Ολοκληρώθηκε το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί συνάντηση του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Αρχικά, ο κ. Αλ Σίσι επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο, όπου συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα.
«Υπογράψαμε Διακήρυξη για τη στρατηγική εταιρική σχέση Αθήνας- Καΐρου», γνωστοποίησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.
«Οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου έχουν μεγάλη προοπτική. Είναι σχέσεις με πολύ βαθιές ρίζες στην ιστορία, όμως και με πολύ δυνατά κλαδιά, που αποδίδουν καρπούς στο παρόν και είναι πολύ έτοιμα να απλωθούν μακριά στο μέλλον.
Με την Διακήρυξη για την στρατηγική εταιρική σχέση την οποία υπογράψαμε, επιβεβαιώνουμε έμπρακτα την κοινή βούληση να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο την στενή συνεργασία μας, ενώ οι τακτικές διαβουλεύσεις τις οποίες αποφασίσαμε, τα μνημόνια τα οποία υπογράψαμε ανοίγουν σημαντικούς νέους δρόμους σε πολλά πεδία, από την ενέργεια και την ναυτιλία μέχρι την εκπαίδευση, τον πολιτισμό αλλά και τις διμερείς εμπορικές μας σχέσεις, τις οποίες συμφωνήσαμε να εργαστούμε εντατικά ώστε να μπορέσουμε να την κάνουμε ακόμα πιο ισχυρές» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στη συνέχεια: «Θέλω να τονίσω ότι με την Αίγυπτο είχαμε και θα έχουμε πολύ στενή συνεργασία, σε πολύ κρίσιμα ζητήματα της περιοχής τα οποία προσεγγίζουμε πάντα σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Πριν από πέντε χρόνια υπογράψαμε μία συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, μία συμφωνία υποδειγματική, σημαντική για ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, η οποία αποδίδει καρπούς και για τις δύο χώρες.
Μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου υπάρχουν υγιείς βάσεις για να συνεχίσουμε μαζί, συντονισμένα να αντιμετωπίζουμε τις κοινές προκλήσεις, οι οποίες υπάρχουν στο ευρύτερο περιβάλλον μας και σήμερα Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται στην ίδια όχθη απέναντι σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά. «Ένα σπάνιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς το οποίο συνδέει τις δύο χώρες. Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για το προσωπικό σας ενδιαφέρον – το τονίζω αυτό – το οποίο έχετε επιδείξει για την προστασία της Μονής και του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποδοχή αλλά και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που αποδεικνύει, όπως είπε, τις άριστες σχέσεις μεταξύ μας. «Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε αυτή την εταιρική στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, με αμοιβαίο σεβασμό», είπε.
Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε ότι η Ελλάδα το 2011 είχε προσπαθήσει μέσω της ΕΕ να μεταφέρει την άποψη της Αιγύπτου και πέτυχε σε αυτό. «Δείχνει πόσο ιστορικές είναι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», είπε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Αγία Αικατερίνη στο Σινά, καθώς όπως είπε, οι άνθρωποι στην Αίγυπτο τα τελευταία 10 χρόνια πιστεύουν ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η πολυφωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του είχε ζητήσει να υπάρχουν χώροι λατρείας για μουσουλμάνους και χριστιανούς.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η υπογραφή της διακήρυξης ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ υπήρξαν συμφωνίες σε μια σειρά από τομείς. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου, κάνοντας λόγο για ένα ευρύτερο και όχι διμερές έργο. «Επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για το φυσικό αέριο και για το θέμα των Αιγύπτιων εργατών», είπε.
Συμφωνία υπήρξε και για τους τρόπους αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης. Οι δύο ηγέτες, είπε, συζήτησαν για τη Μέση Ανατολή, τη Συρία, τη Λωρίδα της Γάζας. «Τόνισα ότι πρέπει να γίνει εκεχειρία και να φύγουν οι όμηροι και να μείνουν οι κάτοικοι στις εστίες τους. Και το ανθρωπιστικό θέμα υπάρχει εδώ και 1,5 χρόνο». Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, πρέπει να υπάρξουν λύσεις για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Ο ίδιος τάχθηκε κατά της εγκατάλειψης των πολιτών. «Πρέπει να μείνουν στις εστίες τους», είπε, ζητώντας σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τάχθηκε υπέρ μία λύσης δύο κρατών.
Δείτε τις δηλώσεις των δύο ηγετών:
