Πολιτικη

Μαρινάκης: Το ακροδεξιά ρητορική και το ακροαριστερή πολλές φορές ταυτίζονται – Δεν απαξιώνουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας

«Δεν απαξιώνουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό Open και τους δημοσιογράφους, Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά, απ όπου εξεπέλυσε επίθεση και κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι όταν μιλάς για μηδενισμό του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά είδη θα πρέπει να λες και πόσο κοστίζει, ενώ ξόρκισε και πάλι τη χαλαρότητα εν όψει Ευρωεκλογών.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε λίγο με την επικαιρότητα. Να πάμε λίγο στο θέμα με τις συλλήψεις που είδαμε με την οπαδική βία. Καταλήγει σε κάποια πράγματα. Θεωρείτε ότι υπάρχουν πράγματα, που δεν είχαμε δει ακόμα; Δηλαδή, θεωρείτε ότι μπορεί να φθάσουμε και σε άλλα επίπεδα πλέον;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, όταν έκανα τις πρώτες ανακοινώσεις, έχοντας την ευθύνη ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, μετά από τη στυγερή δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη, ενός νέου παιδιού, που δεν ήταν δυστυχώς η πρώτη κι ελπίζουμε να μη δούμε κάτι αντίστοιχο -μη λέμε μεγάλα λόγια- είχαμε πει ότι ήταν τρεις οι παρεμβάσεις: η μία παρέμβαση έχει να κάνει με τις κάμερες, η δεύτερη έχει να κάνει με τα προσωποποιημένα εισιτήρια· η τρίτη παρέμβαση, μία άλλη εντελώς κατηγορία, έχει να κάνει με τη συγκέντρωση κάποιων υποθέσεων και κάποιων ονομάτων, ανεξαρτήτως ομάδας και οτιδήποτε άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνωστών, περίπου, κύριε Μαρινάκη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Περιπτώσεων που φαινόταν από την αλληλουχία των πραγμάτων, ότι συνδέονταν. Αυτά όλα παραδόθηκαν στη Δικαιοσύνη και από κει και πέρα οι αρμόδιες Αρχές της Αστυνομίας, οι οποίες πραγματικά έκαναν, για ακόμη μία φορά, μια απολύτως επαγγελματική, με άκρα μυστικότητα και αποτελεσματικότητα, απ’ ό,τι φαίνεται, δουλειά. Και το δεύτερο σκέλος ήταν η Δικαιοσύνη, που όλα αυτά έγιναν προφανώς σε συνεννόηση με εισαγγελείς και τους αρμόδιους, εν πάση περιπτώσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι «μοντέλο» της Χρυσής Αυγής;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχει το κοινό χαρακτηριστικό ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ένας μανδύας. Στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, ήταν ένας ιδεολογικός μανδύας απεχθέστατων ιδεών, οι οποίες, όμως, δεν ήταν αυτές που δικάζονταν και εν πάση περιπτώσει οι καταδίκες δεν είχαν σχέση με τις ιδέες, όσο κι αν αυτές είναι αποκρουστικές. Και στην περίπτωση αυτή, φαίνεται ότι ο μανδύας είναι οπαδικός, μία ομάδα, μία υποτιθέμενη, ας πούμε, προσπάθεια για μια ομάδα να γίνουν εκδρομές κ.πλ., κ.λπ., το οποίο, όμως, φαίνεται ότι είναι μία εγκληματική δράση -για να μην ταυτίζουμε εγκληματικές δράσεις με την αγάπη για μία ομάδα, είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λαμβάνουν και σε άλλους χώρους του εγκλήματος, δηλαδή, εκτός από της οπαδικής βίας, έχει παρακλάδια;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, αυτό φαίνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Greek mafia, ας πούμε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν το ξέρω αυτό, το πού ακριβώς έχει, αλλά φαίνεται ότι η δράση τους δεν έχει να κάνει μόνο με βία στα γήπεδα ή βία πέριξ των γηπέδων και ακραία βία που έφθανε έως και την ανθρωποκτονία, απ’ ό,τι φαίνεται. Φαίνεται από αυτά τα οποία διαβάζουμε και μαθαίνουμε ότι αυτό έχει πολλές προεκτάσεις, το οργανωμένο έγκλημα και θα σας πω αυτή τη στιγμή, ούτε είναι δική μας δουλειά ν’ αποδίδουμε κατηγορίες και να χαρακτηρίζουμε αθώους ή ενόχους σε μία υπόθεση -εγώ θεωρώ ότι βγαίνουν κάποια συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι όταν υπάρχει θέληση, βούληση, συνολικά απ’ αυτό που λέμε κράτος, πολιτεία -γιατί είναι ένα πράγμα η Δικαιοσύνη, μία ανεξάρτητη εξουσία, είναι κάτι άλλο η Αστυνομία, η οποία έχει και πάρα πολλές, επί μέρους, Υπηρεσίες, που λειτούργησαν στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά έχουμε αποτελέσματα. Το δεύτερο είναι ότι αποδεικνύεται αυτό που λέγαμε τότε ―και με λογική καχυποψία ελάχιστοι μας πίστεψαν― ότι όσο σημαντικά κι αν είναι τα μέτρα εντός γηπέδων, που εφαρμόζονται και βλέπουμε πολύ σημαντικούς αγώνες να γίνονται κατά συντριπτική πλειοψηφία, χωρίς κανένα πρόβλημα- πολύ σημαντικές είναι αυτές οι κινήσεις, γιατί, μην κοροϊδευόμαστε, η βία αυτή μπορεί να ξεκινούσε στο όνομα μιας ομάδας, αλλά επεκτεινόταν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Και το παράδειγμα: πάρα πολλά νέα παιδιά, μικρά παιδιά, μαθητές, ενδεχομένως και μέσω των social media, έβλεπαν όλους αυτούς ως ήρωες. Ενώ στην πραγματικότητα ήταν το εντελώς αντίθετο. Και υπήρχε ένας μιμητισμός. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να δούνε και οι γονείς τους και τα παιδιά αυτά ότι κάποιοι, λίγο μεγαλύτεροι από αυτούς, μπορεί να περάσουν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους στη φυλακή. Δεν είναι ούτε μαγκιά οι εγκληματικές ενέργειες, ούτε κάνεις κάτι καλό στη ζωή σου. Μόνο μπορείς να καταστρέψεις τη ζωή σου. Και βέβαια είναι κι ένα παράδειγμα, σε κάποιους που μπορεί να σκέφτονται να αφαιρέσουνε ζωές, που είναι το έσχατο, να βανδαλίσουν περιουσίες, ότι πλέον στην Ελλάδα υπάρχει ένα κράτος, η Δικαιοσύνη, η Αστυνομία, που επιβάλλει κυρώσεις, επιπτώσεις, όπως προβλέπει ο νόμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το οποίο το γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ως νομικός, απαιτεί και όφελος. Αυτοί οι άνθρωποι έβγαζαν και λεφτά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αναλόγως την περίπτωση. Κάποια αδικήματα που έχουν να κάνουν με το οικονομικό έγκλημα προϋποθέτουν….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εγκληματική οργάνωση θέλει και όφελος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η εγκληματική οργάνωση προϋποθέτει δομή, ιεραρχία, τέλεση κακουργημάτων. Σε άλλες περιπτώσεις αφορά ανθρωποκτονίες, σ’ άλλες περιπτώσεις αφορά εκβιάσεις, απάτες, αναλόγως την περίπτωση της εγκληματικής οργάνωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ‘Αρα, θέλω να πω ότι..

