Θα τα θυμάστε ίσως, κ. Χιώτη.
*Βασίλης Χιώτης:* Βεβαίως.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Και αυτό πρέπει να αλλάξει με το Σύνταγμα.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Από τότε, το 2006, το άρθρο 86 προφανώς θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Γιατί πρέπει να αναθεωρηθεί το 86; Εμείς ήμασταν αυτοί που το αναθεωρήσαμε ήδη μια φορά, καταργώντας την αποσβεστική προθεσμία.
Άρα, ό,τι και να γίνει που αφορά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν μπορεί να παραγραφεί τίποτα. Αυτό να το γνωρίζουν οι ακροατές μας. Δεν μπορεί να παραγραφεί τίποτα, σε αντίθεση με αυτά τα οποία συνέβαιναν στο παρελθόν.
Αυτή ήταν δική μας πρωτοβουλία και δική μου επιμονή να γίνει. Παρά ταύτα, το 86 πρέπει να αλλάξει και πάλι διότι εγώ δεν θεωρώ ότι είναι δουλειά της Βουλής να αποδίδει κατηγορίες, διότι έχει αποδειχθεί εν τοις πράγμασι ότι η διαδικασία αυτή είναι τόσο κομματικοποιημένη που χάνει τελικά την αξιοπιστία της.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Έτσι, ο καθένας έχει το πόρισμά του.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ο καθένας ό,τι και να πει, κανείς δεν θα πιστέψει κανέναν. Γι’ αυτό και στην περίπτωση Τριαντόπουλου ουσιαστικά τι είπαμε; Μεταφέρουμε την ευθύνη αυτή στον φυσικό δικαστή γρήγορα, αλλά τηρώντας το γράμμα του Συντάγματος.
Και ο ίδιος ο κ. Τριαντόπουλος ζήτησε ουσιαστικά αυτό και πιστεύω ότι και ο κ. Καραμανλής με τον τρόπο του αυτό λέει, «να πάω στον φυσικό μου δικαστή». Και ο φυσικός δικαστής, εν προκειμένω, είναι το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο, αν κρίνει, θα στείλει την περίπτωση στο Ειδικό Δικαστήριο.
*Βασίλης Χιώτης:* Ναι, αλλά πάτε, ενώ ιδρώσατε για να βγάλετε από πάνω σας την κατηγορία της «συγκάλυψης», πάτε τώρα δια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να πείτε «είναι πλημμέλημα».
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Μισό λεπτό. Καταρχάς, ως προς τη «συγκάλυψη», νομίζω ότι οι καλοπροαίρετοι ακροατές οι οποίοι μας ακούν έχουν αντιληφθεί ακριβώς τι έχει συμβεί και ποια ήταν αυτή η απίστευτη επιχείρηση παραπληροφόρησης η οποία στήθηκε με έναν σκοπό μόνο: να πληγεί η κυβέρνηση και προσωπικά εγώ ως, υποτίθεται, εγκέφαλος κάποιας «συγκάλυψης», η οποία απεδείχθη ότι δεν έγινε ποτέ. Διότι δεν υπήρξε φορτίο παράνομο για να συγκαλυφθεί.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Είχε και η κυβέρνηση τις ευθύνες της σε αυτό, βέβαια.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ας το αφήσουμε αυτό τώρα. Ό,τι έγινε, έγινε. Το σημαντικό είναι ότι σήμερα αρχίζει πια να αποκαλύπτεται η αλήθεια και επίσης ξέρω ότι δεν θα πείσω κατ’ ανάγκη όλους τους πολίτες ότι αυτό ισχύει, αλλά ένα είναι ένα βέβαιο: ότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι η αντιπολίτευση είχε σκοπό να εργαλειοποιήσει την υπόθεση των Τεμπών.
Και εξακολουθεί σε έναν βαθμό να το κάνει. Και πιστεύω ότι και εδώ, στην περίπτωση του Κώστα Καραμανλή, το ΠΑΣΟΚ, που είναι το πρώτο που έχει καταθέσει πρόταση, πρώτα είπε «θέλω κακούργημα» και μετά έψαξε να δει πώς αυτό μπορεί να το «δέσει» ποινικά. Και βρήκε ένα άρθρο του Ποινικού Κώδικα το οποίο αφορά τις περιπτώσεις ανθρώπων που πάνε και κλέβουν καλώδια ή που εμποδίζουν. Δηλαδή, ένα…
*Βασίλης Χιώτης:* Μισό λεπτό, λέει και κάτι άλλο το ΠΑΣΟΚ. Λέει ότι ο κ. Μπακαΐμης, ο ανακριτής, τα ίδια αδικήματα σε υφισταμένους του κ. Καραμανλή τα ονόμασε κακουργήματα. Άρα, για τον προϊστάμενο γιατί να μην είναι;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ξέρετε πολύ καλά ότι εγώ ποινικολόγος δεν είμαι, αλλά γνωρίζω πολύ καλά ότι η ποινική κατηγορία είναι εξατομικευμένη. Τι σημαίνει, δηλαδή, ότι επειδή είναι για τον υφιστάμενο κακούργημα, πρέπει να είναι και για τον προϊστάμενο;
Σε κάθε περίπτωση όμως, και επειδή αυτό είναι μια τεχνική συζήτηση, εγώ να πω το εξής: εμείς είμαστε αυτοί, η κυβερνητική πλειοψηφία, που τον κ. Τριαντόπουλο τον έστειλε στον φυσικό δικαστή και το ίδιο θα κάνει και με τον κ. Καραμανλή.
