Η ΕΛΑΣ πέρασε χειροπέδες σε κύκλωμα που πουλούσε προστασία σε οίκους ανοχής και λέσχες. Στο κύκλωμα συμμετείχαν και αστυνομικοί.
Κομβικό ρόλο είχε μια εντυπωσιακή αξιωματικός της ΕΛΑΣ με πλούσιο βιογραφικό και σημαντικές σπουδές, που πριν λίγα χρόνια είχε βραβευτεί ως «αστυνομικός της χρονιάς.»
Ήταν η στενή συνεργάτης του αρχηγού του κυκλώματος που πουλούσε προστασία σε οίκους ανοχής και λέσχες, ενώ ταυτόχρονα έστησαν και εικονικές εταιρίες και εισέπρατταν το ΦΠΑ.
Συνολικά συνελήφθησαν 19 άτομα μεταξύ των οποίων μιας αξιωματικού της αστυνομίας και τριών ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι γυναίκα αξιωματικός υπηρετούσε στην πρώην Οικονομικής Αστυνομίας. Είχε τελειώσει δύο πανεπιστημιακές σχολές, εκ των οποίων η μία είναι η νομική. Μάλιστα, πριν λίγα χρόνια βραβεύτηκε και ως Αστυνομικός της Χρονιάς.
Το μεγάλο αφεντικό του κυκλώματος πουλούσε προστασία σε οίκους ανοχής και λέσχες με τη συμμετοχή των αστυνομικών, ενώ το αρχηγείο του ήταν σε πολυτελές γραφείο στη λεωφόρο Συγγρού.
Σημαντικό ρόλο είχε φυσικά η γυναίκα αξιωματικός. Οι αδιάφθοροι της ΕΛΑΣ μάλιστα φέρονται να διαθέτουν και φωτογραφικά ντοκουμέντα από τις επισκέψεις της αξιωματικού και να την έχουν καταγράψει μία φορά να βγαίνει από το σπίτι του 58χρονου κρατώντας σακούλες.
Παράλληλα τα στελέχη του Εσωτερικών Υποθέσεων την έχουν καταγράψει και τη στιγμή που μέσω του κινητού της φέρεται να επιδεικνύει ένα αστυνομικό έγγραφο στον αρχηγό της ομάδας και να συζητούν επί αυτού χωρίς ακόμη να έχει αποσαφηνιστεί το περιεχόμενο.
Επιπλέον, οι αστυνομικοί έχουν καταγράψει και μία συνομιλία στην οποία ακούγεται ο αρχηγός της ομάδας να μιλά με έναν εργολάβο και να του ζητά να αναλάβει την ανακαίνιση της κουζίνας της αξιωματικού.
Πως λειτουργούσε το κύκλωμα
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η κύρια δραστηριότητα των συλληφθέντων ήταν οι οικονομικές απάτες. Έστηναν εικονικές εταιρείες και αποκόμιζαν τεράστια κέρδη από τη μη απόδοση ΦΠΑ. Εκτιμάται ότι ο τζίρος του ξεπερνά τα 60- 70 εκατομμύρια, ενώ η ζημιά για το Δημόσιο από τον ΦΠΑ αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο σκέλος των «δραστηριοτήτων» τους αφορά την παροχή προστασίας σε οίκους ανοχής και λέσχες. Τα μέλη των δύο συμμοριών προσέγγιζαν τους ιδιοκτήτες οίκων ανοχής ή λεσχών, τους υπόσχονταν ότι θα τους παρέχουν κάλυψη για τη λειτουργία τους και εν συνεχεία λάμβαναν κάθε 15 ημέρες την πληρωμή για τις υπηρεσίες τους.
Όπως περιέγραψαν συγκεκριμένα καλά ενημερωμένες πηγές, τα μέλη του κυκλώματος υπόσχονταν στους «πελάτες» τους ότι θα φρόντιζαν ώστε να μη γίνει έλεγχος στα καταστήματά τους ή, αν επρόκειτο να γίνει, τους διαβεβαίωναν ότι αυτοί θα το γνώριζαν από πριν.
Για τις υπηρεσίες τους λάμβαναν από 800 μέχρι και 2.500 ευρώ ανά 15νθήμερο, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι πληρωμές γίνονταν κάθε πρώτη και 15 του μήνα σε γραφεία που είχαν μισθώσει τα μέλη του κυκλώματος στη Συγγρού.
Πολλοί άστεγοι και άτομα του περιθωρίου υπήρξαν θύματα του κυκλώματος που τους αποσπούσε προσωπικά στοιχεία προκειμένου να στήσει εικονικές εταιρίες και να ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους έμπαινε το μαύρο χρήμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε μήνα κάθε μήνα, ιδιοκτήτες οίκων ανοχής και λεσχών, περνούσαν από το στρατηγείο της λεωφόρου Συγγρού και άφηναν ένα φάκελο με χρήματα έτσι ώστε να ενημερώνονται από τους μαφιόζους για τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας, τους ελέγχους και να αποφεύγουν κακοτοπιές.