Τρεις συσκευές εγκαταστάθηκαν πρόσφατα, πιλοτικά, στη λίμνη Πολυφύτου Κοζάνης, στο πλαίσιο προγράμματος για την εξυγίανση και αναζωογόνηση της λίμνης και την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες της περιοχής, με την εμφάνιση φυκιών και της πανώλης των καραβίδων.
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Ιχθυολογίας του Α.Π.Θ, Ιωάννη Γιάντση, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, ο ειδικός αυτός εξοπλισμός, τοποθετήθηκε σε ένα τμήμα της λίμνης που καλύπτει το 25%, λειτουργώντας με το σύστημα της αντίστροφης εντροπίας και οξυγονώνοντας το νερό, χωρίς χημικά και με εντελώς φυσικό τρόπο. “Τα τελευταία 3-4 έτη η λίμνη αντιμετώπισε μείωση των πληθυσμών της και τον τελευταίο χρόνο εντοπίσαμε και τον μύκητα που προκαλεί την πανώλη των καραβίδων”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το πρόγραμμα καταρτίσθηκε από τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιχθυοκομίας του ΑΠΘ και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η εγκατάσταση των τριών ειδικών συσκευών θα αξιολογηθεί σε 6 μήνες, με τα πρώτα στατιστικά αποτελέσματα να προκύπτουν τον ερχόμενο Οκτώβριο με Νοέμβριο. Εφόσον προκύψουν θετικά αποτελέσματα, θα προχωρήσει η επέκτασή του σε όλη την λίμνη και με μόνιμη εγκατάσταση συσκευών, καθώς και αξιοποίηση του και σε άλλες λίμνες με παρόμοια προβλήματα.
Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός έχει δοκιμαστεί, μέχρι στιγμής, στην Αμερική και την Ασία και είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται πιλοτικά στην Ελλάδα.