Κακούργημα δεν βλέπουμε. Θέλω να είμαι σαφής. Δεν βλέπουμε κακούργημα και δεν πρόκειται να στείλουμε κάποιον για κακούργημα από τη στιγμή που αυτό δεν στοιχειοθετείται σε καμία περίπτωση.
Θα κάνετε λίγο υπομονή να δείτε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.
*Βασίλης Χιώτης:* Άρα, θα καταθέσει πρόταση η Νέα Δημοκρατία.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Τι είναι; Είναι βαριά αμέλεια; Τι θεωρείτε ότι είναι;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Δεν θα σας πω λεπτομέρειες. Θα την εξετάσετε.
*Βασίλης Χιώτης:* Πότε θα κατατεθεί, κ. Πρόεδρε;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Δεν θα αργήσει. Και στη συνέχεια, να πούμε και κάτι ακόμα: ανά πάσα στιγμή το Δικαστικό Συμβούλιο, αν κρίνει ότι για οποιοδήποτε λόγο βλέπει κάτι διαφορετικό, έχει πάντα τη δυνατότητα να επιστρέψει την πρόταση στη Βουλή. Και εμείς, σε κάθε περίπτωση, θα σεβαστούμε τη Δικαιοσύνη.
Άρα, κρατήστε τη μεγάλη εικόνα. Ποια είναι η μεγάλη εικόνα; Εμείς αλλάξαμε το Σύνταγμα και δεν υπάρχει παραγραφή. Εμείς είμαστε αυτοί που δικά μας στελέχη τελικά τα στέλνουμε στον φυσικό δικαστή.
Και η αντιπολίτευση είναι αυτή η οποία επιμένει στο ζήτημα των Τεμπών να προσπαθήσει να πλήξει την κυβέρνηση, όχι να μάθουμε την αλήθεια. Και σίγουρα δεν έχω δει μέχρι στιγμής κανένα ενεργό ενδιαφέρον από την αντιπολίτευση για το μείζον, που είναι πώς θα αποκτήσουμε, επιτέλους, πιο ασφαλή τρένα.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Εντάξει, για να είμαστε δίκαιοι, όμως, το δυστύχημα έγινε στη δική σας βάρδια. Ήταν ένας ΟΣΕ τελείως διαλυμένος -έτσι;- ο οποίος προκάλεσε αυτό το δυστύχημα. Και αυτό βαρύνει την κυβέρνηση.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Μα δεν κρύψαμε ποτέ τις ευθύνες μας. Αλλά πάλι να κάνουμε μια διάκριση, την οποία η Νέα Δημοκρατία τη σέβεται απόλυτα και το έχουμε αποδείξει, μεταξύ ποινικής και πολιτικής ευθύνης.
Και να το εξηγήσουμε λίγο αυτό. Όταν έγινε η τραγωδία στο Μάτι, ο ίδιος ο Εισαγγελέας είπε ότι αν λειτουργούσε το «112» θα είχαν σωθεί ζωές. Πήγαμε εμείς και κινήσαμε ποινική διαδικασία κατά αυτών που δεν είχαν έτοιμο το «112»; Όχι. Γιατί πιστεύουμε σε αυτή τη διάκριση.
Να δώσω ένα άλλο παράδειγμα για να το καταλάβουμε, λίγο πιο παραστατικό: δρόμος Πατρών – Πύργου. Λοιπόν, έπρεπε να είναι έτοιμος εδώ και 20 χρόνια. Ετοιμάζεται τώρα, αυτή τη στιγμή. Θα παραδοθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε λίγους μήνες ο αυτοκινητόδρομος αυτός. Αν σήμερα που μιλάμε στον παλιό αυτοκινητόδρομο γίνει ένα θανατηφόρο ατύχημα, θα πρέπει να πάει για κακούργημα ο νυν Υπουργός; Αυτή είναι…
*Βασίλης Χιώτης:* Άρα, λέτε ότι θέλετε να αντισταθείτε στον λαϊκισμό «κάθε ατύχημα και Ειδικό Δικαστήριο».
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ναι, μιλάμε για έναν αφόρητο ποινικό λαϊκισμό, ο οποίος θα βουλιάξει τη χώρα σε ένα τέλμα από το οποίο δεν θα μπορούμε εύκολα να βγούμε.
Εστω και αν αυτό το οποίο λέω μπορεί να μην ακούγεται πολύ δημοφιλές, γιατί πάντα ακούγεται πιο δημοφιλές το «να τους στείλουμε όλους φυλακή». Αλλά θέλω να θυμίσω ότι αυτή ακριβώς η γραμμή ήταν η γραμμή του κ. Πολάκη, την οποία το ΠΑΣΟΚ έρχεται και την αγκαλιάζει τώρα. Το ΠΑΣΟΚ μιλάει για κακούργημα, διότι πολύ απλά αισθάνεται ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να ανταγωνιστεί την κα Κωνσταντοπούλου, τον κ. Βελόπουλο, οι οποίοι φυσικά θα μιλήσουν για ακόμα περισσότερα κακουργήματα, θα θελήσουν να βάλουν φυλακή και τον Πρωθυπουργό.
Εκεί θα πάμε; Σε αυτή την κατεύθυνση; Από το ΠΑΣΟΚ περίμενα κάτι πολύ καλύτερο. Αλλά το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχει επιλέξει αυτόν τον δρόμο από τη στιγμή που συντάχθηκε με την κα Κωνσταντοπούλου στην περιβόητη πρόταση δυσπιστίας, και δυστυχώς βλέπω να επιμένει σε αυτή την κατεύθυνση.
