Οι μαύροι κύκλοι ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους και δη τις γυναίκες και είναι ένας από τους πιο κοινούς προβληματισμούς σε ό,τι αφορά την εμφάνιση, λέει ο Δρ Daniel Friedmann, δερματολόγος και διευθυντής κλινικής έρευνας στο Westlake Dermatology στο Όστιν του Τέξας.
Οι κρέμες ματιών και οι οροί που ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν τους μαύρους κύκλους μπορεί να κοστίζουν ακριβά. Και τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα δεν έχουν υποβληθεί σε «πραγματικά εντατικές εργαστηριακές ή κλινικές δοκιμές», λέει ο Δρ Friedmann, επομένως είναι συχνά αναποτελεσματικά.
Επειδή οι μαύροι κύκλοι μπορεί να έχουν διάφορες αιτίες και μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορες αποχρώσεις -όπως μοβ, μπλε, καφέ ή μαύρο- δεν υπάρχει πάντα μία λύση για να απαλλαγούμε από αυτούς, τονίζει.
Οι αιτίες της δημιουργίας των μαύρων κύκλων
Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα γύρω από τα μάτια μας γίνεται πιο λεπτό και χάνει κολλαγόνο. Έτσι, τα αιμοφόρα αγγεία που υπάρχουν κάτω από το δέρμα μπορεί να γίνουν πιο εμφανή, δημιουργώντας μία μπλε δυσχρωμία κάτω από το μάτι, εξηγεί.
Ταυτόχρονα, το δέρμα και οι μύες κάτω από τα μάτια μπορεί να χαλαρώσουν, προκαλώντας σακούλες που ρίχνουν μια σκοτεινή σκιά.
Οι μαύροι κύκλοι είναι επίσης γενετικό φαινόμενο: είναι πιο πιθανό να τους εμφανίσετε, εάν τους έχουν κι άλλα μέλη της οικογένειάς σας, λέει ο Δρ Ivy Lee, δερματολόγος στην Πασαντένα της Καλιφόρνια. Και ο τόνος του δέρματος παίζει ρόλο. Τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στο να εμφανίσουν μαύρους κύκλους από μια καφέ μελάγχρωση κάτω από τα μάτια τους, προσθέτει ο Δρ Friedmann.
Οι αλλεργίες, επίσης μπορούν προσωρινά να επιδεινώσουν τους μαύρους κύκλους, όπως και η αφυδάτωση, το κάπνισμα, ο ανεπαρκής ύπνος ή το τρίψιμο των ματιών σας.
Βοηθάνε οι κρέμες ματιών;
Παρά τους ισχυρισμούς στις συσκευασίες προϊόντων ή τις διαφημίσεις, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι τα προϊόντα που κυκλοφορούν χωρίς συνταγή είναι ικανά να σας απαλλάξουν πραγματικά από τους μαύρους κύκλους, λέει ο Δρ Ronald Moy, δερματολόγος και πλαστικός χειρουργός στο Μπέβερλι Χιλς.
«Νομίζω ότι κανένα από αυτά δεν κάνει δουλειά», λέει και προσθέτει: «Εγώ προσωπικά δεν έχω δει ποτέ καμία βελτίωση».
Ωστόσο, έχει κάνει έρευνα για μια πρωτεΐνη σε ορισμένα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας που ονομάζεται επιδερμικός αυξητικός παράγοντας, η οποία ενισχύει την ανάπτυξη των κυττάρων στο δέρμα και λέει ότι το συγκεκριμένο συστατικό είχε αποδειχθεί ότι μειώνει τις σακούλες κάτω από τα μάτια όταν εφαρμόζεται τοπικά, ενώ μπορεί επίσης να φωτίσει τους μαύρους κύκλους «σε μέτριο βαθμό».
Σύμφωνα με τον δερματολόγο Ivy Lee, και κάποια άλλα συστατικά που βρίσκουμε στις κρέμες και τους ορούς για τα μάτια, όπως το υαλουρονικό οξύ, τα αντιοξειδωτικά ή η καφεΐνη, θα μπορούσαν επίσης να ελαχιστοποιήσουν τους μαύρους κύκλους, αλλά δεν αποτελούν παρά μόνο μια «γρήγορη λύση» και δεν απαλλάσσουν οριστικά από αυτούς.
Για παράδειγμα, λέει, τα προϊόντα που περιέχουν ενυδατικά συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ, κεραμίδια ή βαζελίνη, σε συνδυασμό με παράγοντες που «φωτίζουν», όπως η βιταμίνη C και η νιασιναμίδη, ενυδατώνουν και γεμίζουν το δέρμα κάτω από τα μάτια, ώστε «τα υποκείμενα αιμοφόρα αγγεία να μην είναι τόσο εμφανή».
