Μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν από τις 18:30 ώρα Ελλάδας ότι Ισραήλ και Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και για απελευθέρωση ομήρων, μετά από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων των αντιπροσωπειών τους στην Ντόχα.
Το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο ενήμερο για τις διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν για τον τερματισμό του 15μηνου πολέμου.
Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, είπε στον δημοσιογράφο Μπαράκ Ραβίντ του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios ότι επετεύχθη συμφωνία για τη Λωρίδα της Γάζας.
Το Al Jazzera επικαλέστηκε δήλωση της Χαμάς ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα έδωσε στην αντιπροσωπεία στην Ντόχα το πράσινο φως για να καταλήξει σε συμφωνία. Και το αιγυπτιακό ειδησεογραφικό δίκτυο al Qahera μετέδωσε επίσης την είδηση σύναψης συμφωνίας.
Τη συμφωνία επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυό του, το Truth Social, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πριν φυσικά από τον Τζο Μπάιντεν. «Έχουμε συμφωνία για τους ομήρους στη Μέση Ανατολή, θα αφεθούν ελεύθεροι σύντομα», έγραψε.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για έξι εβδομάδες, κατά την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν σταδιακά από τις κεντρικές περιοχές του θύλακα και οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειές της.
Σε αυτήν την πρώτη φάση θα απελευθερώνονται τουλάχιστον 3 όμηροι κάθε εβδομάδα και συνολικά θα απελευθερωθούν 33, στους οποίους περιλαμβάνονται όλες οι γυναίκες (και εκείνες που υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό), τα παιδιά και οι άνδρες άνω των 50 ετών.
Η Χαμάς θα αφήσει αρχικά ελεύθερες τις γυναίκες και τους νέους κάτω των 19 ετών και θα ακολουθήσουν οι άνδρες άνω των 50.
Πρώτα θα απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι ακόμη εν ζωή και στη συνέχεια θα παραδοθούν τα λείψανα των υπολοίπων.
Παράλληλα, το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 Παλαιστίνιους κρατουμένους για κάθε πολίτη όμηρο και 50 για κάθε στρατιωτίνα. Μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης, το Ισραήλ θα απελευθερώσει επίσης όλες τις Παλαιστίνιες και τους ανήλικους κάτω των 19 ετών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.
Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομήρων που θα αφήσει η Χαμάς. Μπορεί να κυμαίνεται από 990 έως και 1.650.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι καθημερινά θα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας 600 φορτηγά που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 50 από αυτά θα εφοδιάζουν τον θύλακα με καύσιμα και τα 300 θα κατευθύνονται στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας.
Την εφαρμογή της συμφωνίας θα εγγυηθούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.
Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας θα ξεκινήσουν κατά τη 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων (περιλαμβάνονται και οι Ισραηλινοί στρατιώτες), τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.
Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, με την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.
To σχέδιο Μπάιντεν
Οι προηγούμενες προσπάθειες για ειρηνευτική συμφωνία απέτυχαν, καθώς αμφότερες οι πλευρές κατηγορούσαν η μία την άλλη. Το τρέχον πλαίσιο συμφωνίας βασίζεται σε ένα σχέδιο τριών φάσεων που είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος Μπάιντεν τον Μάιο. Η προηγούμενη κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα είχε διάρκεια μόλις μίας εβδομάδας από τις 23 έως τις 30 Νοεμβρίου του 2023.
Το αρχικό στάδιο περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων, απελευθέρωση ομήρων –κυρίως γυναικών, ηλικιωμένων και ασθενών– και την αποστολή 600 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια καθημερινά στη Γάζα. Προβλέπεται, επίσης, η παράδοση 60.000 προσωρινών κατοικιών και 200.000 σκηνών για την υποστήριξη των εκτοπισμένων.
Η δεύτερη φάση της συμφωνίας περιλαμβάνει την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων.
Εσωτερικές αντιδράσεις στο Ισραήλ
Στο Ισραήλ, ακροδεξιά μέλη της κυβέρνησης Νετανιάχου έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για τη συμφωνία. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντεον Σάαρ, δήλωσε πως η πλειοψηφία της κυβέρνησης θα ενέκρινε μια συμφωνία εάν τεθεί σε ψηφοφορία στο υπουργικό συμβούλιο.
Ο Σάαρ διέκοψε μάλιστα την περιοδεία του στην Ευρώπη ώστε να συμμετάσχει αύριο στις ψηφοφορίες.