Ελπίζω και εύχομαι, όταν θα έρθει η ώρα της Συνταγματικής Αναθεώρησης -επειδή δεν μπορώ να φανταστώ άλλο κόμμα με το οποίο μπορούμε να βρούμε 180 βουλευτές αυτή τη στιγμή πλην του ΠΑΣΟΚ-, τουλάχιστον στον τομέα αυτό να σοβαρευτεί και να μπορέσουμε από κοινού να αφήσουμε κάποια παρακαταθήκη πίσω μας, η οποία θα διορθώσει συνταγματικά κακώς κείμενα τα οποία μας καταδιώκουν εδώ και δεκαετίες
*Βασίλης Χιώτης:* Άρα την προοπτική, για να κλείσουμε και το θέμα των Τεμπών, την προοπτική κάποιας συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ δεν την απορρίπτετε ούτε και τώρα, παρά τη σφοδρή κριτική που σας ασκεί.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Η κριτική είναι καλοδεχούμενη και είναι μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας. Συνταγματική επιταγή είναι στην αναθεώρηση να βρούμε συναινέσεις, γιατί πολύ απλά, όπως σας είπα, θα χρειαστούμε 180 βουλευτές στην πρώτη ψηφοφορία ή ενδεχομένως στη δεύτερη στη Βουλή, εκείνη η οποία θα προσδιορίσει το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων. Και ελπίζω και εύχομαι το ΠΑΣΟΚ να μην προσέλθει σε αυτή τη συζήτηση με μία λογική «εγώ δεν ψηφίζω τίποτα, κανένα άρθρο, γιατί πολύ απλά δεν θέλω να δώσω τη δυνατότητα στην επόμενη Βουλή να διαμορφώσει με απλή πλειοψηφία το περιεχόμενό τους».
*Βασίλης Χιώτης:* Αν το κάνει αυτό θα αναγνωρίζει ότι θα είστε αυτοδύναμος και στην τρίτη τετραετία.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ή θα είναι μία στάση πάντως η οποία αντιβαίνει στο πνεύμα, αν όχι στο γράμμα, του Συντάγματος.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Να πάμε λίγο στο θέμα της οικονομίας. Διάβασα την προηγούμενη εβδομάδα στον «Guardian» ότι η οικονομία της Ελλάδος πάει καλά, αναπτύσσεται, αλλά τη μερίδα του λέοντος από την ανάπτυξη την παίρνουν κυρίως επιχειρηματίες και όχι ο μέσος πολίτης, που αμείβεται περίπου τα ίδια λεφτά όπως και το 2008, όταν σπίτια, ενέργεια και κόστος ζωής έχουν ανέβει στα ύψη. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Μη διαβάζετε μόνο «Guardian»…
*Βασίλης Χιώτης:* Τι να διαβάζουμε;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Μη διαβάζετε μόνο «Guardian». Καλός ο «Guardian», αλλά εντάξει, έχει…
*Νότης Παπαδόπουλος:* Δεν είναι δίκαιο αυτό που λέει;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ο «Guardian» είναι, τι να πω, η «Εφημερίδα των Συντακτών» της Μεγάλης Βρετανίας. Απλά είναι μία αριστερή εφημερίδα, η οποία μας ασκεί μια κριτική την οποία την ακούμε, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι εμπεριστατωμένη. Κοιτάξτε, να δείτε…
*Νότης Παπαδόπουλος:* Κύριε Πρόεδρε, γιατί το λέτε αυτό; 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι του ιδιωτικού τομέα παίρνουν, απ’ ό,τι θυμάμαι, 1.200 ευρώ, λιγότερο από 1.000 ευρώ καθαρά.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Μισό λεπτό. Τι παραλάβαμε και για τι δεσμευτήκαμε; Το 2023 οι Έλληνες πολίτες μάς εμπιστεύτηκαν και πάλι και το πρώτο πρόταγμά μου ήταν ότι θέλουμε να αυξήσουμε τους μισθούς και να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα. Έτσι δεν είναι;
*Νότης Παπαδόπουλος:* Βεβαίως.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Τι είπαμε το 2023; Θέλουμε να πάμε τον κατώτατο στα 950 ευρώ και τον μέσο μισθό στα 1.500. Δεν είπαμε ότι θα τον πάμε 3.000. Είμαστε στον δρόμο για να το πετύχουμε;
*Νότης Παπαδόπουλος:* Ασφαλώς.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Απολύτως ναι. Είμαστε, λοιπόν, συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας; Ναι. Μειώσαμε..
*Βασίλης Χιώτης:* Ναι, αλλά ήρθε ένα κύμα ακρίβειας που επιδείνωσε πολύ τα πράγματα.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Μισό λεπτό. Λοιπόν, έχουμε μειώσει φόρους; Έχουμε μειώσει φόρους, σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε στηρίξει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες; Το έχουμε κάνει. Έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε και άλλα μέτρα, κυρίως για τη μεσαία τάξη, η οποία σήμερα πράγματι βλέπει ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των αυξήσεων να «τρώγεται» από τον πληθωρισμό, δηλαδή να ακυρώνεται από το…
*Νότης Παπαδόπουλος:* Ναι, ναι.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Είναι αλήθεια αυτό, δεν ζούμε σε άλλον πλανήτη. Όμως, η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή είναι ότι ο πληθωρισμός φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί. Έχουμε ένα ειδικό ζήτημα στα ενοίκια, με μεγάλη χαρά να το συζητήσουμε στη συνέχεια, γιατί με απασχολεί πάρα πολύ. Ο πληθωρισμός, όμως, ειδικά ο πληθωρισμός των τροφίμων, έχει σταθεροποιηθεί, αλλά οι μισθοί εξακολουθούν να ανεβαίνουν, άρα…
*Νότης Παπαδόπουλος:* Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτούς τους ανθρώπους περισσότερο; Γιατί βλέπετε στις δημοσκοπήσεις ότι αυτό λένε: «το πρώτο μου πρόβλημα είναι η ακρίβεια».
