Συνεχίζονται οι αλλεπάληλοι σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό για ένα ακόμη βράδυ οι Κυκλάδες, με τον μεγαλύτερο να φτάνει στα 5,3 Ρίχτερ.
Στη συνέχεια ακόμη μια ισχυρή δόνηση 5 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Σαντορίνη, με εστιακό βάθος 13,3 χιλιομέτρων και επίκεντρο 17 χιλιόμετρα Νότια – Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης.
Και οι δύο δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στην Αττική.
Σύμφωνα με μελέτη του ΕΚΠΑ, από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 8 Φεβρουαρίου, έχουν γίνει στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού συνολικά πάνω από 12.800 σεισμοί
Καραστάθης: Συνεχίζεται κανονικά το φαινόμενο
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, είπε πως «δεν θεωρούμε ότι αλλάζει κάτι καθώς θεωρούμε ότι έχουμε μια σμηνοσειρά. Το 5,3 δεν είναι διαφορετικό από το 5,2 που είχαμε πριν από μερικές ημέρες. Δεν θα έλεγα ότι πρέπει να σταθούμε στο μέγεθος αλλά ως ένα φαινόμενο που συνεχίζεται κανονικά.
Κατά τον ίδιο τα 5,3 Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας «ήταν μέσα στα πλαίσια τους σμήνους που παρακολουθούμε» προσθέτοντας ότι «και ο ρυθμός παρέμεινε σταθερός καθώς είχαμε 28 σεισμούς την ημέρα πάνω από 4 Ρίχτερ και τώρα έχουμε 13-14 σεισμούς αυτού του μεγέθους ανά ημέρα».
«Επομένως είμαστε στην ίδια κατάσταση, δεν έχουμε μείωση, έχουμε σταθεροποίηση, είμαστε επιφυλακτικοί στο να πούμε ότι έχει πέσει η σεισμικότητα, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε περαιτέρω μείωση. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ενός μεγαλύτερου σεισμού» κατέληξε ο Βασίλης Καραστάθης.
Τσελέντης: Έχουμε ακόμα δρόμο
Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης με ανάρτησή του στο facebook το πρωί της Τρίτης εκτίμησε ότι «ανεξάρτητα από την όποια ελάττωση της σεισμικότητας, να συνεχίσετε να προσέχετε. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».
«Σε ειδικές περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε υιοθετώντας κλασσικά σεισμολογικά μοντέλα» πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης.
Συνεδριάζει η επιτροπή
Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα αποφασίσει τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής οι ειδικοί, ενώ αναμένονται και τα πρώτα δεδομένα από τους δύο σεισμογράφους που ανελκύστηκαν από την περιοχή.
Πολυπληθής επιστημονική ομάδα αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν από τους χερσαίους, αλλά και τους υποθαλλάσιους σεισμογράφους, για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ ηφαιστειακών και τεκτονικών σεισμών.
Οι ειδικοί εγκαθιστούν νέους -υπερσύγχρονους- σεισμογράφους γύρω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο. Πρόκειται για μια πρωτοφανή ερευνητική κινητοποίηση προκειμένου να αναλυθεί και να εκτιμηθεί το φαινόμενο.
Στις 17 φεβρουαριου οκτώ νέοι σεισμογράφοι θα τοποθετηθούν κοντά στο ηφαίστειο Κολούμπο από διεθνή επιστημονική ομάδα που αναμένεται στο νησί.
Εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας, τα σχολικά μαθήματα στην Αμοργό θα πραγματοποιηθούν σήμερα μέσω τηλεκπαίδευσης.
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη και Αμοργό – Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου