«Ποτέ δεν πρόκειται η Ελλάδα να συζητήσει καν κάτι που να εμπεριέχει τον όρο για την αναγνώριση του ψευδοκράτους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας σήμερα στο ACTION 24 και πρόσθεσε:
«Η θέση η ελληνική είναι η θέση της Κύπρου. Δεν περιλαμβάνει και ποτέ δεν πρόκειται να περιλάβει τη λύση δύο κρατών, σε καμία περίπτωση», επισημαίνοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ μέσω του Γενικού Γραμματέα.
Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση κάνει διάλογο με την Τουρκία με ουσία και επιχειρήματα, γιατί η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει τον διάλογο «χωρίς να κάνει εκπτώσεις, ισχυροποιώντας την Ελλάδα, είναι μια επιλογή που δικαιώνεται».
Ο κ. Μαρινάκης απάντησε σε αυτούς που ζητούσαν να ακυρωθεί η συνάντηση λόγω των δηλώσεων Ερντογάν για την Κύπρο, και είπε: «Έστω ότι ο πρωθυπουργός δεν συμμετείχε σε αυτή τη συνάντηση, θα άλλαζε την άποψή της η Τουρκία; Δεν έπρεπε να ακουστεί η δική μας θέση, που είναι και η θέση της Κύπρου, που είναι ξεκάθαρη και δεν έχει καμία σχέση με το ψευδοκράτος; Είναι κάτι το οποίο ουδέποτε πρόκειται να συζητήσουμε. Δεν έπρεπε να ακουστεί, όπως και ακούστηκε στη συνάντηση, η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου για την επίλυση του Κυπριακού; Ακούστηκε και ακούστηκε καθαρά».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι το μεταναστευτικό ήταν από τα κορυφαία ζητήματα στην ατζέντα της συνάντησης, και σημείωσε ότι είναι και από τις περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι αυτή η στρατηγική επιλογή του διαλόγου, «χωρίς εκπτώσεις ή το να βάζεις στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας, δικαιώνεται». Και αυτό-όπως είπε- διότι οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχίσουν ακόμη πιο εντατικά τη συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας στην αντιμετώπιση των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών. Είπε επίσης πως μαζί με το σκέλος της συνεργασίας με την Τουρκία και αν συμπεριλάβει κανείς συνολικά τη διαχείριση που κάνει η χώρα στο μεταναστευτικό, η Ελλάδα είναι η εξαίρεση, αν όχι η μοναδική, μια από τις λίγες εξαιρέσεις της Ευρώπης, όπου οι πολίτες δεν έχουν ως κορυφαίο πρόβλημα το μεταναστευτικό.
«Για να καταλάβουμε λίγο, μέσα σε πέντε χρόνια από 93.000 διαμένοντες στη χώρα, -παράνομοι μετανάστες, πρόσφυγες-, έχουμε φτάσει να είναι λίγο πάνω από 20.000» σημείωσε.
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε επίσης στο εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία προτίμηση σε πρόσωπα, για τις εξελίξεις εντός της ΝΔ υπογράμμισε ότι κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν είναι μόνιμο αλλά όλοι είναι προσωρινοί στις θέσεις τους, και τέλος ερωτώμενος για την στάση των 11 βουλευτών της ΝΔ και την ερώτηση τους για τα «κόκκινα δάνεια» απάντησε:
«Έχουν γίνει 6.300 ερωτήσεις από βουλευτές της Ν.Δ. σε υπουργούς της Κυβέρνησης, της κυβέρνησης της Ν.Δ., από το 2019 μέχρι σήμερα. Έχουν γίνει 9.200 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχουν ασκηθεί ερωτήσεις, αναφορές. Μία εξ αυτών των ερωτήσεων για ένα πολύ σοβαρό θέμα ήταν και η περιβόητη ερώτηση των 11, που μας έδωσε την δυνατότητα να κάνουμε κάτι πάρα – πάρα πολύ κρίσιμο, να δούμε στη λογική της λογοδοσίας με αυτούς που μας ακούνε, που είναι οι πολίτες που μας ψηφίζουν ή δεν μας ψηφίζουν, τι έχουμε κάνει ρε παιδί μου σε αυτό το θέμα και τι είδαμε: ότι δήθεν η ανάλγητη κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε αντίθεση με την φιλολαϊκή κυβέρνηση Τσίπρα ή άλλες κεντροαριστερές κυβερνήσεις «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και τα σχετικά, πήρε τα κόκκινα δάνεια στο 40% και τα πήγε στο 7,5%. Πήρε τα κόκκινα δάνεια στα 92 δισεκατομμύρια και τα ληξιπρόθεσμα και τα πήγε στα 70 δισεκατομμύρια».