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Και έχουν απολύτως δίκιο. Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι να επιμένουμε σε μία πολιτική η οποία αυξάνει τους ονομαστικούς μισθούς, μειώνει τους φόρους και στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.
*Βασίλης Χιώτης:* Στα χαμηλά εισοδήματα, όμως, πρέπει να σας πω ότι οι διαμαρτυρίες που παίρνουμε είναι κυρίως από τη μεσαία τάξη, από την οικογένεια με δύο παιδιά, που δεν τους έχετε δώσει πίσω το μέρισμα των κόπων που έχουν κάνει και πληρώνουν τους φόρους τους.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Γι’ αυτό και θα επαναλάβω ότι θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή, έως ότου κάνω τις επίσημες εξαγγελίες για το οικονομικό έτος 2026.
Θέλω να σας πω επίσης ότι πολλά από αυτά τα οποία διαβάζετε και γράφονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κατά κανόνα δεν…
*Νότης Παπαδόπουλος:* Στη ΔΕΘ λέτε θα το κάνετε αυτό;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Κατά κανόνα δεν πέφτουν μέσα οι δημοσιογράφοι, συνήθως τους εκπλήσσουμε…
*Βασίλης Χιώτης:* Κατά κανόνα πέφτουν μέσα, γιατί μαθαίνουν από τους Υπουργούς, αλλά πείτε μας ένα που λέγεται και δεν θα ισχύσει…
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Μισό λεπτό, όπως σας εκπλήξαμε… Πριν πάμε στα μέτρα του 2026, να αφομοιώσουμε πρώτα τα μέτρα του 2025;
*Βασίλης Χιώτης:* Ναι.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Εμείς εξαγγείλαμε, ως αποτέλεσμα μιας υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας, η οποία οφείλεται αφενός στην ανάπτυξη, αφετέρου στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ότι θα πάρουμε δύο σημαντικά μέτρα για το 2025, τα οποία δεν τα είχαμε προγραμματίσει: την έκτακτη στήριξη των συνταξιούχων, μάλλον όχι έκτακτη, την τακτική πια στήριξη των συνταξιούχων.
*Βασίλης Χιώτης:* Μόνιμο μέτρο.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Κάθετο, μόνιμο μέτρο, κάθε Νοέμβριο, ξεκινώντας από το 2025.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Και των ενοικιαστών.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Και το μόνιμο μέτρο επιστροφής των ενοικίων, το οποίο -επιτρέψτε μου να σας πω- είναι πολύ σημαντικό, γιατί ουσιαστικά τι σημαίνει να επιστρέφεις ένα ενοίκιο πίσω; Είναι μία μείωση 8% στο ενοίκιο, το 1/12 για να το πούμε πολύ απλά.
*Βασίλης Χιώτης:* Εφόσον δηλώνεται το ενοίκιο, γιατί υπάρχουν στρεβλώσεις.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Να δηλώνεται. Και μην ανησυχείτε, έχουμε και άλλα εργαλεία για να ενθαρρύνουμε τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές -και θα τα ξεδιπλώσουμε στην πορεία- να δηλώνουν τα ενοίκια.
Αυτά, λοιπόν, είναι δύο πολύ σημαντικά μέτρα, αλλά θέλω να εξηγήσω και να επαναλάβω από πού προήλθαν αυτά τα μέτρα. Δεν προήλθαν από υπερφορολόγηση. Μειώνουμε τους φόρους. Και το να λέμε ότι αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα…
*Νότης Παπαδόπουλος:* Αποδίδει η οικονομία.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Και το να λέμε ότι αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα, άρα αυξάνουμε τους φόρους, είναι απλά βλακώδες ή αυτός ο οποίος το λέει δεν καταλαβαίνει τίποτα από οικονομικά.
Προφανώς και θέλουμε να αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα από τη στιγμή που αυξάνονται τα κέρδη και αυξάνεται η οικονομική δραστηριότητα. Λογικό είναι αυτό το οποίο λέω, γιατί τα έσοδα αυτά επιστρέφουν πίσω στην κοινωνία. Επιστρέφουν σε επενδύσεις, επιστρέφουν σε μειώσεις φόρων, επιστρέφουν σε μέτρα στήριξης του κοινωνικού κράτους, επιστρέφουν στην υγεία.
Να μιλήσουμε και λίγο για την υγεία γιατί έχουμε κάνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στην υγεία.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Θέλω να σας πω, όμως, ότι εμείς παίρνουμε κάθε μέρα μηνύματα από ανθρώπους οι οποίοι λένε ότι το κράτος χρωστάει 3 δισ. και «εγώ περιμένω να πάρω λεφτά».
*Βασίλης Χιώτης:* 3,6 δισ. οφείλει το Δημόσιο σε Έλληνες πολίτες, επιχειρηματίες ή ιδιώτες.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Έτσι. «Περιμένω να πάρω λεφτά από το ΕΣΠΑ, από το “Εξοικονομώ”, από το “Σπίτι μου Ι”, από το “Κινούμαι Ηλεκτρικά” και τώρα που βρήκε λεφτά το κράτος, αντί να τα δώσει σε εμένα, τα δίνει στους ενοικιαστές και δεν ξέρω σε ποιους άλλους ως επίδομα».
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Οι οφειλές του κράτους προς τους πολίτες είναι πραγματικές. Έχουν δίκιο οι πολίτες οι οποίοι τα λένε. Και προσπαθούμε πάντα να είμαστε συνεπείς ως κράτος στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους πολίτες.