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν υπάρχει οικονομικό έγκλημα μέσα στα τελεσθέντα αδικήματα που γίνονται στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης δομής που προϋποθέτει η εγκληματική οργάνωση… Προφανώς εδώ υπάρχει και όφελος. Αλλά αυτό θα το κρίνουν οι ανακριτές τώρα. Εδώ μιλάμε για όχι έναν και δύο ανακριτές, περισσότερους νομίζω, τέσσερις ή πέντε ανακριτές, το οποίο δεν είναι συνηθισμένο για τα ελληνικά δεδομένα. Μιλάμε για την ογκωδέστερη δικογραφία των τελευταίων πολλών δεκαετιών, με τους περισσότερους κατηγορουμένους, αλλά και ανθρώπους οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν. Αν ένας κατηγορούμενος είναι αθώος ή ένοχος, αυτό θα το κρίνει στο τέλος της ημέρας η Δικαιοσύνη. Αρχικά, η προδικασία θα καταλήξει σε προφυλακίσεις ή σε περιοριστικούς όρους και θα προχωρήσει η υπόθεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφορά σε μία ομάδα αυτό. Μιλάμε για μία ομάδα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, κοιτάξτε, νομίζω ότι δεν μπορεί να μιλάμε με όρους φιλάθλων ή οπαδών. Πρέπει να μιλάμε με όρους Ποινικού Κώδικα. Εδώ, προφανώς, θα δει η Δικαιοσύνη, πόσες εγκληματικές οργανώσεις υπάρχουν, εάν είναι μία ή περισσότερες, δηλαδή με αρχηγό, με μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημα είναι, θα επεκταθεί και περαιτέρω;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, τώρα είναι μια ιστορία του Ολυμπιακού, δηλαδή, κάτι αντίστοιχο μπορεί να ερευνά η Αστυνομία τώρα του Παναθηναϊκού ή του ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή ο νέος αυτός άνθρωπος, ο οποίος δολοφονήθηκε, που οι δηλώσεις του πατέρα του ξεπερνάνε κόμματα, ιδεολογίες, είναι δηλαδή μια γροθιά στο στομάχι. Ένας άνθρωπος που όσο δικαίωση και να νοιώθει με αυτό που συμβαίνει, ποτέ δεν θα είναι η ζωή του ίδια, μην το σχολιάσουμε τώρα παραπάνω, δεν χρειάζεται. Αλλά, ξέρετε; Είναι αυτονόητο αυτό, είναι δεδομένο, αυτός είναι ο δρόμος, είναι ο αυτονόητος δρόμος και δεν χρειάζεται αυτό στο τέλος της ημέρας να το καρπώνεται κάποιος πολιτικά. Όμως, να πούμε την αλήθεια. Υπάρχει, πλέον, βούληση και δεν μιλάω για το αυτονόητο, δεν είναι εύκολο, το ξέρουμε όλοι αυτό. Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να μην έγιναν οργανωμένες ενέργειες, μπορεί να μην υπήρχε η βούληση που απαιτείτο, είναι πολλές οι αιτίες και είναι και διαχρονικές και δεν χρειάζεται να τις επιμερίσουμε. Πλέον, υπάρχει βούληση. Ποια είναι η βούληση; Είναι κάτι πάρα πολύ απλό και δεν είναι μόνο σε επίπεδο οπαδικής βίας. Έχουν γίνει δεκάδες, εκατοντάδες συλλήψεις προ δεκαπενθημέρου για την ενδοοικογενειακή βία, δεν είναι ο πρώτος μήνας που γίνεται αυτό, δεν έγινε στο όνομα της Κυριακής, που και στο όνομα της Κυριακής πρέπει να τρέξουμε ακόμα περισσότερο, αλλά είχε αρχίσει να γίνεται. Και πλέον εντείνεται ακόμη περισσότερο. Είναι πάρα πολλές οι καταγγελίες, οι συλλήψεις, οι χειρισμοί υποθέσεων σε άλλα επίπεδα του εγκλήματος. Είναι πολλές οι καταγγελίες στην πλατφόρμα για την ενδοσχολική βία. Προσέξτε, το κράτος -μακάρι να μπορούσε να το κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση- δεν μπορεί να πατήσει ένα κουμπί και να εξαφανίσει την εγκληματικότητα. Μπορεί σίγουρα να κάνει πολλά πράγματα, για να έχει μια προληπτική πολιτική. Οφείλει, όμως, να είναι εκεί, όταν συμβαίνει κάτι και να επιβάλει τις συνέπειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία κυβέρνηση η οποία, όμως, εξελέγη με το δόγμα ότι «εμείς θα βάλουμε φρένο στην εγκληματικότητα», τάξη, εγώ δεν λέω το «νόμος και τάξη» με την αρνητική χροιά του, το λέω όπως το περιγράφατε, όμως. Ομολογώ ότι είναι καθυστερημένα κάποια βήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα βήματα που έπρεπε να γίνουν, κύριε Μαρινάκη, απέτυχαν παταγωδώς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω κανένα πρόβλημα και το πρώτο πράγμα που κάνει ο Πρωθυπουργός είναι αυτό, να παραδεχθούμε, ακόμα και το 2023 που κυβερνούσαμε τέσσερα χρόνια, υπήρχαν πάρα πολλά πράγματα που έπρεπε να γίνουν, πάρα πολλά. Που σημαίνει ότι έπρεπε να τρέξουμε ταχύτερα σε κάποιες επιμέρους κατηγορίες πολιτικής, σε τομείς πολιτικής. Ένας από αυτούς ήταν και το ζήτημα της ασφάλειας. Δεν ήταν ότι δεν είχαν γίνει βήματα. Να σας πω κάτι; Στη ενδοοικογενειακή βία, σας λέω, 1025 κλήσεις μόνο στο τηλεφωνικό κέντρο, 81 γυναίκες επιπλέον αυτή την εβδομάδα πήραν το panic button και έχουμε 379 συλλήψεις. Το panic button δεν έγινε τους τελευταίους μήνες. Η διαδικασία με τα ειδικά γραφεία στην Αστυνομία, που είναι 18 και πρέπει προφανώς να φθάσουμε και πάνω από 40 -και αυτή είναι αυτή τη στιγμή η διαδικασία που συμβαίνει- γεννήθηκε την προηγούμενη τετραετία. Κάποια πράγματα θέλουν χρόνο. Kαι κάτι πολύ σημαντικό. Όλοι αυτοί οι οποίοι θα δικαστούν από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, θα δικαστούν από έναν Ποινικό Κώδικα, που τώρα είχαμε μια εκ νέου τροποποίησή του, εντελώς διαφορετικό, πολύ πιο δίκαιο και αυστηρό, αυστηρά δίκαιο, όχι τιμωρητικά, ντε και καλά τιμωρία για την τιμωρία, που οι ποινές οι οποίες ακούγονται μετά από μία δίκη έχουν σχέση με τις ποινές που εκτελούνται, ως προς το μέγεθός τους, την έκτισή τους, δηλαδή. Και κάτι πάρα πολύ σημαντικό, πολύ ταχύτερη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης. Είναι πολύ μεγάλες οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν για ολόκληρες δεκαετίες στην Ελλάδα, οι οποίες, όμως, γίνονται, ψηφίζονται και θέλει κι ένα χρόνο ο κόσμος για να τις δει και να τις πιστέψει. Εξι χιλιάδες έλεγχοι, 344 προσαγωγές, 160 συλλήψεις..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ζήτημα είναι όπως λέμε για τον μπαμπά του Λυγγερίδη και καλά λένε ότι δεν του φτάνει αυτό, δεν φτάνει και στον μπαμπά της Κυριακής. Αυτό το κορίτσι χάθηκε, εγώ δεν λέω ότι ήθελαν οι αστυνομικοί να γίνει έτσι …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προς Θεού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προς Θεού, δεν λέει κανείς τέτοιο πράγμα, αλλά χάθηκε από μία αλληλουχία σφαλμάτων και η μία περίπτωση στιγματίζει όλη την άλλη προσπάθεια.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάρα πολλές φορές όταν δίνεις μία μάχη ενάντια σε νοοτροπίες οι οποίες είχαν δυστυχώς εγκαθιδρυθεί οριζόντια στη χώρα αυτή, μπορεί να έχεις πάρα πολλές αυτονόητες επιτυχίες, γιατί κάθε τέτοια σύλληψη δεν είναι για πανηγυρισμό -κάνουν καλά τη δουλειά τους εν προκειμένω οι αστυνομικοί- αλλά είναι σημαντικό να κατατεθεί, μπορεί μία πολύ κακή στιγμή που έχει ως αποτέλεσμα -εγώ δεν θα πω ότι δολοφονήθηκε, αυτό που είπατε, επειδή κάποιος το ήθελε- αλλά μπορεί να είχε την οποιαδήποτε επίδραση σε μία τόσο αποτρόπαια δολοφονία, η οποία έλαβε χώρα μπροστά από το αστυνομικό τμήμα, σε ρίχνει πίσω. Σε τραβάει πίσω. Σε κάνει να αναρωτιέσαι, όταν είσαι πολίτης «μα, τελικά γίνεται κάτι;». Και είναι λογική η καχυποψία και ξέρουμε ότι κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τραγικό, κάτι αρνητικό, μπορεί τα δεκάδες, εκατοντάδες θετικά να γυρίσουν λίγο το μυαλό των ανθρώπων πίσω. Είναι λογικό. Εμείς τι προσπαθούμε; Ψύχραιμα να συνεχίζουμε αυτό που κάνουμε και να έχουμε όσο πιο γρήγορα αποτελέσματα, να τα παρουσιάζουμε στον κόσμο, με νηφάλιο τρόπο. Να παραδεχόμαστε αυτά τα οποία ακόμα δεν έχουν γίνει με την ταχύτητα που απαιτείται, για να την αποκτήσουμε αυτή την ταχύτητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν περάσει 5 χρόνια όμως.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, αλλά υπάρχουν αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πέντε Υπουργοί.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εντάξει. Τώρα αυτή είναι μια συζήτηση ξεχωριστή. Κάποιοι Υπουργοί έφυγαν λόγω ανασχηματισμού, έγιναν εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Εκκλησία θα πάτε Μεγάλη Εβδομάδα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα κοιτάτε δεξιά και αριστερά μήπως έρθει κανένας και σας πει για την ισότητα στον γάμο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι; Δεν μπορούν μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία, εντάξει, δεν είναι ένα και δύο, αλλά δεν είναι και σε καμία περίπτωση πλειοψηφία, να ακυρώνουν τη διαχρονική και ουσιαστική προσφορά της Εκκλησίας. Μία σπουδαία στάση που έχει σε κάθε κρίση, σε κάθε δύσκολη στιγμή. Και, εν πάση περιπτώσει, η στάση της Εκκλησίας εκφράζεται και από τον Αρχιεπίσκοπο και την ανακοίνωση που έβγαλε. Είναι σημαντική η κοινή παρουσία, στο πλαίσιο ενός σπουδαίου κοινωνικού έργου στο Δήλεσι, του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου. Βέβαια, βγαίνουν μηνύματα από αυτό. Βγαίνουν μηνύματα, γιατί, αναφερόμενοι στο κόμμα της ΝΙΚΗΣ, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι εξελέγη αυτό το κόμμα στη Βουλή, εξέλεξε κάποιους ανθρώπους, κάποιους υποψηφίους ως βουλευτές στο όνομα της Θρησκείας και της Πίστης, κάτι το οποίο εγώ θεωρώ ότι είναι ανήκουστο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή δεν είναι πιστοί;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα, αυτό, ότι