Πολιτικη

Μητσοτάκης: Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και το 2024 – Έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα Μαϊο με Σεπτέμβριο

Πέντε συν 1 νέα μέτρα για τους αγρότες, την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024, μείωση του κόστους στο αγροτικό ρεύμα με πρόσθετη έκπτωση 10%, τη ρύθμιση χρεών των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, νέο πρόγραμμα για μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» συνολικού κόστους 150 + 82 εκ. ευρώ.

«Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και το 2024, 82 εκατομμύρια ακόμα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηριστηκά για τη στήριξη των αγροτών της Θεσσαλίας. Το μέτρο έρχεται σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ όπως είπε καθώς η οικονομία πάει καλά. Όσον αφορά το ρεύμα είπε χαρακτηριστικά ότι ΔΕΗ προχωράει σε πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τους μήνες Μάιο – Σεπτέμβριο.
Αναλυτικά τα 6 μέτρα στήριξης των αγροτών

1 ) Η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).

2) Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

3) Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.

4 ) Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικό χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για ΦΒ των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.

5) Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη Χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και, εδώ θέλω να σταθώ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Δεν σύρθηκε στην κυβέρνηση στην Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησής σας για να απαντήσουμε στα φλέγοντα ζητήματα από την κακοκαιρία Daniel» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής απαντώντας στον Αλέξη Χαρίτση.

Είναι η τρίτη φορά, είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αλλεπάλληλες καταστροφές που έχει υποστεί η Θεσσαλία από τα φυσικά γεγονότα λέγοντας πως «μιλάμε για μια κατάσταση που ήταν απολύτως πρωτόγνωρη»
Υποστήριξε ότι δύο είναι οι προτεραιότητας της κυβέρνησης. Πρώτον να στηρίξουμε τους Θεσσαλούς και δεύτερον να μπορέσουμε να ανακατασκευάσουμε με σύγχρονο τρόπο εκείνες τις υποδομές που διέλυσε η ορμή του νερού. Όπως είπε αυτό απαιτεί χρόνο αλλά και χρήματα με τον προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 3,3 δισ. σε βάθος 4ετιας, ενώ ήδη έχουν κινητοποιηθεί πόροι που έχουν ξεπεράσει τα 1 δισ. ευρώ.

«Τα αντικειμενικά εμπόδια είναι πολλά» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι οι αποζημιώσεις έχουν και αυτές τις δικές τους ιδιαιτερότητες και μπορεί να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά την αρωγή της κυβέρνησης μέχρι σήμερα στους αγρότες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής 148 εκατ. σε 43.000 αγρότες και επιχειρήσεις, άλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε επιχειρήσεις.

Παράλληλα, έχουν εγκριθεί 2.999 αιτήσεις επιδοτήσεις ενοικίου, ανέφερε και όπως είπε «πιέζω τις υπηρεσίες να κινηθούν πιο γρήγορα».

Αναφερόμενος στα σχολεία των περιοχών που επλήγησαν από τον Daniel ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της ερχόμενης σχολικής χρονιάς με δωρεά των εφοπλιστών.

«Θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν την θεομηνία του Ντάνιελ» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι ο νέος φορέας διαχείρισης υδάτων «θα ταράξει τα νερά της στασιμότητας» τονίζοντας ότι «κάποιοι θα ξεβολευτούν αλλά είναι μια σωστή μεταρρυθμιστική».
πρωτοβουλία. Μέχρι το τέλος του μήνα θα παραδοθεί το πόρισμα για την ανάταξη της περιοχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε σε 3 συμπεράσματα. Όπως είπε « βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία που απαίτησε από την πολιτεία να κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς. Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα καλύτερα αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί η έκταση του φαινομένου και η συνθετότατά του. Παράλληλα δρομολογήθηκαν λύσεις για την κλιματική κρίση και τρίτον απαιτείται διαρκή παρακολούθηση και έλεγχος».

«Πείτε μου έναν Θεσσαλό που πληροί τις προϋποθέσεις και δεν έχει πάρει την πρώτη αρωγή. Από την περιφέρεια για την πλήρη καταβολή της αρωγής έοχυν καταβάλει 1 στους 7 αγρότες. Πρέπει να προχωρήσουν όσοι έχουν πληγεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Θέλουμε να είμαστε γρήγοροι αλλά τζάμπα χρήμα δεν θα μοιράσουμε χωρίς να είμαστε τεκμηριωμένοι ότι θα δοθούν σε αυτούς που χρειάζονται» είπε.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος αρωγής και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Μέχρι σιγμής 33.000 αγρότες και 2.100 κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατ. ευρώ για τις ζημιες του 2023, επισήμανε. Επίσης, ως το τέλος του μήνα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και αποκατάστασης στάβλων που καταστράφηκαν ώστε να είναι σύγχρονοι και φιλικοί προς το περιβάλλον.

σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δημοφιλή

To Top