*Βασίλης Χιώτης:* Άρα, θα επιταχυνθεί η αποπληρωμή αυτών των οφειλών;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Να είστε σίγουρος γι’ αυτό και είναι μια πολύ σαφής κατεύθυνση την οποία έχω δώσει στο Υπουργείο Οικονομικών.
*Βασίλης Χιώτης:* Τώρα που θεσπίζετε μόνιμα μέτρα, μήπως είναι η ώρα να αποσύρετε από την πολιτική σας αυτά που λέγονται «επιδόματα-φωτοβολίδες»; «Πάρε 150 εσύ, πάρε 200 εσύ», μερικές φορές και με πελατειακά κριτήρια.
Μήπως ήρθε η ώρα και τα επιδόματα, δεν μιλώ τώρα, προφανώς, για το επίδομα του παιδιού ή άλλα βασικά επιδόματα, μιλάω για άλλου τύπου επιδόματα.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Για πείτε μου, λοιπόν, ποια είναι τα επιδόματα «φωτοβολίδες»; Διότι αυτή τη στιγμή όλα τα επιδόματα τα οποία δίνονται είναι επιδόματα τα οποία είναι μόνιμα.
Και το πιο σημαντικό επίδομα..
*Βασίλης Χιώτης:* Ποια, τα Youth Pass;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Το Youth Pass μόνιμο είναι, δεν είναι έκτακτο.
*Βασίλης Χιώτης:* Είναι μόνιμο;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Βεβαίως είναι μόνιμο. Θα δοθεί και του χρόνου και του παραχρόνου στους νέους 18 και 19 ετών.
*Βασίλης Χιώτης:* Α, δεν κατάλαβα ότι είχε εξαγγελθεί ως μόνιμο, αλλά, εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν επιδόματα και επιδόματα, το ξέρετε καλύτερα από εμένα.
Τα επιδόματα που δίδονται με πελατειακά κριτήρια μήπως πρέπει να καταργηθούν;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Το Youth Pass ήταν μια κίνηση ενίσχυσης νέων παιδιών που τελειώνουν το σχολείο για να μπορούν να πάνε να κάνουν τις διακοπές τους ή να πάνε σε έναν χώρο πολιτισμού. Πιστεύετε πραγματικά ότι κάποιος νέος 18 ετών θα ψηφίσει ενδεχομένως ή θα «εξαγοράσουμε την ψήφο του» επειδή του δώσαμε ένα Youth Pass;
*Βασίλης Χιώτης:* Δεν είπα τι θα κάνει αυτός που θα το πάρει, τι κάνει αυτός που το δίνει, λέω.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Τα ζητήματα επικοινωνίας και της «γέφυρας» αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης που πρέπει να ενισχύσουμε με τη νέα γενιά, διότι υπάρχει ένα ζήτημα όχι μόνο για τη Νέα Δημοκρατία, για όλο το πολιτικό σύστημα, σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα εξαρτηθούν από κανένα Youth Pass.
Θα εξαρτηθεί από το πώς θα μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα νέα παιδιά αυτά να μπουν σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο θα τους εξασφαλίσει ένα καλό πτυχίο και μια καλή δουλειά την επόμενη μέρα.
Θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε ζητήματα τα οποία απασχολούν πολύ τους νέους αυτή τη στιγμή, όπως ενδεχομένως τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης, της ψυχικής υγείας. Οι νέοι αυτή τη στιγμή είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι για τα ζητήματα αυτά. Αυτά είναι τα βασικά ζητήματα τα οποία αφορούν σήμερα τη νεολαία.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Πρόεδρε, να προχωρήσουμε στο στεγαστικό, που αφορά πάρα πολύ τον κόσμο; Διότι η κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλίες, πράγματι, με το «Σπίτι μου Ι», «Σπίτι μου ΙΙ» και με διάφορες άλλες πρωτοβουλίες, ωστόσο αυτό που λείπει από την αγορά είναι σπίτια.
*Βασίλης Χιώτης:* 700.000 κλειστά ακίνητα υπάρχουν, λένε οι έρευνες.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Και βλέπουμε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία να κάνουν κοινωνική κατοικία και να την προσφέρουν στον κόσμο. Εμείς έχουμε μείνει πολύ πίσω σε αυτό.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Καταρχάς, το στεγαστικό πρόβλημα πράγματι ανέκυψε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Είναι μεγάλο πρόβλημα, είναι μεγάλο πρόβλημα πρωτίστως γι’ αυτούς οι οποίοι είναι στο ενοίκιο, και είναι αποτέλεσμα μιας οικονομίας η οποία πηγαίνει καλά.
Διότι όταν η οικονομία ήταν στα τάρταρα, δεν είχαμε στεγαστικό πρόβλημα, διότι και τα ενοίκια ήταν «σκοτωμένα» και υπέφεραν και οι ιδιοκτήτες και συνολικά η οικονομική δραστηριότητα. Άρα, φαντάζομαι κανείς δεν θέλει να γυρίσουμε εκεί όπου ήμασταν.