δεν ανήκει πουθενά η Θρησκεία και η Πίστη σε κανένα κόμμα. Ανήκει σε κάθε άνθρωπο που πιστεύει. Και είναι κάτι προσωπικό, το έχουμε μέσα μας. Δεν χρειάζεται να το παίρνουμε ως μονοπώλιο. Και οι συμπεριφορές των ανθρώπων του κόμματος αυτού είναι εντελώς αντίθετες με αυτά που πρεσβεύει η Θρησκεία και η Πίστη μας. Αυτά βέβαια έπρεπε να περάσουν κάποια χρόνια για να τα δούμε. Είναι αυτό που λέμε πολιτική εξαπάτηση. Ψηφίζω κάποιον επειδή αγαπάει αυτό που αγαπάω κι εγώ. Πιστεύει σε αυτό που πιστεύω κι εγώ και στην πράξη κάνει το εντελώς αντίθετο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως, ενόψει Πάσχα, υπάρχει και μια ανησυχία ότι επειδή ακριβώς θα πάει περισσότερος κόσμος, θα πάνε και υπουργοί και βουλευτές, λογικό, τέλος πάντων, στην Εκκλησία, μήπως υπάρχει μία υποκίνηση κάποιων πραγμάτων από όλο αυτό; Μήπως αυτές οι δηλώσεις το υποκινούν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε περίπτωση που αυτό υπάρξει, θα πρέπει να επιληφθούν οι αρμόδιες Αρχές. Αλλά δεν χρειάζεται να κινδυνολογούμε. Πραγματικά δεν χρειάζεται να κινδυνολογούμε. Δεν πιστεύω ότι είμαστε σε αυτό το σημείο, ούτε θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Και η στάση του Αρχιεπισκόπου, η στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κληρικών δείχνει το εντελώς αντίθετο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει σπάσει ο πάγος που φάνηκε κάποια στιγμή ότι υπήρχε με την Εκκλησία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπήρξε μία πολιτισμένη, σε ανώτατο επίπεδο από την πλευρά της Εκκλησίας, έκφραση μιας διαφωνίας. Συμβαίνουν αυτά. Η Εκκλησία έχει το απόλυτο δικαίωμα, όπως ο κάθε πολίτης, να εκφράζει την άποψή της, αλλά στη μεγάλη εικόνα στηρίζει κάθε κοινωνική πρωτοβουλία. Κάνει πολύ σπουδαίο κοινωνικό έργο αθόρυβα η Εκκλησία. Και εδώ είναι μια πάρα πολύ σημαντική συνύπαρξη, που στο τέλος της ημέρας έχει αποτύπωμα υπέρ των πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κύριος Κασσελάκης λέτε ότι δεν έχει πολιτική πρόταση, ότι πουλάει πολύ life style. Ανεβαίνει δημοσκοπικά, όμως. Αυτό δεν είναι μία αντίφαση; Κι εσείς έχετε ανέβει δημοσκοπικά, έχετε πάει στο 33%. Στην τελευταία δημοσκόπηση 33,2%, ένα ποσοστό που σας ικανοποιεί αρκετά. Στο 15,1% ο ΣΥΡΙΖΑ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πούμε ότι έχουμε ευρωεκλογές. Στις τελευταίες ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 23%. Κατ’ αρχάς ο καθένας μπορεί να είναι ευχαριστημένος με ό,τι πιστεύει ο ίδιος ότι είναι καλό. Έχουμε δημοκρατία, έχουμε ελευθερία λόγου. Ο καθένας …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει η κοινή λογική.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχει και η κοινή λογική. Το γεγονός ότι ένα κόμμα του 31,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 πήρε 31,5% και το κατέταξε ο κόσμος στην Αντιπολίτευση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ισχυρό ποσοστό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ισχυρό ποσοστό. Πήγε στο 20%, πήγε στο 17%. Το γεγονός ότι από το 17% εξελέγη ένας νέος πρόεδρος που συνήθως δίνει μια ώθηση σε ένα κόμμα, το έριξε οριακά στο μονοψήφιο, και μπορεί να το επανασυσπειρώνει, αυτό για μας δεν είναι κάτι το οποίο είναι ούτε καλό, ούτε κακό. Το παρακολουθούμε. Δική μας δουλειά ως Κυβέρνηση είναι να εφαρμόζουμε το Πρόγραμμά μας. Να λύνουμε προβλήματα. Στο τέλος της ημέρας το πρόσημο να είναι θετικό, ακόμα και σε ζόρικα, δύσκολα ζητήματα που απασχολούν πολύ τους πολίτες, όπως είναι η ακρίβεια, όπως είναι η ανομία. Να έχουμε κάτι να πούμε με θετικό ισοζύγιο, με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Και, από εκεί και πέρα, θα σας πω κάτι. Εμείς δεν πανηγυρίζουμε ούτε με το ότι ανεβήκαμε μία μονάδα – είναι θετικό ό,τι αποτυπώνεται και την προηγούμενη εβδομάδα που αποτυπώθηκε επίσης. Γιατί ξέρουμε ότι στο τέλος της ημέρας η επίλυση των προβλημάτων είναι το διά ταύτα. Δεν είναι διαμάχη …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως έχουμε να κάνουμε με ένα «πολιτικό φαινόμενο» που μετατοπίζει λίγο τον πολιτικό διάλογο; Ένας διαφορετικός τρόπος να πολιτεύεται κάποιος;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω πάρα πολλά χρόνια στην πολιτική, παράλληλα πάντοτε με τη δουλειά μου. 36 ετών είμαι, αλλά έχω παρακολουθήσει αρκετές εκλογικές διαδικασίες και αυτές οι πυκνές εξελίξεις των τελευταίων ετών με έχουν μάθει να μην υπερτιμώ, ούτε να υποτιμώ κανέναν. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων δεν δείχνουν ένα φαινόμενο -αν δείτε και τη δημοφιλία όλων των πολιτικών αρχηγών, τον έναν δίπλα στον άλλο, αν δείτε και την καταλληλόλητα για Πρωθυπουργό. Αλλά θα σας πω κάτι. Το να μιλάμε με όρους ενός φαινομένου ή με όρους Tik Tok -πολύ σημαντικό εργαλείο, αρκεί να έχεις προβάλεις περιεχόμενο, Tik Tok χωρίς περιεχόμενο είναι μάταιο να το κάνεις. Ουσιαστικά είναι παιχνίδι εντυπώσεων, δεν έχει καμία αξία. Δεν είμαστε εκεί. Τι θέλω να πω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα νησιά που πάει …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο καθένας ορίζει το περιεχόμενο, όπως πιστεύει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλά κάνει συχνή χρήση. Μπορεί να μιλάει με ψηφοφόρους, αλλά ανεβάζει και πράγματα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είμαστε εκεί πλέον ως χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα και η Νέα Αριστερά λένε ότι έχετε επιλέξει Αντιπολίτευση τον κύριο Κασσελάκη. Γιατί σας συμφέρει, λέει το ΠΑΣΟΚ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Θα σας πω. Για εμάς η πιο ισχυρή αντιπολίτευση είναι τα προβλήματα των πολιτών, η καθημερινότητα. Αυτά που ακούμε όταν πηγαίνουμε από τη μία γωνιά στην άλλη της χώρας, αυτό το οποίο ακούει ο Πρωθυπουργός από τους πολίτες. Τα θετικά που τους παρουσιάζει και φαίνεται ότι τα αναγνωρίζουν σε ένα ποσοστό, σημαντικό. Δεν έχουν τρελαθεί όλοι σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες με τα πολλά προβλήματα που βιώνουν να αναγνωρίζουν μία υπεροχή στη Νέα Δημοκρατία -και στη χαλαρή ψήφο των ευρωεκλογών και στην ψήφο των βουλευτικών εκλογών, που δεν θα έπρεπε, βέβαια, να είναι χαλαρή των ευρωεκλογών, αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα που θα την κάνουμε στη συνέχεια. Αλλά θα σας πω κάτι. Δεν απαξιώνουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Αλλά δεν είναι το 2024, ούτε 2012 ούτε 2015 που οι μαθητευόμενοι «μάγοι» ήρθαν στην εξουσία. Τα ακοστολόγητα Προγράμματα «εφαρμόστηκαν» και απεδείχθησαν εντελώς αντίθετα στην πράξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κύριος Κασσελάκης λέει ότι είναι κοστολογημένα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εντάξει, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Το επαναλαμβάνω, το έχω πει πολλές φορές αυτό σήμερα: Η πράξη λέει το αντίθετο. Και εν πάση περιπτώσει είναι πράγματα δεδομένα. Ο μηδενισμός ΦΠΑ, που λέει, που κανείς δεν είναι αντίθετος στη μείωση φόρων -εμείς μειώσαμε πάνω από 50 φόρους, ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε 27- κοστίζει ετησίως 2,3 δις. Όταν, λοιπόν, βγαίνεις και λες θα μηδενίσω τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ωραία, τέλεια, μπράβο σου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα φορολογήσει τα υπερκέρδη λέει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι. Πόσο κοστίζει το ένα και πόσο κοστίζει το άλλο. Όταν μπαίνει σε αυτή τη συζήτηση αρχίζει λίγο και επιτίθεται στους δημοσιογράφους, βγάζει και μία αλαζονεία η οποία δεν συνάδει με έναν νέο πολιτικό. Γενικά, η αλαζονεία δεν συνάδει με καμία ιδιότητα, αλλά ειδικά όταν είσαι και λίγο πιο νέος πρέπει λίγο να μην έχεις απολυτότητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κύριος Κασσελάκης λέει ότι η Κυβέρνηση φέρεται αλαζονικά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ξαναλέω. Ο κύριος Κασσελάκης είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός, που κάνει μία δική του προσπάθεια. Φαίνεται ότι χρησιμοποιεί τα ίδια υλικά σε επίπεδο προσώπων και πολιτικής με αυτά που χρησιμοποίησε ο προκάτοχός του. Δοκιμάστηκαν, κρίθηκαν από τους πολίτες. Δεν έχω δει εγώ κάτι καινούργιο. Καινούργιο, όχι ως προς τον τρόπο που κάνει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, με κρουαζιέρες….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιοδεία…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε. Θα κριθεί από τους πολίτες. Προς το παρόν, βλέπουμε τα ίδια πρόσωπα, τους ίδιους πρωταγωνιστές, ακόμα και ανθρώπους αμετάκλητα καταδικασμένους από τη Δικαιοσύνη, την ίδια ρητορική, τοξική ρητορική, προσωπικές επιθέσεις σε πολιτικούς αντιπάλους, σε συζύγους πολιτικών αντιπάλων και τα ίδια ακοστολόγητα Προγράμματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας εγκαλεί για την περίπτωση του κ. Κυριαζίδη, του βουλευτή Δράμας, ότι εγώ λέει τον Παπανώτα τον «τελείωσα» σε μια μέρα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κ. Κυριαζίδης αποκατέστησε