ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία μιλώντας σήμερα (13.3.2024) στην εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε σε όλα τα θέματα του ΕΣΥ που «καίνε» τους πολίτες όπως οι ελλείψεις φαρμάκων και οι αντιδράσεις των πολιτών. Φυσικά κεντρικό θέμα ήταν τα απογευματινά χειρουργεία που ξεκίνησαν με τεράστια επιτυχία από χθες δίνοντας σάρκα και οστά στο όραμα στο όραμα του Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο υπουργός μιλώντας μεταξύ άλλων αποκάλυψε πως στα τέλη Απριλίου θα γίνουν δωρεάν 50.000 απογευματινά χειρουργεία.

“Από τη λίστα αναμονής των 120.000 ασθενών θα πάμε ανάποδα στη λίστα. Όποιος περιμένει περισσότερο και βρίσκεται στο τέλος της λίστας και αναμένει πολύ, θα λάβει email για να κάνει δωρεάν το απογευματινό χειρουργείο… Σκοπός μας είναι όλοι όσοι αναμένουν το χειρουργείο τους πολύ καιρό να χειρουργηθούν δωρεάν κατά προτεραιότητα στα απογευματινά χειρουργεία”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη:

Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Εδώ είμαστε, χωρίς πολλά λόγια και χωρίς πολλές συστάσεις, γιατί δεν χρειάζεται, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στην παρέα μας. Κύριε Γεωργιάδη, καλώς μας ήρθατε.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Ζήνα μου θέλω να σε ευχαριστήσω πολύ για την πρόσκληση.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Εμείς.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Ήθελα πραγματικά πολύ να έρθω εδώ, γιατί ήθελα να σου πω από κοντά ότι θεωρώ ότι η εκπομπή που κάνεις είναι πάρα πολύ χρήσιμη στην ελληνική κοινωνία. Αναδεικνύεις πολλά με τους συνεργάτες σου κοινωνικά θέματα, έχεις βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο κι έχω τη δυνατότητα να το ξέρω αυτό, γιατί πολλές φορές έχεις απευθυνθεί και σε μένα προσωπικά και σε εμάς και στο γραφείο μου.
Και θέλω να ξέρει ο κόσμος που σε βλέπει ότι αυτό που βγάζεις στην εκπομπή αυτή δεν είναι fake, δεν είναι τηλεοπτικό, είναι πραγματική ευαισθησία για τον κόσμο και γι΄ αυτό ήθελα να είμαι εδώ.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Απλώς Άδωνι μου, να το πω και στον κόσμο να ξέρει, ότι κι εμείς από πλευράς μας όσες φορές απευθυνθήκαμε σε σένα πήραμε άμεσα την απάντηση και γενικότερα είσαι ένας άνθρωπος, το λέγαμε το πρωί όλοι πάνω στη σύσκεψη, ό,τι ώρα και να σε πάρουμε τηλέφωνο ή να σου στείλουμε μήνυμα, πρέπει να είσαι με τον Πρωθυπουργό για να μην μπορείς να απαντήσεις, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις και απαντάς και δηλώνεις παρών σε ό,τι αιτηθούμε.
Αυτό πρέπει να το πω δημόσια, γιατί είναι η αλήθεια, από κει και πέρα η κουβέντα μας θα είναι διαδραστική, θα περιμένουμε τον κόσμο, αλλά η αλήθεια είναι αυτή και είναι μόνο μία και δεν είναι τυχαίο ότι ο κόσμος όλα αυτά τα χρόνια και σε εκλέγει, για να το πω έτσι, γιατί εκλέγεσαι από τον κόσμο και όχι από το κόμμα.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Ναι, με έχουν τιμήσει οι συμπολίτες μου πολλές φορές, σε πάρα πολύ υψηλές θέσεις, με δεκάδες χιλιάδες σταυρούς και τους ευχαριστώ γι΄ αυτό. Αλλά ξέρεις όταν μπαίνεις στην πολιτική και μιλάω για την εκπομπή αυτή γιατί έχει ένα χαρακτήρα παρόμοιο η εκπομπή αυτή ειδικά, αποφασίζεις στην πραγματικότητα να ασχολείσαι με το να λύνεις τα προβλήματα και των άλλων ανθρώπων. Γιατί δυστυχώς υπάρχουν πολλά προβλήματα έξω, πολλά προβλήματα και αν μπορείς να κάνεις έστω και ενός τη ζωή λίγο καλύτερη είναι μεγάλη ηθική ικανοποίηση.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Απλώς υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν από το σύστημα υγείας, που δεν μπορείς να βοηθήσεις όλο αυτό τον κόσμο, όταν ο κόσμος αγωνιά αν θα πάρει το φάρμακο, αν υπάρχει, είχαμε την αυτοκτονία ενός ανθρώπου, αλλά θα τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Ναι, ναι.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Πάμε λοιπόν γι΄ αυτό που καίει όλο τον κόσμο, για τα απογευματινά χειρουργεία.
Εδώ αν ήταν η κάμερα το πρωί μέσα στη σύσκεψη, θα έβλεπες όλες τις διαφορετικές απόψεις, γιατί σε κάθε τι είχαμε και μια απάντηση. Οπότε πάμε να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, τι είναι αυτό που θα συμβεί στα απογευματινά χειρουργεία;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Από την πρώτη μέρα που πήγα στο Υπουργείο Υγείας για δεύτερη φορά, μετά την εντολή του κυρίου Πρωθυπουργού, είπα την πρώτη μέρα ότι θέλω να ξεκινήσω απογευματινά χειρουργεία. Είναι κάτι που είχα δουλέψει στην προηγούμενή μου θητεία, δεν είχα προλάβει να το κάνω, ήταν πια πιο ώριμο. Άκουσα όλων των ειδών τις απόψεις, από δω και από κει, οι συνδικαλιστές, οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι, όλα. Θέλω να σας μιλήσω με ειλικρίνεια. Όταν χθες ο ασθενής αυτός, ο οποίος ζήτησε μόνος του να μιλήσει στην κάμερα, γιατί άκουσα και την κριτική γιατί βγάλατε φωτογραφία και γιατί μίλησε στην κάμερα. Εμείς δεν είχαμε προβλέψει ούτε να βγω φωτογραφία.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Ο οποίος έκανε αρθροπλαστική, έτσι;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Ναι έκανε αρθροπλαστική γόνατος. Ούτε είχαμε προβλέψει να ανέβει η κάμερα πάνω, ούτε να βγούμε φωτογραφία. Όταν πήγαμε εκεί με ενημέρωσαν ότι ο ασθενής ζήτησε να ανεβεί ο Υπουργός πάνω και να του μιλήσει και αν μπορεί να έχει και την κάμερα γιατί θέλει να μοιραστεί με τον κόσμο αυτά που θέλει να πει. Και αφού ο ίδιος ο ασθενής το ζήτησε, αποφασίσαμε να ανεβούμε. Το λέω γιατί και αυτό ενόχλησε ορισμένους.
Λοιπόν, την ώρα που του έδωσα το χέρι και μου είπε «κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ που μου δώσατε αυτή την επιλογή και βρήκα λύση στο πρόβλημά μου», και θα σας πω μετά ποιο είναι το πρόβλημά του, όλες οι αντιρρήσεις και όλες οι φασαρίες για εμένα είχαν σβήσει.
