Μια νέα σχολική βιβλιοθήκη απέκτησε το ιστορικό δημοτικό σχολείο του Νέου Σκοπού Σερρών, η οποία αποτελεί δωρεά ενός καταξιωμένου Ελληνοαμερικανού ομογενή, Σκοπηνού, του Εμμανουήλ – Ευστάθιου Σαββόπουλου (Emanuel Efstathios Savas, E.S. (Steve) ή αλλιώς «Savas», όπως τον αποκαλούν οι φίλοι και οι γνωστοί στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως και ο πατέρας του, μετανάστης πρώτης γενιάς στις ΗΠΑ, ο αείμνηστος Ιωάννης Σαββόπουλος, είχε πραγματοποιήσει σημαντική δωρεά στο δημοτικό σχολείο το 1966 και ανακηρύχθηκε ευεργέτης του.
Ο Εμμανουήλ – Ευστάθιος Σαββόπουλος, θέλοντας να συνεχίσει την παράδοση του πατέρα του και με την καθοδήγηση του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ, Αριστοτέλη Νανιόπουλου, που εδώ και χρόνια έχει συστήσει την εθελοντική ομάδα DESMOS OF SKOPOS, αποφάσισε να κάνει μια νέα δωρεά ώστε το δημοτικό σχολείο να αποκτήσει μια καινούργια και σύγχρονη βιβλιοθήκη.
Σε συνεννόηση με τον διευθυντή του σχολείου βρέθηκε στο ισόγειο ένας χώρος, ο οποίος ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου, εξοπλίστηκε με νέα έπιπλα και υπολογιστή, ενώ αγοράστηκαν περί τους 250 νέους τίτλους παιδικών βιβλίων, όλα χάρη στην οικονομική συνεισφορά του Εμμανουήλ – Ευστάθιου Σαββόπουλου. Η διαχείριση της δωρεάς έγινε από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου, με τη συνεργασία της διεύθυνσής του και τη γενική εποπτεία του καθηγητή Αριστοτέλη Νανιόπουλου. Σε αναγνώριση της δωρεάς προς το σχολείο, ο σύλλογος γονέων τοποθέτησε έξω από τη βιβλιοθήκη μια τιμητική πλακέτα, δίνοντας το όνομα του δωρητή: «Βιβλιοθήκη Σάββας».
Τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκαν λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, ο κ. Σαββόπουλος τα παρακολούθησε ζωντανά από τις ΗΠΑ, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Γεννημένος και μεγαλωμένος στις ΗΠΑ, ο E.S.Savas (Εμμανουήλ – Ευστάθιος Σαββόπουλος) διετέλεσε προεδρικός καθηγητής (Presidential Professor) στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και θεωρείται σήμερα ο πατέρας της θεωρίας των Συνεργασιών Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.). Υπήρξε αντιδήμαρχος της Νέας Υόρκης και υφυπουργός στην κυβέρνηση του Ρόναλντ Ρέηγκαν. Αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας από τα πανεπιστήμια Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, ενώ προς τιμήν του κάθε χρόνο, το ίδρυμα Reason στις Η.Π.Α. απονέμει το βραβείο «E.S.Savas», σε όσους προωθούν τις Συνεργασίες Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Ένα σχολείο με πλούσια ιστορία
Το δημοτικό σχολείο του Νέου Σκοπού έχει μια μακρά ιστορία, όπως η διαδρομή που χάραξαν οι πρώτοι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα πριν από εκατό χρόνια. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Νανιόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το δημοτικό σχολείο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1924 από τους πρόσφυγες αλλά με την πολύτιμη συνδρομή των μεταναστών από τον Σκοπό της ανατολικής Θράκης που είχαν φύγει στις ΗΠΑ. Τέσσερις σύλλογοι Σκοπηνών, δυο από το Σικάγο και δυο από τη Νέα Υόρκη, έστειλαν χρήματα για την ανέγερση του σχολείου, καλύπτοντας το 90% του συνολικού κόστους, ενώ το υπόλοιπο 10% καλύφθηκε με εθελοντική εργασία των κατοίκων και το ελληνικό κράτος. Να σημειωθεί πως οι πρώτοι πρόσφυγες από τον Σκοπό της Ανατολικής Θράκης έφυγαν μετανάστες στην Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα».
Την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής το σχολείο κάηκε ολοσχερώς. Αμέσως μετά τον εμφύλιο ξεκίνησε εκ νέου η κατασκευή του, πάλι με χρήματα που έστειλαν οι σύλλογοι Σκοπηνών από τις ΗΠΑ, αλλά αυτή τη φορά και με τη συνδρομή του σχεδίου Μάρσαλ, καλύπτοντας έτσι το 75% των εξόδων κατασκευής. Αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν (1964, 1966, 1993), οι ομογενείς με καταγωγή από τον Σκοπό της ανατολικής Θράκης συνέχισαν τις δωρεές προς το σχολείο εξοπλίζοντάς το με βιβλία και όργανα πρωτοποριακά για την εποχή τους. «Αξίζει να αναφερθεί πως το δημοτικό σχολείο του Νέου Σκοπού διέθετε και δική του κινηματογραφική μηχανή και προβάλλονταν ταινίες μέσα στο σχολείο», επισημαίνει ο κ. Νανιόπουλος.
«Η τοπική κοινωνία», σημειώνει ο κ. Νανιόπουλος, «συμμετέχει ενεργά, με δράσεις εθελοντισμού, συνεπικουρούμενη από την ισχυρή ομογένεια των Σκοπηνών, κύρια των Η.Π.Α., ώστε να διαμορφώνεται στον Νέο Σκοπό ένα αξιοβίωτο μαθησιακό περιβάλλον, ελκυστικό για τα παιδιά, τους νέους, τους κατοίκους αλλά και για όσους θα ήθελαν να εγκατασταθούν στον Νέο Σκοπό. Η ευγενική χειρονομία του καθηγητή E.S.Savas, είναι βέβαιο ότι θα βρει συνεχιστές, από την παλαιά και τη νέα διασπορά του Σκοπού, επιβεβαιώνοντας μια ριζωμένη παράδοση».