αυτό το οποίο είπε άμεσα. Δήλωσε σεβασμό στον κ. Κασσελάκη, ο οποίος είναι αυτονόητος και συνολικός από την Κυβέρνηση και αλίμονο αν υιοθετούμε τέτοιες λογικές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ‘Αρα, δεν υπάρχει θέμα Κυριαζίδη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχει απαντήσει ο ίδιος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ζητάει καθημερινά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ θα σας πω κάτι. Πόσο υποκριτικό είναι να ζητάει την οποιαδήποτε διαγραφή ο ΣΥΡΙΖΑ, οπουδήποτε βουλευτή, ο οποίος, μάλιστα, ανασκεύασε άμεσα, όταν κρατάει στα ψηφοδέλτια του έναν αμετάκλητα καταδικασμένο για τόσο σοβαρά αδικήματα. Και επειδή απευθύνομαι σε δύο δημοσιογράφους -που ξυπνάνε πολύ πρωί για να ενημερώσουν τους πολίτες, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι σας- έχει στην πρώτη γραμμή έναν άνθρωπο ο οποίος δημοσίευε φωτογραφίες εν είδει προγραφών, με απειλητικό και βίαιο λόγο κατά δημοσιογράφων, δικαστών, πολιτών. Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ, που όλους αυτούς τους καμαρώνει στην πρώτη γραμμή και δεν είναι μια και δύο περιπτώσεις -δείτε δηλώσεις υποψηφίων ευρωβουλευτών, δεν θα τους κάνω διαφήμιση, που είναι μάλιστα και μπροστά στις δημοσκοπήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεντεύξεις τηλεοπτικές τις προηγούμενες εβδομάδες τι έχουν πει. Τι έχουν πει κατά πολιτικών αντιπάλων, πόσο βίαιο λόγο έχουν χρησιμοποιήσει. Δεν πρόκειται να τις αναπαράξουμε εμείς αυτές τις δηλώσεις. Δεν θα μπούμε σ’ αυτή τη διαδικασία. Αλλά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά είναι προκλητική τακτική. Είχα την ιδιότητα του Γραμματέα του κόμματος. Βρέθηκα πολλές φορές στη δύσκολη θέση και να αποπεμφθούν στελέχη από τις θέσεις τους. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις, που προσωπικά και ο Πρωθυπουργός έχει δείξει άμεσα αντανακλαστικά. Έχει απομακρύνει συνεργάτες, έχει απομακρύνει Υπουργούς για κάποιες ατομικές συμπεριφορές. Έχουμε δει περιπτώσεις να αλλάζουν χρίσματα σε Περιφέρειες. Μην τρελαθούμε τώρα, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευαισθησία». Και, εν πάση περιπτώσει, επειδή προσπαθούν να κάνουν έναν συμψηφισμό μεταξύ της περίπτωσης του κ. Παπανώτα με την περίπτωση του κ. Κυριαζίδη, που είναι δεκάδες άλλες περιπτώσεις, τα γνώριζαν αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν τον έκαναν υποψήφιο, απλά δεν περίμεναν να βγουν όλα αυτά. Και επειδή στη συνέχεια οι εξελίξεις τους πρόλαβαν αναγκάστηκαν να τον αποσύρουν. Δεν είναι ότι «έπεσαν από τα σύννεφα».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις εκπομπές που έκανε η κυρία Μελέτη με τον Κασιδιάρη, τις γνωρίζατε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς – κοιτάξτε να δείτε- μιλάμε για κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ παλιό. Είναι προφανής η στάση της Νέας Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης απέναντι στη «Χρυσή Αυγή» και στον Κασιδιάρη και σε κάθε εγκληματικό στοιχείο. Εγώ δεν πολιτικοποιώ την κάθε εγκληματική πράξη. Έχει αποδειχθεί στην ιστορία ποια είναι. Εμείς δεν ψάχναμε αίθουσα για να δικαστεί η «Χρυσή Αυγή». Εμείς ήμασταν αυτοί που κάναμε μια σειρά από τροπολογίες, που κάποιοι άλλοι δεν ψήφισαν, οι οποίες εφαρμόστηκαν από τη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη αποφασίζει. Εμείς ήμασταν αυτοί που καταθέσαμε υπόμνημα – όχι μόνο εμείς – και στις βουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές. Έχουμε δώσει διαπιστευτήρια. Η κυρία Μελέτη έχει μια μακρά πορεία. Δεν αμφισβητείται, νομίζω, ούτε η δημοκρατική της ευαισθησία, ούτε ποτέ κανείς την κατηγόρησε ότι εκπροσωπεί έναν οποιοδήποτε άλλο χώρο. Έκανε τη δουλειά της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από εκεί και πέρα στο πλαίσιο πολυετούς τηλεοπτικής παρουσίας, μπορεί να είχαν προβληθεί και κάποια θέματα τα οποία αν τα σκεφτόμασταν σήμερα, αυτοί που τα προέβαλαν, δεν θα τα προέβαλαν ποτέ. Αλλά, προσέξτε, είπατε για το υπόμνημα. Εδώ, μιλάμε για την παγκόσμια πρωτοτυπία να έρχεται το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης – όχι ένα παρακμιακό κόμμα – να λέει ότι θα καταθέσει υπόμνημα, ενώ η προθεσμία έχει λήξει τρεις μέρες πριν. Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει. Και αφού το λένε….