Ένας συμπολίτης μου, από ότι φαίνεται σήμερα πια είναι δεκάδες γιατί παντού γίνεται χαμός με τα χειρουργεία, από την απόφασή μας βελτίωσε τη ζωή του, τέρμα. Όλα τα άλλα είναι να είχαμε να λέγαμε.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Πόσο θα πλήρωνε, άσχετα που εσείς πληρώσατε για εκείνον τουλάχιστον αυτό το πρώτο χειρουργείο ή τα πρώτα χθεσινά χειρουργεία, εγώ λοιπόν αν είχα αυτό το πρόβλημα και πήγαινα για αρθροπλαστική γονάτου ενώ είχα μια αναμονή ενός έτους, αλλά ήθελα να το κάνω τώρα πόσο θα πλήρωνα;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Κοιτάξτε, να πήγαινες σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο για μια τέτοια επέμβαση μπορεί να πλήρωνες και πάνω από 4000. Ο συγκεκριμένος ασθενής χρεώθηκε 1000 ευρώ. Αυτή ήταν η διαφορά. Ήταν περίπου στο 1/4 της τιμής που θα πλήρωνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Και αυτή είναι η επιλογή.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Είναι όμως για εμένα που πληρώνω μια ζωή λεφτά.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Ή θα πλήρωνες ένα δημόσιο φακελάκι για να σε βάλω στη σειρά. Γιατί αυτό είναι πραγματικότητα και το έχεις πολεμήσει αυτό και το ξέρω για αυτό το λέω.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Συνήθως το φακελάκι δεν είναι πολύ μακριά..Ναι, εμένα το φακελάκι μου δημιουργεί μεγάλη αποστροφή. Δηλαδή το φακελάκι πέραν της φοροδιαφυγής έχει ένα επιπλέον πρόβλημα. Προσπερνάς τη σειρά κάποιου άλλου. Ενώ τα απογευματινά χειρουργεία επειδή είναι πια επιπλέον χειρουργεία δεν τρως τη σειρά κάποιου άλλου. Αυτή είναι η βασική διαφορά. Δηλαδή ο κύριος που χειρουργήθηκε τώρα δεν πήρε τη σειρά κάποιου άλλου, έφυγε από τη λίστα.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΡΙΑ:
Μπήκε σε μια σειρά. Φακελάκι δεν θα έχουν τα απογευματινά χειρουργεία;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Δεν πιστεύω ότι θα έχουν τα απογευματινά για τον εξής λόγο, διότι δεν υπάρχει λόγος να δώσεις πια φακελάκι. Το φακελάκι το δίνεις για δύο λόγους, γιατί θέλεις να διαλέξεις γιατρό και για να το κάνεις αμέσως. Άρα, γιατί να δώσεις φακελάκι;
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Το βασικό ερώτημα όμως, να ξεκινήσουμε από την αρχή παιδιά. Ο κόσμος ο οποίος αντιδρά και μου έχει στείλει πολλά μηνύματα είναι το εξής, από τη στιγμή που έχω δουλέψει μια ζωή γιατί δεν δικαιούμαι σε αυτή τη χώρα να έχω τη νοσηλεία που μου αξίζει και μου αναλογεί χωρίς αναμονές.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Δικαιούσαι.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Γιατί πρέπει δηλαδή να πάρω τη λίστα του ενός χρόνου ή την επιλογή πληρώνω απογευματινό χειρουργείο;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Ένα λεπτό, Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς αναμονές δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει στον πλανήτη. Για να καταλάβετε, εμείς λέμε για 100.000 χειρουργεία αναμονή, 120.000 πόσα είναι στο σύνολο, και στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή έχουν 7 εκατομμύρια αναμονές. Και ήταν αυτοκρατορία μέχρι πριν από 50 χρόνια.
Δεν υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς αναμονή, στα τακτικά ψυχρά χειρουργεία πάντα, δεν μιλάω για τα έκτακτα, για τα επείγοντα. Για ποιο λόγο; Γιατί είναι περιορισμένοι οι πόροι και πολλές οι ανάγκες. Άρα, περιμένεις σε ένα μποτιλιάρισμα σε μια οδό. Τώρα, αυτό το οποίο φτιάχνουμε εμείς και φτιάξαμε από εχθές και δουλεύει σήμερα, να σας πω ότι ξεκινάμε.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Πόσα χειρουργεία είναι σήμερα;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Παντού, έχουμε πάρα πολλά. Μου έχουν στείλει στο κινητό μου, είναι πολλά. Ήδη το «Παπαγεωργίου» πάλι έχει δύο, αύριο έχει τέσσερα, αύριο ξεκινάει το ΚΑΤ, ξεκινάει ο Ευαγγελισμός, το Γενικό Κρατικό του Γεννηματά την Παρασκευή, των Ιωαννίνων την άλλη εβδομάδα, όλα, όλα, χθες έγινε και η Αλεξανδρούπολη και η Καβάλα. Έχουμε σήμερα το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, που πάει πάρα πολύ καλά και θέλω να τους ευχαριστήσω, γιατί έχει τρομερή συμμετοχή εκεί.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Μίλησα με το Διοικητή, είναι γεμάτο το Πανεπιστημιακό.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Είναι γεμάτο, έχει τρομερή συμμετοχή, στη Λάρισα γίνεται χαμός.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Έτσι κι αλλιώς η Θεσσαλία μας και η Στερεά έχει λίγη αναμονή.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Ναι θέλω να πω όμως γιατί τώρα πρέπει να εξηγήσουμε δύο πράγματα. Πρώτα απ΄ όλα λέγανε πάρα πολλοί σαν αντίρρηση ότι “οι γιατροί δεν επαρκούν και το προσωπικό δεν επαρκεί”. Όπως αποδεικνύεται επαρκούν, διότι βρέθηκαν γιατροί και κάνουν τα χειρουργεία. Άρα, αυτή η κριτική απαντήθηκε από τη ζωή. Δε χρειάζεται να αντιδικούμε σε κάτι που είναι πλέον προφανές, είναι σαν να αντιδικούμε ότι η γη είναι στρογγυλή. Είχα πει από την αρχή ότι αν υπάρχουν σωστές αμοιβές θα βρεθούν οι χειρουργικές ομάδες και βρίσκονται.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΡΙΑ:
Συγνώμη, βρέθηκαν δηλαδή αναισθησιολόγοι;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Φυσικά και αναισθησιολόγοι, γίνεται χειρουργείο χωρίς αναισθησιολόγο;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΡΙΑ:
Άρα εμφανίστηκαν επειδή πληρώθηκαν;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Προφανώς, βεβαίως διότι πληρώθηκαν, τόσο απλά. Γιατί σας κάνει εντύπωση αυτό;
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Όντως, όποιος πληρώνεται πάει.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΡΙΑ:
Εάν τους πλήρωνε λοιπόν καλύτερα το κράτος θα είχαν εμφανιστεί ήδη.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Βεβαίως, αλλά πως το κράτος μπορεί να το κάνει αυτό συνολικά σε όλους; Η μισθοδοσία στο ΕΣΥ είναι 3 δις. Αν πας να δώσεις στο σύνολο λοιπόν του ΕΣΥ διπλό μισθό, θες άλλα 3 δις.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Θέλουμε έναν ΕΝΦΙΑ ακόμα δηλαδή.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Και κάτι ακόμα και ένα φόρο ελευθέρων επαγγελματιών. Ο ΕΝΦΙΑ είναι 2.700.000..
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Και κάτι παραπάνω, δεν είμαστε μάλλον διατεθειμένοι να δώσουμε άλλον έναν ΕΝΦΙΑ δηλαδή.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Επειδή φαντάζομαι κανείς μας δε θέλει να πληρώνει άλλον έναν ΕΝΦΙΑ κι άλλον έναν φόρο ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή διπλάσιο, προφανώς αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να βρούμε κάποιες άλλες λύσεις. Αυτό είναι τα απογευματινά χειρουργεία. Να πω κάτι, ακούστε, θα ήταν πολύ καλό για μένα να σας πω τι φοβερή ιδέα είχε ο Άδωνις και μπράβο του και τα λοιπά. Αυτά τα κάνουν όλοι οι άλλοι σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Στον «ΝHS» που είπαμε προηγουμένως, μπορείς να πας το απόγευμα και να χειρουργηθείς και να βγεις εκτός σειράς.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΡΙΑ:
Καλά βέβαια εκεί στα νοσοκομεία δε σου πέφτει στο κεφάλι ο εξαερισμός.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Αυτή τη στιγμή αυτό δεν είναι αλήθεια για τα δικά μας, γιατί ναι μεν είναι αλήθεια ότι συμβαίνει, αλλά αυτή τη στιγμή διενεργείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακατασκευής των δημοσίων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας από την ίδρυσή τους.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Μην περνάμε από το ένα θέμα σε άλλο, ένα-ένα να πάμε λίγο στα απογευματινά χειρουργεία, γιατί εδώ έχουμε πολλά θέματα.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Ωραία μένουμε στα χειρουργεία, να πω λίγο για τον κόσμο να ξέρει, ότι ξεκινάει σήμερα το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, συνεχίζονται κανονικά στα νοσοκομεία που ήταν χθες, ξεκινάει αύριο ο Ευαγγελισμός, επειδή είχε λεχθεί ότι ο Ευαγγελισμός δεν θα μπει, φυσικά και μπαίνει.
Ξεκινάει το ΚΑΤ, το ΚΑΤ το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, αντιλαμβάνεστε γιατί. Ξεκινάει των Αγίων Αναργύρων την άλλη εβδομάδα στα βόρεια προάστια, ξεκινάει ο Γεννηματάς την Παρασκευή, ξεκινάνε γενικά πάρα πολλά, ο Άγιος Λουκάς και λοιπά.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Πάντως ο τιμοκατάλογος μιας επέμβασης ενός ανθρώπου που λέει ότι εγώ αυτά τα περιμένω από το κράτος πόσο πάει;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Θα έρθω και σε αυτό, δεν το απάντησα, σωστά.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Δηλαδή μην στεναχωριέστε, θυμάμαι τα πάντα, λοιπόν ξεκινάει από 300 ευρώ το πιο απλό χειρουργείο και φτάνει μέχρι πόσο;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Σωστά, μέχρι 2 χιλιάδες. Όταν λέμε 2 χιλιάδες εννοούμε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, έτσι; Μιλάμε για πολύ βαρύ χειρουργείο.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Αυτό είναι το δικό σας, βλέπετε; Όπως το έχετε βγάλει εσείς.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Αυτές οι κατηγορίες, όπως τις έχουμε χωρίσει, δεν είναι αυθαίρετο δικό μου συμπέρασμα, είναι ο τρόπος που κατηγοριοποιούν την αποζημίωση στις ιδιωτικές κλινικές οι ασφαλιστικές εταιρείες. Έχουν χωρίσει τις επεμβάσεις σε έξι κατηγορίες σοβαρότητας κι εμείς πήραμε τις έξι κατηγορίες και βάλαμε τη δική μας χρέωση, η οποία είναι από 1/3 έως 1/5 από το ιδιωτικό νοσοκομείο. Αυτή είναι η προσπάθειά μας.