Αλλά όποιες βελτιώσεις βλέπετε θα είναι μόνο προσωρινές. Και, ως επί το πλείστον, θα έχετε τα ίδια ενυδατικά αποτελέσματα με κάθε είδους ενυδατική κρέμα – δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ειδικά για τους μαύρους κύκλους.
Τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα με ρετινόλη μπορούν να βοηθήσουν στην ανανέωση των κυττάρων του δέρματος και να προσδώσουν πυκνότητα το δέρμα, κάτι που μπορεί να φωτίσει προσωρινά τους μαύρους κύκλους, λέει ο Δρ Friedmann. Ακόμα καλύτερα, προσθέτει ο Δρ Lee, είναι τα συνταγογραφούμενα ρετινοειδή για τοπική χρήση, τα οποία μπορεί να λειτουργούν καλύτερα από τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα.
Αλλά το κόστος των προϊόντων για τους μαύρους κύκλους μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά. Και τα ακριβότερα προϊόντα δεν αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα. Συνήθως, η διαφορά είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο θέμα συσκευασίας.
Άλλες δραστικές λύσεις
Ορισμένες θεραπείες μπορούν να φωτίσουν τους μαύρους κύκλους, να βοηθήσουν να μην επιδεινωθούν και μερικές φορές να τους σβήσουν εντελώς, ανάλογα με το τι τους προκαλεί, λέει ο Δρ Lee.
Λέιζερ. Η επαναφορά της επιδερμίδας με κλασματικό λέιζερ (γνωστό και ως Fraxel) μπορεί να αφαιρέσει οποιαδήποτε καφέ δυσχρωμία, απομακρύνοντας τη χρωματισμένη στοιβάδα του δέρματος, λέει ο Δρ Friedmann. Άλλα λέιζερ, όπως το λέιζερ Nd:YAG, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον μοβ ή μπλε χρωματισμό στοχεύοντας τα αιμοφόρα αγγεία, λέει. Και τα κλασματικά λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την εμφάνιση των μαύρων κύκλων αυξάνοντας την πυκνότητα του δέρματος κάτω από τα μάτια.
Χημικά πίλινγκ. Το τακτικό χημικό πίλινγκ, με ρετινόλη ή γλυκολικό οξύ, μπορεί να εμποδίσει την επιδείνωση.
Microneedling. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει το τρύπημα του δέρματος με μικροσκοπικές βελόνες για να προκληθούν μικρές πληγές και να προωθηθεί η διαδικασία αποκατάστασης του δέρματος, ενεργοποιώντας την παραγωγή κολλαγόνου που μπορεί να συσφίξει, να γεμίσει και να εξομαλύνει την υφή του δέρματος κάτω από τα μάτια.
Fillers. Τα πληρωτικά υαλουρονικού οξέος μπορούν να χρησιμοποιηθούν (μερικές φορές σε συνδυασμό με λέιζερ) για να ενισχύσουν τον όγκο του δέρματος κάτω από τα μάτια, κάνοντας τους μαύρους κύκλους λιγότερο εμφανείς, λέει ο Δρ Friedmann. Ωστόσο, τα fillers μπορεί να εγκυμονούν ορισμένους κινδύνους, όπως προσωρινούς μώλωπες ή πρήξιμο. Σπανίως δε έχει συμβεί να μπλοκάρουν την αρτηρία που τροφοδοτεί με αίμα τον αμφιβληστροειδή, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.
Χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί μπορούν να αφαιρέσουν το επιπλέον λίπος και το δέρμα κάτω από τα μάτια για να βοηθήσουν τους μαύρους κύκλους που προκαλούνται από σακούλες κάτω από τα μάτια. Αλλά η χειρουργική επέμβαση είναι συνήθως η τελευταία λύση για ασθενείς των οποίων οι μαύροι κύκλοι δεν έχουν βελτιωθεί με άλλες θεραπείες.
Μερικές φορές, ένας συνδυασμός θεραπειών είναι η καλύτερη προσέγγιση, τονίζει Δρ Friedmann. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε πολλές και μερικές φορές συχνές διαδικασίες για να δείτε αποτελέσματα.
Και δεν είναι πάντα δυνατό να απαλλαγείτε εντελώς από αυτούς, ειδικά εάν το δέρμα σας δείχνει σημάδια γήρανσης, λέει.
Ο ίδιος συνιστά να αναζητούμε θεραπεία όσο το δυνατόν νωρίτερα, π.χ. στα 20, αντί να περιμένουμε μέχρι τα 40 ή αργότερα, που θα έχει μειωθεί το κολλαγόνο.