*Βασίλης Χιώτης:* Αλλά να λύσουμε και την παρενέργεια της θετικής πορείας.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Έχουμε ιδιοκατοίκηση, αυτά τα πουλήσανε οι άνθρωποι γιατί δεν είχαν λεφτά να τα ζήσουν.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Δεν είναι έτσι. Έχουμε ακόμα άνω του 70% ιδιοκατοίκηση, το οποίο ήδη είναι σημαντικό, διότι αυτό το οποίο είναι πρόβλημα για τον ενοικιαστή είναι όφελος για τον ιδιοκτήτη. Το αντιλαμβανόμαστε, νομίζω.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Ναι, βεβαίως.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Οι ιδιοκτήτες, όμως, έχουν υποστηριχθεί πολύ από αυτή την κυβέρνηση: έχουμε μειώσει πρωτίστως τον ΕΝΦΙΑ, εκμεταλλεύονται την ανάπτυξη και την αύξηση της αξίας των ακινήτων, έχουμε μηδενίσει τις γονικές παροχές. Τώρα έχει έρθει η ώρα να δούμε πολύ περισσότερο τους ενοικιαστές.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Ναι, και τον κόσμο ο οποίος θέλει σπίτια.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Κάναμε την κίνηση με την επιστροφή του ενός ενοικίου. Έχουμε δρομολογήσει μια σειρά από μέτρα σημαντικά. Το «Σπίτι μου Ι» ήταν πάρα πολύ επιτυχημένο, το «Σπίτι μου ΙΙ», παρά τα όσα γράφονται, έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση και θα απορροφηθεί πλήρως το πρόγραμμα αυτό. Θα δώσουμε, λοιπόν, τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας να αποκτήσουν ένα σπίτι με ένα επιδοτούμενο στεγαστικό δάνειο.
Όμως, αυτά από μόνα τους δεν αρκούν. Έχετε απόλυτο δίκιο να εντοπίζετε το πρόβλημα όχι μόνο στη ζήτηση αλλά και στην προσφορά. Πρέπει να βρούμε τρόπους κλειστά σπίτια να ξαναβγούν στην αγορά.
*Βασίλης Χιώτης:* Πώς θα γίνει αυτό;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Έχουμε καταρχάς τέτοια εργαλεία, «Εξοικονομώ», «Ανακαινίζω-Νοικιάζω». Υπάρχουν εργαλεία τα οποία δεν τα γνωρίζουν καν…
*Βασίλης Χιώτης:* Του οποίου καθυστερεί η χρηματοδότησή του, έχουμε άπειρα μηνύματα.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Λοιπόν, εάν αυτό συμβαίνει, που συμβαίνει σε έναν βαθμό, πρέπει να το λύσουμε. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο. Και αν πρέπει να αυξήσουμε τα κίνητρα και να βρούμε και άλλους ευρωπαϊκούς πόρους για να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα…
*Βασίλης Χιώτης:* Αυτό έχω ακούσει, ότι ένα σχέδιο που θα λειτουργούσε ήταν επισκευαστικά δάνεια με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Σήμερα υπάρχει επισκευαστικό δάνειο, με μηδενικό επιτόκιο, από το Ταμείο Ανάκαμψης.
*Βασίλης Χιώτης:* Ναι.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Να το ακούσουν οι συμπολίτες μας: μπορείς να πάρεις δάνειο με μηδενικό επιτόκιο για να επισκευάσεις το σπίτι σου. Αλλά αυτό μερικές φορές δεν φτάνει, μπορεί να χρειάζεται και μία επιδότηση από πάνω. Πάντως, η προσοχή μας, ως προς την προσφορά, θα στραφεί πολύ περισσότερο στο πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το δυναμικό, το χτισμένο δυναμικό το οποίο έχουμε.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Των υπαρχουσών, δηλαδή;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Θα κάνουμε και κοινωνική κατοικία με αντιπαροχή, αλλά θα πάρει δύο με τρία χρόνια για να γίνει αυτό. Και δεν πρόκειται ποτέ να λύσει από μόνη της η κοινωνική κατοικία. Δεν είναι δουλειά του κράτους να χτίζει σπίτια.
Θα αξιοποιήσουμε οικόπεδα τα οποία έχουμε, αλλά η βασική μας έμφαση θα δοθεί αφενός στη στήριξη του εισοδήματος των ενοικιαστών και αφετέρου στο να αυξήσουμε την προσφορά σπιτιών τα οποία σήμερα είναι κλειστά και πρέπει οπωσδήποτε να μπουν στην αγορά, έτσι ώστε να ισορροπήσει η αγορά σε επίπεδα τα οποία να είναι χαμηλότερα από τα σημερινά.
*Βασίλης Χιώτης:* Ως προς αυτό έχετε να μας πείτε κάτι πιο συγκεκριμένο; Πώς θα αυξηθεί η προσφορά από τα κλειστά σπίτια;
*Νότης Παπαδόπουλος:* Πώς θα ανοίξουμε τα 700.000, δηλαδή, κλειστά σπίτια.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Με κατάλληλα εργαλεία χρηματοδοτικά, κίνητρα και αντικίνητρα για το πώς κάποιος δεν θα κρατάει το σπίτι του κλειστό. Κάντε λίγο υπομονή. Νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Θα τα πείτε στη ΔΕΘ αυτά;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Θα μας απασχολήσει στη ΔΕΘ.
*Βασίλης Χιώτης:* Έχουμε έξι λεπτά ακόμα. Θα τα αξιοποιήσουμε για πολιτικού τύπου ερωτήσεις. Εγώ αυτή που θέλω να κάνω είναι η εξής.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Γιατί, πολιτικά δεν ήταν όλα αυτά που συζητούσαμε;
*Βασίλης Χιώτης:* Ναι, αλλά εδώ πάμε τώρα στα καθαρά πολιτικά, αυτά που τροφοδοτούν τα δημοσιεύματα, κ. Πρόεδρε. Έχετε πει ότι θα διεκδικήσετε μία τρίτη θητεία. Πώς θα πείσετε τον Έλληνα ότι έχετε να του δώσετε παραπάνω πράγματα, ενώ αυτά που θα του υποσχεθείτε για την τρίτη θητεία δεν κατορθώσατε να τα κάνετε σε δύο θητείες;
Θυμάμαι ότι είχατε πει: ό,τι γίνεται, σε δύο θητείες γίνεται, το είχατε πει στο παρελθόν.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Καταρχάς, οι επόμενες εκλογές είναι σε δύο χρόνια από τώρα, πολύς χρόνος στην πολιτική. Ας κάνουμε ξανά αυτή τη συζήτηση, καλά να είμαστε, το 2027.