Είναι αρκετά πιο φτηνό δηλαδή από το ιδιωτικό νοσοκομείο. Ας πούμε ο χθεσινός ασθενής πόναγε το πόδι του, ήθελε να χειρουργηθεί οπωσδήποτε στο Παπαγεωργίου, ήθελε ένα συγκεκριμένο γιατρό, αυτόν εμπιστευόταν. Δεν προλάβαινε ο γιατρός αυτός, έμενε συνέχεια σε αναμονή. Και δεν μπορούσε να πάει να πληρώσει σε ιδιωτικό νοσοκομείο γιατί ήταν πολύ ακριβό. Και τελικώς αποφάσισε να πάει στο Παπαγεωργίου.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Και ο συγκεκριμένος γιατρός δεν έπαιρνε και φακελάκι για να βάλει κάποιον άλλον.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Δεν έπαιρνε, όχι. Γιατί ναι αν έπαιρνε φακελάκι θα είχε χειρουργηθεί.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Για αυτό το λέω, για να τα βάλουμε και για τον κόσμο.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Σωστά, όπως τα λέτε είναι. Ένα λεπτό, φακελάκι δεν παίρνουν όλοι οι γιατροί. Κάποιοι γιατροί παίρνουν φακελάκι. Εγώ ποτέ δεν έχω πει ότι όλοι οι γιατροί παίρνουν φακελάκι.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Όχι όλοι, οι πιο πολλοί.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Όχι, δεν παίρνουν οι πιο πολλοί, οι πιο λίγοι παίρνουν.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Όχι, όχι, μην το πας.. Έτσι λες και οι δημοσιογράφοι τα παίρνουν..
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Όχι, όχι, παρακαλώ πολύ. Οι πιο λίγοι παίρνουν φακελάκι όχι οι πιο πολλοί. Είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να πούμε και στο γιατρό που δεν παίρνει φακελάκι και καλώς δεν παίρνει, ότι «κοίταξε να δεις, μην βλέπεις τον άλλον τον κακό συνάδελφό σου που έπαιρνε, τώρα αν θέλεις και εσύ μπορείς να χειρουργήσεις το απόγευμα νόμιμα, ηθικά σωστά, να έχεις και την αμοιβή σου και να κάνεις και καλό στον κόσμο».
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Τι γίνεται, όμως, τώρα γιατί το τεράστιο θέμα που λέγαμε στη σύσκεψη, μακάρι να ήσασταν εκεί, είναι το εξής. Εγώ λοιπόν είμαι από μια περιοχή όπου δεν έχει νοσοκομείο δίπλα μου. Πρέπει να μεταφερθώ στη Θεσσαλονίκη, στις κωμοπόλεις τέλος πάντων που υπάρχουν καλά νοσοκομεία και μπορώ. Αυτό έχει ένα κόστος τεράστιο για εμένα που συνοδεύω τον άνθρωπό μου και πάει λέγοντας. Όλα αυτά είναι απρόβλεπτα.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Αυτό υπάρχει ούτως ή άλλως, δεν έχει να κάνει με τα απογευματινά χειρουργεία. Αλλά να σας πω την αλήθεια τι έχω σκεφτεί και για αυτό, γιατί είναι πραγματικό. Μέσα στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων, αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να φτιάξουμε το καινούργιο ΕΣΥ. Δεν είναι μόνο τα απογευματινά χειρουργεία, τα απογευματινά χειρουργεία είναι ένα κομμάτι.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Μακάρι να φτιάξετε το καινούργιο ΕΣΥ.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Ο νόμος που έχουμε στη δημόσια διαβούλευση για να δώσουμε το δικαίωμα ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ είναι δεύτερο κομμάτι. Η απόφασή μας να επιτρέψουμε σε ιδιώτες γιατρούς υπό όρους και προϋποθέσεις να μπαίνουν μέσα στα νοσοκομεία, είναι τρίτο κομμάτι.
Ένα ακόμα κομμάτι της μεταρρύθμισης θα είναι να επιτρέπουμε σε χειρουργικές ομάδες από το ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ να πηγαίνουν και να χειρουργούν σε άλλα νοσοκομεία.Δηλαδή επειδή δεν μπορείς να έχεις παντού τους καλύτερους νευροχειρουργούς, τους καλύτερους χειρουργούς, καλύτερους θωρακοχειρουργούς, δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Δεν υπάρχουν πρώτα από όλα τόσοι πολλοί.
Θα επιτρέπουμε να μαζεύεται μια ομάδα παραδείγματος χάρη του Ευαγγελισμού, λέω ένα παράδειγμα, και να πηγαίνει μια εβδομάδα και να χειρουργεί στην Καβάλα. Και να πει παιδιά επειδή εσείς που είστε από την Καβάλα και θέλετε να έχετε τους γιατρούς που είναι διάσημοι γιατροί του ΕΣΥ και είναι οι καλοί και είναι όλη η χειρουργική ομάδα, ελάτε από..
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Πώς θα το μαθαίνει ο ασθενής;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Θα το ανακοινώνουμε εμείς, θα είναι ανακοινωμένο από πριν. Δεν είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε ακόμα, θα το κάνουμε όμως και αυτό. Γιατί ο σκοπός μας είναι να κάνουμε ένα σύστημα που θα είναι πολύ πιο ευέλικτο.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Έτσι όμως δεν υποτιμάς έναν άλλον γιατρό;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Όχι, όχι. Οι γιατροί ξέρουν μεταξύ τους ο καθένας την εμπειρία και τα χρόνια που έχουν, δεν είναι όλοι το ίδιο. Σε κάθε δουλειά ο καθένας..
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Το θέμα είναι τι πιστεύει ο καθένας για τον εαυτό του. Δηλαδή όταν παίρνει ο άλλος το βαλιτσάκι του και πηγαίνει..
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Όχι, όχι, είναι και ειδικότητες που δεν υπάρχουν, δεν υποτιμάς κάποιον γιατρό. Πας εκεί που δεν υπάρχουν.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Ωραία, για τις ειδικότητες που δεν υπάρχουν το δέχομαι.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Δηλαδή ένα επαρχιακό νοσοκομείο δεν μπορεί να έχει όλα αυτά που έχει ένα μεγάλο νοσοκομείο, δε γίνεται αυτό.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Γιατί μετά, το γνωρίζετε αυτό, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το λέω με την καλή έννοια αυτό, εμένα δηλαδή ο καλός δημοσιογράφος έρχεται στην πατρίδα σας και κάνει ένα απογευματινό μαγκαζίνο.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Δεν είναι ακριβώς το ίδιο.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Είναι κάπως, με την έννοια ότι είμαι κι εγώ ένας καλός γιατρός αρθροπλαστικής. Άλλο εξειδίκευση που δεν υπάρχει άλλος.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Ένα λεπτό, ο σκοπός μας στο τέλος να θυμάσαι Ζήνα μου, όπως το βλέπω τουλάχιστον εγώ, ναι θέλουμε να είναι ευχαριστημένοι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι Υπουργοί, οι διοικητικοί, οι Διοικητές, όλοι, όμως το σύστημα το φτιάχνουμε για τον ασθενή.
Εάν ο ασθενής όπως είπες πολύ σωστά προηγουμένως, δεν μπορεί να έρθει σε ένα μεγάλο νοσοκομείο τριτοβάθμιο στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, δεν μπορεί, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, εμείς πρέπει να του στερούμε για πάντα τη δυνατότητα να κάνει την εγχείρηση που χρειάζεται; Όχι, είναι ευθύνη μας να του λύσουμε το πρόβλημα.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Να του δώσουμε την επιλογή.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Να του λύσουμε το πρόβλημα και με καλοπιστία, με καθαρές σχέσεις και με οργάνωση, όλα αυτά θα τα κάνουμε, να είστε βέβαιοι. Είμαι πολύ αποφασισμένος, πηγαίνω στο γραφείο μου το πρωί φεύγω το βράδυ, θέλω να τα δω να γίνονται.