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείτε ότι δεν το ήξερε ότι είχε λήξει η προθεσμία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα, τώρα είναι δυνατόν να μην το ήξεραν ότι είχε λήξει η προθεσμία; Δύο πράγματα συμβαίνουν. Αν δεν ήξεραν την προθεσμία τότε δεν κάνουν, όχι για Κυβέρνηση, ούτε για Αξιωματική Αντιπολίτευση του τόπου. Δηλαδή, δεν μπορεί να μην ξέρουν μια προθεσμία ανακήρυξης συνδυασμών, υποβολής υπομνημάτων και στη συνέχεια ανακήρυξης συνδυασμών. Αν το ήξεραν και το έκαναν – που μάλλον αυτό θεωρώ ότι συνέβη – για τις εντυπώσεις, για το παιχνίδι των εντυπώσεων, τότε για άλλη μια φορά προσπαθούν να εξαπατήσουν τους πολίτες. Αλλά, θα σας πω κάτι. Το λένε, ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ το είπε, ο κ. Αυλωνίτης. Δεν είναι ένας βουλευτής. Και ένας βουλευτής έχει μεγάλη αξία, αλλά ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης. Αυτονοήτως βγάζουμε ανακοίνωση. Είδα μετά και το ΠΑΣΟΚ, που έβγαλε ανακοίνωση. Λογικό. Και μετά επιτίθενται και μιλάνε μάλιστα και για τις νομοθετικές διατάξεις, που οι ίδιοι δεν ψήφισαν. Σας θυμίζω ότι κάναμε δύο τροπολογίες το 2023. Δεν ψήφισαν ούτε την πρώτη, ούτε τη δεύτερη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί το κάνουν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω γιατί το κάνουν και τι πιστεύω εγώ. Δεν κατέθεσαν υπόμνημα για τις βουλευτικές εκλογές, δεν κατέθεσαν εμπροθέσμως υπόμνημα – γιατί εκπροθέσμως είναι για τα μάτια του κόσμου – στις ευρωεκλογές. Μας κατηγορούν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που υπήρχε νόμος, που εφαρμόστηκε για τον κ. Κασιδιάρη. Εφαρμόστηκε. Αποπέμφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Δικαιωθήκαμε, δηλαδή, και σ’ αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σαν να θέλουν να μπουν οι «Σπαρτιάτες» στη Βουλή; Γιατί το κάνουν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ θεωρώ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην πράξη δείχνει ότι όλες αυτές οι μεγάλες πορείες, τα μεγάλα πανό για τη δημοκρατία, στην πράξη απεδείχθησαν όλα υποκριτικά. Θεωρώ ότι θέλει να ψαρέψει σε οποιαδήποτε «νερά» ψηφοφόρων. Είναι δεδομένο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτών που θα ψήφιζαν «Σπαρτιάτες»;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν ξέρω. Οι πράξεις μιλούν από μόνες τους. Δεν ξέρω. Ας αποδείκνυαν το αντίθετο στην πράξη. ‘Αλλο πράγμα η θεωρία – έχει πολύ μικρότερη αξία – και άλλο πράγμα τα υπομνήματα, οι τροπολογίες που κατατίθενται, η ψήφος στη Βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, το κάνει για πολιτικά οφέλη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι πολίτες θα αξιολογήσουν. Οι τηλεθεατές μας μας βλέπουν, ο κόσμος κρίνει κάθε πράξη, κάθε κόμματος. Δεν είναι μια και δύο. Δεν βρήκαν αίθουσα για να δικάσουν. Δεν ψήφισαν τροπολογία. Δεν κατέθεσαν υπομνήματα. Μία, δύο φορές. Μια, δύο τροπολογίες. Είναι 5-6 ενέργειες οι οποίες αθροίζονται μέσα σε πολύ λίγα χρόνια. Όλα αυτά είναι τυχαία;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κλείνει το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μήπως βρίσκετε ομοιότητες μεταξύ μιας ρητορικής κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – ρητορική το ξαναλέω, δεν μιλάω για εγκληματικές ενέργειες – με μια ρητορική ενός άλλου άκρου;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ δεν βρίσκω, κ. Μαρινάκη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν βρίσκετε. Μισό λεπτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακροδεξιά ρητορική, δηλαδή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ακροδεξιά και το ακροαριστερή πολλές φορές ταυτίζονται. Δεν είναι λίγες οι φορές που ταυτίζονται. Αλλά, μισό λεπτό. Το να απειλείς ότι θα κλείσεις πολιτικούς σου αντιπάλους στη φυλακή, ότι «θα σε χώσω δύο μέτρα κάτω από το χώμα»…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον Πολάκη, λέτε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν σας θυμίζει κάτι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να θυμίζει, ναι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το να βάλουμε στη φυλακή τους πολιτικούς μας αντιπάλους δεν σας θυμίζει κάτι; Το ότι λειτουργούσε παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κοντονής τα έχει πει αυτά, δεν τα έχουμε πει εμείς. Και έρχεται ο κ. Αυλωνίτης και τι λέει για τα υπομνήματα, που είναι ένα θεσμικό δικαίωμα -εγώ θα έλεγα θεσμική υποχρέωση των κομμάτων. Δηλαδή, προβλέπεται από τη διαδικασία να κατατεθούν υπομνήματα. Και λέει «η Δικαιοσύνη δεν χρειάζεται βαστάζους». Δηλαδή, είναι βαστάζος αυτός ο οποίος ασκεί, χρησιμοποιεί τα εργαλεία που του δίνει ο νόμος, αλλά αυτός ο οποίος θέλει να στήσει ένα παρα-υπουργείο στο Μέγαρο Μαξίμου είναι καλός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον πήχη δεν μας είπατε των ευρωεκλογών. 