Σαν χθες, 21 Ιουλίου του 2018, άφηνε την τελευταία του πνοή στη Μυτιλήνη, σε ηλικία 67 ετών, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης, ένας από τους πλέον μαχητικούς και επιδραστικούς υπερασπιστές της ελευθερίας του λόγου στη χώρα μας.
Ο Νίκος Αλιβιζάτος ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος τον γνώριζε όσο λίγοι, αναφέρθηκε στον εκλιπόντα, μιλώντας στον Χρήστο Μιχαηλίδη στο Πρώτο Πρόγραμμα, ως έναν ακτιβιστή για τις θεμελιώδεις αξίες μιας κοινωνίας όπως την οραματιζόταν, αφιερωμένο ταυτόχρονα στο Δίκαιο.
«Ο Σταύρος ήταν αυτός ο συνδυασμός του μαχητή από τα πολύ μικράτα του, που λέμε. Μιλάμε για την περίοδο που ήταν ακόμη μαθητής και εν συνεχεία φοιτητής στη Νομική Αθηνών, μέχρι το τέλος. Ήταν αυτό που οι φίλοι μας οι Αγγλοσάξωνες θα ονόμαζαν ακτιβιστής για κάποιες θεμελιώδεις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομούσε και το όραμά του για το πώς πρέπει να είναι χτισμένη η κοινωνία. Αυτό ήταν το ένα σκέλος. Το άλλο σκέλος, το οποίο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας κερδίζει στη συνείδησή του πολύ έδαφος, είναι το δίκαιο. Δεν το αγνοεί. Ίσα ίσα προσπαθεί να το αντιληφθεί ξεκινώντας από τις αφετηρίες, τους πολύ μεγάλους στοχαστές της Αγγλίας που διαβαίνουν τη Μάγχη και διαδίδουν σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη τις θεμελιώδεις αρχές του Διαφωτισμού τον 18ο αιώνα, με τον Μοντεσκιέ και αργότερα τον Βολταίρο και τον Ρουσώ. Θέλω να πω ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο, δηλαδή ενός ακτιβισμού με ορισμένες θεμελιώδεις αξίες και της υποταγής στο δίκαιο είναι η πεμπτουσία της δουλειάς που κάνει ο Σταύρος. Το δίκαιο, το οποίο δεν το φτιάχνει αυθαιρέτως κάποιος μονάρχης ή κάποιος ούτε το δίνει από τον ουρανό ο Θεός. Το φτιάχνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι με βάση κάποιες μεγάλες αξίες».