Δεν έχω κλείσει δύο μήνες στο Υπουργείο και τα απογευματινά χειρουργεία ξεκίνησαν, όπως είχα πει την πρώτη μέρα που πήγα. Στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με την Ειρήνη Αγαπηδάκη ξεκινάμε τεράστια μεταρρύθμιση εκεί που σε ένα χρόνο θα καταλάβετε την τεράστια διαφορά και σε αυτόν τον τομέα.
Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στο ΕΣΥ να γίνει πιο ελκυστικό, για να ζήσει άλλα εκατό χρόνια. Γιατί μην κοροϊδευόμαστε, καλές είναι οι ιδιωτικές κλινικές και η ιδιωτική υγεία κι εγώ θέλω να υπάρχουν και ποτέ δεν είπα να μην υπάρχουν, αλλά ποτέ μα ποτέ δεν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να αντικαταστήσει το ΕΣΥ. Το κεντρικό σύστημα κάθε χώρας παροχής υπηρεσιών υγείας είναι πάντα το δημόσιο σύστημα.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Προς τιμήν σας που το λέτε αυτό.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Δεν είναι προς τιμήν μου, είναι κοινή λογική.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Όχι είναι προς τιμήν σας, γιατί σε πολλά υπάρχει μια άλλη άποψη.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Να το εξηγήσω γιατί; Ο ιδιώτης στο τέλος πρέπει να έχει κέρδος, άρα θα πηγαίνει μόνο εκεί που βγάζει κέρδος. Εμείς στο κράτος δεν κοιτάμε το κέρδος, κοιτάμε τον πολίτη, άρα θα πάμε σε περιοχές και σε επεμβάσεις και σε καταστάσεις που δε βγάζουν κέρδος αλλά έχουν ζημία. Αυτή είναι η βασική διαφορά.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Εγώ πάντως, συγνώμη που παρεμβαίνω κύριε Υπουργέ, διαφωνώ κάθετα με αυτό που λέτε. Σας ακούω με πολύ σεβασμό, Ζήνα αν μου επιτρέπεις..
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Βεβαίως και μετά θέλω κι εγώ κάτι.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Όταν λέτε για τον πολίτη, για τον πολίτη που έχει λεφτά, όχι γενικά για τον πολίτη. Γιατί εδώ παραχαράσσεται ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας, εγώ αυτό αντιλαμβάνομαι.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Θα σας απαντήσω αμέσως.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Εγώ προέρχομαι από μία περιοχή κύριε Υπουργέ στην Έδεσσα, που αυτή τη στιγμή δεν έχει ΜΕΘ κι ένα περιστατικό πρέπει να πάει Θεσσαλονίκη. Οι ογκολογικοί ασθενείς των Γιαννιτσών και των πέριξ περιοχών πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη. Απογευματινά χειρουργεία δεν μπορούν να υπάρξουν, γιατί δεν υπάρχουν πρωινά. Άρα αυτό με τους δανεικούς γιατρούς, δεν ξέρω που θα εφαρμοστεί, αλλά πρέπει να σκεφτούμε κι αυτούς που δεν έχουν λεφτά.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Και ειδικά να προσθέσω και το ηλικιακό έτσι αντίκρισμα που λέω εγώ, γιατί υπάρχουν γεροντάκια με την απλή σύνταξη και επειδή στο Γιώργο Αυτιά σας ακούω κάθε Σαββατοκύριακο, που δεν έχουν τίποτα, αυτοί οι άνθρωποι πώς να πάνε να χειρουργηθούν και με τα 300; Εκεί έπρεπε να υπάρχει κάτι για μένα.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Λίγο να το εξηγήσω για να το καταλάβουμε. Πρώτον δεν είναι έτσι. Το αν μεταλλάσσεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ τότε τα απογευματινά ιατρεία που λειτουργούν από το 2002 και που είναι επ΄ αμοιβή θα είχαν αλλοιώσει αυτό το χαρακτήρα. Όμως όλοι μας, χιλιάδες άνθρωποι, εκατομμύρια από το 2002, έχουμε κάνει χρήση των υπηρεσιών απογευματινών ιατρείων στο ΕΣΥ επ΄ αμοιβή. Άρα, δεν ισχύει το επιχείρημα αυτό. Έχει ήδη γίνει στο ΕΣΥ εδώ και 22 χρόνια. Αν το πρόβλημά μας είναι επί της αρχής.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Για τα χειρουργεία μιλήσαμε, κύριε Υπουργέ.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Ένα λεπτό. Αφού γίνεται για τα ιατρεία και πάμε επ΄ αμοιβή στο ΕΣΥ άρα έχουμε δεχθεί επί της αρχής ότι στο ΕΣΥ μπορεί να υπάρχει αμοιβή. Δεύτερον, τι έγινε στα απογευματινά ιατρεία για να καταλάβουμε; Πριν νομοθετήσει ο Αλέκος Παπαδόπουλος και η Κυβέρνηση τότε του ΠΑΣΟΚ τα απογευματινά ιατρεία, η μέση αναμονή για να κλείσεις ραντεβού σε γιατρό του ΕΣΥ για εξέταση ήταν περίπου 3 με 4 μήνες. Σήμερα η μέση αναμονή είναι ένας μήνας.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Πότε πριν;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Το 2002. Τώρα η μέση αναμονή σε αντίστοιχο γιατρό στο ΕΣΥ είναι ένας μήνας. Για ποιο λόγο; Διότι οι τρεις μήνες διαφορά είναι αυτοί που αποφασίζουν και πληρώνουν και πάνε το απόγευμα. Και έτσι μειώνεται η πρωινή λίστα.
Και έτσι αυτός που δεν θέλει ή δεν έχει να πληρώσει τελικά αντί να περιμένει 4 μήνες περιμένει ένα. Το ίδιο θα γίνει και με τα απογευματινά χειρουργεία. Επειδή τώρα έχουμε την ενιαία λίστα χειρουργείων ηλεκτρονική παρακολουθούμε τι γίνεται κάθε πρωί σε κάθε κλινική. Η υπουργική απόφαση είναι πάρα πολύ αυστηρή και τι λέει; Αν μια κλινική μειώσει την παραγωγή των πρωινών χειρουργείων χάνει το δικαίωμα να κάνει απογευματινά. Άρα τι λέμε στη χειρουργική ομάδα;
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Αυτό ήθελα να ρωτήσω. Γιατί έτσι και εγώ θα έλεγα θα τα πάρω το απόγευμα.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Τι λέμε στη χειρουργική ομάδα; Δεν μπορείς να μεταφέρεις ασθενείς από το πρωί το απόγευμα και να μην δουλεύεις το πρωί για να δουλεύεις το απόγευμα να πάρεις λεφτά. Αν θέλεις να πάρεις τα λεφτά το απόγευμα..
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Αν υπάρχει δηλαδή που υπάρχει ένα ραντεβού που έχει ακυρωθεί οφείλουν από την προηγούμενη να πάρουν από τη λίστα;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Πόσα Υπουργεία έκανε η πρώτη χειρουργική κλινική του Ευαγγελισμού, την εβδομάδα πριν από τα απογευματινά χειρουργεία; 100. Πρέπει να κάνει 100. Αν κάνει 99 δεν μπορεί να κάνει απογευματινά.μΆρα, τι λέμε; Λέμε εσύ κύριε που έχεις να πληρώσεις τα 300 ευρώ πας το απόγευμα αλλά εγώ που δεν έχω να πληρώσω τα 300 ευρώ, εκεί που είχα μπροστά μου εσένα και περίμενα τώρα πάω μια θέση πιο μπροστά.
Επομένως, ο φτωχός που είπε ο κύριος Ξυλουργίδης, εξυπηρετείται για ποιο λόγο; Γιατί καταφέρνει με αυτό τον τρόπο και χειρουργείται ο ίδιος γρηγορότερα. Άρα κερδίζει και ο ένας που έχει, κερδίζει και ο άλλος που δεν έχει. Κερδίζουν και οι δύο.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Άρα το εξασφαλίζεται αυτό με την καταγραφή των χειρουργείων. Γιατί εγώ αυτό το πρώτο που σκέφτηκα είναι στη λαμογιά στην άκρη ότι εδώ…
ΣΧΟΛΙΑΣΤΡΙΑ:
Πάντως όλες αυτές οι κατηγορίες πληρώνουν εισφορές για την υγεία τους.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Θα έρθω μετά στις εισφορές.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Δώστε μου τα περιθώρια, διαφημίσεις και ερχόμαστε.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Σας λέω εγώ ότι όλοι αυτοί που πληρώνουν εισφορές όταν πάνε να κάνουν χειρουργείο πληρώνουν φακελάκι αλλά η άποψή σας είναι ότι λιγότεροι πληρώνουν. Ο κόσμος που ακούει όμως ξέρει ότι πληρώνει περισσότερα.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Λοιπόν, πάμε σε διαφημίσεις, τα ερωτήματα πολλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Γλυκιά μου Ζήνα, ρώτησε τον Υπουργό, γιατί δεν μπορώ να βγάλω γραμμή στο τηλέφωνο, αν χρειαστεί ο ασθενής βιοψία ταχεία ποιος θα την κάνει ο πρωινός γιατρός, ο παθολογοανατόμος ή τεχνολόγος;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Τώρα είναι πολύ ειδικό αυτό..
