Για ένατη συνεχόμενη χρονιά, η πόλη της Καβάλας υποδέχεται το ετήσιο μουσικό μαθητικό φεστιβάλ «Άδοντες καί Ψάλλοντες ἐν τῇ καρδίᾳ…», μια πολιτιστική συνάντηση αφιερωμένη στον πολιούχο της Απόστολο Παύλο. Το φετινό φεστιβάλ, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, πραγματοποιείται με ιδιαίτερη συγκίνηση, καθώς είναι αφιερωμένο στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του.
Περισσότεροι από 600 μαθητές γυμνασίων, προερχόμενοι από συνολικά δεκαέξι μουσικά σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν ήδη φτάσει στην Καβάλα, μεταφέροντας τη φλόγα της δημιουργικότητας σε ένα επταήμερο γεμάτο μουσική, εκδηλώσεις, βιωματικά εργαστήρια και πολιτιστικές δράσεις.
Ο χαρακτήρας του φεστιβάλ, βαθιά πνευματικός και καλλιτεχνικός, τιμά όχι μόνο τη μουσική κληρονομιά της χώρας, αλλά και την πνευματική παρακαταθήκη του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη διάδοση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη.
Η ελληνική παραδοσιακή μουσική, αλλά και έργα από το πλούσιο ρεπερτόριο του Μίκη Θεοδωράκη, θα αποτελέσουν τον πυρήνα των φετινών μουσικών παρουσιάσεων, δίνοντας φωνή στην ιστορία, τη μνήμη και την ελπίδα.
Γ. Κακάρας: «Ενώνουμε τις φωνές και το μουσικό ταλέντο των μαθητών»
Ο διευθυντής του μουσικού σχολείου Καβάλας, ο πάντα δραστήριος μουσικός και εκπαιδευτικός Γιάννης Κακάρας, είναι ο άνθρωπος που πριν από εννέα χρόνια εμπνεύστηκε τη διοργάνωση της εκδήλωσης. Η ιδέα του έτυχε έκτοτε της ομόφωνης αποδοχής των φορέων και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας και αποτελεί πλέον θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα της ανατολικής Μακεδονίας.
Ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της καραντίνας, λόγω του κορονοϊού, κατάφερε με ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες μέσω του διαδικτύου να κρατήσει ζωντανό το θεσμό του μαθητικού μουσικού φεστιβάλ «Άδοντες καί Ψάλλοντες ἐν τῇ καρδίᾳ…».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει: «Για μια ακόμη χρονιά ευελπιστούμε να ενώσουμε τις φωνές και το μουσικό ταλέντο των μαθητών και μαθητριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καλλιεργώντας με τον τρόπο αυτό στις ψυχές όλων μας το εξαιρετικής σημασίας μήνυμα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης στη σημερινή παγκόσμια συγκυρία».
«Τα μουσικά σχολεία», συνεχίζει ο κ. Κακάρας, «αποτελούν κατά γενική ομολογία το ζωντανότερο και δημιουργικότερο κομμάτι της δευτεροβάθμιας ελληνικής εκπαίδευσης. Συμβάλλουν αποφασιστικά στη γνωριμία και επαφή των πολυάριθμων μαθητών και μαθητριών τους με την παράδοση και τις ρίζες του νεοελληνικού πολιτισμού, ο οποίος ξεπρόβαλε ως φυσική συνέχεια του αντίστοιχου βυζαντινού».
Το 9ο μαθητικό μουσικό φεστιβάλ «Άδοντες καί Ψάλλοντες ἐν τῇ καρδίᾳ…», θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 11 Μαΐου, με μια μεγάλη συναυλία στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων με σολίστ τον Μανώλη Μητσιά και την Αλεξάνδρα Γκράβας.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των συμμετεχόντων μουσικών σχολείων, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού, θα τιμήσουν τη μάνα, αντλώντας έμπνευση από τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, και τον εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας, θα παρουσιαστούν επιλεγμένες συνθέσεις, αναδεικνύοντας τη δύναμη της μουσικής του. Η συναυλία είναι φόρος τιμής στη μάνα αλλά και στον Μίκη Θεοδωράκη, που με το έργο του αγκάλιασε ολόκληρη την ελληνική ψυχή. Η μουσική διεύθυνση της συναυλίας είναι του Δημήτρη Καρβούνη, ενώ την παρουσίαση της εκδήλωση, όπως κάθε χρόνο, επιμελείται ο Αλέξης Κωστάλας.
«Το φεστιβάλ αποτελεί έναν μοναδικό θεσμό που ενώνει την πίστη, την τέχνη και την παιδεία. Μέσα από τη συλλογική συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών, αναδεικνύεται η αξία της πολιτιστικής συνέχειας, η σημασία της μνήμης και η δυναμική της νέας γενιάς στη διατήρηση και ανανέωση των πνευματικών και καλλιτεχνικών παραδόσεων», υπογραμμίζει ο κ. Κακάρας.
Η κυρίαρχη παρουσία του Αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους
Η διοργάνωση, κάθε χρόνο, αυτών των τιμητικών εκδηλώσεων στην πόλη της Καβάλας δεν είναι τυχαία καθώς ο Απόστολος Παύλος έτρεφε ιδιαίτερη μέριμνα για τους χριστιανούς κατοίκους της περιοχής. Αυτό επιβεβαιώνουν οι πέντε μαρτυρούμενες επισκέψεις του στους Φιλίππους, η συγγραφή της «προς Φιλιππισίους» επιστολής του, καθώς και η εκτενής αναφορά στις «Πράξεις των Αποστόλων» των γεγονότων που διαδραματίστηκαν κατά την πρώτη κυρίως επίσκεψή του, με κεντρική αναφορά στη βάπτιση της πρώτης Ευρωπαίας χριστιανής της Λυδίας, την φυλάκιση και θαυματουργική απελευθέρωση αυτού και των συνεργατών του.
Τα αρχαιολογικά μνημεία και οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές που σώζονται μαρτυρούν την άνθηση που γνώρισε η περιοχή των Φιλίππων κατά την εποχή μετά τη ρωμαϊκή της κατάκτηση, καθώς και τον έντονο χριστιανικό της χαρακτήρα.
Ο Απόστολος Παύλος διαχρονικά συνεχίζει να αποτελεί κεφάλαιο για την ιστορική εξέλιξη της Καβάλας και της πόλης των Φιλίππων, καθώς η παρουσία και η διδασκαλία του αποτέλεσαν ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
