Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.
Σχολιάζοντας τις αμερικανικές εκλογές ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η έντονη πόλωση και τοξικότητα στις ΗΠΑ αποτελεί αυτοτελώς ένα πρόβλημα για τις δημοκρατίες μας.
“Στη Δημοκρατία μπορεί να είμαστε αντίπαλοι αλλά δεν είμαστε εχθροί” είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η χώρα μας έχει πληρώσει στο παρελθόν την τοξικότητα του πολιτικού διαλόγου.
“Η Δημοκρατία μας ενισχύεται όταν ο πολιτικός διάλογος γίνεται πολιτισμένα, χωρίς προσωπικούς χαρακτηρισμούς, χωρίς αχρείαστες αντεγκλήσεις” πρόσθεσε.
Σημαντικό γεγονός για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και κυρίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτό το καθεστώς των γεωπολιτικών προκλήσεων, χαρακτήρισε τις αμερικανικές εκλογές η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο πλήρης διάλογος του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Πρόεδρε, η σημερινή μας συνάντηση συμπίπτει με την διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών και επιτρέψτε μου να κάνω τρεις πολύ σύντομες παρατηρήσεις για το γεγονός, το οποίο μονοπωλεί σήμερα το ενδιαφέρον ολόκληρου του πλανήτη.
Η πρώτη επισήμανση είναι ότι, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στρατηγικές και πιστεύω ότι ως προς το περιεχόμενό τους δεν θα επηρεαστούν. Η δεύτερη παρατήρησή μου έχει να κάνει με το γεγονός ότι, πάλι ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, η γεωπολιτική ενηλικίωση της Ευρώπης καθίσταται πια απολύτως απαραίτητη. Και με αφορμή τη συζήτηση που θα έχουμε στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βουδαπέστης για την έκθεση Draghi, ο οποίος περιγράφει με αρκετά μελανά χρώματα την κατάσταση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, έχει έρθει πια η ώρα η Ευρώπη να ανασκουμπωθεί και να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από την Κίνα, με δρομολόγηση πολιτικών οι οποίες θα πρέπει να ξεφύγουν από τη μέχρι σήμερα πεπατημένη.
Και η τρίτη παρατήρησή μου έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτή η πολύ έντονη πόλωση, σε ένα βαθμό τοξικότητα, που βλέπουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί πιστεύω αυτοτελώς ένα πρόβλημα για τις δημοκρατίες μας. Και το λέω αυτό γιατί σε κάθε ευκαιρία δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω ότι στη δημοκρατία μπορεί να είμαστε αντίπαλοι, αλλά δεν είμαστε ποτέ εχθροί. Η δημοκρατία προϋποθέτει τον στοιχειώδη σεβασμό προς την άποψη του άλλου, σε καμία περίπτωση δεν είναι πεδίο συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, εξάλλου η δημοκρατία προϋποθέτει την υγιή αντιπαράθεση διαφορετικών απόψεων, σχεδίων, οραμάτων, για το μέλλον της χώρας, όμως επειδή η χώρα μας έχει κι αυτή στο παρελθόν πληρώσει την τοξικότητα του πολιτικού διαλόγου, καλό είναι να το έχουμε αυτό πάντα υπόψη μας και να γνωρίζουμε ότι η δημοκρατία μας τελικά ενισχύεται όταν ο πολιτικός διάλογος γίνεται πολιτισμένα, χωρίς προσωπικούς χαρακτηρισμούς, χωρίς αχρείαστες αντεγκλήσεις.
Αυτά ως προς τις αμερικανικές εκλογές. Να σας ενημερώσω επίσης ότι σήμερα καταθέτουμε σε δημόσια διαβούλευση δύο σημαντικά νομοσχέδια, το πρώτο είναι το φορολογικό, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, στο οποίο αποτυπώνονται οι δεσμεύσεις μας όπως αυτές παρουσιάστηκαν στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης για τις σημαντικές φορολογικές μειώσεις για το έτος 2025. Θέλω να σας επαναλάβω ότι η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική σταθερής μείωσης των φόρων καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, και καθώς αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τη μάστιγα της φοροδιαφυγής έχουμε τη δυνατότητα να προχωράμε σε στοχευμένες μειώσεις φόρων, που να ενισχύουν με αυτόν τον τρόπο το διαθέσιμο εισόδημα. Και το λέω αυτό, γιατί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να κάνουν το ακριβώς ανάποδο. Να αυξήσουν τους φόρους, γιατί με αυτόν τον τρόπο αναγκάζονται να κάνουν μια δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή. Το γεγονός λοιπόν ότι τα δημόσια οικονομικά στη χώρα μας είναι πολύ υγιή, σε συνδυασμό με τους υψηλότερους, αρκετά υψηλότερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ρυθμούς ανάπτυξης, μας επιτρέπει, ακριβώς, να υλοποιούμε αυτήν την πολιτική με λελογισμένες μειώσεις των φόρων, στρέφοντας από εδώ και στο εξής την προσοχή μας πρωτίστως στη μεσαία τάξη.
Και βέβαια καταθέτουμε σε δημόσια διαβούλευση και το νομοσχέδιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μετά το 2027 ενσωματώνοντας τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, με απόλυτη εγγύηση ότι οι μισθοί δεν μπορούν πια, οι κατώτατοι μισθοί δεν μπορούν να μειώνονται και λαμβάνοντας υπ’ όψη και τον πληθωρισμό αλλά και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Βέβαια θέλω να σας θυμίσω ότι η Κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στον στόχο της, ο κατώτατος μισθός το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ. Θυμίζω ότι τον παραλάβαμε στα 650 ευρώ το 2019, άρα μιλάμε για μια αύξηση η οποία προσεγγίζει το 50%.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Κύριε Πρόεδρε, πράγματι οι αμερικανικές εκλογές είναι ένα γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο για τους αμερικανούς πολίτες, αλλά για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και ιδίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτό το καθεστώς γενικευμένης ανασφάλειας και γεωπολιτικών προκλήσεων που βιώνουμε. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνέχεια της πολιτικής που θα ασκήσει ο επόμενος ή η επόμενη Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η ανάγκη για μια Ευρώπη ισχυρή και αυτόνομη στρατηγικά.
Το θέμα των αναγκαίων συναινέσεων είναι επίσης σημαντικό, η τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών, αλλά και ο σεβασμός τους από όλα τα μέρη είναι πυρηνικό θέμα θα έλεγα σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όποιον Πρόεδρο επιλέξει ο αμερικανικός λαός, διατηρώντας τους δεσμούς, εταιρικούς και συμμαχικούς, που έχει παραδοσιακά.
Ως προς το θέμα της φορολογίας, η κοινωνική δικαιοσύνη είναι ένας κεντρικός επίσης πυρήνας σε μια Δημοκρατία και έτσι όποιο μέτρο λαμβάνεται κινείται στη σωστή κατεύθυνση όταν αποσκοπεί σε αυτόν τον σκοπό, της δίκαιης φορολόγησης. Είναι σημαντικό να επιβαρύνονται όλοι ανάλογα, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η κοινωνική δικαιοσύνη και η ισότητα και να μπορούμε να ελαφρύνουμε τα μέρη που θίγονται περισσότερο, τα μεσαία και τα χαμηλά στρώματα και νοικοκυριά. Οπότε, εύχομαι καλή επιτυχία.