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Όχι, το λέω με την έννοια τι λέει εδώ η κυρία ότι όταν πρέπει να γίνει κάτι τώρα, στο εδώ και τώρα δεν υπάρχει αναμονή.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Παιδιά ένα λεπτό, όλη η κουβέντα που συζητάμε είναι για τα τακτικά ψυχρά χειρουργεία, δεν είναι για τα έκτακτα. Άλλο τα επείγοντα, είναι άλλη διαδικασία στα επείγοντα. Και όλη η διαδικασία με το φακελάκι..
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Αν δεν ξέρεις όμως ότι είναι επείγον όπως στην περίπτωση που ξέρετε;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Έρχομαι λίγο να εξηγήσω. Ο κύριος Καλλιακμάνης ισχυρίστηκε πριν ότι οι περισσότεροι γιατροί παίρνουν φακελάκι, εγώ λέω ελάχιστοι. Πώς δουλεύει το φακελάκι; Δίνεις στο γιατρό το φακελάκι και ο γιατρός ξαφνικά ανακαλύπτει ότι εσύ που ήσουν τακτικό ψυχρό χειρουργείο επιβαρύνθηκε η υγεία σου και είναι πολύ επείγον να χειρουργηθείς και σε βάζει στα έκτακτα.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Και κάποιοι πήγαιναν σε ραντεβού για χειρουργείο με το βαλιτσάκι τους, έτοιμο.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Με το βαλιτσάκι. Τα βαλιτσάτα, έτσι λέγονται. Ξαναλέω λοιπόν, άλλη η διαδικασία του επείγοντος περιστατικού. Ό,τι συζητάμε τώρα δεν είναι για το επείγον.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Ναι, αλλά εγώ δεν γνωρίζω ότι είμαι επείγον περιστατικό. Δηλαδή πάω για να κάνω μια βιοψία πρέπει να την τρέξω την βιοψία και στο τέλος έχω καρκίνο.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Αν αυτό που έχεις είναι επείγον ή τακτικό το κρίνει ο γιατρός δεν το κρίνει ο Υπουργός. Αλίμονο αν ο Υπουργός κρίνει ποιος είναι επείγον και ποιος δεν είναι.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Μισό λεπτάκι, έχεις κάτι στο αυτί σου, έχεις κάτι κάπου όπως γνωρίζετε το περιστατικό και βοηθήσατε πολύ για αυτό, μπαίνει ο άνθρωπος μέσα για να τον δουν έστω και μετά αφού έκανε την επέμβαση τον σώσαμε γιατί μπήκε εκτάκτως και πολύ γρήγορα μέσα γιατί θα προχωρούσε ο καρκίνος. Όπου είχε λέμφωμα ο άνθρωπος.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Ξαναλέω, οι αποφάσεις για το τι είναι επείγον και τι δεν είναι δεν λαμβάνονται από τον Υπουργό, λαμβάνονται από τους γιατρούς.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Ναι, αλλά μέχρι να κλειστεί το ραντεβού..
ΣΧΟΛΙΑΣΤΡΙΑ:
Κάτσε, το ραντεβού στο γιατρό εννοείς όχι στο χειρουργείο.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Ακούστε, για πολλά μπορούμε να κατηγορήσουμε το ΕΣΥ και παράπονα να έχει ο κόσμος και ταλαιπωρία και αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία και στις εφημερίες, τα δέχομαι όλα. Κάνει και πάρα πολλά καλά. Κάθε μέρα σώζουμε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΡΙΑ:
Αλήθεια είναι αυτό.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Να ξέρετε ότι γίνονται στο ΕΣΥ επεμβάσεις που δεν μπορούν να γίνουν στον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν μεγάλες μάχες..
ΣΧΟΛΙΑΣΤΡΙΑ:
Ειδικά το ΠΑΙΔΩΝ για τα παιδιά είναι ένα πολύ δυνατό νοσοκομείο.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Μην τα ισοπεδώνουμε όλα.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΡΙΑ:
Στο ΠΑΙΔΩΝ θα ισχύσουν απογευματινά χειρουργεία;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Ακόμα δεν έχει ανακοινώσει το ΠΑΙΔΩΝ για απογευματινά χειρουργεία. Όταν ανακοινώσει θα σας το πω.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Να ρωτήσω κάτι για τα απογευματινά γιατί έχει σημασία και το έχω απορία. Οι ασφαλιστικές εταιρίες θα αποζημιώνουν, θα συμμετέχουν όπως…
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Έχω κάνει συνάντηση με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών πριν από μια εβδομάδα ακριβώς. Έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν.
Πρόκειται να κάνουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας, αυτό δουλεύουμε τώρα, όπου θα βγάλουν ένα ειδικό προϊόν, όχι όλες όποιες επιθυμούν αλλά από ότι φαίνεται θα είναι όλες οι μεγάλες, όπου θα συμμετάσχουν κανονικά στα απογευματινά χειρουργεία.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Άρα, θα μπορεί να παίρνει από την ασφάλειά του..
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Ναι αλλά όχι όλες οι εταιρείες, άρα έτσι πριμοδοτούνται κάποιες.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Όχι, ο ανταγωνισμός, αυτό είναι θέμα ανταγωνισμού.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Όποιες θέλουν θα πάνε, εγώ δεν θα επιλέξω.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΡΙΑ:
Άρα, θα πληρώνουν και η ασφάλεια και οι ασφαλιστικές εισφορές..
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Λοιπόν πάμε τώρα στα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Το πρόγραμμα των ασφαλιστικών εταιρειών για τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ θα είναι ένα, από ότι φαίνεται, πρόγραμμα υγείας πολύ φτηνότερο από αυτό που έχουν τώρα. Τώρα πληρώνεις ένα ποσό Χ, από ότι φαίνεται ένα αντίστοιχο ποσό για να καλύπτει τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ θα είναι κάτω από το 50%.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Παιδιά να σας πω λίγο κάτι; Δείχνετε αυτά τα πλάνα, δείξτε τα μπροστά για να μη λέει ο κόσμος και μου λένε, Ζήνα τι πλάνα δίνετε; Δείξτε τα κανονικά πλάνα, μου λέει, αυτά είναι από ξενοδοχεία, δεν είναι μου λέει από τα κανονικά νοσοκομεία.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Και όμως τα νοσοκομεία όπως τα φτιάχνουμε έτσι γίνονται.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Όπως θα τα φτιάξετε.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Τα φτιάχνουμε ήδη, πολλά έχουν γίνει. Θα πάω στο Καραμανδάνειο την άλλη εβδομάδα, αν δείτε τα πλάνα που παίζατε πέρυσι εσείς εδώ από το Καραμανδάνειο και πως είναι φέτος, θα τρελαθείτε. Ξενοδοχείο Hilton έγινε.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Απλά κάποιοι άνθρωποι αυτής της χώρας πλήρωσαν και ασθενοφόρο στη μνήμη του παιδιού τους.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Αν πάτε στο Τζάνειο και δείτε τους ορόφους που έχουμε ανακαινίσει και τον έναν όροφο που έχει μείνει που ανακαινίζετε τώρα και κάνετε τη σύγκριση, θα πείτε είναι η μέρα με τη νύχτα, άλλη χώρα.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Το δέχομαι αυτό, ότι όπου ανακαινίζεται γίνεται και σωστά το δέχομαι αλλά το θέμα είναι εκεί που πέφτουν τα ντουβάρια.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Αυτή τη στιγμή όμως προσέξτε, αυτή τη στιγμή ανακαινίζουμε 85 από τα 125 νοσοκομεία. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα..
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Πτέρυγες αυτών.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Ναι πτέρυγες, όχι ολόκληρα, τα μεγαλύτερα κομμάτια γιατί και τα ΤΕΠ πάνε να γίνουν σχεδόν όλα και τις κλινικές που ήταν παλιές τις ανακαινίζουμε, γενικά γίνεται ένα μεγάλο πρόγραμμα ανακαίνισης, πολύ μεγάλο, είναι πολλά εκατομμύρια.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Το ερώτημα λοιπόν που θέλω να περάσουμε είναι γι΄ αυτό που συνέβη στην Κρήτη, πρέπει οπωσδήποτε και δυστυχώς..