33% φαντάζομαι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο πήχης είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και θα μου επιτρέψετε να πω κάτι. Προφανώς, εμείς απαντάμε στις ερωτήσεις που μας θέτετε. Εμείς θέλουμε να πάμε σ’ αυτές τις ευρωεκλογές με έναν απολογισμό – περίπου 10-11 μηνών, μέχρι τον Ιούνιο θα είναι 11 μήνες, σχεδόν ένας χρόνος από τις εκλογές μέχρι τις 25 Ιουνίου- του τι έχουμε κάνει σε δύσκολες ατζέντες όπως είναι η καθημερινότητα των πολιτών, η ακρίβεια που υπάρχει..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλετε προ-ημερησίας από ό,τι κατάλαβα, εσείς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, βεβαίως. Και αυτό να το πω γιατί είναι και η πρώτη φορά, που έχω τη δυνατότητα να το πω μετά την ερώτηση. Εμείς επιδιώκουμε τη συζήτηση – θα γίνει το συντομότερο δυνατό, είναι και λίγες οι μέρες που θα κλείσει η Βουλή για το Πάσχα- για την οικονομία, για την πράγματι επίμονη εισαγόμενη, αλλά επίμονη ακρίβεια, γιατί θεωρούμε ότι σ’ αντίθεση μ’ αυτό το οποίο συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, όπου όλη η Ευρώπη ήταν σε πολύ μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και στην Ελλάδα «κρατούσαμε ομπρέλα» και ήμασταν στο όριο της ύφεσης και η Ελλάδα πήγε πολλά χρόνια πίσω, σε πολύ δύσκολα χρόνια κρίσεων, μεγάλων κρίσεων, εισαγόμενων κρίσεων, η ελληνική οικονομία έχει γίνει μια ανθεκτική οικονομία, που μπορεί και αυξάνει μισθούς, αυξάνει συντάξεις, συνεχίζει να μειώνει φόρους…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να φτάσει στη τσέπη του καταναλωτή, είναι το θέμα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς, αυτός είναι ο στόχος. Για να μπορέσει με μόνιμα μέτρα, όταν οι κρίσεις φεύγουν, να μειώσει τις συνέπειες μιας πολύ δύσκολης πραγματικότητας για τους πολίτες. Προσέξτε, το καταλαβαίνω. Λέει ένας υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ «μα, τρώγεται η αναβάθμιση; τρώγεται η επενδυτική βαθμίδα;». Ένας εύκολος λαϊκισμός είναι αυτό. Είναι δεδομένο ότι όταν το ακούει ένας που μας βλέπει τώρα και λέει «τώρα, τι μου λέει αυτός; Εγώ ξέρω ότι το σουπερμάρκετ είναι 30% πιο ακριβό». Και ορθότατα το λέει ο ακροατής, ο τηλεθεατής, ο ψηφοφόρος, αλλά θα σας πω κάτι. Αυτό είναι δυστυχώς κάτι, που συμβαίνει σ’ όλες τις χώρες. Τι πρέπει να κάνουν οι Κυβερνήσεις; Να επιβάλουν πρόστιμα και έχουμε επιβάλει όσα πρόστιμα δεν είχαν επιβληθεί ολόκληρες δεκαετίες. Να αυξάνουμε τους μισθούς παραπάνω απ’ ότι αυξάνονται οι τιμές και το κάνουμε αυτό για να μειώσουμε τις συνέπειες. Και να παίρνουμε και έκτακτα μέτρα τα οποία φαίνεται ότι αποδίδουν στο μέτρο του λογικού. Θα συνεχίσουμε σ’ αυτό τον δρόμο υπέρ των πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπελέρη ψηφίζετε εσείς; Θα βάλετε σταυρό στον Μπελέρη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ψήφος είναι μυστική. Ο Φρέντι Μπελέρης είναι μια από τις 42 σοβαρές υποψηφιότητες της Νέας Δημοκρατίας. Η κάθε μια έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυρία Χριστοφιλοπούλου μας είπε ότι το κάνετε για κομματικά οφέλη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Φρέντι Μπελέρης είναι ένα θύμα του μη σεβασμού του τεκμηρίου αθωότητας. Εμείς θέλουμε να συμβολίσουμε τον έμπρακτο σεβασμό στο κράτος δικαίου. Είναι ένας άνθρωπος, που ανήκει στη Νέα Δημοκρατία. Όλη του η οικογένεια αυτό θέλει να συμβολίσει. Σας είπε νομίζω ότι είχε δεχθεί πολλές προτάσεις. Το μόνο εύκολο για εκείνον ήταν να είναι αορίστως και γενικώς υποψήφιος ευρωβουλευτής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τρεις προτάσεις.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ήθελε να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Είναι 11,5 μήνες στη φυλακή και δεν έχει ορκιστεί δήμαρχος, ενώ τον ψήφισαν οι συμπολίτες του, οι δημότες του Δήμου Χειμάρρας. Και θέλω αυτοί που μας βλέπουν, εφόσον ψηφίσουν – και το ελπίζω και το εύχομαι – τη Νέα Δημοκρατία, να δουν τα βιογραφικά όλων των υποψηφίων, την πορεία της ζωής τους, τα ένσημά τους -καταθέτουμε σε κάθε προεκλογική περίοδο όσοι είμαστε υποψήφιοι, όχι μόνο τις ιδέες μας, αλλά και τις εμπειρίες της ζωής μας – και να αποφασίσουν.

Μαρινάκης: Το ακροδεξιά ρητορική και το ακροαριστερή πολλές φορές ταυτίζονται – Δεν απαξιώνουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top