Με ρωτήσατε, όμως, για ένα ζήτημα το οποίο αφορά τη βασική συνέπεια του πολιτικού και αν υλοποιεί τελικά αυτά για τα οποία εκλέγεται.
Ας δούμε, λοιπόν, το 2027, αν τελικά έχουμε υλοποιήσει αυτά για τα οποία μας εξέλεξαν οι πολίτες το 2023. Και προφανώς το 2027 θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την Ελλάδα του 2031. Έτσι γίνεται πάντα.
Δεν ψηφίζει ποτέ κανείς για αυτά τα οποία έκανες. Σε ψηφίζει κανείς για αυτά τα οποία θα κάνεις. Όμως, αν ήσουν αξιόπιστος και έκανες αυτά τα οποία είπες στους πολίτες ότι θα κάνεις, έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να τους πείσεις ότι θα υλοποιήσεις και το σχέδιό σου το μελλοντικό. Είναι πολύ μακριά…
*Βασίλης Χιώτης:* Το λέω αυτό γιατί οι πολίτες λένε, όταν διαπιστώσουμε ένα πρόβλημα, μια παθογένεια του κράτους, «έξι χρόνια Μητσοτάκης, γιατί δεν το έχει λύσει;».
*Νότης Παπαδόπουλος:* Θα το λύσει τώρα;
*Βασίλης Χιώτης:* Έχουμε πει ότι δεν είναι όλες οι λύσεις εύκολες, αλλά σε κάποια ζητήματα αναγνωρίζετε, φαντάζομαι, και εσείς ότι θα έπρεπε να έχετε προχωρήσει γρηγορότερα.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Δεν νομίζω ότι μου έλειψε ποτέ η διάθεση αυτοκριτικής. Νομίζω ότι μονίμως προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι και όταν κάνουμε κυβερνητικές αλλαγές, καλή ώρα ο πρόσφατος ανασχηματισμός, τις κάνουμε πάντα για να ανεβάσουμε ρυθμούς.
Νομίζω ότι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τουλάχιστον αυτό έχει επιτευχθεί και ότι οι αλλαγές οι οποίες έγιναν τουλάχιστον ανταποκρίνονται στις δικές μου προσδοκίες. Και αυτό νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό.
Αλλά δεν θα μετατραπεί, δεν θα αλλάξει η Ελλάδα στα πάντα μέσα σε δύο τετραετίες. Προφανώς υπάρχουν δομικές αλλαγές, μία εκ των οποίων είναι η συνταγματική αναθεώρηση, στην οποία θα ήθελα κι εγώ να βάλω τη δική μου σφραγίδα.
Αλλά να σας πω κάτι; Πριν συζητήσουμε για το 2027 έχουμε τόσα πράγματα ακόμα να κάνουμε το 2025, το 2026 και τους πρώτους μήνες του 2027, που σας διαβεβαιώνω ότι εσείς μπορεί να απασχολείστε με αυτή τη συζήτηση, στο δικό μου το μυαλό, όμως, δεν είναι αυτό. Εγώ πρέπει να υλοποιήσω το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχτηκα.
Είπαμε, ας πούμε, πέντε πράγματα για την υγεία. Βάλαμε την υγεία πολύ ψηλά στην προτεραιότητά μας. Είπαμε, ας πούμε, ότι θα μειώσουμε τις αναμονές στις Εντατικές, θα μειώσουμε τη λίστα των χειρουργείων. Το κάνουμε; Το κάνουμε.
Όταν το 2027 θα πάμε…
*Νότης Παπαδόπουλος:* Ναι, πράγματι.
*Βασίλης Χιώτης:* Το 2027 θα δούμε αν το κάνετε.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Αυτό λέω.
*Βασίλης Χιώτης:* Ανάλογα με τα αποτελέσματα εκεί.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Πρέπει να βρεθούν γιατροί στα νησιά.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Λοιπόν, είπαμε ότι θα στείλουμε γιατρούς στα νησιά. Έχουμε ακόμα κάποια νησιά στα οποία έχουμε πρόβλημα. Άρα, ας κάνουμε τη δουλειά μας και σας διαβεβαιώνω ότι αυτό περιμένουν οι πολίτες.
Και μπορεί εμείς, που μας αρέσει και θρεφόμαστε, ή θρέφεστε μάλλον, από τέτοιου είδους συζητήσεις, να θέλετε να κάνετε τέτοιες ερωτήσεις, αλλά είναι πάρα πολύ νωρίς για να πει κανείς πώς θα είναι το πολιτικό τοπίο το 2027.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Η κριτική Σαμαρά σάς ενοχλεί; Το ότι λέει ότι «κάνετε μια πολιτική που είναι πολιτική Μητσοτάκη και όχι πολιτική της Νέας Δημοκρατίας».
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ναι, είναι πολιτική Μητσοτάκη. Βέβαια είναι. Γιατί είμαι αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και είμαι και Πρωθυπουργός.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Πιστεύετε ότι θέλει να κάνει νέο κόμμα ο πρώην Πρωθυπουργός;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Δεν θα πω τίποτα παραπάνω για…
*Βασίλης Χιώτης:* Εγώ να το θέσω διαφορετικά: η κριτική που σας άσκησε προχθές, σας απασχόλησε όσο σας απασχόλησε και η κριτική που είχε κάνει προ μηνών με τη συνέντευξη στα «Νέα»;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Όχι, καθόλου. Δεν με απασχολεί καθόλου. Έχει τις απόψεις του. Είναι εκτός Νέας Δημοκρατίας. Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής το να παρουσιάζεται η Ελλάδα ότι είναι απούσα και αδύναμη, εν πάση περιπτώσει νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι το κύρος και η εικόνα της χώρας είναι σαφέστατα βελτιωμένο σε σχέση με αυτό που ήταν στο παρελθόν. Αλλά εν πάση περιπτώσει ο άνθρωπος έχει την άποψή του. Δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω.