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Δεν έχω απαντήσει, μια ερώτηση έγινε στα απογευματινά μόνο και θέλω να την απαντήσω και πάμε μετά στο Ηράκλειο.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Ωραία και δυστυχώς στα νοσοκομεία όλης της χώρας, όπου υπάρχουν ορισμένα νοσοκομεία που έχουν κορδέλα πένθος απέξω, όποιος μπαίνει δεν βγαίνει.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Πχ Αγρινίου.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Δεν θέλω να τα πω.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Εγώ το λέω.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Πες για το Αγρίνιο, αλλά υπάρχουν πολλά που..
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Πριν, δεν ξέρω τώρα,
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Που είναι πραγματικά και ιατρικά λάθη και πολλά-πολλά. Να απαντήσει πρώτα σε αυτό και μετά, ναι Υπουργέ.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Εντάξει, δεν θέλω να πω ότι υπάρχουν τέτοιου τύπου νοσοκομεία, όλα τα νοσοκομεία μας είναι ασφαλή. Κάποια νοσοκομεία έχουν καλύτερες στατιστικές, κάποια έχουν χειρότερες, παντού οι γιατροί δίνουν αγώνες.
Τώρα ως προς την πληρωμή, κοιτάξτε να δείτε, εάν αυτό που θα χρησιμοποιήσουμε ως επιχείρημα είναι εγώ πλήρωνα ασφαλιστικές εισφορές, άρα γιατί να ξαναπληρώσω, που το ακούω ως επιχείρημα, έχει βάση, δεν είναι ένα παράλογο επιχείρημα, δυστυχώς διαβάζεται και ανάποδα. Άρα, αυτοί που δεν έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές, οι ανασφάλιστοι, πρέπει να πληρώνουν.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Σωστά.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Εμείς όμως έχουμε αποφασίσει ως κοινωνία και πολύ σωστά, δική μου απόφαση ήταν, ως Υπουργός Υγείας το αποφάσισα..
ΣΧΟΛΙΑΣΤΡΙΑ:
Όχι δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο του κράτους σε αυτούς που δεν έχουν..
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Ότι οι ανασφάλιστοι δεν πρέπει να πληρώνουν.Άρα, ένα μεγάλο κομμάτι των χρημάτων που πληρώνουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι, ξοδεύεται γι΄ αυτούς που δεν είχαν να πληρώσουν. Άρα, ένα κομμάτι αυτών των χρημάτων πια έχει φύγει.
Τι λέμε στα απογευματινά χειρουργεία; Λέμε αν έχεις να δώσεις κάτι παραπάνω για να μπορέσεις να χειρουργηθείς την ώρα που θέλεις με το γιατρό που θέλεις και ταυτόχρονα να ωφεληθεί αυτός που δεν έχει να χειρουργηθεί μία μέρα νωρίτερα το πρωί, δεν χάλασε ο κόσμος. Δεν είναι αυτός λόγος για να τσακωνόμαστε συνέχεια.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Πάμε στο κομμάτι της Κρήτης, δυστυχώς, όπου ένας 72χρονος έδωσε τέλος στη ζωή του.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Καταρχάς να πω συλλυπητήρια στην οικογένεια. Πάντα όταν ακούς ένα τέτοιο τραγικό περιστατικό είναι πάρα πολύ βαρύ. Τα πραγματικά περιστατικά: ένας άνθρωπος υγιής μέχρι εκείνη τη στιγμή, διαγνώστηκε με καρκίνο τέλος Δεκεμβρίου, προσπάθησε να κάνει γρήγορα το PET Scan, τελικά του βγήκε το ραντεβού περίπου δύο μήνες μετά και στο φάρμακο το οποίο έπρεπε να πάρει είχε μία βδομάδα καθυστέρηση. Μία βδομάδα καθυστέρησε γιατί μόλις ενημερωθήκαμε εμείς βρήκαμε αμέσως το φάρμακο και το δώσαμε.
Δεν πήγε στο πρώτο ραντεβού, 4 Μαρτίου ήταν το πρώτο ραντεβού να πάρει την πρώτη θεραπεία, δεν πήγε. Την δεύτερη δεν πρόλαβε να πάει.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Δεν είναι αυτό που λέω εγώ, όμως, έτσι; Μέχρι να φανεί τι είχε και το PET Scan, είχε ένα δίμηνο μπροστά.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Καλά το PET Scan δεν άλλαζε, είχε διαγνωστεί με καρκίνο.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Δεν αλλάζει, ήταν το πόσο πιο γρήγορα μπορείς να ξεκινήσεις.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΡΙΑ: :
Θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει τις χημειοθεραπείες και να υπήρχε συρρίκνωση.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Ένα λεπτό, και ο καρκίνος του ήταν, δυστυχώς, πάρα πολύ επιθετικός.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Η Ρούλα λέει κάτι όμως γιατί γνωρίζετε κιόλας ότι η Ρούλα πέρασε από το κομμάτι του καρκίνου και το ξεπέρασε και είναι κοντά μας και δυσκολεύτηκε πολύ.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Είναι φίλη μου η Ρούλα πολλά χρόνια και ξέρω πολύ καλά τον αγώνα της.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Και λέει το εξής η Ρούλα. Επανέλαβέ το.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΡΙΑ: :
Λέω, ότι θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει τις χημειοθεραπείες του προκειμένου να συρρικνωθεί και ας γινόταν το ΡΕT Scan αργότερα. Γιατί τα εκατοστά του όγκου που είχε στον πνεύμονά του από 6 μέσα σε ένα μήνα πήγαν στα 9,5 εκατοστά.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Δεν σταμάτησε ούτε περίμενε κανένας να του δώσει τη θεραπεία με το PET Scan. Μη λέμε κάτι που δεν στέκει.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΡΙΑ: :
Δεν ξεκίνησε τη χημειοθεραπεία του γιατί δεν είχε το φάρμακο.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Οι αποφάσεις των γιατρών τι φάρμακο δίνουν και πόσο είναι των γιατρών, επαναλαμβάνω.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΡΙΑ:
Εννοείται. Οι γιατροί τον επέλεξαν για αυτό το φάρμακο. Αυτό είναι το κατάλληλο.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Εγώ τώρα δεν θέλω να μπω αν καλώς οι γιατροί είπαν το Α ή το Β, λέω ως προς το φάρμακο, που έγινε η καταγγελία, που είναι ένα φτηνό φάρμακο σχετικά, το οποίο ήταν σε έλλειψη, δεν είναι σήμερα, ήταν σε έλλειψη για λίγες μέρες, για το συγκεκριμένο ασθενή, και όχι μόνο για το συγκεκριμένο, για όλους τους ασθενείς όποτε υπήρξε όχληση στα νοσοκομεία βρήκαμε αμέσως το φάρμακο γιατί είχαμε κρατήσει τη λεγόμενη ποσότητα ασφαλείας…
ΣΧΟΛΙΑΣΤΡΙΑ:
Συγγνώμη που σας διακόπτω, ένας ασθενής που αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο έχει και μία ψυχολογία ίσως….
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Σήμερα έχουμε κάνει εισαγωγή 45.000 φιαλιδίων και υπάρχει κανονικά το φάρμακο.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΡΙΑ: :
Συμφωνώ σε αυτό που λέτε, δεν διαφωνώ. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας το ένας άνθρωπος που μόλις έχει μάθει ότι έχει καρκίνο δεν βρίσκει το φάρμακο που χρειάζεται για να πολεμήσει αυτό που αντιμετωπίζει και έχει και μία ψυχολογία που εκείνη τη στιγμή δεν είναι και η καλύτερη, όπως αντιλαμβάνεστε.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Δεν θέλω να δικαιολογήσω τίποτα, αντιθέτως θεωρώ ότι η περίπτωση αυτή αναδεικνύει ότι πρέπει να έχουμε πολύ πιο γρήγορη ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Μα το φάρμακο έλειπε. Όχι η ψυχολογική υποστήριξη.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΡΙΑ:
Και τα δύο. Για μένα και τα δύο Αντώνη ήταν σημαντικά στοιχεία σε εκείνη τη φάση που είναι ο ασθενής.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Δεν θέλω να περάσουμε το μήνυμα ότι αν κάτι πάει στραβά στη θεραπεία σου πρέπει να αυτοκτονείς.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΡΙΑ:
Όχι βέβαια.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Το να φτάσει κάποιος να αυτοκτονήσει, είναι μια τραγική απόφαση. Προσωπικά πιστεύω ότι αν είχε μία ψυχολογική υποστήριξη κατάλληλη, δεν θα είχε αυτοκτονήσει και αυτό είναι αποτυχία του συστήματος που δεν την είχε. Θα έπρεπε να την έχει. Αλίμονο αν στείλουμε ένα μήνυμα ότι αν κάτι πάει στραβά παιδιά στη θεραπεία, πάμε και αυτοκτονούμε. Οι μισοί ασθενείς θα αυτοκτονούσανε. Δεν είναι έτσι. Επαναλαμβάνω, ο ασθενής αυτός θέλει να πάρει το φάρμακό του 28 Φεβρουαρίου. Δεν βρέθηκε 28 Φεβρουαρίου. Βρέθηκε 4 Μαρτίου. Αυτή ήταν η καθυστέρηση.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΡΙΑ:
Στο Σωματείο της Πτολεμαΐδας;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
4 Μαρτίου δεν πήγε.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Επειδή δώσατε απάντηση εκεί και περιμένει η οικογένεια από εμάς την απάντηση.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας έχω διατάξει συμπληρωματική ΕΔΕ για να είμαι απολύτως βέβαιος για το αποτέλεσμά της. Όταν έχω και το αποτέλεσμα της συμπληρωματικής θα σας ενημερώσω.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Γιατί μιλάμε για ένα παιδί που το βάλανε μέσα. Το διώχνανε.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Ήταν πριν φτάσω στο Υπουργείο, ήταν δύο μέρες πριν ορκιστώ Υπουργός. Όμως ως γεγονός με ενδιαφέρει πολύ.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Πέρα από τη δουλειά που κάνουν οι υπουργοί, όμως….
