Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μίλησε για την επιβολή προστίμων 2 εκατ. ευρώ στις πολυεθνικές εταιρείες «Procter & Gamble» και «Unilever» για αθέμιτη κερδοφορία και τόνισε ότι είναι το υψηλότερο πρόστιμο που έχει και που μπορεί να επιβληθεί.
«Σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρήθηκε προϊόντα να πωλούνται στο ράφι και το περιθώριο κέρδους που είχαν οι εταιρείες ήταν μεγαλύτερο φέτος απ’ ό,τι ήταν το 2021. Αρα, δεν είναι μόνο ότι έχουν ακριβύνει οι πρώτες ύλες ή έχει ακριβύνει το κόστος κτήσης των προϊόντων από τον προμηθευτή τους, αλλά πήγαν και έβαλαν και επιπλέον “καπέλο” σε αυτά», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στο πρόστιμο-μαμούθ (συνολικά 2 εκατ. ευρώ) που επιβλήθηκε στις δύο πολυεθνικές «ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.» και «ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE», για αισχροκέρδεια.
«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η ελληνική αγορά να γίνει ξέφραγο αμπέλι. Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι και να βλέπουμε τα ίδια προϊόντα στην Ελλάδα να πωλούνται πολύ πιο ακριβά απ’ ό,τι στις ευρωπαϊκές αγορές και μάλιστα εκεί που οι καταναλωτές έχουν και μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ όπως είπε «Είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ και είναι το ανώτατο που μπορεί να επιβληθεί για κάποιον που παραβιάζει τον νόμο για αθέμιτη κερδοφορία».
«Δεν πάει άλλο, η ακρίβεια είναι μεγάλη, τα νοικοκυριά πιέζονται και υπάρχουν κάποιες εταιρείες οι οποίες σε αυτήν τη συγκυρία προσπαθούν να κερδίσουν περισσότερα. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν θα επιτρέψουμε τον πληθωρισμό της απληστίας. Δεν θα επιτρέψουμε ενώ μειώνεται το κόστος των προϊόντων, μειώνεται το ενεργειακό κόστος, μειώνονται (σ.σ.: οι τιμές ) οι πρώτες ύλες, κάποιες εταιρείες να διατηρήσουν ψηλά και ακριβά τις τιμές στο ράφι», υπογράμμισε ο υπουργός.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η ακρίβεια δεν οφείλεται στα φαινόμενα αισχοκέρδειας και ότι αυτά έχουν να προστεθούν στις υψηλές τιμές, ο υπουργός τόνισε: «Σωστά. Η ακρίβεια δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, ο ελληνικός πληθωρισμός είναι στο μέσο όρο της Ευρώπης στα τρόφιμα. Παρ’ όλα αυτά είναι ένας μεγάλος πληθωρισμός, που πλησιάζει το 9,8% και επιμένει. Αρα, τι κάνουμε διαφορετικό από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Τρεις πρωτοβουλίες: έλεγχοι για αισχροκέρδεια, διαφάνεια στις τιμές με το e-katanalotis και πρωτοβουλίες μείωσης της τιμής και Καλάθι του νοικοκυριού».
Ερωτηθείς αν τα πρόστιμα – μαμούθ που επιβλήθηκαν στις δύο πολυεθνικές θα εισπραχθούν, ο κ. Σκρέκας είπε: «Τα πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν τον Αύγουστο σε 3 μεγάλες αλυσίδες εισπράχθηκαν εντός 20 ημερών».
Οπως είπε, οι συγκεκριμένες εταιρείες παραβίασαν τον νόμο για το περιθώριο κέρδους και εξήγησε: «Εμείς έχουμε ψηφίσει έναν νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε την εποχή της πανδημίας, όπου είχαμε βάλει ένα πλαφόν στο κέρδος των επιχειρήσεων. Και λέγαμε, ότι επιχείρηση, το 2023, την περίοδο που ελέγχεται δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε σχέση με το 2021, πριν ξεκινήσει η ακρίβεια».
Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν
Τα πρόστιμα αφορούν την παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.
Συγκεκριμένα, επιβάλλεται:
• Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.».
• Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE».
Τα προϊόντα της Unilever στην Ελλάδα
Aim
Algida
Axe
Ben & Jerry’s
Cajoline
Calve
Carte D’Or
Cif
Cornetto
Dove
Dove Men Care
Hellmann’s
Klinex
Klinex Laundry
Knorr
LUX
Lifebuoy
Lipton
Magic
Maille
OMO
Proderm
Skip
TRESemmé
The Vegetarian Butcher
Ultrex Men
Unilever Food Solutions
Vaseline Greece
ΕΒΓΑ
Τα προϊόντα της Procter & Gamble στην Ελλάδα
Pampers
Tide
Ariel
Lenor
Always
Tampax
Gillette
Braun
Venus
Bear Fruits
Head & Shoulders
Herbal Essences
Pantene Pro-V
Swiffer
Viakal
Fairy