*Βασίλης Χιώτης:* Αυτό το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί σας απασχολεί, κ. Πρόεδρε; Έχουμε εννέα κόμματα αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση, χωρίς καμιά διάθεση συναίνεσης ή συνεννόησης, και αναρωτιέμαι πώς σκέφτεστε να πάτε στις εκλογές, όταν με το καλό θα έρθει η ώρα των εκλογών, τι σκηνικό θα δημιουργηθεί και τι τελικώς μηνύματα παίρνει ο πολίτης από αυτή την πολύ οξεία αντιπαράθεση που μήνα με τον μήνα γίνεται ακόμα οξύτερη;
*Νότης Παπαδόπουλος:* Και να προσθέσω, για να το απαντήσετε όλο μαζί, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν κάποιες κινήσεις, τουλάχιστον προς ένα κόμμα με το οποίο κυβερνήσατε τη χώρα τις δύσκολες εποχές, το ΠΑΣΟΚ;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Καταρχάς, η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης, είστε πολύ έμπειροι και το γνωρίζετε, καθορίζεται κατά κανόνα από την αντιπολίτευση και όχι από την κυβέρνηση.
Η αλήθεια είναι ότι το πολιτικό θερμόμετρο, για να δανειστώ φράση την οποία χρησιμοποιείτε συχνά, κλισέ, «χτυπάει -συχνά- κόκκινο». Δυστυχώς έχουμε κόμματα στη Βουλή τα οποία χρησιμοποιούν έναν λόγο ο οποίος έχει ξεφύγει από κάθε όριο, θα έλεγα, αποδεκτό κατά την άποψή μου, του πώς πρέπει να συζητάμε σε μια ευνομούμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Αλλά, από εκεί και πέρα, είμαστε κοινοβουλευτική δημοκρατία, αυτό σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων θα έχουμε πολυκομματικά κοινοβούλια. Οι πολίτες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν το κόμμα το οποίο τους εκφράζει στις επόμενες εκλογές.
Η Νέα Δημοκρατία, ως η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στη χώρα σήμερα, θα διεκδικήσει αυτό το οποίο διεκδίκησε και το 2023: τη δυνατότητα να κυβερνήσει τον τόπο αυτοδύναμη. Από εκεί και πέρα, αυτό θα κριθεί τελικά από τους πολίτες το 2027.
Όμως, επειδή με ρωτήσατε κάτι συγκεκριμένο, θα σας πω ότι εμείς και εγώ προσωπικά πάντα επιδιώκω και επιζητώ κάποιου είδους συναίνεση. Και προφανώς δεν έχω την απαίτηση από την αντιπολίτευση να συμφωνεί σε όλα. Όμως, έχω την απαίτηση από το ΠΑΣΟΚ, πρώτον, όπως συζητήσαμε, να μην «καβαλάει το όχημα» του ποινικού λαϊκισμού στο ζήτημα των Τεμπών και τουλάχιστον να μπορεί να καταθέσει ένα πλαίσιο προτάσεων που να αποτελεί τη βάση για κάποιου είδους διάλογο και την εξεύρεση κάποιου είδους συναινέσεων.
Θα δοκιμαστεί το ΠΑΣΟΚ στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Εγώ ο ίδιος σας έχω πει: αναθεώρηση 16, 24, 86, 103. Έβαλα ακόμα ένα άρθρο και θα έρθουν και άλλα. Πώς τοποθετείται το ΠΑΣΟΚ σε αυτό; Ρωτήστε τον κ. Ανδρουλάκη λοιπόν: ναι ή όχι; Όχι με υπεκφυγές, «ναι μεν αλλά». Ναι ή όχι; Πρέπει ή δεν πρέπει να αλλάξουν αυτά τα άρθρα;
Άρα, η ίδια η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα είναι μια δοκιμασία πρωτίστως για το ΠΑΣΟΚ. Μέχρι στιγμής το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη -και το τονίζω αυτό- έχει δείξει ότι μάλλον «αλληθωρίζει» προς άλλου είδους κατευθύνσεις. Αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα, όχι δικό μου.
*Βασίλης Χιώτης:* Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε θερμά για τη συζήτηση που είχαμε.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας.
*Βασίλης Χιώτης:* Έχω την αίσθηση ότι θα τη βρήκαν ενδιαφέρουσα και οι ακροατές μας. Καλή συνέχεια σε ό,τι κάνετε.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Και καλή επιτυχία στις ομάδες μας αύριο.
*Βασίλης Χιώτης:* Έχετε προτίμηση;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ε, πώς δεν έχω;
*Βασίλης Χιώτης:* Θα τα δείτε τα ματς;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Φυσικά θα τα δω.
*Βασίλης Χιώτης:* Αν πάνε οι δύο ομάδες στον τελικό, θα πάτε;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Θα το δω από τον καναπέ μου.
*Βασίλης Χιώτης:* Ακόμα και αν πάνε και οι δύο ελληνικές ομάδες;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ναι.
*Βασίλης Χιώτης:* Σας ευχαριστούμε θερμά και πάλι.
*Νότης Παπαδόπουλος:* Ευχαριστούμε πολύ.