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Ας δει ο Υπουργός και τη συνέντευξη του πατέρα, θα το καταλάβει…
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Το έχει δει νομίζω γιατί το είχαμε στείλει το απόσπασμα.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Την έχω δει τη συνέντευξη για αυτό, όπως σας είπα, έχω διατάξει συμπληρωματική ΕΔΕ.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ: :
Πέρα από τη δουλειά που κάνουν οι Υπουργοί πρέπει να έχουν συνείδηση και οι εργαζόμενοι. Ειδικά αυτοί που κάνουν λειτουργήματα, γιατροί και αστυνομικοί εγώ θα σας πω, γιατροί τώρα στην προκειμένη περίπτωση. Δεν μπορεί ο Υπουργός να είναι πάνω σε κάθε χειρουργείο και οτιδήποτε. Υποχρέωση του Υπουργού είναι να κάνει το καλύτερο ώστε να εξυγιάνει το σύστημα υγείας. Δεν το συζητάμε. Και υπάρχουν προβλήματα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και ευτυχώς, εδώ υπάρχει ένας Υπουργός, εγώ το λέω ξεκάθαρα γιατί βλέπω, που ασχολείται, δουλεύει.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Είναι ένας Υπουργός που εργάζεται σε όποιο πόστο και αν είναι.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Τώρα αν κάνει κάτι και φαίνεται ότι δεν θα βγει σε καλό αφού το αλλάζει, θα δούμε. Αλλά τουλάχιστον όλοι οι υπουργοί που πέρασαν και δεν μύρισαν, και το λέω εγώ με όλη την ευθύνη.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Καλά, όλοι οι Υπουργοί προσπαθούν να κάνουν το καθήκον τους. Δεν το δέχομαι αυτό. Όλοι οι Υπουργοί.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΡΙΑ:
Απλώς είστε λίγο πιο εργατικός από όλους τους άλλους σε όποιο πόστο και αν βρεθείτε, σε όποιο Υπουργείο και αυτό είναι δεδομένο.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Γιατί θυμαμαι στο Υπουργείο Ανάπτυξης όταν κορόιδευαν όλοι το Καλάθι της Νοικοκυράς. Αλλά εγώ όταν πήγαινα super market, γιατί πηγαίνω και super market, βλέπω ότι όλος ο κόσμος λένε, πού είναι το καλάθι; Ποιο προϊόν είναι στο καλάθι της νοικοκυράς. Πήγαινε ο κόσμος να πάρει πιο φθηνά.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Μην πηγαίνουμε σε άλλα θέματα τώρα. Το καλάθι πέρασε και πήγε και πολύ καλά.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ: :
Ο κύριος Καλιακμάνης έχει μία συμπάθεια στον κύριο Γεωργιάδη.
Κος ΚΑΛΙΑΚΜΑΝΗΣ:
Έχω συμπάθεια με τους ανθρώπους που δουλεύουν. Όσοι δουλεύουν στο πόστο τους, μπορεί να τον έχω κατακρίνει, αλλά βλέπω ότι δουλεύει.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Ο κύριος Γεωργιάδης είναι πρώτος στο πόστο του το πρωί, αυτό θα το λέμε.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Καλά, δεν απαγορεύεται να μην….κάποιος φαντάζομαι.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ: :
Δεν διαφωνώ, μια διαπίστωση έκανα.
Κος ΚΑΛΙΑΚΜΑΝΗΣ:
Έχω επιτεθεί σε Υπουργούς ….
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ: :
Δεν χρειάζεται να επιτιθέμεθα, απλά να μιλάμε και….
Κος ΚΑΛΙΑΚΜΑΝΗΣ:
Στο δημόσιο λόγο μου….
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Βρε Γιώργο μου, άσε με να ρωτήσω κάτι. Έχουμε την δυνατότητα να ρωτήσουμε κάτι τον κύριο Υπουργό. Δεν είναι λογικό άλμα, κύριε Υπουργέ, να εφαρμόζονται ιδιωτικά χειρουργεία σε δημόσια νοσοκομεία απογευματινές ώρες και να μην έχουμε απάντηση για το πότε θα ενισχυθεί με ιατρικό προσωπικό το ΕΣΥ;
Δηλαδή εκείνη η υπόσχεση που είχατε δώσει για το επικουρικό προσωπικό δεν πρέπει να απαντηθεί κάποια στιγμή; Γιατί ωραία τα απογευματινά χειρουργεία αλλά στο δυναμικό της αναδιαμόρφωσης του ΕΣΥ δεν πρέπει να προστεθεί και αυτή….
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Στα νοσοκομεία όλης της χώρας, για όλη τη χώρα.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Πρώτα από όλα το αντίθετο συμβαίνει. Τα απογευματινά χειρουργεία θα ενισχύσουν την πρόσληψη προσωπικού. Σήμερα έχουμε και τρέχουν διαγωνισμοί για 700 γιατρούς και για 2.145 νοσηλευτές. Η μεγαλύτερη αγωνία μας για το φετινό πρόγραμμα προσλήψεων, που είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του ΕΣΥ, 6.500 προσλήψεις μονίμου προσωπικού έχουμε φέτος, είναι ότι δεν θα τους βρούμε. Γιατί; Γιατί κάνουμε προκηρύξεις μονίμου ιατρικού προσωπικού και δεν έρχονται. Είναι άγονοι οι διαγωνισμοί.
Γιατί δεν έρχονται τώρα; Γιατί πλέον βγάζουν πολύ περισσότερα χρήματα στον ιδιωτικό τομέα ή σε μία άλλη χώρα και άρα σου λέει ένας γιατρός, παιδίατρος ας πούμε, θα τρέξω εγώ τώρα στο τάδε νησί το καλοκαίρι να μείνω με 2.000 μισθό, με 1.500 μισθό; Δεν πάω καθόλου.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Και να μην έχω και σπίτι να μείνω;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Και τελικά δεν έρχονται. Με τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε, με τα απογευματινά χειρουργεία, με την δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου και τα λοιπά, τους λέμε ότι παιδιά, μη φοβάστε, δεν θα είναι τόσο δύσκολη η θέση σου στο ΕΣΥ, θα είναι πιο ελκυστική η θέση σου στο ΕΣΥ κι έτσι προσδοκούμε διαγωνισμοί για προσλήψεις μονίμου προσωπικού που είναι άγονοι να μην είναι άγονοι. Άρα, τα απογευματινά χειρουργεία δεν είναι αντίθετα στις προσλήψεις, είναι υπέρ των προσλήψεων, πώς να σας το εξηγήσω, είναι στην ίδια βάρκα.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Να ρωτήσω κάτι, έχετε χαρτογραφήσει τα νοσοκομεία όλης της χώρας και τις ανάγκες τους;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Ναι βεβαίως.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Γιατί αυτή τη στιγμή όλη η χώρα έχει ανάγκες πολύ συγκεκριμένες σε κάθε νοσοκομείο διαφορετικές.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Οι προκηρύξεις των 700 γιατρών που κάναμε πριν από δύο εβδομάδες ακριβώς και σήμερα που μιλάμε, σήμερα είναι 13, χθες από 12 του μηνός ξεκίνησαν οι αιτήσεις των γιατρών για να πάρουν μέρος σε αυτή την προκήρυξη, έτσι;
Λοιπόν 12 με 29 Μαρτίου είναι ανοιχτή η πρόσκληση για τους γιατρούς που θέλουν να μπουν και να δηλώσουν για κάποια απ΄ αυτές τις θέσεις. Πως έγινε η επιλογή; Δεν έκανα επιλογή εγώ, ρωτήσαμε τον κάθε Διοικητή νοσοκομείου να μας πει τις ανάγκες του νοσοκομείου, μας κάνανε τις ανάγκες τους επείγουσες, μεσαίες, λιγότερο σημαντικές, έχουμε προκηρύξει όλες τις επείγουσες και αρκετές από τις μεσαίες.
Έχουμε περίπου άλλες 1000 θέσεις ιατρικού προσωπικού που έχουμε να προκηρύξουμε μέσα σε αυτή τη χρονιά και τι περιμένουμε να κάνουμε; Μόλις τελειώσει το τρίμηνο και ξέρουμε πόσους γιατρούς έχουμε πάρει από αυτή την πρόσκληση θα πάμε και θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε γι΄ αυτούς που δεν ήρθαν, στις περιπτώσεις που δεν ήρθαν και θα προκηρύξουμε και τις υπόλοιπες.
Έχουμε πάει στα νοσοκομεία όπου έχουν σημαντικό πρόβλημα. Να φέρω ένα παράδειγμα, παραδείγματος χάρη στο νοσοκομείο στη Δράμα που είχαμε πάντα μεγάλο έλλειμμα στους παθολόγους.
Έχουμε προκηρύξει ταυτόχρονα 5 παθολόγους, όχι έναν παθολόγο, γιατί πολλές φορές έλεγαν κάποιοι δεν πάω γιατί άμα είμαι ένας θα είμαι όλη τη μέρα μέσα στο νοσοκομείο. Τώρα βάλαμε 5 θέσεις ώστε να μη φοβάσαι ότι θα πας και θα είσαι όλη μέρα μέσα και θα έχεις μια μέρα άδεια και ότι θα έχεις άλλους τέσσερις να μπορούν να καλύπτουν τη δική σου βάρδια.
Έχουμε δουλέψει πολύ για να κάνουμε την προκήρυξη που κάναμε τώρα σωστά. Είμαι αισιόδοξος ότι επειδή βάλαμε πολλές θέσεις γιατρών στην προκήρυξη κι επειδή με τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε επαναλαμβάνω μπορεί να προσδοκά ένας γιατρός που θα έρθει ότι τελικά θα βγάλει πολύ περισσότερα χρήματα, παρόλο που θα πάει στο ΕΣΥ, δε θα έχει δηλαδή το ταβάνι του μισθού του δημοσίου, θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Μάλιστα, εγώ να σας ευχαριστήσω πάρα-πάρα πολύ. Πραγματικά πέρασε πόση ώρα και ούτε το καταλάβαμε.
Να ανανεώσουμε το ραντεβού μετά από τα απογευματινά χειρουργεία, να δούμε πως πάνε, οπότε να έχουμε περισσότερα να πούμε.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Εγώ Ζήνα μου θα ήθελα μόνο να πω σε όλους αυτούς που, εγώ δε λέω, η κριτική είναι καλοδεχούμενη κι εγώ έχω δεχθεί πολλή κριτική στη ζωή μου και η δημοκρατία μας αρέσει για να μπορεί να υπάρχει κριτική, να δουν το βίντεο του ασθενούς χθες τι είπε ο ίδιος. Το επαναλαμβάνω, γιατί κι αυτό ενόχλησε, το βίντεο..
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Έχετε και εχθρούς ή πολλούς..
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Το βίντεο το ζήτησε ο ίδιος να το κάνει, ο ίδιος ζήτησε να ανεβούμε με την κάμερα πάνω, δε θα ανέβαινα εγώ ποτέ σε έναν ασθενή με την κάμερα, αν είναι δυνατόν. Ο ίδιος το ζήτησε, θεωρώ ότι καλό είναι το ότι το έκανε, γιατί μπορεί να βοηθήσει κι άλλους να καταλάβουν ότι αυτό το πράγμα, ήταν καλό εκ μέρους του και γενναίο, αλλά ο ίδιος το ζήτησε, δεν ήταν δική μου εφεύρεση, ούτε η φωτογραφία ούτε η κάμερα και το λέω γιατί ό,τι κάνω ενοχλεί.
Χθες να φανταστείς πριν πάω στο νοσοκομείο πήγα να φάω σε ένα εστιατόριο κι έκανα μια ανάρτηση όπως κάνω εγώ συνήθως στα social media, ότι πήγα να φάω μάλιστα στο εστιατόριο του φίλου μου του Αντώνη του Ρέμου που μου είχε πει να πάω. Τι ήθελα; «Δεν ντρέπεται ο Γεωργιάδης πάει και τρώει;». Ναι ρε παιδιά, τρώω κιόλας. Συγγνώμη. Θέλω να είμαι ειλικρινής δεν μένω για πάντα νηστικός κάπου – κάπου τρώω κιόλας. Προσπαθώ να τρώω λιγότερο για να αδυνατίσω, η αλήθεια είναι, αλλά δεν το θεωρούσα και αυτό ότι είναι τόσο μεγάλη αμαρτία. Άρα, αντί να σκοτωνόμαστε όλη την ώρα, με λίγο καλύτερη διάθεση θα τα λύσουμε όλα.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Μακάρι.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Πάντως Υπουργέ έχετε πολύ δουλειά, πέρα από τα καλά λόγια που είπα, που εγώ τα πιστεύω γιατί έχω δει πως δουλεύετε.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Καλά, μην τα πάρει τώρα πίσω.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Όχι. Όμως, θα πρέπει να γίνουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ειδικά στην υγεία. Μη ξεχνάτε ότι …
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Σκοπός μας είναι να φτιάξουνε ένα νέο ΕΣΥ πιο φιλικό.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Πόσα σχόλια έχετε στο Twitter κάθε μέρα;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Πολλά. Πιο φιλικό προς τον ασθενή. Στο Twitter πιο πολλά είναι υβριστικά. Γιατί το Twitter είναι λίγο τοξικό. Στο Instagram πιο πολλά είναι θετικά. Το Facebook είναι περίπου 50 – 50. Έτσι πάει. Εμένα το αγαπημένο μου μέσο είναι το Twitter. Τσακώνομαι και πολύ, ειδικά παλιότερα.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Τους προκαλείτε και λίγο.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Αλλά είναι λίγο τοξικό.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Αλλά σου αρέσει.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Εμένα, τώρα όσο είμαι εν ενεργεία Υπουργός αυτοπεριορίζομαι λόγω …. Όταν δεν έχω τέτοιους ρόλους, αφήνω τον εαυτό μου ελεύθερο και απελαύνω.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Εμείς αυτόν τον Άδωνι Γεωργιάδη θέλουμε. Που έτσι και αλλιώς είτε είναι σε ένα πόστο, είτε είναι στη Νέα Δημοκρατία και έχει το θεσμικό του ρόλο ή όποιο ρόλο, εμάς μας αρέσετε όπως τα λέτε.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Πάντως θέλω να πω μόνο ένα πράγμα. Ότι περίπου κοντά στο Πάσχα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκεί είναι άλλη μία δική μας ιδέα. Θα πληρώσουμε εμείς περίπου 50.000 απογευματινά χειρουργεία. Τα κάνουμε δωρεάν αυτά. Τα οποία τι θα είναι; Πάμε στη λίστα αναμονής όπως είναι 120.000, θα πάμε ανάποδα στη λίστα.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Το φυλάγατε για το τέλος αυτό;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Θα πάμε ανάποδα στη λίστα, δηλαδή όποιος περιμένει περισσότερο, θα είναι ο πρώτος που θα του στείλει με email, δικαιούσαι δωρεάν χειρουργείο, αν θες έλα την τάδε του μηνός στο νοσοκομείο.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
50.000 χειρουργεία;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
50.000. τα αγοράζουμε εμείς. Θα τα πληρώσουμε εμείς.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:
Με την οικονομική του κατάσταση;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Όχι, δεν θα είναι. Γιατί φοβάμαι ότι θα μπλέξουμε πάρα πολύ. Θα πάμε με την αναμονή. Για να μένει κάποιος αγαπητέ τρία χρόνια και να περιμένει, σημαίνει ότι ούτε άλλο τρόπο έχει να πάει σε ιδιωτικό νοσοκομείο, ούτε άλλους τρόπους, άρα ας πάμε να τον βοηθήσουμε. Θα πάμε λοιπόν και θα πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους, πιστεύω θα πάρει έγκριση από τις Ευρωπαϊκές αρχές σε δύο περίπου εβδομάδες, θα μπορούμε να το ξεκινήσουμε περίπου τέλος Απρίλιου. Σκοπός μας είναι όλοι όσοι περιμένουν για το χειρουργείο τους πολύ καιρό, να χειρουργηθούν δωρεάν κατά προτεραιότητα στα απογευματινά χειρουργεία.
Κα ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗ:
Σας ευχαριστούμε πολύ. Αυτό και αν ήταν είδηση. Ήταν καλή είδηση.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία
σχολίασε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

To Top